Prøv vores nye app
Vingegaard toer i ukrainsk magtdemonstration
06. juni 2021 14:50Foto: Sirotti
af Mikkel Tofte Langerhuus

Gårsdagens sensationelle vinder kunne igen i dag skrive en stor sejr på cv'et, da Mark Padun var suværent stærkeste mand på dagens ottende og sidste etape af Criterium du Dauphiné. Jonas Vingegaard blev nummer to på etapen, og Richie Porte forsvarede med næb og klør sin gule førertrøje. 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mark Padun kunne for anden dag i streg køre over målstregen i ensom majestæt. Ukraineren gjorde det i modsætning til i går efter en lang dag i udbrud, hvor han endnu en gang var den klart stærkeste. 

 

Halvandet minut efter, at Padun kørte i mål, skulle Jonas Vingegaard og Patrick Konrad spurte om de sidste pladser på podiet. Her var danskeren hurtigst, og han sikrede sig dermed et flot resultat, der lover godt Jumbo-rytterens Tour de France-form. 

 

Richie Porte, der kørte sig i løbets gule førertrøje i går, forsvarede sin føring i det samlede klassement, selvom flere af konkurrenterne angreb ham opad dagens sidste stigning og på den efterfølgende nedkørsel. 

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Alexey Lutsenko sikrede sig den samlede andenplads, og Portes holdkammerat, Geraint Thomas, rundede podiet af med en samlet tredjeplads. 

 

Referatet fortsætter under billedet.

 

Mark Padun kunne igen i dag række armene i vejret, da han vandt for anden dag i træk. 

Annonce

 

Etapereferat: 

Efter gårsdagens andenplads kunne Richie Porte (INEOS) iklæde sig løbets gule førertrøje på dagens ottende og sidste etape af Criterium du Dauphiné.

 

Starten gik allerede 10:30 i formiddag, da rytterne kørte ud ad La Léchere-Les-Bains. Etapen var en decideret bjergetape, hvor rytterne skulle forcere seks kategoriserede stigninger, hvoraf den hårdeste var den sidste, Col de Joux Plane. 

 

Da det var sidste etape, var der mange ryttere, der skulle i offensiven og jagte den sidste mulighed for at få et resultat med hjem fra Dauphiné. 

 

Ganske kort efter dagens start var der et større styrt i feltet, hvor blandt andre Mads Würtz Schmidt var i asfalten. Danskeren kunne desværre ikke fortsætte og udgik af løbet.

 

Stærkt udbrud med dansk deltagelse

Gårsdagens vinder, Mark Padun (Bahrain), var uimodståelig stærk på den afsluttende stigning i går, men han var ikke tilfreds, og han gik derfor i angreb fra kilometer nul. 

 

Han fik etableret et udbrud med danske Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og ti andre.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Udbruddet bestod derudover af Valentin Madous (FDJ), Guillaume Martin (Cofidis), Jorge Arcas, Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt, Patrick Konrad (Bora), Warren Barguil (Arkea Samsic), Julien Bernard, Kenny Elissonde (Trek) og Pierre Rolland (B&B Hotels).

 

Mere dansk offensiv

Michael Valgren (EF) ville også være med i det store udbrud, så han kørte efter og fik Jan Bakelants (Wanty), Sander Armée (Qhuebeka Assos), Martjin Tusveld (Team DSM) med på hjul.

 

De fik kontakt til frontgruppen, hvorfor udbruddet bestod af 18 mand, da det var størst. 

 

Da forspringet var størst, havde udbruddet 4:40 til feltet, hvilket fik INEOS til at gå frem på Col de la Columbiére for at holde udbruddet i kort snor, da Patrick Konrad blot var 2:51 efter Richie Porte i det samlede klassement. 

Annonce

 

Det høje tempo satte sit tydelige spor på feltet, hvor store navne som Chris Froome (Israel Start-Up Nation) og Fabio Aru (Qhuebeka Assos) blev distanceret. 

 

På toppen af Col de la Columbiére havde udbryderne 2:30 til feltet. Mark Padun kørte først over toppen, hvorfor han overtog Lawson Craddocks føring i bjergkonkurrencen. 

 

Michael Valgren kørte også efter pointene i den konkurrence, men Padun var for stærk, når der skulle spurtes om pointene. 

 

Richie Porte havde en defekt med knap 50 kilometer til mål, hvorfor udbruddets forspring voksede til 3:15, da INEOS tog foden af gassen, indtil australieren havde fundet sin plads forrest i feltet igen. 

 

LÆS ALT OM CRITERIUM DU DAUPHINE HER!

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Col de Joux Plane

Udbryderne havde godt tre minutter til det jagtende felt, hvor farten ifølge mange ikke var høj nok. Først gik Nairo Quintana (Arkea Samsic) i angreb, hvorefter Steven Kruisjwijk (Jumbo-Visma) kørte kontra og lige forbi colombianeren.

 

I front skete der også ting og sager, da Mark Padun igen så umanerlig stærk ud. Han kørte fra de andre lykkeriddere, hvor Jonas Vingegaard og Patrick Konrad prøvede at gå efter, men de måtte nøjes med en rolle som nærmeste forfølgere. Resten af udbruddet måtte lidt efter lidt se sig hentet af feltet.

 

Fem kilometer fra toppen havde Padun ikke desto mindre et forspring på 50 sekunder til Vingegaard og Konrad. Det lignede derfor, at ukraineren kunne gentage gårsdagens store bedrift. 

 

Kruisjwijk udbyggede også sit forspring, så der nu var 30 sekunder til de øvrige favoritter, hvor der ikke var den store angrebslyst. 

 

Med tre kilometer til toppen af dagens stigning udenfor kategori tog Movistar fronten og lagde an til angreb fra enten Miguel Angel Lopez, Enric Mas eller Alejandro Valverde. 

Annonce

 

Alt imens udbyggede Padun fortsat, og Kruisjwijk blev stille og roligt kørt ind, hvorefter Lopez gik til angreb på den gule førertrøje. 

 

Det felt, der sad sammen med Porte, bestod blot af 12 ryttere, da Tao Geoghegan Hart kørte Lopez ind igen. 

 

Det var, udover Lopez og Hart, Geraint Thomas, Richie Porte, David Gaudu, Wilco Keldermann, Alexey Lutsenko, Ion Izagirre, Enric Mas, Jack Haig og Ben O’Connor. 

 

Løbets nummer fem, Jack Haig, angreb kontra, da Lopez blev hentet, men heller ham ville INEOS lade slippe væk, så Geraint Thomas gik frem. Den mission lykkedes dog ikke, så Haig forsøgte at udbygge sit forspring på nedkørslen. 

 

Læs også
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

 

Finalen

Her fik han selskab af Izagirre og løbets nummer to, Lutsenko, der udnyttede Portes svage nedkørsel til at distancere ham inden den sidste lille opkørsel mod mål. 

Annonce

 

Problemerne fortsatte for INEOS, da Geraint Thomas styrtede i et sving, hvorfor han fandt sig selv et stykke efter de øvrige klassementsryttere, selvom han hurtigt var på cyklen igen. 

 

Heldigvis for Porte og INEOS fik hentet Haig, Lutsenko og Izagirre med seks kilometer til mål. 

 

Mark Padun havde stadig et stort forspring, så det var ikke længere tvivl om, at ukraineren skulle vinde for anden dag i træk. 

 

Izagirre kom med et kraftfuldt angreb på Portes førertrøje, hvilket fik INEOS-rytteren til selv at svare, men han kunne ikke lukke hullet. Også Haig ville igen være med, og det var tydeligt, at det var alle mod Porte, da australieren sad uden hjælperyttere. 

 

Med tre kilometer til mål var der stilstand i gruppen, og Thomas kom tilbage, hvilket lignede en mulig redning for Porte i forsvaret af sin gule førertrøje. 

Annonce

 

Mark Padun kunne køre paradekørsel på etapens sidste kilometer, da han vinkede og kyssede til både kamera og tilskuere, inden han krydsede stregen i ensom majestæt. 

 

Jonas Vingegaard blev nummer to på etapen, da han vandt spurten mod Patrick Konrad, der rundede podiet af.

 

Blandt favoritterne stak Ben O'Connor afsted på den sidste kilometer, hvilket fik ham i mål 13 sekunder før de øvrige klassementsryttere. 

 

Læs også
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare

 

Mattias Skjelmose blev næstbedste dansker, da han kørte over stregen som nummer 28. Den 20-årige Trek-rytter blev nummer 21 i det samlede klassement. 

 

Den eneste ændring i den samlede top 10 var, at Sepp Kuss mistede sin tiendeplads, der blev overtaget af Tao Geoghegan Hart. 

Annonce

 

 

LÆS ALT OM TOUR DE SUISSE HER!

INFO
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
Mark Padun
Nyheder
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Bahrain Victorious
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce