Vingegaard og Jumbo-Visma overvinder vanvittige Bennett i Hammer Climb
24. maj 2019 21:22Foto: Sirotti
af Christian Frese

Jumbo-Visma vandt her til aften Hammer Climb på førstedagen af Hammer Series, som over de næste tre dage køres i norske Stavanger. Hollænderne overhalede til allersidst Lotto Soudal og Bora-Hansgrohe, mens Riwal Readynez takket være en godt kørende Lucas Eriksson blev nummer ni.

Sam Bennett og Bora-Hansgrohe lagde ud som lyn og torden, men det var Team Jumbo-Visma, som sluttede bedst og vandt Hammer Climb på dag 1 af Hammer Series Stavanger.


Hollænderne kom fra baghjul og snød i den allersidste spurt Lotto Soudal og Bora for sejren. Blandt Jumbo-Vismas bedste og mest scorende ryttere var Jonas Vingegaard, mens også Søren Kragh Andersen viste sig frem og blandt andet vandt en spurt for Team Sunweb.

Hos Riwal Readynez var det særligt Lucas Eriksson, der leverede, og efter en langsom start sikrede svenskeren næsten på egen hånd det danske hold en top ti-placering.

 

Gense hele løbet nederst i denne artikel.

Løbsreferat
Dag 1 af Hammer Series Stavanger var Hammer Climb, som blev afviklet fredag aften som et rundstrækningsløb på en 8,9 km lang rundstrækning, der skulle køres i alt 9,5 gange i det 85,3 km lange løb.

 

Rundstrækningens første halvdel gik hovedsageligt ned ad, inden en stejl målbakke ledte op til målstregen, hvor løbets point skulle uddeles til de første ti ryttere over stregen på hver omgang.

 

Efter 3., 6. og sidste omgang var der dobbelte point på spil på stregen, og det hold, der over de 85,3 kilometer havde indsamlet flest point, var vinderne.

 

Fra start tog CCC initiativet med Nathan van Hooydonck, og belgierne trak omkring 12 ryttere med sig, herunder Yves Lampaert (Quick-Step), Oscar Gatto (Bora) og Tim Wellens (Lotto Soudal), men gruppen blev hentet indenfor få kilometer.

 

I stedet blev det en spurt på bakken for de første point, og her gav Gatto Bora-Hansgrohe en tidlig føring ved at slå Wellens og Michael Albasini (Mitchelton-Scott). Også UAE Team Emirates scorede gode point med Sven Erik Bystrøm (nr. 6) og Alexander Kristoff (nr. 8).

 

Henover toppen af bakken fortsatte fem ryttere det opskruede tempo og slog et hul. Mike Teunissen, Alex Kirsch, Bystrøm, van Hooydonck og Alex Aranburu var rytterne.

 

Flere ryttere fik kort efter tilslutning til gruppen, herunder Michael Storer (Sunweb) og Davide Martinelli (Quick-Step). Gruppen holdt dog ikke sammen længe, da Filippo Ganna (Ineos) og Sam Bennett (Bora) slog kontra.

 

De to kørte væk, og kun van Hooydonck optog forfølgelsen, mens resten gik i stå. Duoen ramte bakken først, og ikke overraskende viste Bennett klart mest power, og ireren trak let fra Ganna og tog maksimumpointene på anden omgang.

 

Wellens blev treer, Marc Hirschi (Sunweb) firer, mens Bjorg Lambrecht sikrede Lotto yderligere point ved at snuppe femtepladsen.


Suveræne Bennett fortsætter dominans

Bennett ventede på Ganna, men duoen blev hentet af en forfølgergruppe kort inde på tredje omgang. I denne gruppe sad blandt andre Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Feltet var imidlertid blevet splittet i mange grupper på bakken.

 

Frontgruppen udgjordes nu af omkring ti ryttere med Mitchelton-Scott og Ineos værende de eneste to hold med mere end én rytter i gruppen, som var 20 sekunder foran en forfølgergruppe på cirka 15 mand ledt af UAE Team Emirates.

 

Udbryderne nåede først til bakken, hvor kampen om førstepladsen ingen blev en ulige kamp. Bennett var suveræn, mens Lambrecht og Alvaro Hodeg (Quick-Step) tog de næste point. Vingegaard måtte nøjes med ottendepladsen i spurten, som gav dobbeltpoint.

 

Boras tre spurtsejre gav tyskerne en føring efter tre spurter. Lotto Soudal og Mitchelton-Scott fulgte på de næste pladser.

 

Feltet havde på fjerde omgang fanget forfølgergruppen, men var stadig omkring 30 sekunder efter de nu ni forreste. Riwal Readynez var stadig uden point, og eftersom danskerne ikke var repræsenteret i front, måtte holdet i arbejdstøjet i feltet med Nicolai Brøchner.

 

Riwals arbejde reducerede udbrydernes forspring, men frontgruppen var stadig i front ved foden af bakken. På denne var Bennett nok engang overlegen og vandt sin tredje spurt i træk. Lambrecht blev igen toer, mens Vingegaard kørte en flot spurt og blev firer.

 

Nede i feltet tog svenske Lucas Eriksson Riwals første point med en tiendeplads, men danskerne var med blot 15 point tredjesidst på dette tidspunkt. Til sammenligning førte Bora-Hansgrohe med 500.

 

Ude på femte omgang startede angrebene i feltet, men ingen rigtig kom væk, og da rytterne derefter ikke kunne blive enige om føringsarbejdet, holdt udbruddet fast i deres forspring.

 

En mand lykkedes dog med at slå et hul: Remco Evenepoel (Quick-Step). Stortalentet kørte solo og fik på jagt efter de forreste med 15 sekunder op. Frontgruppen arbejdede imidlertid godt sammen endnu, og således blev pointene igen serveret til Bennett.

 

Sprinteren skuffede ikke, og igen var ingen blot i nærheden af ireren. Fire på fire for Bennett og fem på fem for Bora i spurtsejre. Rob Stannard (Mitchelton-Scott) var næste mand foran Lambrecht. Jumbo-Visma scorede godt med Teunissen og Vingegaard som firer og femmer.

 

Evenepoel fik ikke kontakt før bakken og måtte nøjes med tiendepladsen. Belgieren var dog stadig klart foran feltet, der atter ikke kørte om pointene på denne femte omgang. Kort efter fik Evenepoel på imponerende vis kontakt med gruppen.

 

Boras konkurrenter måtte gøre noget, og derfor valgte Ganna at angribe på sjette omgang med udsigt til dobbeltpoint. Italieneren havde et spinkelt forspring til gruppen ved foden af bakken, men kunne blot se til, da Bennett kom flyvende forbi til 200 point mere for Bora.

 

Hirschi blev toer foran Lambrecht og en imponerende Vingegaard. Ineos-rytterne Ben Swift og Ganna måtte nøjes med femte- og syvendepladsen.

 

Bennett sikrede således nærmest ene mand, at Bora førte ganske klart. 800 point mod Lottos 629 og Mitcheltons 536 efter seks af de ti spurter.


Jumbo-Visma og Søren Kragh overtager scenen

Evenepoel havde efter den hårde opkørsel fået pusten på den syvende omgang, og belgieren valgte at angribe på den let faldende vej efter spurten.

 

Vingegaard og Nicholas Schultz (Mitchelton-Scott) kørte med, og efterfølgende kom også Christopher Lawless (Ineos) og Teunissen op. Gruppen blev dog hentet, netop som rytterne kørte ind på bakken.

 

Her slog Teunissen imidlertid kontra, og hollænderen fik et lille hul, som Wellens trods en god spurt ikke kunne lukke. Teunissen blev således den første ikke-Bora-rytter, som vandt en spurt.

 

Petr Vakoc (Quick-Step) blev treer, mens Vingegaard holdt fast i en syvendeplads og dermed scorede flere gode point til sit Jumbo-Visma-mandskab, som var oppe på tredjepladsen samlet med tre spurter igen.

 

Bakken havde atter splittet feltet, og en ny fem-mandsgruppe kom afsted. Manuele Mori (UAE Team Emirates), Michael Albasini, Amund Jansen (Jumbo-Visma), Vakoc og Søren Kragh Andersen (Sunweb) udgjorde gruppen.

 

Udbruddet havde omkring 15 sekunder til feltet ført an af et ellers hidtil fraværende EF Education-hold. Feltet kørte stærkt og fik igen fanget frontgruppen ved foden af bakken.

 

Søren Kragh var dog langt fra færdig, og danskeren, som indtil dette tidspunkt ikke havde scoret ét eneste point, vandt sikkert spurten foran Alexandr Riabushenko (UAE) og Wellens.  

 

Wellens´ konstante pointhøst havde bragt Lotto Soudal indenfor 50 point af Bora-Hansgrohe i toppen af stillingen. Danskerholdene Jumbo-Visma og Sunweb lå henholdsvis treer og femmer.

 

Søren Kragh udnyttede sin gode spurt til at fortsætte i et soloangreb, men danskeren blev jagtet af et større felt. Sunweb-rytteren blev da også hentet, og i stedet kom Vasil Kiryienka (Ineos) og Marcus Burghardt (Bora) afsted.

 

De to motorer havde dog kun et beskedent forspring, og på selve bakken blæste de eksplosive gutter forbi duoen.

 

Luca Mezgec tog Mitchelton-Scotts første spurtsejr foran Jumbo-Visma duoen Pascal Eenkhoorn og Teunissen. Søren Kragh blev sekser, mens Eriksson scorede yderligere 28 point for Riwal med en syvendeplads.

 

Således var stilingen, at Lotto Soudal førte knebent foran Bora og Jumbo-VIsma før den sidste og afgørende spurt med dobbeltpoint. Riwal var med Erikssons 43 point nummer 13 ud af de 16 startende hold.


Sejren afgøres i sidste spurt

Jumbo-Visma var velplaceret henover stregen for den niende spurt, og det forsøgte hollænderne at udnytte ud på sidste omgang. Således trak top ti fra spurten fra, mens feltet jagtede desperat med seks kilometer igen.

 

I frontgruppen var således Eenkhoorn, Teunissen, Søren Kragh, Eriksson og Mezgec. Også Bystrøm og Lampaert var med i gruppen, der havde omkring ti sekunder til feltet. Ingen hold kunne imidlertid kontrolles sagerne i feltet, og derfor kørte flere grupper afsted herfra.

 

Blandt andre Krister Hagen (Riwal), Sander Armee (Lotto Soudal), Storer og Kiryienka forsøgte at få kontakt med fronten, men ingen formåede at lukke hullet.

 

I stedet var det Eenkhoorn, der åbnede med en kilometer til stregen. Eriksson kørte op til hollænderen, og de to fik et godt forspring til resten af gruppen. Søren Kragh førte an i jagten, hvorfor duoen ikke havde noget stort hul i bunden af bakken.

 

Eriksson havde imidlertid gode ben og kørte solo i bunden af bakken. Desværre for Riwal kom Teunissen blæsende bagfra og passerede som eneste mand svenskeren.

 

Teunissen vandt spurten og sikrede dermed Jumbo-Visma den samlede sejr på en dag, hvor det hollandske mandskab ellers ikke førte på noget tidspunkt undervejs.

 

Wellens´ femteplads i spurten var nok for Lotto Soudal til at blive toer, mens Bora-Hansgrohe efter en forrygende start måtte nøjes med det nederste trin på podiet.

 

Eriksson scorede 205 af Riwals 235 point, og den høst var nok til en samlet niendeplads.

 

INFO
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Søren Kragh Andersen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SØNDAG

Trentin: Min sejr giver selvtillid til hele VM-holdet

Riis om doping: I dag er det kun dumme mennesker

Tanfield: Det er sjovt at være i Yorkshire

Nyt managerspil til VM og efterårsløbene

Mads P: Nu venter VM

Martin: Herrerne kostede os guldet

Uheld punkterede podiedrømmene for Italien

Belgisk landstræner kritiserer firmahold efter holdstafet

Tilfredshed i den franske lejr efter femteplads

Ackermann jubler over sejr

Brand: Det skal fejres

Følg juniorernes VM-enkeltstarter

Mollema om sejr: Det er fantastisk at vinde på denne måde

Favoritten Ackermann helt suveræn i Gooikse Pijl

Mads Pedersen vinder flot solosejr i Frankrig

Europamestrene tog også regnbuestriberne i holdstafet

VM-klar Trentin sejrer i Trofeo Matteotti

Aura Energi flyvende i Hobro

Langvad og Andreassen vandt i København

VM i cykling 2019: Program, starttider og danskerne

Riwal glad for at konkurrere med de store drenge

Brølstærk belgier: Jeg har fået selvtillid inden VM

Viviani: Jeg skulle bare sætte prikken over i’et

Optakt: Trofeo Matteotti

Optakt: Gooikse Pijl

Optakt: GP d’Isbergues

Henvist til andenpladsen: Startede spurten for sent

ColoQuick runder skarp milepæl

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Startlisten til VM i holdstafet

UCI overvejer holdstafet til OL i 2024

Test: AGU Bibshort og Jersey

Lutsenko efter sejren: Jeg havde ikke planlagt at gøre noget i finalen

Sejrherren Theuns: Vidste ikke, hvad vi skulle gøre

Lampaert vinder Slovakiet Rundt - Viviani tager etapen

Theuns tager flot sejr i Belgien

Lutsenko snyder udbryderne i Pantani-mindeløb

Spilak forlader Katusha efter otte år

Efter ny operation: Dumoulin føler sig som en atlet igen

LIVE nu: Følg Van der Poel, Sagan og Van Avermaet teste VM-formen

Bennett kan tvinges til at blive på Bora

Stor Quick-Step-dag i Slovakiet

Loyal Astana-rytter forlænger sin kontrakt

Optakt: Primus Classic

Optakt: Memorial Marco Pantani

Evenepoel: Nyder sejrene mere i år end sidste år

Thomas trækker sig fra VM-enkeltstarten

Lillebror-Viviani skriver med Cofidis

Medie: Vervaeke skifter til Corendon-Circus

Indonesisk cykelløb aflyst på grund af skovbrande

Alé Cipollini får ny navnesponsor - Sigter efter WorldTouren

Brøchner vil prøve igen i dag

Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!

FREDAG

Sådan stiller landene op til VM

Démare og holdet glad for sejr i Slovakiet

Jumbo-Visma to og tre i Kampioenschap van Vlaanderen

Ung hviderusser toer i Slovakiet Rundt: Finalen passede mig godt

Optakt med etapevinderbud: Okola Slovenska/Tour de Slovaquie

Stagiairen Steimle: Jeg har kørt fire løb for Quick Step og vundet de to

Demare stærkest i Slovakiet Rundt - Brøchner lige udenfor top 10

Quick Step-stagiaire vinder Kampioenschap van Vlaanderen efter sidevindsdrama

Holm om Sagan: Rytterne hader ham

Sunweb overvejer at sagsøge østrigsk dopingsynder

Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov

Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

Cavagna forlænger med Deceuninck-Quick Step

Bennett, Impey eller Colbrelli? – Disse ryttere er stadig uden kontrakt

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Seks arresteret i spansk antidoping-operation

Lefevere: Vi burde boykotte holdstafetten

Franskmand vender hjem til Marseille

Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne

Bendixen slutter sæsonen af i Belgien

Fransk rytter testet positiv for EPO - Deler træner med Alaphilippe

Quaade skriver to år med Riwal-Readynez

Hindsgaul hasteindkaldt til VM

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 WorldTour

TORSDAG

Lutsenko-sejr vigtig for moralen inden VM

Kritik af cross-åbning i USA