Vingegaard og Jumbo-Visma overvinder vanvittige Bennett i Hammer Climb
24. maj 2019 21:22 af Christian Frese Foto: Sirotti

Jumbo-Visma vandt her til aften Hammer Climb på førstedagen af Hammer Series, som over de næste tre dage køres i norske Stavanger. Hollænderne overhalede til allersidst Lotto Soudal og Bora-Hansgrohe, mens Riwal Readynez takket være en godt kørende Lucas Eriksson blev nummer ni.

Sam Bennett og Bora-Hansgrohe lagde ud som lyn og torden, men det var Team Jumbo-Visma, som sluttede bedst og vandt Hammer Climb på dag 1 af Hammer Series Stavanger.


Hollænderne kom fra baghjul og snød i den allersidste spurt Lotto Soudal og Bora for sejren. Blandt Jumbo-Vismas bedste og mest scorende ryttere var Jonas Vingegaard, mens også Søren Kragh Andersen viste sig frem og blandt andet vandt en spurt for Team Sunweb.

Hos Riwal Readynez var det særligt Lucas Eriksson, der leverede, og efter en langsom start sikrede svenskeren næsten på egen hånd det danske hold en top ti-placering.

 

Gense hele løbet nederst i denne artikel.

Løbsreferat
Dag 1 af Hammer Series Stavanger var Hammer Climb, som blev afviklet fredag aften som et rundstrækningsløb på en 8,9 km lang rundstrækning, der skulle køres i alt 9,5 gange i det 85,3 km lange løb.

 

Rundstrækningens første halvdel gik hovedsageligt ned ad, inden en stejl målbakke ledte op til målstregen, hvor løbets point skulle uddeles til de første ti ryttere over stregen på hver omgang.

 

Efter 3., 6. og sidste omgang var der dobbelte point på spil på stregen, og det hold, der over de 85,3 kilometer havde indsamlet flest point, var vinderne.

 

Fra start tog CCC initiativet med Nathan van Hooydonck, og belgierne trak omkring 12 ryttere med sig, herunder Yves Lampaert (Quick-Step), Oscar Gatto (Bora) og Tim Wellens (Lotto Soudal), men gruppen blev hentet indenfor få kilometer.

 

I stedet blev det en spurt på bakken for de første point, og her gav Gatto Bora-Hansgrohe en tidlig føring ved at slå Wellens og Michael Albasini (Mitchelton-Scott). Også UAE Team Emirates scorede gode point med Sven Erik Bystrøm (nr. 6) og Alexander Kristoff (nr. 8).

 

Henover toppen af bakken fortsatte fem ryttere det opskruede tempo og slog et hul. Mike Teunissen, Alex Kirsch, Bystrøm, van Hooydonck og Alex Aranburu var rytterne.

 

Flere ryttere fik kort efter tilslutning til gruppen, herunder Michael Storer (Sunweb) og Davide Martinelli (Quick-Step). Gruppen holdt dog ikke sammen længe, da Filippo Ganna (Ineos) og Sam Bennett (Bora) slog kontra.

 

De to kørte væk, og kun van Hooydonck optog forfølgelsen, mens resten gik i stå. Duoen ramte bakken først, og ikke overraskende viste Bennett klart mest power, og ireren trak let fra Ganna og tog maksimumpointene på anden omgang.

 

Wellens blev treer, Marc Hirschi (Sunweb) firer, mens Bjorg Lambrecht sikrede Lotto yderligere point ved at snuppe femtepladsen.


Suveræne Bennett fortsætter dominans

Bennett ventede på Ganna, men duoen blev hentet af en forfølgergruppe kort inde på tredje omgang. I denne gruppe sad blandt andre Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Feltet var imidlertid blevet splittet i mange grupper på bakken.

 

Frontgruppen udgjordes nu af omkring ti ryttere med Mitchelton-Scott og Ineos værende de eneste to hold med mere end én rytter i gruppen, som var 20 sekunder foran en forfølgergruppe på cirka 15 mand ledt af UAE Team Emirates.

 

Udbryderne nåede først til bakken, hvor kampen om førstepladsen ingen blev en ulige kamp. Bennett var suveræn, mens Lambrecht og Alvaro Hodeg (Quick-Step) tog de næste point. Vingegaard måtte nøjes med ottendepladsen i spurten, som gav dobbeltpoint.

 

Boras tre spurtsejre gav tyskerne en føring efter tre spurter. Lotto Soudal og Mitchelton-Scott fulgte på de næste pladser.

 

Feltet havde på fjerde omgang fanget forfølgergruppen, men var stadig omkring 30 sekunder efter de nu ni forreste. Riwal Readynez var stadig uden point, og eftersom danskerne ikke var repræsenteret i front, måtte holdet i arbejdstøjet i feltet med Nicolai Brøchner.

 

Riwals arbejde reducerede udbrydernes forspring, men frontgruppen var stadig i front ved foden af bakken. På denne var Bennett nok engang overlegen og vandt sin tredje spurt i træk. Lambrecht blev igen toer, mens Vingegaard kørte en flot spurt og blev firer.

 

Nede i feltet tog svenske Lucas Eriksson Riwals første point med en tiendeplads, men danskerne var med blot 15 point tredjesidst på dette tidspunkt. Til sammenligning førte Bora-Hansgrohe med 500.

 

Ude på femte omgang startede angrebene i feltet, men ingen rigtig kom væk, og da rytterne derefter ikke kunne blive enige om føringsarbejdet, holdt udbruddet fast i deres forspring.

 

En mand lykkedes dog med at slå et hul: Remco Evenepoel (Quick-Step). Stortalentet kørte solo og fik på jagt efter de forreste med 15 sekunder op. Frontgruppen arbejdede imidlertid godt sammen endnu, og således blev pointene igen serveret til Bennett.

 

Sprinteren skuffede ikke, og igen var ingen blot i nærheden af ireren. Fire på fire for Bennett og fem på fem for Bora i spurtsejre. Rob Stannard (Mitchelton-Scott) var næste mand foran Lambrecht. Jumbo-Visma scorede godt med Teunissen og Vingegaard som firer og femmer.

 

Evenepoel fik ikke kontakt før bakken og måtte nøjes med tiendepladsen. Belgieren var dog stadig klart foran feltet, der atter ikke kørte om pointene på denne femte omgang. Kort efter fik Evenepoel på imponerende vis kontakt med gruppen.

 

Boras konkurrenter måtte gøre noget, og derfor valgte Ganna at angribe på sjette omgang med udsigt til dobbeltpoint. Italieneren havde et spinkelt forspring til gruppen ved foden af bakken, men kunne blot se til, da Bennett kom flyvende forbi til 200 point mere for Bora.

 

Hirschi blev toer foran Lambrecht og en imponerende Vingegaard. Ineos-rytterne Ben Swift og Ganna måtte nøjes med femte- og syvendepladsen.

 

Bennett sikrede således nærmest ene mand, at Bora førte ganske klart. 800 point mod Lottos 629 og Mitcheltons 536 efter seks af de ti spurter.


Jumbo-Visma og Søren Kragh overtager scenen

Evenepoel havde efter den hårde opkørsel fået pusten på den syvende omgang, og belgieren valgte at angribe på den let faldende vej efter spurten.

 

Vingegaard og Nicholas Schultz (Mitchelton-Scott) kørte med, og efterfølgende kom også Christopher Lawless (Ineos) og Teunissen op. Gruppen blev dog hentet, netop som rytterne kørte ind på bakken.

 

Her slog Teunissen imidlertid kontra, og hollænderen fik et lille hul, som Wellens trods en god spurt ikke kunne lukke. Teunissen blev således den første ikke-Bora-rytter, som vandt en spurt.

 

Petr Vakoc (Quick-Step) blev treer, mens Vingegaard holdt fast i en syvendeplads og dermed scorede flere gode point til sit Jumbo-Visma-mandskab, som var oppe på tredjepladsen samlet med tre spurter igen.

 

Bakken havde atter splittet feltet, og en ny fem-mandsgruppe kom afsted. Manuele Mori (UAE Team Emirates), Michael Albasini, Amund Jansen (Jumbo-Visma), Vakoc og Søren Kragh Andersen (Sunweb) udgjorde gruppen.

 

Udbruddet havde omkring 15 sekunder til feltet ført an af et ellers hidtil fraværende EF Education-hold. Feltet kørte stærkt og fik igen fanget frontgruppen ved foden af bakken.

 

Søren Kragh var dog langt fra færdig, og danskeren, som indtil dette tidspunkt ikke havde scoret ét eneste point, vandt sikkert spurten foran Alexandr Riabushenko (UAE) og Wellens.  

 

Wellens´ konstante pointhøst havde bragt Lotto Soudal indenfor 50 point af Bora-Hansgrohe i toppen af stillingen. Danskerholdene Jumbo-Visma og Sunweb lå henholdsvis treer og femmer.

 

Søren Kragh udnyttede sin gode spurt til at fortsætte i et soloangreb, men danskeren blev jagtet af et større felt. Sunweb-rytteren blev da også hentet, og i stedet kom Vasil Kiryienka (Ineos) og Marcus Burghardt (Bora) afsted.

 

De to motorer havde dog kun et beskedent forspring, og på selve bakken blæste de eksplosive gutter forbi duoen.

 

Luca Mezgec tog Mitchelton-Scotts første spurtsejr foran Jumbo-Visma duoen Pascal Eenkhoorn og Teunissen. Søren Kragh blev sekser, mens Eriksson scorede yderligere 28 point for Riwal med en syvendeplads.

 

Således var stilingen, at Lotto Soudal førte knebent foran Bora og Jumbo-VIsma før den sidste og afgørende spurt med dobbeltpoint. Riwal var med Erikssons 43 point nummer 13 ud af de 16 startende hold.


Sejren afgøres i sidste spurt

Jumbo-Visma var velplaceret henover stregen for den niende spurt, og det forsøgte hollænderne at udnytte ud på sidste omgang. Således trak top ti fra spurten fra, mens feltet jagtede desperat med seks kilometer igen.

 

I frontgruppen var således Eenkhoorn, Teunissen, Søren Kragh, Eriksson og Mezgec. Også Bystrøm og Lampaert var med i gruppen, der havde omkring ti sekunder til feltet. Ingen hold kunne imidlertid kontrolles sagerne i feltet, og derfor kørte flere grupper afsted herfra.

 

Blandt andre Krister Hagen (Riwal), Sander Armee (Lotto Soudal), Storer og Kiryienka forsøgte at få kontakt med fronten, men ingen formåede at lukke hullet.

 

I stedet var det Eenkhoorn, der åbnede med en kilometer til stregen. Eriksson kørte op til hollænderen, og de to fik et godt forspring til resten af gruppen. Søren Kragh førte an i jagten, hvorfor duoen ikke havde noget stort hul i bunden af bakken.

 

Eriksson havde imidlertid gode ben og kørte solo i bunden af bakken. Desværre for Riwal kom Teunissen blæsende bagfra og passerede som eneste mand svenskeren.

 

Teunissen vandt spurten og sikrede dermed Jumbo-Visma den samlede sejr på en dag, hvor det hollandske mandskab ellers ikke førte på noget tidspunkt undervejs.

 

Wellens´ femteplads i spurten var nok for Lotto Soudal til at blive toer, mens Bora-Hansgrohe efter en forrygende start måtte nøjes med det nederste trin på podiet.

 

Eriksson scorede 205 af Riwals 235 point, og den høst var nok til en samlet niendeplads.

 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

De Bondt genvinder Halle Ingooigem efter dramatisk finale

Israel Cycling Academy henter to stagiaires

Medie: Nacer Bouhanni skifter til Arkéa-Samsic efter sæsonen

Test: Mondraker CHRONO CARBON R

UCI annoncerer ændringer til kvindernes WorldTour

LIVE nu: Er de belgiske stjerner klar til de nationale mesterskaber?

Groupama-FDJ udtager sin trup til Tour de France

AG2R-veteran vil stoppe karrieren næste år

Ekspert peger på Wout van Aert som ny belgisk mester i enkeltstart

Feillu: Mistænkeligt at farten i løbene er så høj

Lilian Calmejane forlænger med Total Direct Energie indtil 2021

UCI suspenderer VM-sølvvinder i Downhill efter positiv dopingtest

Toft Madsen inden DM: Umiddelbart kører jeg lige så stærkt som sidste år

Astana udtager Fuglsang og Cort til Tour de France

Vraget til Touren: Gilbert havde set frem til sit tiende Tour de France

Optakt: Halle-Ingooigem

Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber

Sportsdirektør: Asgreen skal være hjælperytter, men han er i stand til mere

Contador: Bernal er uden tvivl en af favoritterne til Touren

Tyrkiet Rundt er ikke et WorldTour-løb fra næste sæson

Danskerhold tager step ned

To belgiske forårsklassikere bliver på WorldTouren til og med 2022

Officielt: Kasper Asgreen og Michael Mørkøv til Tour de France

Fransk cykelforbund rasende over Alaphilippe og Bardet

Oversigt: Seks ud af 22 hold er udtaget til Tour de France

Van Vleuten all in på de hollandske mesterskaber

Dansk mekaniker gør Deceuninck klar til DM og Touren

Produktnyt: Isadore Alternative Line

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Pierre Latour har haft en dårlig optakt til titelforsvar: Jeg var ikke på cyklen i fire måneder

Huub-Wattbike om UCIs World Cup-ændringer: Det ødelægger sporten

Medie: Gilbert ikke udtaget til Tour de France

Rolland kæmper for at finde niveauet

Van Avermaet i OL-dilemma

Wanty klar med det endelige Tour-mandskab

Brian Holm forud for Touren: Jeg tror på Fuglsang

Præmier til top 100 og dagspræmier i Tour-spillet

Honoré er til start ved belgisk endagsløb

AG2R forlænger kontrakten med hovedsponsor

Tidligere CSC-rytter etablerer nyt spansk kvindehold

Lotto-manager: Alle kører for Ewan i Touren

Efter hjertefejl: Kiryienka genvinder enkeltstart ved European Games

Produktnyt: Scott Addict RC

Nyt colombiansk stjerneskud rygtes til UAE og Astana

Rift om Wanty-kaptajn: Klausul kan sende ham til FDJ

Medie: Benoot millimeter fra at blive Sunweb-rytter

Schweizisk magtdemonstration på enkeltstarten ved European Games

Vingegaard på vej tilbage fra skade og ser frem mod DM

AG2R uden Bardet ved de franske mesterskaber

Bekræftet: Her er Lotto Soudals Tour de France-trup

Gazzettaen: Aru kører Tour de France

Sejrende Wiebes: En sprinter søger altid bekræftelse

MANDAG

Campenaerts melder sig klar til nationale mesterskaber i enkeltstart

Medie: Disse Lotto-ryttere skal støtte Caleb Ewan i Touren

Patrick Konrad sikrer første WorldTour-podieplads

Overrasket Siggaard: Tænkte ikke, at det ville ske

Dennis kan ikke forklare klatrerbenene: Det skete bare

Bernal tilbyder sin hjælp: Thomas bliver Tour-kaptajn

Team Virtu Cycling lukker efter denne sæson

Sportsdirektør: Hagen kan vinde Tour-etaper uden superform

Ulissi klar til trøjejagt: Formen er fantastisk

Vaughters om Wiggins: En vinder født på slagmarken

Ny mester fra European Games: Alt fungerede perfekt

Démare efter etapesejre: Klar til det franske mesterskab

Würtz Schmidts hollandske overmand: Griber chancen, når jeg får den

Arkea Samsic udtager sine første seks ryttere til Touren

Tusindvis af cykelryttere på vejene lørdag

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 530

Valverde efter sejr i Frankrig: Jeg bliver ikke holdkaptajn i Touren

Ballerini og Wiebes øverst på podiet ved European Games

Ewan: Vi prøvede en anderledes taktik

Britisk kontinentalhold lukker efter denne sæson

Nizzolo hylder holdet efter sejr

Ubekræftet: Gaviria er ikke til start i Tour de France

Sejrende Carthy: Jeg vidste, at benene var gode

Stybar forlænger med Deceuninck-Quick Step

SØNDAG

Bernal efter stor sejr: Det giver selvtillid

Flotte danske resultater i Nations Cup LVM Saarland Trofeo

Massiv colombiansk dominans i Baby-Giroen

Merlier snød de store drenge i Elfstedenronde

Suveræne Rodenberg dansk U23-mester