Prøv vores nye app
På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg
20. august 2019 06:30
af Thomas Christiansen

Vejlsøhus ligger i smørhullet midt i det fantastiske mountainbikeområde, som Silkeborg byder på. Hotellet er et perfekt udgangspunkt for et aktivt ophold for venner, familie eller kollegaer, som elsker at hoppe på den tohjulede med god affjedring.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Min kammerat og jeg har booket overnatning på Vejlsøhus for at være godt placeret i vores projekt mod at afprøve mountainbikemulighederne i Silkeborg. Efter en god morgenmad og opfyldte energidepoter er vi spændte på, om MTB-sporene lever op til det ry, som de har.

 

Vi har hørt meget om både sporet i Nordskoven, der er en del af de 10 spir, som naturstyrelsen har udvalgt til at være de bedste MTB-ruter i Danmark, samt sporet i Vesterskov, som er relativt nyt. Om sporene lever op til vores høje forventninger, finder vi kun ud af ved at hoppe på cyklerne, så vi starter med Vesterskov, som ligger tættest på.

 

Introduktion til de enkelte spor og sikkerhed i bikeparken

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

En ny teknikpark for mountainbike-ryttere

Silkeborg Kommune er gået helhjertet ind i projektet med at gøre byen til et cykelmekka, der ikke blot skal tiltrække flere cykelglade turister, men også lokke flere store internationale cykelløb til området.

 

Derfor har Silkeborg Kommune senest investeret på den gode side af to millioner kroner i en ny bikepark, som minder om de bikeparks, man kan finde i Alperne - dog i en lidt mindre skala. Bikeparken, der ligger ved Cirkuspladsen på Kastaniehøjvej, byder på et blåt, et rødt og et sort spor.

 

Bikeparken er designet og lavet af en række udenlandske professionelle sporbyggere og det bemærker man også. Der er bestemt tale om et gennemført stykke anlægningsarbejde og veldesignede spor, hvor man kan sagtens få en time eller to til at gå med at øve sine tekniske færdigheder.

Annonce

 

Bikeparkens røde og sorte rute kræver godt udstyr

 

Ved ”indgangen” af parken, hvor alle tre spor starter og slutter, finder man et skilt, som kort gør opmærksom på ordentlig og sikker kørsel i bikeparken og med graduering af de forskellige spor. Bikeparken er bemandet i de fleste af døgnets lyse timer, hvorfor man på toppen, hvorfra alle tre spor starter, bliver taget godt imod og introduceret yderligere til de enkelte spor.

 

Efter en god og grundig introduktion og et par tekniske fif, hopper vi spændte på cyklen og kører det blå spor, som anbefales til nye gæster. Vi bliver ført gennem et bredt flowspor, der byder på mulighed for fart, små hop og store burns, og som ikke mindst giver et smil på læben og føles sikkert at køre.

 

Sporet til bunden er relativt kort, men en god bred sti, der fører til toppen, er overskuelig at cykle eller trække op ad - og så er det ellers nedad igen.

 

Det blå spor kræver ikke en fuldt affjedret mountainbike eller mange års erfaring for at kunne køres. Det forholder sig dog lidt anderledes med det røde spor, som byder på en del større hop og det anbefales at køre med mere sikkerhedsudstyr.

 

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Det professionelle sporarbejde er veludført

 

To gode single-trails

Sporene i Nord- og Vesterskoven er mere klassiske spor, som vi kender dem i de danske skove.

 

Den relativt nye rute i Vesterskov byder på nuværende tidspunkt på 17 kilometer blåt spor, sjov, smuk natur og et design, som hurtigt giver en følelsen af et godt flow og sikkerhed - også selv om det er første gang, sporet køres.

 

Det er ikke noget teknisk svært spor, men det er sjovt og yderst velegnet til mindre erfarne ryttere, som skal prøve kræfter med mountainbike eller for den mere erfarne rytter, som vil presse pulsen op ved at tage sporet i god fart.

Annonce

 

Ruten i Vesterskov kan starts ved Østre Søbad

 

Sving og burns er virkelig godt lavet, og standarten af disse er høj på hele ruten, hvilket giver en god tillid til sporet. Der er en god variation af op- og nedkørsler, som hverken bliver for lange eller stejle på noget tidspunkt. Der er meget få rødder og grene, så sporet er bekvemt at køre på.

 

Der bliver jævnligt bygget på sporet for at vedligeholde, men også men henblik på, at der i fremtiden skal suppleres med flere røde og sorte passager samt flere kilometer.

 

Det lidt ældre spor i Nordskoven er en anelse mere udfordrende. Det blå spor er godt bygget og tillidsvækkende og kan køres af de fleste. Der, hvor Nordskoven differentierer sig, er ved at det byder på flere og længere passager med røde og sorte spor. Disse er mere naturlige, og hvor udfordringer som rødder og sten, stejlere og snævrere ned- og opkørsler samt drops og hop er nogle af de elementer, som kræver ekstra koncentration. 

 

Selv om der er mange røde og sorte afstikkere, bliver man fint ledt ind på det blå spor igen efter kort tid. Det betyder, at man i en gruppe med forskellige tekniske færdigheder kan køre sammen og hver især blive udfordret.

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Vejlsøhus ligger i naturskønne omgivelser

 

Vejlsøhus - et oplagt valg

I det naturskønne område og med beliggenhed mellem Nordskoven og Vesterskov samt tæt på centrum finder man Vejlsøhus, som er Silkeborgs førende sports- og outdoorhotel.

 

Det er tydeligt, at den aktive livsstil er en naturlig og integreret del af hotellet, og det mærker vi med det samme, da vi iført mountainbiketøj træder ind i receptionen.

 

Ingen kigger skævt til os, men ser det som det mest naturlige, at vi kommer gående i vores outfit, og det første, receptionisten spørger os om, er, hvor vi har været henne at køre, eller om vi har brug for et par gode råd. Vi får i vores snak med receptionisten at vide, at vi bare kan tage vores cykler med op på værelset - her er nemlig lavet cykelparkering.

 

Vejlsøhus har en historie, der går mere end 100 år tilbage. I 1903 blev den smukke og velplacerede bygning opført og fungerede som tuberkulosesanatorium helt frem til 1958, mens det i de efterfølgende knap 30 år fungererede som forsorgsinstitution. I dag er Vejlsøhus både hotel samt kursuscenter og huser flere virksomheder.

Annonce

 

Cykler kan medbringes på værelset

 

Hotellet har en meget miljøbevidst politik og er en del af Ferskvandscenteret, der er et nationalt center for vandmiljø. Derfor har hotellets gæster fri adgang til AQUA, som er Nordeuropas største ferskvandsakvarium med tilhørende dyrepark.

 

Vil man gerne oplevet områdets mountainbikeruter, kan det anbefales, at man ser på de pakkeløsninger, som Vejlsøhus tilbyder. Er man til et ophold med overnatning, mad og guidet mountainbiketur, kan man med fordel kigge nærmere på ”Aktiv Ferie”, mens ”Bike & Burger", er et oplagt endagsarrangement.

 

Det er ligeledes muligt at få arrangeret en polterabend på mountainbike. Vejlsøhus har deres eget lille værksted, hvor cyklerne kan finjusteres, vaskes eller pumpes, og det er ligeledes muligt at leje cykler.  

                     

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at mange vælger Vejlsøhus som udgangspunkt for aktiviteter. Om det så er den aktive familie, det modne ægtepar, vennegruppen eller cykelklubben, så giver hotellet de optimale rammer for en aktiv dag. Efter en dag på cyklerne kan man blandt andet hoppe i en af de mange ferskvandssøer, som er i området, lave stand up padeling eller snuppe en gå- eller løbetur i skoven.

 

Fakta

Ruter i Nord- og Vesterskov                

Teknikbane (blåt spor)                      

Vejlsøhus                    

Annonce

INFO
Motion
Nyheder
Rejser
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce