Annonce

Mørkøv treer i sidevindssejr til van der Poel
21. februar 2021 13:17
af Hans Emil Højgod

Det blev en hæsblæsende start på UAE Tour, da etapeløbet skød WorldTour-sæsonen i gang. Som så mange gange før angreb Deceuninck - Quick-Step i sidevinden, men trods flere stik fra belgierne i finalen sejrede Mathieu van der Poel.

UAE Tour highlights: 1. etape

se mere cykling på

Første eape af UAE Tour blev en hård en af slagsen. Efter en hektisk dag i sidevinden tog Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sejren og føringen i klassementet.

 

Michael Mørkøv (Deceuninck - Quick-Step) kom i en decimeret spurt på en tredjeplads bag det hollandske stortalent David Dekker (Team Jumbo-Visma), der blev toer.

 

Etapereferat

Årets første etape på WorldTouren var en flad en af slagsen, og den skulle køres gennem ørkenen fra Al Dhafra Castle til kystbyen Al Mirfa.

 

Der var derfor lagt op til en stor dag for feltets sprintere, som kun sidevinden kunne spolere.

 

Etapen startede da også som lyn og torden, da sidevinden fra kilometer nul opløste feltet i flere grupper. INEOS Grenadiers med sidste års vinder Adam Yates og det italienske wattmonster Filippo Ganna på holdet var de første til at angribe, og de var derfor også stærkt til stede i den forreste gruppe.

 

Syv kilometer inde i løbet kom der en smule samling, da de to forreste grupper smeltede sammen.

Annonce

 

Stemningen blandt rytterne virkede dog stadig anspændt, og bagude sad der flere mindre grupper.

 

Der kom dog ro på med 145 kilometer igen, hvor der forrest blev dannet en bred front, og rytterne, som sad bagude, fik mulighed for at komme tilbage til frontgruppen.

 

Vinden, der nu var slået over i modvind, og måske også manglen af mindre wildcard-hold, betød at udbrudslysten ikke var til at få øje på, og det samlede felt kørte med ro gennem modvinden.

 

Den kraftige vind havde også en voldsom indvirkning på farten i feltet, og rytterne sneglede sig afsted med sandet flyvende om pedalerne.

 

Nyt angreb
Efter 64 kilometer kom dagens første af de to indlagte spurter, som João Almeida vandt efter forarbejde af Mørkøv og resten af Deceuninck - Quck-Step. Han tog dermed de tre bonussekunder, der var på højkant.

Annonce

 

Det belgiske hold udnyttede efterfølgende deres flertal i fronten efter spurten til at angribe i sidevinden igen.

 

Feltet blev hurtigt splittet i flere grupper, og den voldsomme fart fra begyndelsen af etapen var tilbage. Den forreste gruppe, der efterhånden kunne betegnes som et gigantisk udbrud, fik hurtigt opbygget et forspring på halvandet minut til de resterende ryttere.

 

I udbruddet sad 26 mand, og der var nogle særdeles stærke navne at finde i gruppen.

 

Blandt andet var de tre forhåndsfavoritter til den samlede sejr Adam Yates, Almeida og Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), hurtige folk som van der Poel, Elia Viviani (Cofidis) og Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) samt de tre danskere Mathias Skjellmose (Trek-Segafredo), Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) og Mørkøv til stede.

 

Den anden indlagte spurt med 37 kilometer tilbage endte som den første med Almeida først over stregen, og portugiseren havde nu taget seks bonussekunder i kampen om klassementssejren.

Annonce

 

Den forfølgende gruppe virkede nu knækket, og forspringet steg støt til fem minutter. Sejrherren skulle derfor findes blandt de nu forreste 23, efter at Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Alexys Brunes (Gorupama-FDJ) og Roy Jans (Alpecin-Fenix) var faldet fra.

 

Hektisk finale

Deceuninck - Quick-Step manglede deres helt store stjerne Sam Bennett i front, og derfor angreb Almeida med ti kilometer til mål fra frontruppen. Bjerg kørte ham dog hurtigt ind, og de forreste var igen samlet.

 

Belgiernes næste skud i bøssen var Mattia Cattaneo, der af to omgange angreb sine udbrudskollegaer. Anden gang lykkedes det italieneren at komme væk, og han fik et forspring på små 15 sekunder.

 

Med en kilometer tilbage blev han dog hentet igen, og det blev i stedet det hollandske fænomen van der Poel, der timede sin sprint perfekt, da han kørte først over målstregen foran Dekker og Mørkøv.

 

Det var den sejrende hollænders første start i UAE Tour. I morgen skal han forsøge at forsvare sin føring i klassementet, på en 13 kilometer lang enkelstart, som både starter og slutter på Al Hudayriyat Island i Abu Dhabi. 

Annonce

INFO
Deceuninck - Quick-Step
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Mathieu Van der Poel
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Eksklusivt interviewSaabye tilbage på dansk jord: Skal starte på en frisk

Landevej

Livestream masser af cykling - Specialtilbud på Discovery+

Landevej

Colombiansk stjerne har overvejet karrierestop

Landevej

Eksklusivt interviewSaabye og Lønne vender hjem til den danske cykelscene

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-talent i EM-trøjen: Det var noget specielt

Landevej

Video i artiklenOptakt: Paris-Nice

Landevej

Tilmeld dig CeramicSpeed Race Series

E-cykling

Annonce