Prøv vores nye app
Van der Poel vinder Amstel Gold Race - Fuglsang treer
21. april 2019 17:04Foto: Sirotti
af Mathias Blohm

Taktisk spil mellem Julian Alaphilippe og danske Jakob Fuglsang betød, at en større gruppe kom op til duoen på opløbsstrækningen i dagens Amstel Gold Race. Her kunne hjemmebanefavoritten, Mathieu van der Poel, stjæle sejren efter en kraftanstrengelse af en anden verden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mathieu van der Poel.

 

Det navn kommer vi til at høre rigtig meget de næste mange år.

 

Den blot 24-årige hollandske mester nægtede i dag at opgive håbet i årets Amstel Gold Race, og på løbets absolut sidste meter lykkedes det cross-verdensmesteren at tage den sejr, som ellers så ud til allerede at være tilfaldet franske Julian Alaphilippe.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Efter 36 kilometer i front, var det taktisk spil blandt duoen bestående af danske Jakob Fuglsang og Julian Alaphilippe, der til sidst kostede franskmanden sejren.

 

Mens franskmanden desillusioneret måtte se sejren glide sig af hænde på de de sidste hundrede meter, viste danskeren stor viljestyrke, og en af forårets absolutte profiler, kunne derfor tage en yderst velfortjent tredjeplads med sig hjem.

 

Løbsreferat:

En løbsprofil, der med sine små men utallige stigninger mest af alt minder om savtakkerne på en fukssvans, var hvad der ventede de 175 ryttere, der ved 10:30-tiden rullede ud af Maastricht.

Annonce

 

Sol fra en nærmest skyfri himmel og stort set ingen vind fik den sydlige del af den hollandske Limburg-provins, der er klemt inde imellem Tyskland og Belgien, til at ligne feriedestination i Sydeuropa.

 

Efter 10,5 kilometer skulle et stadig samlet felt over Slingerberg - den første af 35 officielle stigninger. Også stigning to og tre blev forceret i samlet flok, inden tre ryttere fik held med at stikke af. De tre fik hurtigt følgeskab af yderligere fem ryttere.

 

Michael Schär (CCC Team), Nick van der Lijke, (Roompot-Charles), Paolo Simion (Bardiani-CSF), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen Baloise), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen Baloise), Grega Bole (Bahrain-Merida) og Jimmy Janssens (Corendon-Circus) udgjorde det otte mand store udbrud.

 

I feltet så man ud til at acceptere udbruddet, og i løbet af blot ti minutter, havde udbruddet skabt et forspring på tre minutter, mens Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) fik kørt sig op til udbruddet.

 

Wanty Groupe-Gobert missede udbruddet i første omgang, og derfor sendte de både Jérôme Baugnies and Marco Minaard efter udbruddet. På imponerende vis lykkedes det med godt 200 kilometer tilbage for den belgisk/hollandske-duo at køre op til udbruddet, der på det tidspunkt havde næsten otte minutter til feltet.

 

Stilstand

Herefter var det forholdsvis begivenhedsfattigt i dette det første af tre klassikere i Ardenner-ugen. 50 kilometer senere og lige godt 115 kilometer inde i løbet var forspringet således stadig på lige under otte minutter.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Derefter begyndte de så småt at røre på sig i feltet, og efter 132 af de i alt 265,7 løbskilometer var forspringet svundet til seks minutter og 30 sekunder.

 

Det var dog ingenlunde et voldsomt jagtende felt, der med Astana og Lotto i front kom over Eyserweg-stigningen med 110 kilometer til mål og stadig havde fem minutter og 45 sekunder til udbruddet.

 

Kort efter måtte Bardiani-CSF-rytteren Paolo Simion med en krampe opgive at hænge på i udbruddet, der således blev reduceret fra 11 til ti mand, men stadig holdt forspringet til feltet.

 

På vej op over den ikoniske Cauberg-stigning for næstsidste gang på dagen, var det Deceuninck-QuickStep og Sunweb der tog taktstokken i feltet. Det resulterede i, at feltet få kilometer efter Cauberg passerede målstregen for tredjesidste gang - fire minutter og 30 sekunder efter udbruddet.

Annonce

 

Astana sætter sig frem

Passagen af målstregen med 87 kilometer igen blev startskuddet til en Astana-offensiv. De lyseblå fra Kasakhstan satte sig frem i feltet med stort set hele den lyseblå styrke.

 

Med både Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko, Gorka Izagirre og Luis León Sánchez som reelle vinderkandidater, så de ud til at ville gøre løbet så hårdt som overhovedet muligt, og af den grund var udbruddets forspring med 56 kilometer tilbage på under to minutter.

 

På dagens niendesidste stigning, Loorberg, med top 52 kilometer til mål, måtte Aaron Verwilst slippe udbruddet, som i kraft af en hård føring fra Omar Fraile i feltet, så ud til kunne indstille arbejdet hvornår det skulle være.

 

Team Sunweb satte sig med 45 kilometer til mål op ved siden af Astana i fronten af feltet med både Michael Matthews, Marc Hirschi og danske Søren Kragh Andersen.

 

Van der Poel angriber

Op ad Gulperberg-stigningen med 43 kilometer til mål så Gorka Izagirre ud til at få et lille hul til resten af feltet, men nærmest simultant kom angrebet fra løbets måske største forhåndsfavorit, Matieu van der Poel, som sammen Izagirre lavede hullet.

Annonce

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

Dermed var det også slut med Astana-føringen i fronten af feltet, som i stedet blev overtaget af Van der Poels evige cross-konkurrent, Wout van Aerts, Jumo-Visma-hold, mens også Peter Sagans Bora-hansgrohe-hold begyndte at røre på sig.

 

Med knap 40 kilometer til mål kom dagens første styrt i et skarpt venstresving, hvor Mathias de Witte (Roompot-Charles) og Alexey Lutsenko (Astana) begge måtte en tur i asfalten. Værst gik det ud over førstnævnte, mens Lutsenko hurtigt kom på cyklen igen.

 

Alaphilippe og Fuglsang angriber

Mathieu van der Poel og Gorka Izagirres angreb blev dog ret hutigt neutraliseret, og mens Dries Devenyns (Deceuninck-QuickStep) ledte an, da udbruddet blev hentet, blev der pludselig skabt en syvmandsgruppe i front.

 

Op ad Eyserbosweg-stigningen med 36 kilometer til mål sagde Alaphilippe dog farvel til sin holdkammerat Devenyns og smuttede fra de seks øvrige ryttere.

 

I første omgang så franskmanden ud til at skabe hullet, men lidt forsinket reagerede Jakob Fuglsang og Matteo Trentrin (Mitchelton-Scott). Ikke længe efter måtte Trentin opgive at følge danskeren, der til gengæld fik kontakt med Alaphilippe i front.

Annonce

 

Den dansk/franske duo, der kom først til mål i Strade Bianche, fik med godt samarbejde skabt sig et fint forspring, mens tre ryttere lå små 20 sekunder efter. Trentin havde fået følgeskab af Michael Woods (EF Education First) og Michal Kwiatkowski (Team Sky), og efter dem lå et stadig samlet felt med massere favoritter yderligere 40 sekunder efter.

 

Cauberg for sidste gang

I feltet havde Peter Sagan allerede sluppet, og derfor havde Maximilian Schachmann frie hænder. Det udnyttede han til at angribe op ad Keutenberg-stigningen, men adskillige ryttere gik efter ham, og med 26 kilometer til mål var et felt på cirka 20 ryttere fra absolut højeste favorit-skuffe samlet.

 

Michael Woods, der måtte slippe de to øvrige forfølgere, blev hentet af den store gruppe, hvor kun Peter Sagan og verdensmesteren Alejandro Valverde glimrede ved deres fravær.

 

For sidste gang op ad Cauberg-stigningen satte Fuglsang sig frem, og selvom Trentin og Kwiatkowski ved bunden så ud til næsten at have fået kontakt, øgede danskeren tydeligt forspringet op ad den ikoniske stigning.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Umiddelbart lignede det hele lidt en gentagelse af Strade-Bianche først i marts, og man kunne undre sig over, hvorfor den tydeligt velkørende dansker fortsatte med at trække.

Annonce

 

Med 15 kilometer igen krydsede Fuglsang og Alaphilippe målstregen for næstsidste gang med et forspring på 20 sekunder til de to forfølgere bag dem.

 

Ikke længe efter satte Michal Kwiatkowski ganske simpelt Trentin fra hjul, mens Maximilian Schachmann skabte sig et hul fra det store felt. Kwiatkowskis anstrengelser på egen hånd viste sig dog at være skønne spildte kræfter, og snart var Trentin tilbage ved polakken.

 

Finalen

I takt med at de resterende kilometer sneg sig under ti, blev indtrykket af, at de to førende ryttere simpelthen var løbets stærkeste ryttere, endeligt bekræftet. Forspringet til de to forfølgere blev bare større og større.

 

På dagens 35. og sidste stigning, Bemelerberg, forsøgte Jakob Fuglsang at angribe Julian Alaphilippe, men franskmanden sad i silkeborgenserens hjul og gav sig ikke en milimeter.

 

Det samme var tilfældet, da Astana-rytteren på flad vej og med lige godt fire kilometer igen forsøgte sig, og det var derfor svært at forestille sig, hvordan det hele skulle munde ud i en dansk sejr.

Annonce

 

Med én kilometer igen var der for længst gået taktik i den for Alaphilippe og Fuglsang, og det resulterede i, at Michael Kwiatkowski kom op. Da polakken åbnede spurten med få hundrede meter tilbage gik Alaphilippe straks med.

 

Bagfra kom dog også en større gruppe, som de sidste 15 kilometer var blevet trukket af hollandske Mathieu van der Poel. Ikke desto mindre havde den 24-årige crossverdensmester kræfter nok til at gå forbi alle de øvrige ryttere.

 

På nærmest sensationel vis kunne hjemmebanefavoritten, der var iklædt sit lands mesterskabstrøje, derfor række armene i vejret. Bag ham kunne EF Education Firsts Simon Clarke sprinte sig til andenpladsen, mens Jakob Fuglsang meget imponerende tog sig af tredjepladsen efter at have siddet i front af løbet i 36 kilometer.

INFO
Mathieu van der Poel
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce