Van der Poel skyller rivalerne væk i regnfulde Schweiz
07. juni 2021 17:32Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Mathieu van der Poel lancerede et angreb i finalen på den regnfulde 2. etape af Schweiz Rundt og tog etapesejren. Tre danskere var blandt de 20 bedste ryttere på etapen.

Annonce

Mathieu van der Poel fra Alpecin-Fenix trodsede det regnfulde vejr og tog en etapesejr på mandagens 2. etape af Schweiz Rundt.

Den hollandske cykelstjerne angreb dybt inde i finalen og kørte sine konkurrenter ud af hjulet. Kun Maximilian Schachmann fra Bora-hansgrohe kunne følge ham, men i den afsluttende spurt måtte tyskeren tage til takke med en andenplads.

Tre danskere sluttede i top-20 med Jakob Fuglsang (Astana) som bedste dansker på en niendeplads. Andreas Kron (Lotto Soudal) sluttede på en 10. plads, mens Alexander Kamp (Trek-Segafredo) sluttede som nummer 18.

Kron er nu den bedst placeret dansker i klassementet på en niendeplads - 33 sekunder efter den førende rytter Stefan Küng (Groupama-FDJ).

 

Etapereferat

177 kilometer fra Neuhausen am Rheinfall til Lachen var på menuen på 2. etape af årets Schweiz Rundt. Rytterne skulle op over tre kategoriserede stigning og tilbagelægge knap 2400 højdemeter i det schweiziske, hvor der var lagt op til en puncheur-finale.

 

Fra etapens start var der en række angreb for at ramme dagens udbrud. Claudio Imhof (Schweiz) og Nicokolas Zukowsky (Rally Cycling) fik hurtigt skabt sig et lille hul til feltet, mens Filippo Conca (Lotto Soudal), Reinhardt Janse van Rensburg (Qhubeka-Assos) og Baptiste Planckaert (Intermarche-Wanty Gobert) sad på mellemhånd. Forfølgertrioen blev dog hentet igen af feltet.

Se de sidste fem kilometer fra Paduns anden sejr i Dauphine

SE ALLE GIRO-ETAPER I FULD LÆNGDE UDEN REKLAMER

 

Straks forsøgte andre ryttere at sætte efter Imhof og Zukowsky i front. Denne gang var det Tom Bohli (Cofidis) og Matteo Dal-Cin (Rally Cycling), som prøvede lykken. 

 

Feltet sænkede farten og lod Bohli og Dal-Cin køre. Efter et par kilometer fik duoen kontakt til Imhof og Zukowsky, og dermed var etapens udbrud blevet etableret med to schweizere og to canadiere i front.

 

FDJ kontrollerer

De fire lykkeriddere fik lov til at køre væk med et forspring på knap seks minutter, inden Groupama-FDJ tog kontrollen i feltet for deres mand i førertrøjen Stefan Küng. Det franske storhold begyndte at køre lidt ind på udbruddet, da rytterne nærmede sig etapens første kategoriserede stigning Ghöch (8,3 km, 4,7 % i snit).

Annonce

 

Udbruddet rundede toppen af Ghöch med et forspring på fem minutter og 45 sekunder. Nickolas Zukowsky tog sig maksimum bjergpoint foran Bohli og holdkammeraten Dal-Cin.

 

Forspringet skrumper

Nede i feltet havde Deceuninck - Quick-Step sendt Tim Declerq frem i fronten af feltet for at sætte tempo. Det belgiske mandskab havde ambitioner med verdensmesteren Julian Alaphilippe, der var en af forhåndsfavoritterne til etapesejren. Alpecin-Fenix sendte også en mand frem for deres kaptajn Mathieu van der Poel.

 

Samarbejdet i feltet betød, at udbrydernes forspring var barberet ned til fire minutter, da rytterne tog hul på næste stigning Oberricken (7,8 km, 5,1 % i snit). Kilometer for kilometer op ad stigningen kørte feltet ind de fire ryttere i front, så forspringet lød på bare to minutter på toppen. Bohli angreb i jagten på bjergpoint. Han vandt spurten foran Zukowsky og tog dermed revanche fra den tidligere bjergspurt.

 

Efter bjergspurten på toppen af Oberricken fortsatte Bohli på sit angreb. Imhof satte efter sin landsmand og satte de to Rally-ryttere fra hjul. Dermed var det en schweizisk duo i front med Zukowsky og Dal-Cin på mellemhånd. 

 

Feltet splitter i regnen

På den regnvåde nedkørsel fra Oberricken blev feltet splittet i tre grupper. Afstanden mellem første og andet felt var 30 sekunder. I andet felt sad stjerner som Rohan Dennis (Ineos), Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), Domenico Pozzovio (Qhubeka-Assos) og John Degenkolb (Lotto Soudal).

Annonce

 

Med 20 kilometer til mål blev Dal-Cin og Zukowsky hentet af feltet, hvor BikeExchange stod for føringsarbejdet for Michael Matthews. Samtidig måtte Bohli give fortabt i udbruddet. Derfor var Imhof alene i front med et forspring på lidt over ét minut til feltet.

 

Rytterne nærmede sig etapens sidste stigning Litschstrasse (2,4 km, 8,3 % i snit). Imhofs forspring blev mindre og mindre frem mod stigningen i takt med BikeExchanges tempo i feltet. Men ikke desto mindre kørte schweizeren først ind på stigningen i den silende regn med 30 sekunders forspring.

 

Deceuninck - Quick-Steps Dries Devenyns førte feltet ind på Litschstrasse med Julian Alaphilippe på hjul, og Imhof var blevet hentet. Dermed skulle etapevinderen findes blandt rytterne i feltet.


Finalen

Eddie Dunbar (Ineos Grenadiers) var første rytter til at angribe fra feltet, men ireren kom ikke væk. I stedet angreb Alaphilippe kontra med Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) og Michael Woods (Israel Start-Up Nation) i hjulet. Jakob Fuglsang og Mathieu van der Poel kunne ikke gå med i angrebene, men de kørte sig tilbage i et jævnt tempo.

 

En favoritgruppe med Alaphilippe, Hirschi, Garcia Cortina, Woods, Carapaz, Fuglsang, van der Poel og Mäder kørte først over toppen på Litschstrasse med 20 sekunder ned til de nærmeste forfølgere. Herfra var der fem kilometer til mål, og det lignede, at det hele skulle afgøres i en reduceret spurt i Lachen.

 

Da favoritgruppen var nede fra nedkørslen, angreb van der Poel. Hollænderen fik selskab af Schachmann, og de to ryttere havde et lille hul til Fuglsang og de andre forfølgere på de sidste par kilometer.

Annonce

 

Van der Poel åbnede spurten med 250 meter til mål, og Schachmann kunne ikke følge hollænderen. Derfor tog han en sikker etapesejr på de regnvåde veje i Schweiz.

Stefan Küng lykkedes akkurat med at forsvare sin førertrøje. Schweizeren fører i klassementet med ét sekund ned til Julian Alaphilippe og to sekunder ned til Schachmann.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Pieters hollandsk mester: Sportsdirektør beordrede mig af sted

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewDM-bronzevinder har døjet med feber

Landevej

Overblik: Nationale linjeløbsmestre 2021

Landevej

Overblik: Nationale enkeltstartsmestre 2021

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewHumpede på podiet: Norsgaard melder klar til linjeløb

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewTilfreds sølvvinder: Bevort var den stærkeste

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewBévort efter dobbelt DM-triumf: Er helt rundt på gulvet

Landevej

Annonce

ANNONCE