Prøv vores nye app
Van der Poel triumferer i Paris-Roubaix efter stor solotriumf - Mads P. skriver historie
07. april 2024 19:10Foto: Sirotti
af Jonas Kej

Mathieu van der Poel var uden sidestykke og trak sig sejrrigt ud af årets udgave af Paris-Roubaix.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Efter en lang og episk optakt var der ingen, som kunne hamle op med Mathieu van der Poel, der med mere end 55 kilometer til mål stak afsted og vandt Paris-Roubaix for andet år i streg.

 

Alpecin-Deceuninck-stjernens mandskab arbejdede i fronten af feltet hele dagen, og da han for alvor trykkede til, var der ingen, der kunne få fat i verdensmesteren.

 

Danske Mads Pedersen kæmpede en brav kamp mod giganten, men selvom han, ud over Van der Poel, lignede feltets stærkeste rytter, måtte han tage til takke med en tredjeplads, da han blev slået i spurten af Van der Poels holdkammerat Jasper Philipsen. Sorteper i spurten blev Nils Politt (UAE Emirates), der blev nummer fire.

 

 

Mads P’s tredjeplads er første gang, en dansker er på podiet i brostensmonumentet siden 1896, hvor Charles Meyer blev nummer to.

 

Løbsreferat

Det var et ærefrygtigt felt, desværre uden Michael Mørkøv, Dylan van Baarle og Michael Vink, som stod til start i årets udgave af Paris-Roubaix.

 

Som altid var der stor kamp for at ramme udbruddet, første rigtige gruppe, der kom afsted, bestod af brølstærke ryttere som Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step, Per Strand Hagenes (Team Visma | Lease a Bike), Marco Haller (BORA - hansgrohe), Rasmus Tiller (Uno-X Mobility), Liam Slock (Lotto Dstny), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team) og Kamil Małecki (Q36.5 Pro Cycling Team).

Annonce

 

Flere hold som Flanders Baloise og Bahrain Victorious havde misset udbruddet og forsøgte at skyde en mand op til de syv, der havde et forspring på 20 sekunder med 225 kilometer til mål.

 

Kampen om udbruddet er altid en garant, og det er styrt også. I det første store styrt var ryttere som Elia Viviani (Ineos-Grenadiers), Laurenz Rex (Intermaché-Wanty) og Jonathan Milan (Lidl-Trek) i jorden.

 

Med 212 kilometer til mål indfandt Alpcein-Deceuninck og Lidl-Trek sig forrest i feltet med henholdsvis Oscar Riesebeek og Tim Declerq. Asgreen-gruppen havde på daværende tidspunkt halvandet minut, mens Dries de Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale Team) og Dušan Rajović (Bahrain-Victorious) cirka 50 sekunder op til de syv i front.

 

Mens flere af favoritterne som Mathieu van der Poel og Mads Pedersen tog en tissepause, blev udbryderne holdt på godt og vel halvandet minut. Riesebeek og Rajović stagnerede dog cirka 25 sekunder foran feltet.

 

Brostenene begynder

Med 163 kilometer til mål gik det løs på første pavé. Asgreen og co. havde lige under halvandet minut til feltet, der nægtede at give den stærke gruppe lang snor. I samme øjeblik blev Milan meldt ude af løbet som følge af styrtet tidligere. I feltet kørte Riesebeek ind på første pavé med Van der Poel i tredjeposition.

 

Visma-kaptajnen Christophe Laporte røg efter første pavé ned bag feltet som følge af en defekt. Dårlig timing og et langsomt cykelskifte betød, at han blev fanget næsten et minut bag feltet.

 

 

Med 155 kilometer til mål splittede feltet og blev ramt af forskellige regrupperinger, der gik dog ikke længe før, der var samlet en gruppe på godt og vel 30 mand.

 

Ryttere som missede den første udskilning, gjaldt blandt andet Mads Pedersen, men inden længe var han og resten af gruppe to oppe ved det Alpecin-dominerede felt.

 

142 kilometer før mål var det slut for udbruddet, der dog fik den gevinst, at de blev hentet af et meget småt felt, fortsat ført an af Alpecin.

 

De ryttere, der havde misset feltet og nu sad i gruppe to var blandt andet danskerne Mikkel Bjerg (UAE Emirates), Mathias Norsgaard og hans Movistar-kammerat Oier Lazkano og Yves Lampaerts (Soudal Quick-Step).

Annonce

 

135 kilometer til mål sad de største af favoritterne samlet i feltet. En gruppe på 35-40 mand, bestående af de favoritter, der havde kunnet holde uheldene på afstand.

 

Unge Joshua Tarling, der kørte sin chance for Ineos, blev smidt ud af løbet med 125 til mål for at holde fast i holdbilen. Det var en mærkbart frustreret brite, der måtte forlade løbet.

 

115 kilometer før mål stod det mere og mere klart, at det var rytterne i første gruppe, der ville komme til at fordele sejren mellem sig. Gruppe to var på daværende tidspunkt mere end to minutter efter.

 

De mest nævneværdige ryttere, der manglede i forreste gruppe, var Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), førnævnte Christophe Laporte og Oier Lazkano, samt danskerne Norsgaard og Bjerg.

 

Næste svære pavé, der skulle passeres, var Haveluy. Det blev Lidl-Trek, der tog fronten med Vacek med Mads P. lige i hjulet. De to kilometer forløb dog uden forceringer i et felt, hvor der dog opstod huller. Næste udfordring lurede allerede i baghovedet den mytiske Arenberg-skov og den meget omtalte chikane, der skulle forhindre rytterne i voldsomme styrt i den legendariske skov.

Annonce

 

 

Arenberg med Mads P. i front

Hård positionskamp dominerede feltet frem mod skoven, men det blev med Mads P.  i fronten på det 2300meter-lange brostensstykke.

 

Med en kilometer tilbage af pavéen trykkede Van der Poel til, og ved udgangen af skoven var der dannet en gruppe bestående af Van der Poel, Mads Pedersen, Jasper Philipsen og Visma-hjælperen Mick van Dijke.

 

Bag kvartetten samledes en 10-mandsgruppe blandt andet med Tom Pidcock, Stefan Küng, Søren Wærenskjold og Nils Politt.

 

Med 89 kilometer til mål måtte Philipsen i forreste gruppe hoppe af, da han fik en defekt på bagdækket. I samme ombæring blev de to gruppe samlet. Gianni Vermeersch gjorde sit for at bakke af for angreb, mens Philipsen kæmpede sig tilbage mod gruppen.

 

87 kilometer til mål rakte Mads Pedersen en hånd i vejret og signalerede en defekt, han fik skiftet baghjulet, men var nu fanget bag frontgruppen, der var som en sæk lopper og plaget af adskillige udbrudsforsøg.

Annonce

 

Samtidig med trykkede Küng, Vermeersch og Nils Pollit til, de fik hurtigt oparbejdet et forspring på 20 sekunder. Mads P. fik fat i gruppe to, hvor han fik hjælp af sin holdkammerat Vacek, de sad cirka 15 sekunder efter Van der Poel-gruppen men fik hurtigt lukket hullet.

 

75 kilometer til mål var der status quo, de tre i front havde opbygget et forspring på gruppe to bestående af 25-30 mand, som blev ført an af Lidl-Trek.

 

Med 70 kilometer til mål var der ikke mere gas i Vacek. Det udnyttede Mads P. til at trykke til på brostensstykket, hvilket eliminerede udbruddets forspring og skabte samling.

 

I løbet af de næste 10 kilometer gik farten en smule af feltet, hvor ingen ønskede at tage ansvar. UAE-duoen Tim Wellens og Politt forsøgte at komme i forkøbet, men ingen slap for alvor væk.

 

 

Mathieu van der Poels mesterstykke

Stilstanden blev for meget for den hollandske storfavorit, Mathieu van der Poel, der, med en kraftudladning af de store, angreb fra front. Nærmeste forfølger var Mads Pedersen, der dog måtte vente på at få hjælp fra en gruppe bagved.

Annonce

 

I gruppen bag Van der Poel kunne ingen få et ordentligt samarbejde op at køre. Mads Pedersen, Politt og andre forsøgte at komme efter hollænderen, men ved hver acceleration sad Vermeersch og Philipsen klar til at lukke ned. Med 54 kilometer til mål havde han 20 sekunder.

 

Mens forspringet voksede til 40 sekunder, var det stadigvæk den danske darling, som tog ansvar for jagten, men stadigvæk med to Alpecin-ryttere lige i hjulet.

 

50 kilometer før mål rundede den flyvende hollænder et minuts forspring til forfølgerne.

 

Med 44 kilometer til mål fik forfølgerne stækket Alpecin en smule. Pedersen, Groupama-FDJ-duoen Pithie og Küng og Pollit fik sat Vermeesch man havde stadigvæk Philipsen med på slæb - 1:40 op til Van der Poel.

 

Forspringet øgedes for hver kilometer der gik. Bagved Mads P. og co. var resterne af feltet ved at komme op, de var kun 20 sekunder efter med 36 kilometer til mål.

Annonce

 

30 kilometer før mål røg Pithie, et af forårets åbenbaringer, i jorden, hvilket efterlod en firemandsgruppe bagved Van der Poel. Franskmanden var dog hurtigt på cyklen igen, men lignede en mand, der ikke fik fat i gruppen igen.

 

Bag forfølgergruppen angreb Vermeersch og fik hurtigt kontakt til Pithie, de to var med 18 kilometer til mål 25 sekunder efter Mads P. og resten af gruppen. I front havde Van der Poe læget yderligere til næsten tre minutter.

 

12 kilometer før mål trådte Philipsen an, Politt og Pedersen formåede at hægte sig på, men rykket blev Küngs endeligt i forfølgergruppen. Der var altså tre ryttere bag Van der Poel, der skulle ind og spurte om podiepladserne.

 

Inden da skulle sejrherren dog fejres, og det blev Mathieu van der Poel gjort med manér, da han kunne lade sig hylde på den legendariske velodrom i Roubaix som vinder af 2024-udgaven af Paris-Roubaix.

 

Tre minutter efter Van der Poel slog Philipsen Pedersen i spurten, hvilket betyder, at Alpecin-holdet bliver både nummer et og to for andet år i streg. Politt måtte tage til takke med fjerdepladsen.

Annonce

 

Mads P’s tredjeplads betyder, at han er den første danske siden Charles Meyer i 1896, der kører på podiet i det franske brostensmonument.

INFO
Mathieu van der Poel
Nyheder Profil Resultater Statistik
Alpecin-Deceuninck
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Paris - Roubaix
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 21. juni 2024

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewVraget til OL: Jeg ville vise, at jeg var god nok
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester vil satse stort på enkeltstart i fremtiden
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Kæmpe drama: DM-guldvinder diskvalificeret
Landevej
Rørt Price-Pejtersen: I dag indfrier jeg mit potentiale
Landevej
OPDATERING: Skjelmose ny danmarksmester efter stor dramatik og diskvalifikation
Landevej
Minut for minut: Skjelmose får DM-guld efter stor dramatik
Landevej
Pogacar-hjælper genvinder tysk titel
Landevej
Imponerende gennemsnitsfart: 15-årig sejrer suverænt til DM
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewEkstatisk Norsgaard var uundgåelig: Jeg vinder jo næsten aldrig
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Optakt: Nationale linjeløbsmesterskaber
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewDM-toer drømmer endnu større ved VM efter "kæmpe forløsning"
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewStortalent beskriver "anden side af cykelsporten" efter ny DM-titel
Landevej
Syg Evenepoel melder afbud
Landevej
Video i artiklenSe multitalent genvinde DM
Landevej
Norsgaard vinder sikkert sit fjerde DM i træk
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAsgreen vil forsvare Dannebrog i Tour-uvished
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewAirtox-Carl Ras drømmer om to i top-10 til DM i enkeltstart
Landevej
Visma udskyder afgørelse om dopingdømt rytter
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDCU- og kvindehold røber ambitionerne på DM-enkeltstarten
Landevej
Starttiderne til DM i enkeltstart
Landevej
Video i artiklenDansk megatalent genvinder DM-titel i overlegen stil
Landevej
Officielt: Jasper Philipsen har fremtiden på plads
Landevej
Video i artiklenSe Albert Philipsen starte DM-enkeltstart
Landevej
Bardet annoncerer karrierestop
Landevej
Blev ikke klar til Touren: Van Baarle satser på OL

Annonce

Landevej
Aldrende men formstærk: Veteran er spansk mester
Landevej
Sportsdirektør: Wouts hjerte banker for de store løb
Landevej
Mads Pedersen mister klassementskaptajn til Touren
Landevej
Nu reagerer Ineos-stjerne på stor utilfredshed
Landevej
Her er holdet bag Pogacar i Touren
Landevej
Fuglsang tilbage i Touren - Froome vraget
Landevej
Oversigt: Disse hold er udtaget til Tour de France 2024
Landevej
Alpecin-rytter siger tak og stopper karrieren efter sæsonen
Landevej
En skam hvis Van Aert skal vente på Vingegaard, siger kommentator
Landevej
Pogacars chef reagerer på stor Vingegaard-nyhed
Landevej
Bekræftet: Legende gør comeback på landevejen
Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Torsdag den 20. juni 2024

Landevej
Mohoric overtager titel fra Pogacar
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Optakt: DM i enkeltstart (Kvinder)
Landevej
Visma har fordel, som ”Pogacar ikke er tæt på”
Landevej
Tronskifte i Frankrig
Landevej
Wellens overtager belgisk trone fra Wout van Aert
Landevej
Uttrups holdkammerat snupper titel fra Borghini
Landevej
Küng genvinder guldet
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMoberg om DM: Det bliver et hæsblæsende cykelløb
Landevej
Stjerne vinder niende nationale titel
Landevej
Top Gun gør det igen: Ganna italiensk mester for femte gang
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewForsvarende mester har forberedt sig på solotogt
Landevej
Vingegaard kører Tour de France
Landevej
Her er den: Vingegaard og Visma løfter sløret for Tour-trikoten
Landevej
Formstærk nordmand forsvarer akkurat titel med et enkelt sekund
Landevej
Vingegaard vs. Pogacar: Sådan har de klaret sig imod hinanden
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Anden dansker udtaget til Touren

Onsdag den 19. juni 2024

Landevej
Ingen overraskelser på Astanas hjemmebane
Landevej
Giro-firer færdig for 2024
Landevej
Lidl-Trek-rytter slår Visma-talent med ét sekund
Landevej
Chefen giver status på Pogacar og affejer spekulationer
Landevej
Stortalent rygtes væk, og det kan koste ham Tour-pladsen
Landevej
Profil ”troede det var slut” i skrækstyrt med Vingegaard – nu melder han Tour-klar
Landevej
Lotto-rytter beretter om ”kæmpe skuffelse”: Nogle ting kan man bare ikke styre
Landevej
Vingegaard-hjælper kikser titelforsvar
Landevej
Stjerneskud gør det igen
Landevej
DM i linjeløb vokser for fjerde år i træk
Landevej
Visma Lease a Bike-profil ny engelsk enkeltstartsmester
Landevej
Norsk kult-rytter stolede ikke på udstyret efter livsfarligt styrt
Landevej
UCI indfører nye banebrydende regler
Landevej
Stor Skjelmose-beslutning vækker ærgrelse
Landevej
Loyal Visma-hjælper vil væk
Landevej
De kan vinde Touren, ifølge Nibali
Landevej
VM-chef om Vingegaard: Den stærkeste rytter har altid en chance
Landevej
Helt gak-gak: Absurd stigning i colombiansk etapeløb

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
VIS FLERE

Annonce