Van Aert vinder efter sidevindsdrama i Frankrig - Fuglsang taber tid
15. juli 2019 17:11 af Mathias Høj Foto: Sirotti

Wout van Aert (Jumbo-Visma) tog i dag etapesejren på 10. etape af Tour de France foran Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) og Caleb Ewan (Lotto Soudal). Danske Jakob Fuglsang (Astana) kom i problemer i sidevinden på dagens etape og tabte næsten to minutter til blandt andre Egan Bernal og Geraint Thomas (Team INEOS).

Highlights: Vanvittig sidevindskørsel i Van Aerts første Tour-etapesejr

se mere cykling på

Dagens etape i Tour de France blev mere dramatisk, end de fleste havde regnet med.

 

Etapen begyndte ellers roligt med, at et udbrud på seks ryttere kom afsted, hvor danske Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) var med. Sprinterholdene i feltet holdte udbruddet i kort snor hele dagen, hvorfor alt tydet på en afsluttende massespurt.

 

På forhånd var der spekulationer om, hvordan vinden kunne spille en rolle. Rytterne fik syn for sagen, da Deceuninck-Quick Step og Team INEOS kort inden finalen begyndte at forcere i sidevinden. Desværre med danske briller betød forceringen, at Jakob Fuglsang blev fanget bag feltet sammen med Thibaut Pinot, Rigoberto Uran og Richie Porte, og de kom aldrig tilbage til fronten igen.

 

I den forreste gruppe sad de fleste af sprinterne fortsat, og de skulle kæmpe om dagens etapesejr. Her var det en smule overraskende Wout van Aert, der i en tæt spurt henviste Elia Viviani og Caleb Ewan til de sekundære placeringer og tog sin første etapesejr i Tour de France.

 

Fuglsang tabte et minut og 40 sekunder på dagens etape, hvorfor danskeren nu er på 16. pladsen i klassementet lidt over tre minutter efter Alaphilippe, der forsvarede førertrøjen på etapen.

 

Etapereferat:

217,5 kilometer fra Saint-Flour til Albi var i dag på menuen, da rytterne tog hul på 10. etape af Tour de France. Efter to dage i Massif-Central forlod feltet den hårde og kuperede region og satte kursen mod Pyrenæerne. Undervejs på etapen skulle rytterne op over fire kategoriserede stigninger, hvoraf den sidste stigning havde sin top med omkring 55 kilometer til mål. Etapen bød i alt på 3031 højdemeter, hvorfor dagens sprinteretape kunne blive hårdere end forventet.

 

Fra etapens start var der allerede stor angrebslyst. En gruppe på fem ryttere kom afsted få kilometer efter starten, og i blandt dem var Mads Würtz Schmidt. Danskeren fik selskab af Tony Gallopin (AG2R), Odd Christian Eiking (Wanty Gobert), Natnael Berhane (Cofidis) og Anthony Turgis (Total Direct Energie), og kvintetten i front havde et forspring på 15 sekunder efter ti kilometers cykelløb.

 

Michael Schär (CCC Team) satte efterfølgende efter udbruddet, og få kilometer senere kom schweizeren op. Dermed var dagens udbrud etableret og bestod af i alt seks ryttere, mens der blev arrangeret fælles tissepause i feltet.

 

Sprinterholdene holder udbruddet i kort snor

I feltet tog Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick Step og Lotto Soudal ansvar for føringsarbejdet. De tre hold kontrollerede farten for henholdsvis Dylan Groenewegen, Elia Viviani og Caleb Ewan, som kunne vinde dagens etape. I mellemtiden førte Berhane udbruddet over toppen af den første kategoriserede stigning Cote de Mallet (2,2 km - 6,2 % i snit) med et forspring på to minutter og 30 sekunder, som tydet på at være feltets smertgrænse i dag.

 

Næste udfordring for udbruddet var kategori tre-stigningen Cote de Chaudes-Aigues (3 km, 6,6 % i snit). Endnu en gang var det Berhane, som førte feltet over stigningen, men der var ikke nok point på dagens etape til, at Cofidis-rytteren kunne overtage løbets bjergetape fra Tim Wellens (Lotto-Soudal).

 

Genrelt var det lidt en begivenhedsfattig etape på de franske landeveje i dag, hvorfor det var en lang kamp mellem udbruddet og feltet. Med 90 kilometer til mål lå dagens indlagte pointspurt placeret, og i feltet vandt Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) spurten foran Peter Sagan. Afstanden til udbruddet var samtidig barberet ned til et minut og 30 sekunder.

 

Sidevind skaber nervøsitet i feltet

Med lidt over 70 kilometer til mål blev Jumbo-Visma, Quick-Step og Lotto Soudal afløst af Bora-hansgrohe og Team INEOS i fronten af feltet, der var meget nervøs for den kraftige vind på dagens etape. Efterfølgende kom flere hold til fronten i den nervøse positionskamp for ikke at blive fanget bag feltet.

 

Team INEOS og Bora-hansgrohe gjorde alvor ud af sin position i fronten af feltet og forcerede i sidevinden på et åbent stykke i landskabet. Feltet splittede i to grupper, hvor ryttere som Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) og Rick Zabel (Katusha-Alpecin) var fanget i den bagerste del af feltet.

 

Det høje tempo i feltet betød, at forspringet kom ned på 35 sekunder, da udbruddet ramte dagens sidste stigning Cote de la Mauric (3,6 km - 4,3 % i snit). Feltet lod dog de seks ryttere i front få lidt mere snor på stigningen, hvorfor forspringet igen var steget til næsten to minutter, da Berhane førte udbruddet over toppen.

 

Nogle kilometer efter stigningen satte EF Education First sig frem for at sætte et hårdt tempo i sidevinden. Forceringen skabte endnu en gang splittelser, men der var hurtig samling igen. Næste hold til at forcere var Deceuninck-Quick Step, som fik hjælp af flere hold i forbindelse med føringsarbejdet.

 

Fuglsang i problemer

Forceringen betød, at klassementsfavoritter som Rigoberto Uran (EF Education First), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Richie Porte (Trek-Segafredo) og Jakob Fuglsang (Astana) var fanget i den bagerste del af feltet, hvor også de to sprintere Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) og Giacomo Nizzolo (Dimension Data) sad.

 

I mellemtiden blev udbruddet hentet af det første felt, hvor INEOS fortsatte føringsarbejdet. Afstanden ned til gruppen med Fuglsang lød på 20 sekunder med 20 kilometer til mål. I mellemtiden havde Mikel Landa (Movistar) defekt, hvorfor spanieren formentlig kunne se frem til et stort tidstab efter dagens etape.

 

Fuglsang-gruppen tabte terræn på de efterfølgende kilometer, og med ti kilometer til mål lød afstanden på 45 sekunder til Geraint Thomas, Egan Bernal, Romain Bardet og Julian Alaphilippe, der alle sad i den forreste gruppe.

 

Van Aert vinder tæt spurt

Eftersom rytterne langsomt nærmede sig målet i Albi stod det klart, at dagens etapevinder skulle findes i den forreste gruppe. Afstanden til Fuglsang-gruppen blev bare større og større, hvorfor danskeren også måtte indkassere et tidstab efter dagens etape sammen med Pinot, Uran og Porte.

 

Sunweb førte frontgruppen ind under kilometerporten for Matthews, der havde Ewan på hjul. Men australieren blev fanget på de sidste 200 meter, hvorefter van Aert kom buldrende bagfra og tog etapesejren i en uhyre tæt duel med italienske Viviani.

 

Opdateres...

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fuglsang før Vueltaen: Føler ikke meget fra styrtet

Alaphilippe tilbage efter pause: Han havde nået grænsen

Spanier tog sejren i Limousin

Præmier for +65.000 kroner i Vuelta-spillet? Spillet starter lørdag

Hollandsk mester hurtigst i Norge – Dideriksen treer

Giro-vinderen ude af Vueltaen efter styrt

Colombianer sejrede i Tour de l'Avenir

Startlisten til Vuelta a España med rygnumre

Starttiderne til holdtidskørslen (1. etape) i Vueltaen

Deceuninck-Quick Steps mekaniker blogger under Vueltaen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

McNulty: Unge rytteres succes viser, at sporten er renere

Rasmus Quaade efter andenplads: Jeg er virkelig tilfreds med min enkeltstart

Niklas Larsen rykker frem i klassementet: Det var lige, som det skulle være

Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt

Følg kongeetapen i PostNord Danmark Rundt

Würtz Schmidt: Jeg begyndte at lide ret hurtigt

Toft vandt endelig i Danmark Rundt: Forløsningen er rigtig stor

Martin Toft vinder enkeltstarten – Mads Würtz ny mand i PostNord-førertrøjen

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Benoot begravede holdkammerat: Han var også min ven

Froome accepterer otte år gammel Vuelta-sejr

Vuelta a Espana: Outsiderne

Team Ineos laver sen udskiftning i Vuelta-trup

Lars Bak kører karrierens sidste danske løb

Valverde vil hente etapesejre i Vuelta a España

Jesper Worre prøvede at lokke hollandsk stjerne med mange penge

John Degenkolb skifter til Lotto Soudal

Jansen: Jeg forstod ikke de andre rytteres taktik i finalen

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter

Calmejane efter sejr: Det var hævn

Laporte efter Vivani-transfer: Jeg har stadig personlige ambitioner

ONSDAG

Dempster vinder hollandsk éndagsløb

Rodenberg: Det var en ret stresset dag

Vuelta a Espana: Podiekandidaterne

Calmejane tager første sejr siden marts

Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt

Dansk verdensmester forsøgte forgæves: Jeg tog en chance

Rasmus Byriel glad for holdets etapesejr efter at have ofret sig

Benoot efter sejr: Min professionelle karriere begyndte i Danmark Rundt

Jonas Vingegaard uheldigt fra start i PostNord Danmark Rund

ColoQuick-kaptajn tager vigtig tid: Det kan være afgørende

Flot sejr til Benoot på 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Ung brite efter voldsomt styrt i l´Avenir: Husker ikke rigtig noget

Martin Toft: Det er bare fuld blæs

Rodenberg: Jeg kan slå verdensklassesprintere

Ung komet vil vinde i Grand Tour-debut

Reaktioner før 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Vinokurov tror på Fuglsang: Kan opnå mere

Tysk stortalent skifter til Bora-Hansgrohe

Quick-Step henter stærk italiener hos Astana

Transferlisten 2019-2020

Jakob Fuglsang skriver ny kontrakt til 2021

Bekræftet: Kamp skriver WorldTour-kontrakt

PostNord Danmark Rundt sendes nu live i 59 lande

Prøv banecykling til Bike Blowout messen

Overblik: Vuelta startlisten - alle 22 hold

Würtz: Forventer hård 1. etape

Kamp: Jeg vil vinde løbet sammenlagt

Klar til Danmark Rundt? Sæt dit hold - spillet starter kl. 13.30

TIRSDAG

ColoQuick sportsdirektør: Vi skal søge chancen hver dag

Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne

Tom Pidcock på hospitalet efter styrt i Tour de l’Avenir

Tidligere verdensmester planlægger karrierestop efter OL i Tokyo

Optakt: 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Optakt: PostNord Danmark Rundt

Geoghegan Hart og Poels i spidsen for INEOS til Vueltaen

Havik vandt foran Greipel i GP Stad Zottegem

Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne

Movistar henter to colombianske klatretalenter

Landis om tvunget navneskifte: Personlig vendetta

Fuglsang: Her er mit mål til Vueltaen

Vuelta a Espana: Favoritten

Dansk udbrudstogt ender i schweizisk triumf i Tour de l’Avenir

Vuelta a España: Ruten, etaper og etapeprofiler

Jumbo-Visma øger sit budget i jagten på Grand Tour-succes

38-årige østrigsk veteran opsat på at fortsætte karrieren i 2020

CCC henter Giro-etapevinder

Van Aerts cross-sæson i fare

Overblik: 172 WorldTour-ryttere uden kontrakt - 5 danske

På tur til Vejlsøhus og MTB i Silkeborg