Van Aert vinder efter sidevindsdrama i Frankrig - Fuglsang taber tid
15. juli 2019 17:11Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Wout van Aert (Jumbo-Visma) tog i dag etapesejren på 10. etape af Tour de France foran Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) og Caleb Ewan (Lotto Soudal). Danske Jakob Fuglsang (Astana) kom i problemer i sidevinden på dagens etape og tabte næsten to minutter til blandt andre Egan Bernal og Geraint Thomas (Team INEOS).

Highlights: Vanvittig sidevindskørsel i Van Aerts første Tour-etapesejr

se mere cykling på

Dagens etape i Tour de France blev mere dramatisk, end de fleste havde regnet med.

 

Etapen begyndte ellers roligt med, at et udbrud på seks ryttere kom afsted, hvor danske Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) var med. Sprinterholdene i feltet holdte udbruddet i kort snor hele dagen, hvorfor alt tydet på en afsluttende massespurt.

 

På forhånd var der spekulationer om, hvordan vinden kunne spille en rolle. Rytterne fik syn for sagen, da Deceuninck-Quick Step og Team INEOS kort inden finalen begyndte at forcere i sidevinden. Desværre med danske briller betød forceringen, at Jakob Fuglsang blev fanget bag feltet sammen med Thibaut Pinot, Rigoberto Uran og Richie Porte, og de kom aldrig tilbage til fronten igen.

 

I den forreste gruppe sad de fleste af sprinterne fortsat, og de skulle kæmpe om dagens etapesejr. Her var det en smule overraskende Wout van Aert, der i en tæt spurt henviste Elia Viviani og Caleb Ewan til de sekundære placeringer og tog sin første etapesejr i Tour de France.

 

Fuglsang tabte et minut og 40 sekunder på dagens etape, hvorfor danskeren nu er på 16. pladsen i klassementet lidt over tre minutter efter Alaphilippe, der forsvarede førertrøjen på etapen.

 

Etapereferat:

217,5 kilometer fra Saint-Flour til Albi var i dag på menuen, da rytterne tog hul på 10. etape af Tour de France. Efter to dage i Massif-Central forlod feltet den hårde og kuperede region og satte kursen mod Pyrenæerne. Undervejs på etapen skulle rytterne op over fire kategoriserede stigninger, hvoraf den sidste stigning havde sin top med omkring 55 kilometer til mål. Etapen bød i alt på 3031 højdemeter, hvorfor dagens sprinteretape kunne blive hårdere end forventet.

 

Fra etapens start var der allerede stor angrebslyst. En gruppe på fem ryttere kom afsted få kilometer efter starten, og i blandt dem var Mads Würtz Schmidt. Danskeren fik selskab af Tony Gallopin (AG2R), Odd Christian Eiking (Wanty Gobert), Natnael Berhane (Cofidis) og Anthony Turgis (Total Direct Energie), og kvintetten i front havde et forspring på 15 sekunder efter ti kilometers cykelløb.

 

Michael Schär (CCC Team) satte efterfølgende efter udbruddet, og få kilometer senere kom schweizeren op. Dermed var dagens udbrud etableret og bestod af i alt seks ryttere, mens der blev arrangeret fælles tissepause i feltet.

 

Sprinterholdene holder udbruddet i kort snor

I feltet tog Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick Step og Lotto Soudal ansvar for føringsarbejdet. De tre hold kontrollerede farten for henholdsvis Dylan Groenewegen, Elia Viviani og Caleb Ewan, som kunne vinde dagens etape. I mellemtiden førte Berhane udbruddet over toppen af den første kategoriserede stigning Cote de Mallet (2,2 km - 6,2 % i snit) med et forspring på to minutter og 30 sekunder, som tydet på at være feltets smertgrænse i dag.

 

Næste udfordring for udbruddet var kategori tre-stigningen Cote de Chaudes-Aigues (3 km, 6,6 % i snit). Endnu en gang var det Berhane, som førte feltet over stigningen, men der var ikke nok point på dagens etape til, at Cofidis-rytteren kunne overtage løbets bjergetape fra Tim Wellens (Lotto-Soudal).

 

Genrelt var det lidt en begivenhedsfattig etape på de franske landeveje i dag, hvorfor det var en lang kamp mellem udbruddet og feltet. Med 90 kilometer til mål lå dagens indlagte pointspurt placeret, og i feltet vandt Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) spurten foran Peter Sagan. Afstanden til udbruddet var samtidig barberet ned til et minut og 30 sekunder.

 

Sidevind skaber nervøsitet i feltet

Med lidt over 70 kilometer til mål blev Jumbo-Visma, Quick-Step og Lotto Soudal afløst af Bora-hansgrohe og Team INEOS i fronten af feltet, der var meget nervøs for den kraftige vind på dagens etape. Efterfølgende kom flere hold til fronten i den nervøse positionskamp for ikke at blive fanget bag feltet.

 

Team INEOS og Bora-hansgrohe gjorde alvor ud af sin position i fronten af feltet og forcerede i sidevinden på et åbent stykke i landskabet. Feltet splittede i to grupper, hvor ryttere som Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) og Rick Zabel (Katusha-Alpecin) var fanget i den bagerste del af feltet.

 

Det høje tempo i feltet betød, at forspringet kom ned på 35 sekunder, da udbruddet ramte dagens sidste stigning Cote de la Mauric (3,6 km - 4,3 % i snit). Feltet lod dog de seks ryttere i front få lidt mere snor på stigningen, hvorfor forspringet igen var steget til næsten to minutter, da Berhane førte udbruddet over toppen.

 

Nogle kilometer efter stigningen satte EF Education First sig frem for at sætte et hårdt tempo i sidevinden. Forceringen skabte endnu en gang splittelser, men der var hurtig samling igen. Næste hold til at forcere var Deceuninck-Quick Step, som fik hjælp af flere hold i forbindelse med føringsarbejdet.

 

Fuglsang i problemer

Forceringen betød, at klassementsfavoritter som Rigoberto Uran (EF Education First), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Richie Porte (Trek-Segafredo) og Jakob Fuglsang (Astana) var fanget i den bagerste del af feltet, hvor også de to sprintere Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) og Giacomo Nizzolo (Dimension Data) sad.

 

I mellemtiden blev udbruddet hentet af det første felt, hvor INEOS fortsatte føringsarbejdet. Afstanden ned til gruppen med Fuglsang lød på 20 sekunder med 20 kilometer til mål. I mellemtiden havde Mikel Landa (Movistar) defekt, hvorfor spanieren formentlig kunne se frem til et stort tidstab efter dagens etape.

 

Fuglsang-gruppen tabte terræn på de efterfølgende kilometer, og med ti kilometer til mål lød afstanden på 45 sekunder til Geraint Thomas, Egan Bernal, Romain Bardet og Julian Alaphilippe, der alle sad i den forreste gruppe.

 

Van Aert vinder tæt spurt

Eftersom rytterne langsomt nærmede sig målet i Albi stod det klart, at dagens etapevinder skulle findes i den forreste gruppe. Afstanden til Fuglsang-gruppen blev bare større og større, hvorfor danskeren også måtte indkassere et tidstab efter dagens etape sammen med Pinot, Uran og Porte.

 

Sunweb førte frontgruppen ind under kilometerporten for Matthews, der havde Ewan på hjul. Men australieren blev fanget på de sidste 200 meter, hvorefter van Aert kom buldrende bagfra og tog etapesejren i en uhyre tæt duel med italienske Viviani.

 

Opdateres...

DEL
DELTAG I DEBATTEN

TORSDAG

Erfarne Vanendert glad for nyt hold

Ambitiøs Gaudu drømmer om kaptajnrolle en dag

Honoré efter påkørsel: Heldigt jeg er okay

Alsidig Saudi Tour-rute offentliggjort af ASO

Stan Dewulf opereret for knæskade

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Van Aert ser frem til duel mod favoritterne

Honoré ramt af flugtbillist

Cofidis tager Martin og Laporte med til Argentina

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Optakt: 4. etape af Tour Down Under

Malacarne idømt karantæne

UCI optrapper kampen mod doping hos kvinderne

Contador skoser wattmålernes betydning

Deceuninck sender flere profiler til Argentina

Tour Down Under-analyse: He's back!

Camerouniansk udbrudssejr i Gabon

Italiensk ProTeam forbyder brug af watt- og pulsmålere

Bennett: Havde håbet på et bedre resultat

Bliv en del af cykellinjen på Idrætsefterskolen Klintsøgaard

12 danskere til start ved seksdagesløbet i Berlin

Langvad får olympisk mester som makker ved Cape Epic

Følg Feltet.dk på de sociale medier

Glad Geschke blev otter i Australien

DCU-hold skifter navn og bekræfter 2020-truppen

Dennis: Porte taber førertrøjen inden Willunga Hill

Bora-kaptajn sluttede sidst efter voldsomt styrt

Impey: Imponeret over at sidde med favoritterne i finalen

Power: Hindley gav mig lov til at køre min egen chance

Yates: Kørte både for Impey og min egen chance

Bjarne Riis: Tilfreds med holdindsatsen

Porte efter sejr: Min nye holdkammerat gjorde det godt

Porte besejrer konkurrenterne i Paracombe

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Rosskopf tog bjergtrøjen på den hårde måde

Rutineret belgiers B-prøve også positiv

Riwal inviteret til sprinternes uofficielle verdensmesterskab

Optakt: 3. etape af Tour Down Under

Køb Eurosport Player og få masser af cykling i 2020

Tour Down Under-analyse: To alen af ét stykke

Haas har genfundet sin mojo

Tour of Oman bekræftet aflyst

Nippo Delko tager sin første sejr i sæsonen i Gabon

Froome bekræfter comeback-løb

Cyklecross-stjerner revser UCI i dopingsag: En fucking joke

Stærkt forslået Viviani: Venstre side er fuld af hudafskrabninger

Bennett mistede førertrøjen: Der var intet tilbage

Velkørende hjemmebanehåb slipper med skrækken

Yates med knæsmerter efter styrt - tvivlsom til 3. etape

Israel Start-Up-kaptajn udgår i Australien med brækkede knogler

Porte involveret i styrt: Jeg er okay

Impey: Løbet består af flere formstærke ryttere i år

Ewan efter sejr: Mine holdkammerater leverede mig perfekt

Ewan gentager 2018-succes og vinder i Stirling

TIRSDAG

Rygte: Chris Froome starter sæsonen i UAE Tour

Van der Poels hold inviteret til Ardennerklassikere

Movistar tager nyprofessionelle med til Argentina

Tour of Oman forventes aflyst

Optakt: 2. etape af Tour Down Under

Rohan Dennis klar på en ny start hos Team INEOS

Tour Down Under-analyse: Business as usual

Bjarne Riis: Jeg har brug for tid

Shimano Ligaen lander TV-aftale

Ung eritreer tager fusen på favoritterne i Gabon

Stjernespækket felt præsenteret til UAE Tour

Tidligere Sky-rytter indstiller karrieren

Dideriksen om tiden som verdensmester: Det var rigtig svært

Medier: Dopingdømt cross-profil vender tilbage lørdag

Vivianis nye leadout kiksede: Det var problemet

Impey tog tidligt forspring i klassementet: Hvert et sekund tæller

Greipel ærgrer sig over fejl efter femteplads

Ewan vil se video efter skuffelse: Vi var forkert på den

Philipsen efter duel med Bennett: Jeg havde et godt forspring

Bennett hylder Mørkøv og co. efter perfekt leadout

Mørkøv gav Bennett perfekt debut i Australien

MANDAG

Video i artiklenSIDSTE CHANCE: Sæt dit hold til Tour Down Under - kontante præmier

Belgien klar til VM i cyklecross

Van der Poel og Alpecin-Fenix får wildcard til Paris-Roubaix

Retssag startet mod billist, der kørte Andreas Sarbo ned

Dansk crosslandshold udtaget til VM

Optakt: 1. etape af Tour Down Under