Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Ung udlandsdansker kører sin sidste sæson som fuldtidscykelrytter: Den skal have en skalle
26. maj 2023 08:00Foto: Camille Richard
af Rasmus Troldborg

Denne sæson vil efter planen være den sidste, hvor den 23-årige Sander Andersen kun kan kalde sig for cykelrytter. Han regner nemlig med, at han efter sæsonen vil begynde at studere. Inden da skal den dog have en ordentlig skalle for hans franske hold Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme. Det fortæller han til Feltet.dk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Sander Andersen har før tænkt, at nu skulle det være sidste sæson udelukkende som cykelrytter.

 

Efter en mindre god sæson på det italiensk Sissio Team i 2021 var det egentlig planen, at danskeren ville lægge cykelskoene på hylden og begynde livet som studerende.

 

Han var allerede rejst hjem til Danmark, men et uventet opkald fra en fransk sportsdirektør ændrede den plan, og danskeren kørte hele 2022-sæsonen på det franske National 1-hold Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme.

 

Læs også
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument

 

Det var også planen, at det kun skulle blive til én sæson på det franske hold, men en god 2022-sæson, som bød på tre sejre, lavede om på den forventning.

 

Skal i gang med at studere

Men nu ser det ud til, at den 23-årige rytter kører sin sidste sæson kun som cykelrytter. Det betyder dog ikke et farvel til livet i Frankrig. Det fortæller han i et interview med Feltet.dk.

 

”Jeg talte med min sportsdirektør her for et par dage siden, og det er min sidste sæson kun som cykelrytter,” fortæller Andersen og fortsætter:

Annonce

 

”Jeg har overvejet at studere online, men så blive i Frankrig, i Bourg-en-Bresse, da jeg er så glad for at være her og føler mig så godt tilpas. Der er flere af mine holdkammerater, som også studerer ved siden af.”

 

Andersen er afklaret med beslutningen om, at han ikke længere skal leve kun som cykelrytter.

 

”Det er lidt angstprovokerende at skulle i gang med noget helt nyt igen, og ikke bare skulle cykle. Men jeg ser også frem til det. Den her sæson får så også en skalle, da det er sidste sæson (som fuldtidscykelrytter, red.). Jeg går stadig all-in her i år.”

 

Selvom danskeren tidligere har truffet denne beslutning og senere er trukket i land, tror han mere på, at den holder denne gang. Dog kan han ikke love noget.

 

”Nu er det for alvor. Det var det egentlig også sidste år, så jeg vil heller ikke sige, at det er med 100 procent sikkerhed, at jeg studerer næste år, for det kan nå at ændre sig,” fortæller Andersen.

 

Årets første UCI-løb

Sidste år tog Sander Andersen tre sejre, men i denne sæson har han indtil videre ikke stået øverst på podiet. Danskeren har kørt en del franske amatørløb, men det bedste resultat har været en ottendeplads i Grand Prix de Vougy.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Det skyldes, ifølge danskeren, en ikke optimal træning.

 

”Sæsonen er gået okay. Jeg kom ud af vinteren, hvor jeg nok godt kunne have trænet lidt mere, men det gik fint. Så begyndte jeg på noget varmetræning, hvilket ikke var så godt for mig, så jeg blev sat lidt tilbage i april, men nu er formen tilbage.”

 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det blev til tre sejre i 2022 for den klatrestærke dansker. Foto: Velo Club Villefranche Beaujolais.

 

Den manglende form er også en af grundene til, at Tour de la Mirabelle (2.2), som køres fra fredag til søndag, vil være den 23-åriges første UCI-løb i denne sæson.

Annonce

 

”En af forklaringerne er formen, men vi har også et stærkt hold i år. Vi har fået nogle nye ryttere ind, som kører rigtig stærkt. Og når vi ikke er et kontinentalhold, så kører vi ikke vildt mange UCI-løb, og så er pladserne gået til nogle af dem, som har kørt stærkere og passet bedre ind på holdet til de løb,” siger Andersen.

 

Danskeren er glad for, at han nu har fået chancen i et større løb, hvor han kan prøve sig af. Han ved dog ikke helt, hvad han skal regne med.

 

”Jeg har ikke vildt høje forventninger, men jeg håber på at kunne gøre en god figur. Enten i et godt udbrud eller se, hvor langt jeg kan komme på andendagen, som er den hårdeste af etaperne,” fortæller Andersen.

 

I Tour de la Mirabelle stiller danskerens franske hold op med seks ryttere. Det er fire franskmænd, Sander Andersen og belgieren Sten Van Gucht, som danskeren tidligere har fortalt, at han kører godt sammen med.

 

”Vi har må se, hvem som har benene på andendagen, og så se, hvad vi gør. Men ellers er planen, at vi kører for Sten Van Gucht, hvis han kan komme op over stigningerne.”

Annonce

 

Læs også
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

 

Det gode vejr og de hårdere løb passer danskeren bedre

Udover den mindre gode form har der også været andre ting, som ikke har passet den 1.72 meter høje dansker perfekt. En af dem har været manglende stigninger, men det bliver der lavet om på fra nu af.

 

”Jeg er jo ikke så stor, så når der er sådan nogle bjergløb, så er det sjovt at prøve sig af, især når det er UCI-løb. Men jeg skal se, hvor jeg står. Nu begynder de løb, som jeg er god til, at komme her over sommeren,” siger Andersen.

 

Efter Tour de la Mirabelle skal danskeren allerede på mandag køre et andet UCI-løb, nemlig Paris-Troyes, hvor han sidste år blev nummer 18 og kom hjem med den forreste gruppe. I dette års udgave vil der også være nogle flere danskere med, da både Leopard TOGT og Team ColoQuick er til start.

 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Danskeren ser frem mod de kommende løb og de højere temperaturer. Foto: Coraline Monier

 

Efter de to UCI-løb er det planen, at Andersen skal køre nogle franske amatør-etapeløb, som passer ham godt. Og det er ikke kun stigningerne, som han sætter pris på.

Annonce

 

”Jeg restituerer godt, så derfor er etapeløb gode for mig. Jeg kører som regel godt, når vi kommer hen på sidstedagen. Og så kører jeg bare bedre, når der er noget varme. I år har det være lidt køligt og regnfuldt i Frankrig, så jeg håber, at nu hvor der kommer løb med stigninger og noget bedre vejr, at jeg kan få nogle resultater.”

 

Glad for Frankrig

Selvom drømmen om at tage et skridt op fra National 1 ser ud til at være ovre, og resultaterne indtil videre ikke har været lige så gode som sidste år, så er Sander Andersen stadig glad for både Bourg-en-Bresse og deres cykelhold.

 

”Der bliver taget godt hånd om en, og jeg er stadig meget glad for at være her. Selvom starten på sæsonen ikke er gået helt, som jeg kunne have håbet på, så har min sportsdirektør bakket op om mig og sagt: "Tag det roligt". Det er også dejligt, at når det ikke lige kører ens vej, så bakker de stadig op om en,” fortæller han.

 

Udover Rasmus Søjberg Pedersen er Andersen den eneste dansker, som kører på et fransk hold. Søjberg kører på det franske CIC-U Nantes Atlantique, som er et kontinentalhold og således ligger lige over Andersens Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

De to danskere kører derfor heller ikke så meget sammen, eller mod hinanden, men det betyder ikke, at Andersen ikke føler sig hjemme i det franske. Det er især blevet bedre, efter at han har forbedret sit franske.

Annonce

 

”Jeg føler mig godt integreret på holdet, også qua at jeg er blevet bedre til sproget. Nu kan jeg komme hen til bordet, hvor alle sidder og taler sammen, og tale med. Før kunne jeg godt forstå taktikkerne, og når vi snakkede om cykling, men det var sværere, hvis vi sad en hel gruppe og talte sammen om alt muligt forskelligt. Der kan jeg være med nu.”

 

Sander Andersen regner med, at han efter sæsonen skal læse datalogi online på et dansk universitet, imens han bliver boende i Bourg-en-Bresse.

INFO
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd

Annonce

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne

Annonce

Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

Annonce

Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
VIS FLERE

Annonce