EKSKLUSIVT INTERVIEW

Ung udlandsdansker kører sin sidste sæson som fuldtidscykelrytter: Den skal have en skalle
26. maj 2023 08:00Foto: Camille Richard
af Rasmus Troldborg

Denne sæson vil efter planen være den sidste, hvor den 23-årige Sander Andersen kun kan kalde sig for cykelrytter. Han regner nemlig med, at han efter sæsonen vil begynde at studere. Inden da skal den dog have en ordentlig skalle for hans franske hold Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme. Det fortæller han til Feltet.dk.

Annonce

Sander Andersen har før tænkt, at nu skulle det være sidste sæson udelukkende som cykelrytter.

 

Efter en mindre god sæson på det italiensk Sissio Team i 2021 var det egentlig planen, at danskeren ville lægge cykelskoene på hylden og begynde livet som studerende.

 

Han var allerede rejst hjem til Danmark, men et uventet opkald fra en fransk sportsdirektør ændrede den plan, og danskeren kørte hele 2022-sæsonen på det franske National 1-hold Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme.

Giro-studiet hylder Roglič-offensiv på 18. etape

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Det var også planen, at det kun skulle blive til én sæson på det franske hold, men en god 2022-sæson, som bød på tre sejre, lavede om på den forventning.

 

Skal i gang med at studere

Men nu ser det ud til, at den 23-årige rytter kører sin sidste sæson kun som cykelrytter. Det betyder dog ikke et farvel til livet i Frankrig. Det fortæller han i et interview med Feltet.dk.

 

”Jeg talte med min sportsdirektør her for et par dage siden, og det er min sidste sæson kun som cykelrytter,” fortæller Andersen og fortsætter:

Annonce

 

”Jeg har overvejet at studere online, men så blive i Frankrig, i Bourg-en-Bresse, da jeg er så glad for at være her og føler mig så godt tilpas. Der er flere af mine holdkammerater, som også studerer ved siden af.”

 

Andersen er afklaret med beslutningen om, at han ikke længere skal leve kun som cykelrytter.

 

”Det er lidt angstprovokerende at skulle i gang med noget helt nyt igen, og ikke bare skulle cykle. Men jeg ser også frem til det. Den her sæson får så også en skalle, da det er sidste sæson (som fuldtidscykelrytter, red.). Jeg går stadig all-in her i år.”

 

Selvom danskeren tidligere har truffet denne beslutning og senere er trukket i land, tror han mere på, at den holder denne gang. Dog kan han ikke love noget.

 

”Nu er det for alvor. Det var det egentlig også sidste år, så jeg vil heller ikke sige, at det er med 100 procent sikkerhed, at jeg studerer næste år, for det kan nå at ændre sig,” fortæller Andersen.

 

Årets første UCI-løb

Sidste år tog Sander Andersen tre sejre, men i denne sæson har han indtil videre ikke stået øverst på podiet. Danskeren har kørt en del franske amatørløb, men det bedste resultat har været en ottendeplads i Grand Prix de Vougy.

 

Det skyldes, ifølge danskeren, en ikke optimal træning.

 

”Sæsonen er gået okay. Jeg kom ud af vinteren, hvor jeg nok godt kunne have trænet lidt mere, men det gik fint. Så begyndte jeg på noget varmetræning, hvilket ikke var så godt for mig, så jeg blev sat lidt tilbage i april, men nu er formen tilbage.”

 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det blev til tre sejre i 2022 for den klatrestærke dansker. Foto: Velo Club Villefranche Beaujolais.

 

Den manglende form er også en af grundene til, at Tour de la Mirabelle (2.2), som køres fra fredag til søndag, vil være den 23-åriges første UCI-løb i denne sæson.

Annonce

 

”En af forklaringerne er formen, men vi har også et stærkt hold i år. Vi har fået nogle nye ryttere ind, som kører rigtig stærkt. Og når vi ikke er et kontinentalhold, så kører vi ikke vildt mange UCI-løb, og så er pladserne gået til nogle af dem, som har kørt stærkere og passet bedre ind på holdet til de løb,” siger Andersen.

 

Danskeren er glad for, at han nu har fået chancen i et større løb, hvor han kan prøve sig af. Han ved dog ikke helt, hvad han skal regne med.

 

”Jeg har ikke vildt høje forventninger, men jeg håber på at kunne gøre en god figur. Enten i et godt udbrud eller se, hvor langt jeg kan komme på andendagen, som er den hårdeste af etaperne,” fortæller Andersen.

 

I Tour de la Mirabelle stiller danskerens franske hold op med seks ryttere. Det er fire franskmænd, Sander Andersen og belgieren Sten Van Gucht, som danskeren tidligere har fortalt, at han kører godt sammen med.

 

”Vi har må se, hvem som har benene på andendagen, og så se, hvad vi gør. Men ellers er planen, at vi kører for Sten Van Gucht, hvis han kan komme op over stigningerne.”

Annonce

 

Det gode vejr og de hårdere løb passer danskeren bedre

Udover den mindre gode form har der også været andre ting, som ikke har passet den 1.72 meter høje dansker perfekt. En af dem har været manglende stigninger, men det bliver der lavet om på fra nu af.

 

”Jeg er jo ikke så stor, så når der er sådan nogle bjergløb, så er det sjovt at prøve sig af, især når det er UCI-løb. Men jeg skal se, hvor jeg står. Nu begynder de løb, som jeg er god til, at komme her over sommeren,” siger Andersen.

 

Efter Tour de la Mirabelle skal danskeren allerede på mandag køre et andet UCI-løb, nemlig Paris-Troyes, hvor han sidste år blev nummer 18 og kom hjem med den forreste gruppe. I dette års udgave vil der også være nogle flere danskere med, da både Leopard TOGT og Team ColoQuick er til start.

 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Danskeren ser frem mod de kommende løb og de højere temperaturer. Foto: Coraline Monier

 

Efter de to UCI-løb er det planen, at Andersen skal køre nogle franske amatør-etapeløb, som passer ham godt. Og det er ikke kun stigningerne, som han sætter pris på.

Annonce

 

”Jeg restituerer godt, så derfor er etapeløb gode for mig. Jeg kører som regel godt, når vi kommer hen på sidstedagen. Og så kører jeg bare bedre, når der er noget varme. I år har det være lidt køligt og regnfuldt i Frankrig, så jeg håber, at nu hvor der kommer løb med stigninger og noget bedre vejr, at jeg kan få nogle resultater.”

 

Glad for Frankrig

Selvom drømmen om at tage et skridt op fra National 1 ser ud til at være ovre, og resultaterne indtil videre ikke har været lige så gode som sidste år, så er Sander Andersen stadig glad for både Bourg-en-Bresse og deres cykelhold.

 

”Der bliver taget godt hånd om en, og jeg er stadig meget glad for at være her. Selvom starten på sæsonen ikke er gået helt, som jeg kunne have håbet på, så har min sportsdirektør bakket op om mig og sagt: "Tag det roligt". Det er også dejligt, at når det ikke lige kører ens vej, så bakker de stadig op om en,” fortæller han.

 

Udover Rasmus Søjberg Pedersen er Andersen den eneste dansker, som kører på et fransk hold. Søjberg kører på det franske CIC-U Nantes Atlantique, som er et kontinentalhold og således ligger lige over Andersens Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme.

 

De to danskere kører derfor heller ikke så meget sammen, eller mod hinanden, men det betyder ikke, at Andersen ikke føler sig hjemme i det franske. Det er især blevet bedre, efter at han har forbedret sit franske.

Annonce

 

”Jeg føler mig godt integreret på holdet, også qua at jeg er blevet bedre til sproget. Nu kan jeg komme hen til bordet, hvor alle sidder og taler sammen, og tale med. Før kunne jeg godt forstå taktikkerne, og når vi snakkede om cykling, men det var sværere, hvis vi sad en hel gruppe og talte sammen om alt muligt forskelligt. Der kan jeg være med nu.”

 

Sander Andersen regner med, at han efter sæsonen skal læse datalogi online på et dansk universitet, imens han bliver boende i Bourg-en-Bresse.

INFO
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 09. juni 2023

Følg Vingegaard på kongeetapen i Dauphiné
Landevej
Dansk teenager fortsat i front af Nations Cup-ræs
Landevej
Eksklusivt interviewKommende WorldTour-dansker har døjet med sygdom i ugevis før stort mål
INTERVIEW Landevej
Legendes søn jubler efter ny sejr: Som at leve på en sky
Landevej
Ny mand i bjergtrøjen håbede at rival ville tvivle
Landevej
Fremragende resultat af Fini
MTB
Kamp med topresultat - juvel gør det igen
Landevej
Mistede stor sejr - fem år senere vendte han sejrrigt tilbage
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkter fra 6. etape af Critérium du Dauphiné
Video
Dansk fjerdeplads da purung franskmand vandt
Landevej
Vingegaard forklarer hvorfor han angreb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af ZLM Tour
Video
Cavendish uheldig: Italiener tager massespurten i ZLM Tour
Landevej
Dansk skuffelse i stort U23-etapeløb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 6. etape af Critérium du Dauphiné
Video
Vingegaard forsvarer gult i Intermarché-sejr
Landevej
Optakt: GP Kanton Aargau
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af kvindernes Tour of Pyrenees
Video
Kaos-finale: Uttrup undviger trafik og går i top fem
Landevej
Jumbo offentliggør Roglic-beslutning
Landevej
Optakt: 6. etape af Criterium du Dauphiné
Landevej

Annonce

Lynoptakt: 2. etape af ZLM Tour
Landevej
Criterium du Dauphiné-analyse: Når de andre bare ikke kan følge med
Landevej
Søren Kragh skal køre Schweiz Rundt
Landevej

Annonce

Vinokourov kan stadig køre stærkt på cykel
Landevej
Groenewegen og bjergtrøjen er færdig i Dauphiné
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil skal bruge etapeløb som DM-optakt: Spørgsmålet er, om jeg kan følge Skjelmose
INTERVIEW Landevej

Annonce

Pidcock til start i landevejsløb igen
Landevej
DM i Aalborg tiltrækker store WorldTour-profiler
Landevej
Vingegaard-konkurrent ser kun spænding i kampen om andenpladsen
Landevej
Tour de France-spillet er åbnet!
Landevej
Alpecin-stjerne med særlig optakt til at indfri grøn drøm i Touren
Landevej
Ung dansker udtaget til stjernebesat endagsløb
Landevej
Jumbo-Visma med nye sponsorproblemer
Landevej
Kontroversiel afgørelse gav stjerne selvtillid
Landevej
Jumbo-hjælper blæst bagover af Vingegaards niveau
Landevej
Formstærk AG2R-profil har fremtiden på plads
Landevej
Medie: Tudor, Trek og Quick-Step kæmper om italiener
Landevej
Mørkøv roses af sin norske sprinter
Landevej
Ny stærk podieplads til dansk stortalent
MTB
Godt nyt fra Pogacar-lejren
Landevej
To chancer mere til Norsgaard
Landevej
Opdateret: EF skaber nyt kvindehold
Landevej
Danmark ind i vild top tre
Landevej

Torsdag den 08. juni 2023

Gregaard ærgrer sig over udbrud: Det er irriterende
Landevej
Sensationel sejrherre: Tænkte det ville gå, som det plejer
Landevej
Sjov video: Vingegaard og Bjerg drøfter trøjebyt
Landevej
Dansk stortalent fortsætter supersæson med ny sejr
Landevej
Danmark godt fra land med podieplacering i Fredsløbet
Landevej
Alaphilippe bøjer sig i støvet for Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af ZLM Tour
Video
Bernal er på vej tilbage, men manglede selvtilliden
Landevej
Carapaz er ikke skuffet over, at han ikke kunne følge Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkter fra dagens Vingegaard-triumf
Video
Video i artiklenVingegaard: Jeg ville ikke angribe
Video
Video i artiklenBerørt Vingegaard: På sådan en dag betyder cykling intet
Landevej
Video i artiklenBjerg beretter om styrtet i afgørende øjeblik
Video
Sensation: Jumbo-Visma snydt af upåagtet belgier
Landevej
Video i artiklenSe Vingegaards eminente sejr
Video
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Vingegaard i stor solosejr - tager førertrøjen fra Bjerg
Landevej
UAE-profil gør comeback efter kompliceret brud: Skal stadig være forsigtig
Landevej
Soudal Quick-Step tager to danskere med til Belgien
Landevej
Optakt: 5. etape af Criterium du Dauphiné
Landevej
Lynoptakt: 1. etape af ZLM Tour
Landevej
Criterium du Dauphiné-analyse: Den forventede danskerfest - med den "forkerte" hovedperson
Landevej
Fremadstormende Lotto-kaptajn udgår af Dauphiné
Landevej
Erfaren dansk hjælper udtaget til Schweiz Rundt
Landevej
Medie: Astana jagter italiensk klatrer og britisk sprinter
Landevej
Video i artiklenMikkel Bjerg forventer rolig 5. etape: Tror folk vil spare på kræfterne
Video
Video i artiklenJonas Vingegard inden 5. etape af Dauphine: Der kommer helt sikkert angreb
Video
Test: Northwave Crossland Plus
Udstyr og test
Video i artiklenBjerg vil holde fast i den gule trøje: Det føles virkelig specielt
Landevej
Cancellara udtager den danske mester til stort WorldTour-løb
Landevej
Video i artiklenVingegaard forventer kamp i de franske bjerge: Der kommer helt sikkert angreb
Landevej
VIS FLERE

Annonce