19-årig italiener tager årets første WorldTour-sejr
10. januar 2019 08:40 af Christian Frese © Velofocus

Letizia Paternoster gav Trek-Segafredo en sejr i holdets første løb i det professionelle kvindefelt, da den unge italiener vandt massespurten på første etape af Women Tour Down Under natten til torsdag dansk tid. Sarah Roy (Mitchelton-Scott) og Arlenis Sierra (Astana) rundede podiet af.

Det blev den bare 19-årige italiener og tidligere bronzevinder til Junior-VM, Letizia Paternoster, der tog den første sejr på kvindernes WorldTour i 2019.

I nat dansk tid sikrede teenageren nemlig det nyskabte, Trek-Segafredo, den perfekte start på holdets første sæson i det professionelle kvindefelt, da hun slog Sarah Roy (Mitcheltson-Scott) og Arlenis Sierra (Astana) på første etape af Women Tour Down Under.

Dermed er Italieneren naturligvis i løbets orange førertrøje efter førstedagen.

Etapereferat:
En usædvanlig kølig formiddag mødte rytterne, da de ved 10-tiden lokal tid indledte årets første WorldTour-løb i Hahndorf godt 30 kilometer øst for Adelaide. Foran rytterne ventede 112,9 småkuperede kilometer, som dog på forhånd ikke var forventet ville forhindre en massespurt i målbyen Birdwood. I alt bød etapen på tre bjergspurter og to indlagte bonusspurter.

Efter en kort tur igennem den neutrale zone blev løbet givet frit, men de første godt 30 kilometer foregik uden de store begivenheder. Bepink, Rally UHC Cycling og Sydney University-holdet var blandt de mandskaber, som holdt tempoet højt i feltet, og faktisk skulle rytterne frem til den første indlagte spurt ved 35 kilometer-mærket, før løbets stilstand blev brudt.

Pointene til pointkonkurrence og bonussekunderne blev snuppet af Chloe Hosking (Alé Cipollinii) foran Mitchelton-Scott-rytterne Gracie Elvin og Sarah Roy.

Herefter ramte de 88 startende løbets første kategoriserede stigning, Lucky Hit Climb, og først over toppen var Alice Cobb (Team - TIBCO - SVB). Stigningen var dog ikke hård nok til at skabe udskilning i feltet, der efter 50 kilometer stadig var samlet.

De næste 20 kilometer bød heller ikke på nogle udbrudsforsøg, og således skulle der spurtes på toppen af dagens anden kategoriserede stigning, Ngangkiparinga Climb. Nadia Quagliotto (Alé Cipollini) tog maksimumpoint i denne bjergspurt, mens lokale Jennifer Pettenon (Gusto Step) for anden gang måtte nøjes med andenpladsen.

Ále Cipollini og Team - TIBCO - SVB holdt feltet samlet frem mod etapens anden og sidste indlagte spurt, som befandt sig 35 kilometer fra mål. Denne gang lykkedes det dog for Elvin at slå Hosking med Roy på tredjepladsen. 

Kort efter den indlagte spurt bød etapen for første gang på lidt dramatik, da der skete et mindre styrt i den bagerste del af feltet. Alle ryttere kom dog på cyklerne igen, og derefter var det blevet tid til endnu en tur op ad Lucky Hit Climb.

Her viste Quagliotto sig igen som den stærkeste, og dermed sikrede hun sig føringen i bjergkonkurrencen efter dagens etape. Italieneren lod sig herefter opsluge af feltet, som efter en dag helt uden reelle udbrud kørte samlet ind på de sidste 20 kilometer.

Herfra var en massespurt en realitet, og på de afsluttende kilometer var der hård positionskamp mellem flere hold i spidsen af feltet. Doltcini-holdet og Mitchelton-Scott sad bedst placeret på den sidste kilometer, men det var Paternoster, der i suveræn stil tog etapesejren med over en cykellængde ned til Roy og Sierra på de efterfølgende pladser.

Løbet fortsætter i morgen med anden etape, som er på 116,7 kilometer og slutter på Mengler Hill. Women Tour Down Under består af i alt fire etaper og afsluttes natten til søndag dansk tid.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Hester på podiet i Bremen - belgiere tog sejren

Langvad og Van Der Breggen udgør skræmmende duo til Cape Epic

Få info om alle professionelle cykelhold - både herrer og damer

Herning Cykle Klub har DCU-teamet klar til 2019

Sagan: Bevin vandt ret let

Ewan: En sprinter er altid skuffet over en andenplads

Ombejlet Nibali er åben for kontrakttilbud

Bevin: Ville bruge Sanchez som springbræt

Newzealænder vinder overraskende sejr i Australien

Test: PRO Gravel bags og styr

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet

Nibali om potentiel Giro-Tour double: Et skridt ad gangen

Quintana og Froome krydser klinger i Colombia

Optakt: 2. etape af Tour Down Under

Sagan: Vil gerne prøve Giroen

Tour Down Under-analyse: Business as usual

Slagter øjner podieplacering i Australien

AG2R sportsdirektør: Bardet vil gerne køre Milano-Sanremo

VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet

Michael Valgren – Hvad kan vi forvente i 2019?

Samuele Manfredi er vågnet af sin koma

Enric Mas vil gerne vinde Tour de France i år

UCI: Tramadol bliver forbudt

Holdene til Catalonien Rundt er offentliggjort

Caleb Ewan: Vi sad slet ikke rigtigt i finalen

Matthews går afslappet til Ardenner-klassikerne

Lefevere: Gilbert kunne være min arvtager i sporten

Jasper Philipsen kørte solo for sin egen chance

Mareczko led en smule under varmen

Sagan: Ikke som håbet

Nyt par i front i Bremen

Viviani: Jeg troede på sejren

Elia Viviani vandt kaotisk finale i Australien

MANDAG

Dansk U23-sejr glippede i Bremen

Woods: Det er Richies løb

Sicilien-Rundt på vej tilbage

EM-bronzevinder trækker længste strå i Otegem

Tidligere Dauphiné-vinder tester positiv

Intxausti øjner WorldTour-comeback

Tre mesterskabstrøjer på podiet i Otegem