Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Udenlandseventyr: To danskere skifter til østrigsk hold
12. november 2021 12:00Foto: Jaroslav Svoboda
af Andy Joachim Pedersen

Fra den kommende sæson drager en mindre danskerkoloni til Østrig. To danske ryttere skifter den hjemlige scene ud med en tilværelse på det østrigske hold, ARBÖ Headstart ON-Fahrrad og udsigten til løb på de østrigske tinder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er set før: Danske ryttere finder eventyrlysten frem og drager ud i Europa for at begive sig på nye eventyr. Hvad, der dog sjældent er set, er denne variant: To danske DCU-ryttere hiver efter denne teltpælene op og rykker til Østrig.

 

Daniel Guld fra Team Give Elementer og Stinus Kæmpe fra IBT-BH Carl Ras flytter fra Danmark og tager nu i stedet kampen op med den østrigske elite.

 

Det fortæller de to ryttere til Feltet.dk.

 

Læs også
Tobias Lund vinder for anden dag i træk

 

Daniel Guld er til den kommende sæson på sit sidste år som U23-rytter, mens Kæmpe tager sin anden sæson i den klasse, og de to ryttere er på nuværende tidspunkt på udkig efter et sted at etablere en base nord for den østrigske hovedstad, Wien.

 

For Gulds vedkommende er kontrakten med det nye hold et resultat af en østrigsk kontakt, der opstod for et par år siden.

 

”Det hele startede i 2019, som var mit første år som U23-rytter. Jeg ville gerne køre i udlandet, da jeg var god i bjergene dengang. Vi faldt over et løb i Tjekkiet, hvor et østrigsk hold var til start,” fortæller Guld og fortsætter:

Annonce

 

”Jeg blev gode venner med dem og deres sportsdirektør, og jeg kørte nogle løb i Østrig, hvor de hjalp med service og vand ude på ruterne. Jeg skrev så til ham [der var sportsdirektør red.] i år, om han kendte et godt hold til mig,” fortæller han og afslører, at sportsdirektøren anbefalede det nye hold.

 

Daniel Guld | Foto: Jaroslav Svoboda.

 

Derudover er miljøet ikke helt nyt for Guld, der allerede i år har været i det tysktalende land og køre løb med ARBÖ Headstart-holdet.

 

”Jeg har kørt løb for dem i år, hvor de var i Ungarn, og der kørte jeg et todagesetapeløb med dem. Det var ikke et UCI-løb, men alle eliteryttere kunne stille til start,” fortæller han, inden han siger om oplevelsen:

 

”Vi havde det godt sammen, vi kunne grine sammen, og vi gav den gas ude på cykel sammen. Vi kunne ofre os for hinanden. Vi kørte godt sammen som hold, og det var dejligt at se, at vi kunne arbejde godt sammen,” siger Guld.

 

Løbsperioden i Østrig, som blandt andet foregik i august og september, gav ham chancen for at lære en del mennesker fra scenen at kende, og efterfølgende snakke med holdet bekræftede ham i, at det skulle være den næste destination.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

”Vi fik en god snak om mine forventninger, hvad jeg gerne vil næste år, og hvad de gerne vil. Vi matchede perfekt. Jeg vil gerne køre en masse udenlandsløb, en masse UCI-løb rundt omkring i verden og Europa, og det er de samme forventninger, de har,” siger Guld.

 

”Det er i bund og grund derfor, jeg tager til Østrig. Det blev lidt af det samme i Danmark, hvor løbene er meget ensartede. Det er typisk fladt med korte bakker, og dernede er der lidt af det hele med bjerge, bakker og flade løb. Jeg kan godt lide, at der er lidt forskelligt at køre, fortæller han og understreger, at bjergene er at foretrække for ham.

 

Fra Australien over Danmark til Østrig
Med til Østrig kommer Stinus Kæmpe. Han har i denne sæson været at finde på den danske løbsscene hos IBT-BH Carl Ras som følge af en hjemtur efter ti år i Australien, hvor han også kørte cykelløb. Inden 2021-sæsonen vendte Kæmpe og resten af familien dog hjem.

 

I Danmark har han nu, efter en stor omvæltning fra Australien til Danmark, stiftet bekendtskab med den europæiske scene, og han er nu klar til igen at fokusere på det, han ved, han er bedst til.

Annonce

 

”Det, jeg har været god til i Australien og mest vil fokusere på, er bjergløb. Jeg vejer omkring de 59 kilo. Det er ikke ligefrem fordi, de danske A-løb passer mig super godt.”

 

”Det, jeg gerne vil være god til, er at køre op ad bakke. Det føles som en god mulighed for mig at komme derned og prøve det, og finde ud af, om jeg kan være god til det,” siger Kæmpe.

 

Stinus Kæmpe | Foto: Jan Kæmpe.

 

Nu er han dog atter på farten, og destinationen bliver området omkring Wien med Guld. Kæmpe, der i denne sæson har haft australsk rytterlicens, sætter pris på det år, han har haft hos sit sjællandske hold.

 

”Hvis jeg skulle blive i Danmark, ville jeg helt klart blive hos IBT, men jeg kunne godt tænke mig at se, hvordan jeg kan klare mig i nogle bjergløb.”

Annonce

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

”Det er derfor, jeg vil videre. Det er ikke fordi, de har et dårligt løbsprogram, men det er ikke det samme, som hvis man kører på et hold, der er baseret i nogle bjerge,” siger Kæmpe.

 

Netop løbsprogrammet, som var det springende punkt for Kæmpe, kommer til at bringe ham vidt omkring i Europa.

 

”Det, som jeg har set, de har kørt i år, viser også bare, at de har mange UCI-løb. Det er primært i Østeuropa. Det er nok ikke helt det samme som i Italien, men det er stadig UCI-løb.”

 

”Holdet har i år haft mange af dem, og de planlægger at have mange næste år. Firedages UCI-etapeløb er også noget, jeg vil prøve mig af i. Jeg føler også, jeg kører en rimelig okay enkeltstart. Flere UCI-løbsdage er klart noget, der er lokkende,” siger Kæmpe.

 

Stinus Kæmpe | Foto: Lachie Grogan.

Annonce

 

Guld bekræfter ligeledes, at holdet, som i år har kørt løb i blandt andet i Slovenien, Italien, Ungarn, Kosovo og Rumænien, også vil fortsætte den kurs næste år.

 

Det bliver dog ikke det eneste løbsfokus for de to ryttere, der ikke kan tale tysk, men til gengæld kan trøste sig med, at de kommende holdkammerater og folkene bag holdet kan snakke engelsk.

 

Daniel Guld fortæller i samme ombæring om løbsprogrammet, at der i Østrig naturligvis findes en Cup, som det kendes fra Danmark med DEMIN Cuppen.

 

”De har en østrigsk cup, Radliga, som foregår over otte løb, tror jeg. Der er førertrøje og ungdomstrøje, som vi kender det i Danmark, og så er det på point.”

 

Læs også
LIVE: Ny dansk sejr!

 

”Det kunne være spændende at køre næste år, da det er mit sidste år som U23-rytter. Ruterne ligger for det meste ret godt til mig med bakker på omkring fem til ti minutter. Det er lige min kop the,” siger Guld.

Annonce

 

Målet er kontinentalscenen
20-årige Daniel Guld og 20-årige Stinus Kæmpe er målene for fremtiden nogenlunde enslydende. Efter en periode på den danske DCU-scene og i den kommende sæson på ÖRV-scenen, håber de i fremtiden at træde yderligere op.

 

”Målet er selvfølgelig at blive kontinentalrytter. Jeg håber selvfølgelig, hvis jeg kører godt, at der måske er plads på et østrigsk kontinentalhold året efter det,” fortæller Guld.

 

”Jeg kunne altid godt tænke mig at blive prokontirytter, men jeg tror, at alle danske cykelryttere har en drøm om at blive professionel på et tidspunkt,” siger han.

 

Kæmpe har lige ét ekstra år som U23-rytter i banken i forhold til Guld, men også han håber, at han kan komme til at køre på et kontinentalhold, også uden for Østrigs grænser.

 

”Nu har jeg to sæsoner tilbage som U23-rytter. Det er helt klart målet at blive kontinentalrytter som sidsteårs-U23-rytter,” siger Kæmpe og fortsætter:

Annonce

 

”Om det bliver i Østrig eller hvad, er jeg åben for. Jeg vil ikke sige nej, hvis det var et andet sted, jeg fik et tilbud, men det kunne klart være fedt, hvis det var et østrigsk U23-hold,” siger Kæmpe.

 

For begge ryttere er der dog også andet oppe at vende. Kæmpe har endnu ikke besluttet sig for, hvor licensen skal ligge til den kommende sæson. Chancen for at komme på U23-landshold er større i Australien, vurderer han, men han understreger, at han endnu ikke har gjort sig nogle tanker om licens i 2022 endnu.

 

Mens han tænker over det, kører Daniel Guld videre for Movistar Team i Premier Division på Zwift, hvor danskeren blander sig helt oppe i toppen. Hans mål hen over vinteren bliver at jagte en dansk udtagelse til VM i E-cykling, og det vil hans og træner, Troels Vinthers, fokus være på i den kommende tid.

 

Når sæsonkalendere rammer 2022 bliver de dog begge forenet i kampen om resultater på de østrigske landeveje.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025

Annonce

Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye

Annonce

Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
VIS FLERE

Annonce