Prøv vores nye app
Transferanalyse 2024: Hvordan gik det for Alpecin-Deceuninck?
29. november 2023 15:30Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Som sædvanlig vil vi inden sæsonstarten i midten af januar bringe store analyser af de 18 WorldTour-hold frem mod den kommende sæson, men da transfersæsonen stort set er overstået, vil vi tyvstarte og over 18 dage bringe en analyse af transferudbyttet for hvert af den kommende sæsons hold i den højeste division.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vanligvis har vores holdoptakter bestået af en indledende transferanalyse, inden vi har analyseret holdets muligheder i den kommende sæson. Sådan vil det også være i år, når vi senere indleder serien, men denne gang bringer vi altså transferdelen endnu tidligere som en appetizer til det, der venter senere.

 

Over 18 dage bringer vi en vurdering af transfersæsonen for hvert af de 18 hold, der i 2024 ventes at udgøre WorldTouren. Analyserne bringes i den omvendte rækkefølge af UCI-ranglisten, men da Ag2r Citroën Team, der burde være blevet bragt som nr. 3 i serien, ikke officielt har præsenteret én eneste signing ved starten på denne serie, bringes analysen af det franske hold først senere. I dag fortsætter vi serien med Alpecin-Deceuninck, der endte som nr. 8 på ranglisten i 2023 og også nr. 8 blandt WorldTour-holdene.

 

Du kan se en oversigt over alle transferanalyserne.

 

BEMÆRK: Transfersæsonen er endnu ikke slut og flere hold har fortsat plads til flere ryttere. Det gælder dog ikke for Alpecin-Deceuninck, der har 30 ryttere på kontrakt og dermed ikke har plads til at udvide truppen yderligere.

 

 

Nye ryttere

Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck Development Team), Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck Development Team), Stan Van Tricht (Soudal-Quick Step), Juri Hollmann (Movistar Team), Lars Boven (Jumbo-Visman Development Team), Henri Uhlig (Alpecin-Deceuninck Development Team), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck Development Team)

 

Læs også
Derfor skal Vingegaard ikke køre stort endagsløb

 

Ryttere, der forlader holdet

Kristian Sbaragli (Team Corratec-Selle Italia), Jakub Mareczko (Team Corratec-Selle Italia), Dries De Bondt (Ag2r Citroën Team), Robert Stannard (?), Alexander Krieger (Tudor Pro Cycling Team), Stefano Oldani (Cofidis), Lionel Taminiaux (Lotto Dstny)

 

Hvordan gik transfersæsonen?

Alpecin-Deceuninck gik ind til en helt ny virkelighed i den kommende sæson - i hvert fald på papiret. Det er ikke alle de rivaliserende managers, der var begejstrede for det, man kunne kalde Alpecin-modellen, men den fungerede glimrende i de seneste sæsoner. Efter at holdet i 2019 rykkede fra kontinentalscenen og blev et ProTeam med Mathieu van der Poel som den altoverskyggende stjerne, var holdet reelt at regne som WorldTour-hold, selvom holdet fastholdt sin status på lavere niveau. Det var det, der ændrede sig sidste vinter, hvor holdet endelig tog det formelle skridt op blandt verdens bedste mandskaber.

 

Det var dog kun formelt, for holdet har længe været blandt de bedste I det første om var de måske lidt ensidigt afhængigt af Van der Poel, men i 2020, 2021 og 2022 endte holdet som hhv. nr. 11, 7 og 9 på verdensranglisten og vandt store løb også med andre end holdets største stjerne, og det var derfor ikke helt uforståeligt, at mange rivaler mente, at holdet udnyttede systemet. Som det i særklasse bedste ProTeam udnyttede de nemlig det nye system, der garanterer deltagelse i alle WorldTour-løb, men uden forpligtelsen til at deltage i alle de WorldTour-løb, der kræver obligatorisk deltagelse af alle de bedste hold, og dermed fik holdet det bedste af alle verdener. Det indebar naturligvis den risiko, at man ikke endte som et af de to bedste hold og således ville miste de automatiske invitationer, men med den meget stærke trup var det aldrig reelt en risiko.

Annonce

 

Det var denne luksusposition, der ændrede sig i 2023, hvor holdet nu var tvunget til at at køre de få WorldTour-løb, de tidligere havde skippet, men mandskabet var nu alligevel at finde i alle klassikerne og grand tours. Det var primært enkelte udvalgte WorldTour-etapeløb, der var blevet fravalgt, og dermed blev der tale om en lidt tungere etapeløbskalender i den kommende sæson.

 

Man kunne have fået den tanke, at det måske ville få holdet til at brede paletten lidt ud. En af grundene til holdets succes har været, at man har vidst, hvad man ville. Man ville satse på klassikere, massespurter og udbrudssejre, mens man stort set har negligeret klassementer i etapeløb. På den baggrund er det ikke mærkeligt, at det særligt var de mere bjergrige etapeløb, man havde valgt fra, og man kunne måske have troet, at den nye status ville få holdet til at jagte succes på den konto også - måske særligt fordi det var det lidt ensidige fokus, der satte begrænsninger for, hvor langt op på verdensranglisten man kunne komme. Der var imidlertid intet fokusskifte overhovedet. Holdet kørte videre efter præcis lidt samme ensidige opskrift og opnåede en sand drømmesæson på de områder, man har satset på. Det blev til både to monumentsejre og en VM-triumf, ligesom holdet med to supersprintere vandt et hav af cykelløb, ikke mindst i grand tours, hvor det også blev til to pointtrøjer.

 

Trods de overvældende resultater rykkede holdet sig ikke rigtigt ud af stedet på verdensranglisten. Det blev til en 8. plads og dermed faktisk endda en ringere placering end i 2021. Hvis det for alvor skal ændre sig i fremtiden, skal holdet have et bredere perspektiv og nogle flere klatrere, men Roodhoft-brødrene har slet ikke den slags ambitioner. Her arbejder man efter mantraet ”Never change a winning formula”, og derfor har årets transfersæson haft præcis det fokus, det plejer.

 

Alligevel er der måske en lille forandring, men ikke i forhold til løbets løbsmæssige satsninger. Holdet har tidligere ikke været bange for at hente mere etablerede navne til truppen, som man sidste år gjorde det med Søren Kragh, Kaden Groves og Quinten Hermans, men nu synes holdet mest af alt at satse på noget, man kan kalde hjemmeavl. I hvert fald hentes hele fire af de syv nye ryttere til den kommende sæson op fa det succesrige udviklingshold, og ingen af de tre ryttere, der hentes udefra, er etablerede navne heller.

 

Holdets fokus på klassikere og massespurter er også helt tydelig i denne satsning. Mest markant er det, at de rykker stortalentet Axel Laurance op på WorldTour-holdet. Egentlig burde han have kørt på førsteholdet allerede i 2023, men som bekendt kom han først til, da B&B-holdet kollapsede i december, hvor WorldTour-truppen allerede var fuld. Derfor har han tilbragt en sæson med hovedsageligt mindre løb, og selvom han vandt sit flotte U23-verdensmesterskab, er det vel ikke helt urimeligt at hævde, at han ikke oplevede nogen stor udvikling efter den fornemme 2022-sæson. Potentialet er dog ubestridt, og nu får han for alvor lov at udforske talentet også i de større løb. Han har vist, at han kan køre massespurter, særligt efter hårde dage, men hvor meget han vil dyrke den evne på det stærke sprinterhold, er måske tvivlsomt. Det er først og fremmest som klassikerrytter, han kan slå igennem, og der kunne sagtens vente i hvert fald mindre sejre allerede i 2024.

 

Så er Timo Kielich en langt mere klassisk sprinter. Crossrytteren rykkes også op fra udviklingsholdet, og med sejren i Vallonien i juli har han allerede vist, at han kan vinde på højeste niveau. Det er klart, at han kommer til at stå i skyggen af Groves og Philipsen, der vil dominere holdets sprintersatsning, men den er så stor, at de indtil nu har haft tre sprintere, der har kørt separate programmer. Den tredje sprinter har i de seneste år været Jakub Mareczko, som holdet til gengæld nu siger farvel til. Han bidrog skam med fire sejre i sine to år på holdet, men én sejr i hele 2023 er for lidt for et ambitiøst sprinterhold. Den tidligere italienske sejrsmaskine har aldrig overvundet sine positioneringsproblemer og har ikke samme fart som tidligere, og derfor synes det ikke være helt hovedløst at satse anderledes. Kielich kan vel anses som en meget direkte erstatning som tredjesprinter, og det er der mere fremtid i - særligt fordi belgieren også har vist visse evner i de belgiske 1.1-løb, ikke mindst når der er grus involveret, hvorfor han er langt mere alsidig end sin italienske kollega.

 

Læs også
Ny mand i førertrøjen roser Mikkel Bjerg

 

Alligevel er der grund til bekymring. Holdet mister nemlig to af sine lead-out men, og de erstattes ikke direkte. Mest ondt gør det at sige farvel til Lionel Taminiaux, der også viste sig kapabel som sprinter selv, og flere gange kørte fornemme lead-outs, men også Alexander Krieger, der har været en relativt fast del af Giro-truppen, siger farvel. Heldigvis var ingen af dem med i de meget succesrige løb under Touren og Vueltaen, hvilket viser, at holdet kan klare sig uden dem, men samlet set er toget svækket, når man skal støtte hele tre sprintere. Bedste bud på er erstatning er Henri Uhlig, der ligeledes kommer fra udviklingsholdet, og som har kørt flere massespurter på lavere niveau. Det synes muligt, at han vil få sine chance for selv at spurte ved enkelte lejligheder, men han kunne ligne en mand, der først og fremmest skal køre lead-out.

 

Holdets fokus på klassikerne kommer til udtryk i oprykningen af Laurance og til dels også Kielich, men den er mindst lig så tydelig i forhold til to af de ryttere, der hentes udefra. Mest spændende er nok Lars Boven, som de henter fra Jumbos udviklingshold. Hans U23-resultater er egentlig ikke skræmmende, men det var dybt imponerende at se ham i årets Super 8 Classic, hvor han i et uhyre stærkt felt var blandt de bedste på de flamske stigninger og endte som nr. 4 bag Mathieu van der Poel, Anthony Turgis og Florian Vermeersch. Hvis han kan bygge videre på det potentiale, bliver han uhyre spændende at følge i brostensløbene - i første omgang dog nok mest i de 1.1-løb, som holdet kører mange af.

 

Den sidste nye rytter til brostenstruppen er Stan Van Tricht, der bestemt stadig er spændende. Hos Quick-Step blev han mest af alt brugt som hjælper, men i år så vi en meget positiv udvikling, hvor han vist flere lovende takter i de mindre belgiske endagsløb, særligt med 2. pladserne i Leuven og på gruset i Hageland. På den store scene er det måske tvivlsomt, hvor langt han kan komme, men som sagt kører holdet mange af de mindre løb, og her har han ikke lagt skjul på sine ambitioner. Da han med sin fart også kan køre lead-out, er han et godt match.

 

Der er også et hul at udfylde i disse mindre løb. Dries De Bondt rejser nemlig videre, og her taler vi om en mand, der har vundet hele fire af den slags løb samt et belgisk mesterskab og en Giro-etape i sin tid på holdet. Dertil kommer et hav af andre topresultater, og selvom han i 2023 trods sejren i Antwerpen måske lignede en mand, der kan være i tilbagegang, vil han blive savnet, både for sin synlighed, sine resultater og sin rolle i toget. Heldigvis kan Laurance, Boven Van Tricht og til dels Kielich præstere i de samme løb. Holdets sidste nyerhvervelse skal også bidrage i de fladere løb, men det bliver som ren hjælper. Holdet henter nemlig Juri Hollmann hos Movistar, og det ligner en lidt sær investering, der i hvert fald næppe kaster resultater, men i det mindste kan udføre vigtigt hjælpeløb i de fladbaneløb, der er holdets fokus.

Annonce

 

Helt uden interesse for de kuperede løb er holdet dog ikke. Som bekendt er deres største succes med en bjergrytter Jay Vine, som de hentede, da han vandt holdets Zwift-konkurrence. I 2022 blev den konkurrence vundet af Luca Vergallito, og han gjorde det fornemt i det år på udviklingsholdet, som sejren sikrede ham. Han vandt i hvert fald det mindre Oberösterreich Rundfahrt og kørte i top 10 i det større Østrig Rundt, og det vidner om hans potentiale. Han bliver som klatrer et lidt mærkeligt vedhæng til denne sprinterfokuserede trup, men det giver ham i hvert fald mange chancer for at se, hvor langt han kan drive det - og Vine har vist, at man sagtens kan blive en succes som klatrer på Alpecin.

 

Måske kan han også hjælp i de kuperede endagsløb, for det er her holdet oplever sin største svækkelse. Disse løb har aldrig været det største fokus, men i 2022 viste Robert Stannard med en 17. plads i Liege og den samlede sejr i Vallonien, at han stadig skal regnes som et talent. Han nåede ikke samme højder i 2023, og det gør han helt sikkert heller ikke i 2024, nu hvor hans dopingsag har gjort hans fremtid uvis og sendt ham helt ud af Alpecin-truppen. På resultatsiden er tabet til at overse, men det gør dem endnu mere nøgne i de kuperede endagsløb.

 

Her vil de nemlig også savne Kristian Sbaragli og Stefano Oldani. Begge startede egentlig deres karrierer som holdbare sprintere, men har i de senere år mest gjort sig gældende i kuperede endagsløb, der ikke har været alt for hårde. Oldani vandt jo endda en knaldhård Giro-etape for holdet og viste i det hele taget stadig et fint potentiale i særligt Italien, mens Sbaragli måske ikke leverede de samme resultater, men stadig kom ret langt i kuperet terræn. Som Stannard efterlader de ikke noget stort hul på pointsiden, men deres fravær betyder i hvert fald, at holdet vil have endnu større mangler i de kuperede løb, hvor de i forvejen er ret usynlige.

 

Det er dog heller ikke deres fokus. Det er fortsat massespurter og knap så kuperede endagsløb, og på den front står de styrket tilbage. De har i hvert fald hentet nogle meget lovende talenter i Laurance, Bovn og Kielich, og Van Tricht kan også bidrage på den front. Sprintertoget er til gengæld nok svækket, og man vil savne særligt De Bondt i denne slags endagsløb, men det samlede udbytte ser positivt ud - ikke mindst hvis Vergallito kan gå i Vines fodspor og også levere nogle uventet gode resultater i de bjerge, som holdet ellers ikke giver megen opmærksomhed. Holdet holder sig til sin plan, der indtil videre har givet stor succes, og med en fin fremtidssikring i de løb, der er deres DNA, er det svært at tro, at det ikke også vil gøre sig gældende i de kommende år.

INFO
Optakter
Nyheder
Alpecin-Deceuninck
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 21. februar 2024

Landevej
Følg Vingegaards sæsondebut og det arabiske sprinterbrag
Landevej
Derfor skal Vingegaard ikke køre stort endagsløb
Landevej
Lidl-Trek sender stærkt hold til åbningsweekenden
Landevej
Pello Bilbao glæder sig til kongeetape: Passer mig bedre
Landevej
Ny mand i førertrøjen roser Mikkel Bjerg

Annonce

Landevej
Flere danskere bekræftet til åbningsweekend
Landevej
Lørdag starter årets store cykeldyst! Er du klar!?
Landevej
Verdensmesteren forlænger med verdens bedste hold
Landevej
Endnu et WorldTour-hold udtager to danskere til åbningsweekend

Annonce

Landevej
Holdlæge: Derfor udgik storfavoritten
Landevej
Vingegaard får hård modstand fra stjernespækket Ineos-hold
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewMangel på WorldTour-hold i årets Danmark Rundt, men arrangør er ”slet ikke nervøs for fremtiden”
Landevej
Video i artiklenSe O'Connor tage sejren i UAE Tour

Annonce

Landevej
Alaphilippes kone reagerer efter Lefevere-angreb: Det er uacceptabelt
Landevej
21-årigt Soudal-talent sprinter sig til sejr
Landevej
O’Connor reagerer efter sejrsangreb: Var ved at blive sat af holdkammerat
Landevej
Storfavorit udgår i australsk triumf - Bjerg viste storform
Landevej
Video i artiklenStorfavorit udgår på bjergetape
Landevej
Bahrain Victorious med store ambitioner i åbningsweekend
Landevej
Optakt: 3. etape af UAE Tour
Landevej
Mads P. kopierer denne stjernes opskrift for klassikersucces

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk talent med klar ambition fik kontrakten i hus i 11. time
Landevej
UAE lovpriser amerikansk profil
Landevej
Lefevere pointerer trist Alaphilippe-deroute

Annonce

Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Omloop Het Nieuwsblad
Motion
Få stor ruteinspiration i hele Danmark - og spar mange penge

Tirsdag den 20. februar 2024

Landevej
Eksplosiv franskmand misser ”uerstattelige løb” grundet manglende invitation

Annonce

Landevej
Se holdet her - Begge danskere er med, når EF stiller op til åbningsweekenden
Landevej
Tidligere verdensmester melder klar til vild sæsondebut
Landevej
Uttrup, Philipsen og Pedersen løber med fornem hæder
Landevej
Officielt: Disse klassikere skal FDJ-kaptajner køre
Landevej
Video i artiklenHer er ruten til PostNord Danmark Rundt med spektakulær start
Landevej
Se holdene til PostNord Danmark Rundt – to WorldTour-hold deltager
Landevej
Bora-stjerne tilbage i storform: Her er næste mål
Udstyr og test
Test: EKOI E-Lens
Landevej
Quick Step-boss: Alaphilippe og Asgreen får fuld frihed
Landevej
Norsk stjerne går efter klassementet
Landevej
Formstærk colombianer vinder i Rwanda
Landevej
Video i artiklenSe Mikkel Bjerg sætte toptid i UAE
Landevej
Sejrherre om UAE’s taktik: Det betalte sig vist
Landevej
UAE-fest på hjemmebanen - to danskere i top-10
Landevej
Blev båret i mål af holdkammerat: Vil stadig køre klassement
Landevej
Optakt: 2. etape af UAE Tour
Landevej
Roglic forklarer afsked: Visma var oversvømmet
Landevej
Kan man vinde et etapeløb på én dag? Nu kommer UCI med afgørelse
Landevej
Cecilie Uttrup har tre store mål for 2024 efter ”anderledes” sæsonstart
Landevej
Manager: The Hæmo-riders Ride Again

Mandag den 19. februar 2024

Landevej
Tolv danskere til start i juniorernes sæsonåbner
Cross
Belgier brækker kravebenet og får kontraktforlængelse
Landevej
Starttiderne til enkeltstarten i UAE Tour (2. etape)
Landevej
Ambitiøs Valgren inden forårs-comeback: Jeg kan køre med i finalen
Landevej
Vingegaard sætter ord på årets første løb
Landevej
Snu Visma-rytter lister sig til ungdomstrøje
Landevej
Casper Sørensen - Manageren med det magiske touch!
Landevej
Lidl-Trek belønner italiensk stortalent med ny kontrakt
Landevej
Asgreen og Casper P. udtaget til belgisk åbningsweekend
Landevej
Israelsk sprinter slår talenter i Rwanda
Landevej
Flere positive meldinger efter stort styrt
Landevej
Video i artiklenSe den hektiske finale på 1. etape af UAE Tour
Landevej
Mikel Landa: Det er ikke noget nyt for mig
Landevej
Merlier reagerer på kaotisk finale
Landevej
Tim Merlier tager sejren i kaotisk afslutning
Cross
Hollandsk mester: Vil blive endnu bedre
Landevej
Optakt: 1. etape af UAE Tour
Landevej
Optakt: UAE Tour
Landevej
Australsk stjerne dropper Touren: På tide at ændre Grand Tour-planer
Landevej
Oversigt: Vingegaard og flere andre danske stjerner tager hul på 2024
Landevej
Kuss roser Vingegaards lederevner
Landevej
Amerikaner med dobbelt mission: Vil hjælpe Yates og køre på podiet
Landevej
Seks danskere til start i UAE Tour
Landevej
Norsk profil brækker kravebenet efter uheldig weekend
Landevej
Kan styrketræning gøre dig til en bedre cykelrytter?

Søndag den 18. februar 2024

Landevej
Van Aert var på krigsstien: Gjorde det for træningens skyld
MTB
Albert Phillipsen vinder spansk løb
Landevej
Evenepoel forklarer årsagen til dagens spurtnederlag: Det er virkelig en skam
Landevej
Video i artiklenSe spurten mellem Martinez og Evenepoel i Algarve
VIS FLERE

Annonce