Prøv vores nye app
Tour de Suisse-analyse: Pogacars festlige eftermiddag
14. juni 2024 14:03Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tour de Suisse, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 6. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Som bekendt er Tadej Pogacar i disse allerede på højdetræningslejr. Bare en uge skulle han bruge til at komme sig efter sin lille tur rundt i Italien, inden han allerede rettede blikket mod Frankrig og et endnu større mål, der venter senere på sommeren. Her har han haft lejlighed til at bygge videre på den form, han opbyggede inden Giroen, og som han lykkedes med at bibeholde gennem hele løbet, så han står knivskarp klar i Italien, når Touren indledes om kun godt to uger.

 

Mon ikke han også har haft tid til at følge lidt med i Dauphiné og Tour de Suisse? Det er trods alt hans chance for at vurdere, hvem han skal holde mest øje med, når han skal forsøge at sikre sig den sejr, han er blevet snydt for to gange i træk. Selvfølgelig vil han være i lige så meget vildrede om Jonas Vingegaards form som alle andre, men har han sørget for at træne tidligt de seneste uger og tilbringe eftermiddagen med lidt cykelløb foran skærmen, har han haft chancen for at vurdere alle hans øvrige rivaler til juli - i hvert fald med undtagelse af Simon Yates, der for andet år i træk vælger modellen helt uden forberedelsesløb.

 

Læs også
Flyvende belgier sværger Remco og Wout troskab: Det er en ære

 

Hvis han har haft en sådan dagsplan, fortrød han det nok i sidste uge. Som jeg skrev i gårsdagens analyse, kan det ikke have gjort hans humør meget bedre at se, hvordan næsten hele hans Dauphiné-bande underpræsterede på stribe - alt sammen toppet med styrtet til sin måske vigtigste mand i de kommende uger, nemlig Juan Ayuso. I givet fald må man håbe, at det dårlige humør ikke har fået ham til at lave eftermiddagstræning i denne uge i stedet, for hvis ikke han har brugt de seneste to eftermiddage foran skærmen, har han i hvert fald misset chancen for at gå til køjs i en noget mere opløftet tilstand, end han gjorde i sidste uge.

 

Det kunne han i hvert fald gøre i går. Han har selv udpeget Adam Yates som sin vigtigste mand de kommende uger - nu må vi se, om det også ender sådan - og derfor har der formentlig været slovensk fest, da han i går kunne se den lille brite knuse hele Tour de Suisse-feltet med en magtdemonstration i stil med dem, han har leveret, når han var bedst, og dermed definitivt begrave den tvivl, hans uheldige forår havde skabt. Som ekstra flødeskum oven på lagkagen kunne han så se Joao Almeida komme stærkt tilbage fra et endnu mere bekymrende og helt uforklarligt ringe forår.

 

Man skulle næsten ikke tro, at hans eftermiddage kunne blive bedre - men det kunne de. I dag må han i hvert fald have meget svært ved at få armene ned, for hvor det i går kun var Yates, der skilte sig mærkbart ud fra rivalerne, var begge UAE-drengene i deres helt egen liga, da denne bjergrige udgave af løbet fortsatte med ugens vanskeligste bjergfinale. Og faktisk var dagen i dag nok endnu bedre, end den var det i går. Her så vi nemlig nok noget, vi aldrig nogensinde har set tidligere.

Annonce

 

Det gjorde vi ikke i går. At Yates kan gøre det, han gjorde han i går, når han har sine gode dage, ved vi alle. Selvfølgelig er det svært at drage direkte sammenligninger, men der er ikke noget, der taler for, at han skulle være bedre end sidste år, hvor han blev en klar nr. 2 bag suveræne Vingegaard i Dauphiné. Vi så jeller ikke noget helt særligt fra Almeida, der var låst af sin rolle, da først Yates havde angrebet, og derfor aldrig fik lejlighed til at vise, om han faktisk kunne have leveret mere, end han gjorde. At nå til mål sammen med Mattias Skjelmose er trods alt ikke ekstraordinært for en mand, der har været på podiet i Giroen

 

Til gengæld var det, portugiseren i dag leverede helt oppe i den eksplosive kategori. Det var egentlig svært ikke at blive lidt forbavset over, at UAE tilsyneladende slagtede ham så tidligt, når det var helt ubegrundet. Yates førte jo allerede løbet, og derfor var det på papiret op til andre at skabe et blodbad. Yates og Almeida skulle egentlig bare følge med og så forsøge at vinde etapen til sidst.

 

Men måske er Yates alligevel lidt utryg ved den sidste bjergenkeltstart. Det siger sig selv, at han skulle være meget bekymret, hvis han inden en almindelig enkeltstart ikke havde et større forspring til Skjelmose, end han havde i går, men selvom vi ikke tidligere har set den lille brite køre en bjergenkeltstart som denne, ville jeg nu være helt tryg ved et forspring på 26 sekunder, når vi taler om en mand, der har en helt fabelagtig evne til at køre stærk op ad bare én stigning - akkurat som han gjorde det i går.

 

Helt tryg har han dog tilsyneladende ikke været. I hvert fald måtte Almeida bide i det sure æble og risikere sin 2. plads, da Kaptajn Adam fortalte ham, at han ikke bare ville have sin etapesejr, men også styrke sin buffer inden på søndag. Den slags ved vi, at portugiseren har det svært med - bare husk på, hvor rasende han blev, da han i Giroen i 2021 skulle køre for Remco Evenepoel, selvom han selv havde smidt alle sine sejrschancer på den første bjergetape - men han parerede ordre, måske også fordi han ved, at det er den opgave, der venter ham senere på sommeren.

 

Måske var han endda blevet lidt rasende over, at Yates på den måde ofrede ham på UAE-kollektivets alter. I hvert fald tog Fanden ved ham, og herefter leverede han en præstation, vi aldrig tidligere har set fra den portugisiske dieselmotor. Det kan godt være, at han sidste år vandt Giro-etapen til Monte Bondone, men det var på en dag, hvor Geraint Thomas åbenlyst var stærkere. Det kan også godt være, at han tidligere har vundet en spurt på toppen af et bjerg i Catalonien, men der er trods alt en grund til, at han aldrig har vundet et WorldTour-etapeløb, hvor der er blevet kørt i høje bjerge.

 

Her har der nemlig altid været folk, der var bedre end ham. Det var der bare ikke i dag. Det kan godt være, at det var Yates, der vandt etapen, men han skal være glad for, at stigningen ikke var meget længere. Havde den været det, var han nemlig blevet passeret af et portugisisk damplokomotiv, der havde gjort det, det altid gør, når det skal køre en bjergfinale, nemlig kørt i sit eget jævne tempo hele vejen og været helt ligeglad med, hvad der skete både foran og bag ham.

 

Læs også
Evenepoel forklarer, hvorfor han og Pogacar ”kommer godt ud af det med hinanden”

 

Det var mildt sagt voldsomt at se den præstation. Modsat i går var der nemlig også modvind på stigningen, og det gør blot hans overlegenhed endnu mere udtalt. Pogacar har selv peget på Yates som sin vigtigste mand i Touren, mens jeg hele tiden har holdt på Ayuso, men hvis dette er Almeidas nye standard, skal hans navn bestemt også kastes ind i den ligning. Selvfølgelig kan man altid diskutere niveauet hos rivalerne, men feltet her tæller altså flere af de på papiret tunge rivaler til sommerens løb, og dem satte han i dag klart, klart til vægs - og han viste i hvert fald, at det havde været ham og ikke Yates, der havde været Pogacars vigtigste mand, hvis de alle tre havde været til start i dag.

 

Derfor må der have været fest på Pogacars hotel denne eftermiddag. Nu er der naturligvis et hav af spørgsmål ved Ayuso, men på nuværende tidspunkt virker scenariet med et rent UAE-podium om et par uger ikke helt på månen. Det kræver selvfølgelig, at Vingegaard enten har uheld eller er så dårligt forberedt, at han er et stykke fra sit bedste - eller slet ikke deltager - men begge de to scenarier er jo også helt realistiske. I givet fald må Pogacar sørge for, at han ikke kommer til at bruge sine hjælpere lidt for offensivt i det taktiske spil. Ellers kan Vingegaard og Roglic skrive under på, at man lige pludselig kan blive så låst, at man må lade en hjælperytter vinde løbet, hvis holdet er så overlegent, at de kan besætte alle podiets pladser.

 

Der er imidlertid lang tid til juli. I første omgang handler det om Tour de Suisse, og her må Almeida sande, at han enten skal håbe på en Yates-nedtur, eller at han kan knuse sin holdkammerat på søndag, hvis han vil vinde løbet. Førstnævnte er ikke helt uset, men nok usandsynligt, mens sidstnævnte bliver svært, men efter i dag heller ikke umuligt. Bjergenkeltstarter er trods alt dem, der gør allermest skade, og da Aleksandr Vlasov vandt selvsamme bjergenkeltstart i Romandiet i 2022 var han 30 sekunder foran nr. 2, der så trods alt ”kun” var Simon Geschke. Selvom Yates i dag ikke efterlod samme skræmmende indtryk som i går, vil det dog alligevel være mærkeligt, hvis han skulle lide så eklatant et nederlag på søndag.

 

Men det må UAE-drengene klare internt - formentlig med Pogacar som begejstret tilskuer. Det er i hvert fald svært at se, at sejren ikke ryger til Mellemøsten. Der bliver i hvert fald desværre ikke noget titelforsvar til Skjelmose, der desværre bekræftede de to svagheder, han altid har haft. Lige så flyvende han var i går, lige så store problemer havde han i dag, og det bekræfter i hvert fald tesen om, at han stadig kan få problemer på de større bjergetaper med mange højdemeter, og at det stadig kan knibe med holdbarheden, når han testes flere dage i træk. Men måske er det også bare udtryk for, at det stadig kniber med at finde niveauet fra sidste år. Sidste år kørte han trods alt tre bjergetaper i træk, og selvom han var i problemer på de to sidste, løb han jo ikke ind i samme nederlag som i dag. Det kan han forhåbentlig nå inden Vueltaen, men det er i høj grad det spanske løb, der vil vise, om det er tid til for alvor at rette fokus mod de klassikere, hvor han har vist, at han kan være en af de allerbedste.

Annonce

 

I stedet var det Egan Bernal, der var ”best of the rest”. Colombianeren gik som altid til løbet med stor selvtillid og fik sit hold til på alle tre stigninger at skabe det blodbad, han skulle bruge, men desværre må han sande, at han stadig har for langt igen. Formentlig vil vi se, at han også i dette løb bliver bedre og bedre, og formentlig ender han også på podiet på søndag, men det bliver nok alligevel svært at gentage den bedrift til juli. På den anden side er han jo entydigt blevet bedre og bedre fra løb til løb, og vi ved, at det er i den tredje uge af grand tours, han kan være bedst. Det var i hvert fald der, han tog sin karrieres hidtil største sejr. Det samme kan ikke siges om Tom Pidcock, der har for vane at gå ned i den tredje uge, men den lille brite viste i dag, at han nok skal være klar til Touren trods den pauvre indledning på dette løb. Dagens præstation var i hvert fald hans hidtil bedste i dette løb, hvor han har for vane at skuffe.

 

Skuffelser har der også været nok af for Enric Mas de seneste år, men han har været en af løbets store oplevelser. Al snak om at begrave spanieren må i hvert fald parkeres, når han kan køre så stærkt i et forberedelsesløb. Nej, så god har han vel aldrig tidligere været i sin optakt til en grand tour, og selvom vi ved, at det først er i den anden grand tour, han er bedst, tegner der sig pludselig nogle helt anderledes lovende perspektiver for Movistars sommer, end der gjorde for nogle dage siden. At så samtidig Pelayo Sanchez - modsat Valentin Paret-Peintre, der blev ramt af den Giro-hammer, der oftest er ret ubarmhjertig sidste i dette løb - leverede sit livs ridt på så svær en bjergetape, gjorde blot Eusebio Unzues eftermiddag ekstra god.

 

Den var i hvert fald bedre end Richard Plugges. Nu så det ellers lige så lovende ud for Visma-drengene, men de endte som nogle af dagens helt store tabere. Den genfødsel af Wilco Kelderman, som man fornemmede, blev i hvert fald aflyst med et brag, selvom det selvfølgelig også kan hænge sammen med gårsdagens styrt. Endnu mere trist var det næsten at se, hvordan Cian Uijtdebroeks nok engang kæmper med at genfinde sit niveau fra sidste år. Nu har han selvfølgelig heller ikke haft den ideelle forberedelse, men han har til gode at bevise, hvorfor Plugge skulle skabe så megen palaver ved at bryde hans Bora-kontrakt sidste år.

 

Han blev i hvert fald overstrålet klart af to andre talenter. Det var nemlig også en forrygende eftermiddag for Sylvan Adams, der kunne se sin juvel Matthew Riccitello endelig få det gennembrud, som jeg har varslet i tide og utide for hver gang at blive efterladt skuffet tilbage. I dag viste han i hvert fald, at han vitterligt er ”the real deal”, og at israelerne har fået fingre i en lille amerikansk juvel. Nu skal han så vise, at han også holder hele vejen, som han ikke gjorde i Tour de l’Avenir, men uanset hvordan det går, har hans præstation i dag ikke gjort det lettere for Adams at udtage Tour-truppen, hvor det vælter med kandidater for det israelske hold. Det kan endda gå ud over stakkels George Bennett, som ellers i dag fik bevist, at han er kommet fornemt tilbage efter sin krise.

 

Riccitello blev i hvert fald den bedste af de unge i dag, men han skulle slås med Oscar Onley. Det er svært ikke at juble over at se, at skotten vitterligt er andet og mere end en puncheur, men også det klatretalent, men troede, da han pressede Vingegaard så flot i en alder af bare 18 i efteråret 2022. Det bedste af det hele er, at han jo er på vej tilbage efter en skade og derfor ikke har haft den ideelle forberedelse. Næste skridt for ham bliver som Riccitello nu at bevise, at han kan være holdbar i så svært et løb.

Annonce

 

Læs også
Stolt Van Aert lovpriser Vingegaard: Han er en mester

 

Det bliver også en udfordring for Sergio Higuita, der ikke altid har haft det som en spidskompetence, men hvis han kollapser, går det nok. Han stod nemlig for dagens positive sensation, da han for første gang i nærmest en menneskealder lignede den rytter, der vandt Catalonien i 2022. Han lignede ellers med sikkerhed et af de talenter, der gik tidligt i forfald, men nu er der pludselig håb for fremtiden. Det er stadig besynderligt, hvorfor han så ikke var bedre i tirsdags, hvor han havde en finale, der passede ham som fod i hose, men det lever vi med. Det er i hvert fald herligt at se, at der er liv i de colombianske ben.

 

Det er der også i Felix Galls, men ikke så meget som sidste år. Der er stadig ret lang vej til det niveau, han havde i det mageløse 2023, men han er i det mindste på rette vej. Om han når det til Touren vil tiden vise, men han hjælpes heldigvis af, at årets rute er sjældent bagtung, og at han sidste år var bedst til allersidst. Der er i hvert fald igen tændt et håb for sidste års vinder af kongeetapen - og så sørger han for, at der i det mindste er ét fransk hold, der kan være med i bjergene i dette løb. Lenny Martinez er nemlig på et bekymrende og uforklarligt niveau i det, der skulle være hans store mål i den første del af sommeren, og Kevin Vauquelin er desværre lige så skidt kørende, som han var inden sidste års Vuelta.

 

Heldigvis var der så andre talenter, der kunne imponere. Riccitello og Onley er allerede nævnt, og dertil kan føjes Del Toro, der måske ikke er så flyvende som håbet, men trods alt kom fint igennem, når han trods sit føringsarbejde kunne slå folk som Skjelmose og Kelderman. Endnu mere opløftende var det at se, at den så uheldige Finlay Pickering vitterligt ligner det talent, jeg hele tiden har håbet, og at William Junior Lecerf her viser, at han godt kan være med på WorldTouren. Også Harold Martin Lopez og Marco Brenner klatrer på et niveau, vi ikke tidligere har set, mens Johannes Staune-Mittet ramte et udbrud, der blev skabt, da Ineos havde lagt det tungeste pres, og derfor har også dette løb udviklet sig til et af de talentshows, vi ser i næsten alle løb i denne vidunderbørnenes tidsalder.

 

Men det bliver ikke i dette løb, at et af talenterne løber med den samlede sejr. Det bliver nemlig et internt anliggende i UAE-lejren, hvor Yates og Almeida kan slås om, hvem der skal have det, der for dem begge vil være karrierens største sejr. Yates har været snu nok til at angribe først og dermed bringe sig i pole position, og derfor taler alt for, at det er ham, der sammen med Primoz Roglic kan rejse til Touren som vinder af et af de to store forberedelsesløb. Hvem af de to, det bliver, er Pogacar dog nok ligeglad med. Hans festlige eftermiddage vil nemlig formentlig fortsætte uanset hvad.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Mandag den 22. juli 2024

Landevej
Pogacar om rekorder: ”Det interesserer mig ikke”
Landevej
Movistar-kaptajn har fået blod på tanden: Jeg vil vinde Vueltaen
Landevej
Carapaz kom på podiet i Paris: Stolt over at bringe trøjen hjem
Landevej
Skuffet Van der Poel ser tilbage: Jeg har ikke været tæt på
Landevej
Få adgang til et annoncefrit Feltet.dk
Landevej
”Jeg måtte bare takke gud” - Ekstatisk sprinterstjerne holdt tårerne inde
Landevej
Historisk overblik: Sådan har danskerne klaret sig i Touren
Landevej
Stolt Van Aert lovpriser Vingegaard: Han er en mester
Landevej
Journalist: Ineos gør 29-årig historisk
Landevej
Total dominans: Så mange penge scorede Pogacar og UAE
Landevej
Stor oversigt: De varmeste transferrygter
Landevej
Evenepoel forklarer, hvorfor han og Pogacar ”kommer godt ud af det med hinanden”
Landevej
Fire danskere til start i Ethias-Tour de Wallonie

Annonce

Søndag den 21. juli 2024

Landevej
Vingegaard afslører løbsprogram efter Tour de France
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewCort evaluerer på ”blandet” Tour de France
Landevej
Van Aert kritiserer: Nedkørslerne var forræderiske
Landevej
Pogacar om tredje Tour-sejr: I år gik alting perfekt
Landevej
Pogacar tager også sidste stik foran Vingegaard i sin tredje Tour-sejr
Landevej
Sådan kronede Pogacar Touren med sjette etapesejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewTrods corona: Mørkøv melder stærkt ud om OL
Landevej
Magtdemonstration: Hollandsk stjerne fuldender dominans

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewChris Juul har færdiggjort sin syvende Tour: De ville nok have givet deres højre ben for det
Landevej
Mørkøv bekræfter: Cavendish stopper karrieren
Landevej
Emma Norsgaard viser storform før OL

Annonce

Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Vingegaard frygter ikke Evenepoel, men ”man kan tabe meget tid på den her rute”
Landevej
Optakt: 21. etape af Tour de France

Annonce

Landevej
Starttiderne på 21. etape af Touren
Landevej
Dansker slutter på podiet i Østrig
Landevej
Deltag i efterårsmanagerspillet - Præmier til top 50
Landevej
Fuglsang styrter før sidste etape i Touren
Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Pogacar bryder en ny barriere
Landevej
Carapaz vinder stor hæder
Landevej
Lefevere om Evenepoel-rygter: Der skal penge på bordet
Landevej
Uno-X-boss vil have flere danskere
Landevej
Video i artiklenFeltet.dk løber sidste etape af Tour de France
MTB
Peter Sagan indstiller karrieren i dag
Landevej
Følg den afsluttende enkeltstart - Få mellemtider m.m. på Feltet.dk's app
Landevej
Cavendish får speciel hyldest i podieceremonien
Landevej
Dansker på podiet i Østrig
Landevej
Riis er på Pogacars side

Lørdag den 20. juli 2024

Landevej
Fire på fire dage: Superstjerne fortsætter triumftog
Landevej
Girmay savner paradeetapen – han og holdet fejrede grønt på forhånd
Landevej
Carapaz undrer sig: Vi forstod ikke hinanden
Landevej
Se de rørende billeder: Grædende Cavendish klarer tidsgrænsen og når til Nice
Landevej
Vingegaard dømmer ikke, men "han behøvede ikke at køre med"
Landevej
Stjerne giver én ting skylden for, at han ikke holdt hjem
Landevej
Vingegaards sportsdirektør er utroligt glad for danskerens indsats: Det føles som en sejr
Landevej
Stolt Evenepoel fik bekræftelse til trods for mislykket offensiv
Landevej
Video i artiklenSe Pogacar slå Vingegaard klart i spurten
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Pogacar storroser Vingegaard efter sin femte etapesejr: Man bremser ikke i cykling
Landevej
Pogacar slår Vingegaard med slangehug - Remco bløder tid
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Det har været et eventyr” – Norsk åbenbaring kom til Touren i sit livs form
Landevej
Optakt: 20. etape af Tour de France
Landevej
Hattrick til hollandsk superstjerne efter stort styrt
Landevej
Amerikansk stjerne er skuffet over sin egen Tour
Landevej
Evenepoel vil ikke angribe Vingegaard
Landevej
Pogacar afviser grådighed: Jeg bliver betalt for at vinde
Landevej
Afklaret Vingegaard afviser kritik: Det er noget dumt at sige
Landevej
Kandidaterne til Supercombative-prisen
Landevej
Transfer: Lefevere snupper dobbelt national mester
Landevej
Armstrong om Pogacar: Den største fejltagelse i hele hans karriere
Landevej
Vilde anklager imod klassementsrytter i Touren - Han svarer iskoldt
Landevej
Ballade: Visma stopper med radiokommunikation
Landevej
Vanvittige Pogacar slår flere Merckx-rekorder
Landevej
Girmay er ikke sikret grønt i Nice, men kun uheld kan ødelægge drømmen
Landevej
Vingegaards sportsdirektør kommer ikke med undskyldninger: Tillykke til ham
Landevej
Danskere flot fra start i Østrig
Landevej
Fem-dobbelt Tour-vinder raser efter Pogacar-beskyldninger: Chauvinisme
Landevej
Pogacar havde overvejet at give sejren væk, hvis han ikke jagtede en Visma-rytter

Fredag den 19. juli 2024

Landevej
Ingen gode gange tre for supersprinter - hollænder vinder i Belgien
Landevej
Yates rakte ud efter etapesejren, men det var ikke nok
Landevej
Carapaz vil kæmpe for at holde prikkerne, men Pogacar truer i kulissen
Landevej
Visma-rytter er stolt af Vingegaard efter mislykket plan
Landevej
Skuffet Visma-stjernes håb forsvandt, da Pogacar angreb
Landevej
Følelsesladet Vingegaard kørte for andenpladsen: Sejren er gledet af hænde
VIS FLERE

Annonce