Prøv vores nye app
Tour de Suisse-analyse: Da landmandssønnen fra København gjorde det igen
10. juni 2024 15:08Foto: Tim De Waele/Getty Images
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tour de Suisse som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 1. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Egentlig burde Yves Lampaert være en total nobody i den brede offentlighed i Danmark. Selvom han er en pokkers god cykelrytter, der endda har haft kaptajnroller på et af de største hold i flere af de største løb, er han trods alt ikke en mand, man kender, hvis ikke man har et rent indgående kendskab til cykelsporten. Han er jo i hvert fald ingen Lance Armstrong, Alberto Contador, Peter Sagan eller Tadej Pogacar, der er så store navne, at de vil være kendt af det store flertal af danskere. Det skyldes naturligvis også, at Tour de France har en langt større rækkevidde end noget andet cykelløb, og her er der sjældent meget at komme efter, hvis man mest af alt er en brostensspecialist som Lampaert.

 

Hvis man lavede en undersøgelse hos den brede danske befolkning, vil vi nok også komme frem til, at de fleste ville sige ”Hvem?”, hvis de blev bedt forholde sig til, om de havde hørt navnet Yves Lampaert før. Hvis til gengæld man spurgte, om de kendte landmandssønnen fra Flandern, der choksejrede på den våde enkeltstart i København under Touren i 2022, ville der helt sikkert ringe en klokke hos ganske mange danskere.

 

 

Det var nemlig ganske rørende at se belgieren, da det gik op for ham, at han havde opnået sit livs største bedrift. Ingen i denne verden havde regnet med, at belgieren skulle vinde en af løbets mest prestigiøse etaper - det er 1. etape nemlig altid, fordi den indebærer retten til at bære den gule trøje - og selvom det utvivlsomt heller aldrig var sket, hvis ikke han var blevet voldsomt hjulpet af det danske sommervejr, var det alligevel fascinerende at se ham i al sin benovelsen udbryde, at han jo blot var ”en landmandssøn fra Flandern” og - måtte man forstå - den slags vinder åbenbart ikke etaper i verdens største cykelløb.

 

Men det gjorde Lampaert altså denne dag, og det er bestemt ikke det eneste, han har vundet. Faktisk står han i dag noteret for ikke færre end 16 sejre, herunder både Tour- og Vuelta-etaper, to World-klassikere og nu også to enkeltstarter på WorldTouren. Det er altså et generalieblad, de fleste vil give deres højre arm for at kunne præstere, og derfor var der slet ingen grund til, at Lampaert talte sig selv helt ned under gulvbrædderne og gjorde hans talenter langt mere ordinære, end de er.

 

Han er jo nok mest kendt for sine meritter i klassikerne, for selvom han stadig har til gode at vinde et af de allerstørste løb - selvom Dwars door Vlaanderen og Classic Brugge-De Panne nu heller ikke er små løb - er han et navn, man altid nævner, særligt i Roubaix, som han på den rette dag med det rette held godt kunne have vundet. Han er imidlertid mindst lige så god en temporytter, for selvom han har været svingende og aldrig har været en af de maskiner, der har høstet sejre på stribe, er det altså blevet til nogle pæne skalpe undervejs.

Annonce

 

Den største af dem kom i Tour de Suisse i 2019. Det var på en dag, hvor alle talte om Stefan Küng, Søren Kragh, Kasper Asgreen og ikke mindst Rohan Dennis, der havde gang i et vanvittigt løb og på denne afsluttende enkeltstart havde mulighed for måske endda at true Egan Bernals samlede sejr efter nogle vanvittige ridt i bjergene. Det kom han imidlertid aldrig tæt på, for det var i hans sæson hos Bahrain, hvor hans enkeltstarter var langt under niveau, men det blev altså heller ikke hverken Küng, Asgreen eller Kragh, der vandt. Nej, det blev såmænd landmandssønnen fra Flandern.

 

I dag gjorde han det så igen, bare fem år senere. Denne gang var sejren måske endda endnu mere bemærkelsesværdig. Det var den ikke grundet feltets karakter, for årets ekstremt bjergrige rute har naturligvis fået langt de fleste tempospecialister til at løbe skrigende væk. Derfor var det små med konkurrencen, men der var alligevel et par store navne, der skulle slås, ikke mindst Küng, der måske ikke er fan af enkeltstarter på bare 4,8 km, men som trods alt har vundet de to seneste af disse indledende enkeltstarter i sit hjemmebaneløb.

 

Det kom han bare slet ikke tæt på i dag. Tværtimod endte den lokale som etapens helt store skuffelse, da han endte helt nede som nr. 8. Det har dog nok sin gode forklaring. Ikke blot var distancen ikke ideelt. Küng havde også brokket sig over noget bronkitis under hans nylige træningslejr, og derfor vidste han godt, at han ikke var helt på toppen. Det havde dog ikke fået nogen indvirkning på hans ambitioner på denne enkeltstart, som han gik efter at vinde, men noget kunne tyde på, at han var sat mere tilbage end som så. Heldigvis er der lang tid til både den første enkeltstart i Touren samt ikke mindst OL og VM på hjemmebane, der er hans store mål for resten af sæsonen.

 

Lampaert skulle dog også slå en anden gigant. I 2022 havde man ikke kunnet anse det som muligt, at Ethan Hayter kunne slås på en flad rute over en distance, der gav mindelser om hans banefortid. Det er imidlertid nye tider for briten, der slet ikke er det tempomonster - eller noget monster i det hele taget - han plejede at være. Derfor var det faktisk slet ikke nogen stor skuffelse, at han i dag ”blot” blev nr. 3. Nej, tværtimod var det ganske opløftende, for det var over en længere periode næsten den første enkeltstart, hvor han ikke faldt helt igennem. Det kan bare ikke skjule, at vi igen i dag fik at se, at det altså er gået overraskende tidligt ned ad bakke for kometen, der vandt det ene cykelløb efter det andet, da han blev professionel.

 

Dermed var vejen banet for Lampaert. Ser man bort fra de to favoritter, var hans navn et af de første, der dukkede op på listen. Belgieren har ganske vist ikke de store meritter fra de store mesterskaber eller grand tours, hvis man ser bort fra den dag i København for to år siden, men det skyldes udelukkende, at han har de pokkers svært, hvis enkeltstarterne bliver over 20 km lange. Over kortere distancer og på helt flade ruter har han imidlertid potentiale til at drille de bedste, og det gjorde han i dag. Det bemærkelsesværdige, der måske gør bedriften flottere end i 2019, er, at sejren kommer i en sæson, hvor det har stået ret klart, at vi nok har set det bedste fra ham - men hans næstbedste er altså stadig godt nok til at tage store sejre som denne.

 

Nogen vil nok hævde, at jeg har glemt Stefan Bissegger på listen over etapens indlysende favoritter. Der er imidlertid slet ikke tale om nogen forglemmelse. Den schweiziske maskine er nemlig raslet ned i tempohierarkiet i 2023 og 2024, hvor han har kørt den ene skuffende enkeltstart efter den anden, og så sent som i slutningen af maj floppede han fælt i Mayenne. Men tilsyneladende sker der et eller andet, når han kommer hjem. Sidste år kørte han to af sine eneste gode enkeltstarter netop i sit hjemmebaneløb, og i dag fik han med en 2. plads mindet os om, hvor god en temporytter han var og måske stadig er. Som for Hayter gælder imidlertid, at den gamle Bissegger, der knuste al modstand med en skræmmende magtdemonstration på en tilsvarende rute i BinckBank Tour i 2021, og som slog Filippo Ganna på en tilsvarende rute i Emiraterne i 2022, naturligvis havde slået Lampaert, hvis han havde været som i gamle dage.

 

 

Men sådan er det jo i moderne cykelsport. Her synes evner hurtigt at gå i en eller anden form for forfald, og så er der andre, der banker på. I dag fik vi i hvert fald bekræftet, at Finn Fisher-Black ikke er langt fra at kunne blande sig i den absolutte tempoelite. Vi fik også at se det, vi nu har set flere gange i år, at Sam Watson lidt ud af det blå har fået meget smag på denne slags enkeltstarter. Vi fik også at se, at kometen Jan Christen, der ellers har været alt andet end en tempoørn, kan overraske næsten overalt. Til gengæld fik vi ikke at se, hvor tæt på eliten Johan Price-Pejtersen er kommet. Distancen blev trods alt for kort, og derfor må vi vente endnu længere på at se ham folde sig ud på en længere, flad tonserrute, for her han formentlig et uhyggeligt potentiale, som vi så med sidste års 5. plads i ekstremt skrapt selskab og hans vilde ridt i Romandiet, hvor ruten var alt for kuperet.

 

Der var også plads til mere erfarne specialister. Alberto Bettiol bekræftede både sin storform og sin genrejsning med en af sine bedste tonserenkeltstarter nogensinde, selvom den ikke helt kan matche hans helt sensationelle 2. plads i Tirreno for nogle år siden. Det var også uhyre opløftende at se livstegn fra Mauro Schmid, der jo ikke er nogen veteran, men har været både skadet og i formkrise, men som i dag leverede sit livs ridt på en enkeltstartstype, der slet ikke har passet. Set med danske øjne var det særdeles glædeligt at se Kragh køre sin bedste enkeltstart i nærmest umindelige tider. Det var også en fornøjelse at se Bauke Mollema fortsætte den lille genfødsel, han indledte med sin flotte ardennerkampagne. Til gengæld må Michael Matthews, der tidligere har vundet en tilsvarende enkeltstart i Paris-Nice og burde elske denne distance, sande, at hans tid som tempospecialist nok er ovre.

 

Han havde dog nok heller ikke regnet med at vinde i dette selskab, og derfor gjorde det nok ikke det helt store, om han var blevet nr. 7 eller 17. For andre ryttere var det en helt anderledes vigtig etape. Det var nemlig også i år indledningen på klassementskampen, men i år er der nu nok ingen, der får søvnløse nætter af dagens resultat. Med årets vanvittige bjergrige rute skal man være uheldig, hvis det er dagens tabte sekunder, der koster en samlet sejr, men derfor kunne de tempostærke klassementsryttere jo lige så godt tage de få sekunder, de nu kan få ud af de tempoevner, som ellers i vidt omfang negligeres i en udgave, hvor åbningsenkeltstarten er den korteste siden 2007, og den lange enkeltstart har form af en bjergenkeltstart.

 

Det blev da også i vidt omfang de ventede navne, der fik udbytte af dagens etape. Det kommer i hvert fald slet ikke som et chok, at den store vinder blev Joao Almeida. Som led i UAEs tempomirakel genfandt han nemlig sine tempoevner i 2023, og derfor havde han udsigt til en fin lille gevinst i dag. Alligevel må det ganske imponerende resultat - distancen var trods alt meget kort - falde som en sten fra hjertet, for det var hans første gode præstation i en generelt trist sæson og en indikation på, at han er tilbage på sporet frem mod sin Tour-debut.

Annonce

 

En anden vinder blev Mattias Skjelmose, der endte som tredjebedste klassementsrytter. Den forsvarende vinder var dog ikke helt så langt fremme, som jeg havde ventet i lyset af de vilde enkeltstarter, han har kørt på de sidste. Nu er spørgsmålet så, om jeg bare havde undervurderet betydningen af den for ham alt for korte distance, eller om han stadig kæmper lidt med at finde det tårnhøje topniveau, vi ikke for alvor har set siden Ardennerne og dette løb i 2023. Det finder vi heldigvis ud af de kommende dage, for på denne rute er der ingen steder at gemme sig.

 

Mere uventet var det, at Wilco Kelderman skulle ende som næstbedste klassementsrytter. Sådan havde det ikke været i gamle dage, men han har jo været i den specielle situation, at hans enkeltstart i en periode har været vendt fra styrke til svaghed. I dag kørte han imidlertid langt stærkere end for et år siden, hvor han ellers endte som samlet nr. 4, og det tyder på, at han er tilbage på sporet efter - endnu - en skadespause. Han er da også fortsat sammen med Wout van Aert det helt indlysende valg til de to sidste pladser i Vismas Tour-trup, hvor der jo skal findes erstatninger for Dylan van Baarle og Steven Kruijswijk, og noget tyder på, at han i denne uge kan levere noget tiltrængt opmuntring til det hollandske storhold, der også kunne glæde sig over et fornemt ridt af kometen Johannes Staune-Mittet, der bliver uhyre spændende den kommende uge, men som også må sande, at Ben Tulett stadig kæmper med at slå igennem - også selvom det til hans forsvar skal siges, at denne slags enkeltstarter aldrig har været ham.

 

Den sidste helt forudsigelige vinder var Kevin Vauquelin, men han endte nu nok som en lille taber. Akkurat som Skjelmose kunne han nok godt have forventet et lidt bedre resultat, når man ser på de enkeltstarter, han har kørt i år, men for dem alle gælder også, at man ikke skal overgøre noget på så kort en enkeltstart. En enkelt lille fejl i et sving kan hurtigt koste et par sekunder, og havde Vauquelin bare kørt tre sekunder hurtigere og var endt i top 10, havde min konklusion jo nok været en ganske anden.

 

Der var også mere overraskende vindere. Det tog i hvert fald mig på sengen, at den stadig mere spændende Frank van den Broek kun skulle være et sekund langsommere end Vauquelin. Selvom vi har set gode enkeltstarter fra ham før, var det også uventet godt med en 20. plads til Yannis Voisard, og selvom han i den ideelle verden nok havde håbet på lidt mere, kan Adam Yates, der jo har meget at bevise efter et forsømt og uheldigt forår, heller ikke være helt utilfreds. Det kan heller ikke Alexey Lutsenko, der også lå i den pæne ende af klassementsfeltet, som han burde, eller Georg Steinhauser, der bekræftede de nyfundne tempoevner og i hvert fald har indikeret, at han ikke er helt død efter Giroen.

 

Der var dog også et par sandsynlige vindere, der endte som tabere. Mest markant er det med Isaac Del Toro, der grundet et forkert sving og et styrt - der heldigvis var harmløst - nu er sat tilbage med 43 sekunder. Han havde ellers kurs mod en top 20 og dermed en bekræftelse på, at han er en ganske glimrende temporytter. En anden taber var Ion Izagirre, hvis endeløse krise fortsætter, for han fik slet ikke det udbytte, han gjorde for et år siden, hvor han pludselig genfandt sine tempoevner på netop åbningsetapen her.

Annonce

 

 

For andre handlede det bare om at begrænse tabet, og det kom nogle bedre fra end andre. Tom Pidcock smed 11 sekunder til Almeida, hvad han formentlig fint kan leve med, men det var hos Ineos langt mere opløftende, at Egan Bernal på en for ham helt håbløs rute kørte sin bedste enkeltstart siden comebacket og med et tab på kun 12 sekunder til Almeida bestemt ikke er blevet en mindre favorit for mig, end han var inden løbet. Også Oscar Onley må være svært tilfreds med at smide 12 sekunder, ligesom Lenny Martinez og Enric Mas heller ikke skal brokke sig over tab på 13 sekunder. For Felix Gall var en 70. plads og en regning på 15 sekunder også markant bedre end sidste års totalkatastrofe, mens et tab på 17 sekunder for Cian Uijtdebroeks næsten ikke kunne undgås på denne for ham katastrofale rute. Mere ærgerlig er nok Richard Carapaz, der smed 17 sekunder og stadig er en skygge af den temporytter, han var i sin sidste tid hos Ineos. Men i det mindste var det bedre end flere af de ryttere, der kommer fra Giroen, for Damiano Caruso smed 18 sekunder - og hans holdkammerat Wout Poels, der også floppede fælt i fredags smed endda et sekund mere - Nairo Quintana tabte 20 sekunder, Einer Rubio fik en regning på 22 sekunder, og Valentin Paret-Peintre kan tage hul på resten af løbet med et tab på hele 25 sekunder. For dem alle gælder dog, at de har masser af terræn til at indhente det tabte, hvis altså de er friske nok efter tre uger i Italien.

 

De vidste i hvert fald godt, at de ikke ville køre med om sejren i dag. Den lignede for mig et anliggende mellem Küng og Hayter, men historien har lært os, at man aldrig skal afskrive Lampaert. I dag kunne han endda uden hjælp fra det vejr, der fik alle favoritterne til at starte tidligt, og dermed fik han mindet os alle om, at der altså ikke er mange i denne verden, der kan matche ham på en kort, flad enkeltstart. Landmandssønner fra Flandern kan nemlig godt vinde store cykelløb - uanset om det er i København eller Vaduz.

 

FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
Landevej
Storstjerne efter sejr: Jeg havde ikke regnet med det
Udstyr og test
Test: Scott Foil RC 30
Landevej
Tidligere dansk WorldTour-rytter bliver talentchef og sportsdirektør
Landevej
Stjerne snupper sidste etape og sikrer sig stor samlet sejr
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Stærkere end Vingegaard og Roglic: Så havde jeg stadig vundet
Landevej
Veteran nærmer sig vild rekord

Annonce

Landevej
Manager: Jeg har også dage, hvor det hele er noget pis
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Nyt svensk stortalent vinder igen
Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewKan dansk WorldTour-løb tiltrække verdens bedste ryttere?
Landevej
Tempofænomen jagter guld i Evenepoel og Van Aerts fravær
Landevej
Officielt: Tour-starten rykker ud af Frankrig
Landevej
”Han er mere eksplosiv end Pogačar” - Holdet er i svime over stortalents evner
Landevej
”Vi kan ikke sidde med Tadej eller Jonas” – Amerikaner blæser til angreb
Landevej
”Han ville stå om morgenen og tælle dem” - Dauphiné-darlingens særlige hobby
Landevej
Hollandsk medie: Visma henter tidligere Grand Tour-vinder
Landevej
Skjelmose falder tilbage

Annonce

Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Mandag den 17. juni 2024

Landevej
Zeeman giver opdatering på Vingegaards Tour-deltagelse
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse Women

Annonce

Landevej
Ungt stortalent efter første professionelle sejr: Det er fantastisk
Landevej
Vollering er fortsat i gult trods panik
Landevej
Vingegaard og Vismas Tour-ryttere på vild træningstur i Alperne

Annonce

Landevej
Stortalent tager første sejr i flot dobbelttriumf
Landevej
Lidl-Trek-kaptajn hårdt ramt af Covid kort inden Touren
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Mangel” på WorldTouren ligger til grund for ruten i dansk endagsløb
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Den danske opmuntring i arabershowet
Landevej
Tidligere rytter hylder Van der Poel og Pogacar: Mere imponerende end Merckx
Landevej
Dansk talent følger op på sejr med ny topplacering
Landevej
Storfavorit misser muligheden for at tangere rekord
Landevej
Vingegaard-løjtnant topper imponerende liste
Landevej
Video i artiklenMagnus Cort reagerer på Tour-udtagelse med kæk video
Landevej
Her er ruten og navn til dansk WorldTour-løb - spektakulært opløb venter
Landevej
Cort er udtaget - Uno-X har Tour-holdet på plads
Landevej
Bernal: Helt ærligt, så er jeg lidt ked af det
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewEkstatisk OL-debutant: Det kan næsten ikke beskrives
Landevej
18-årigt stortalent vinder Baby Giro: Det føles helt vildt
Landevej
Vingegaard-hjælper: Set i bakspejlet var det en fin præstation
Landevej
Optimistisk Pidcock: Mine watt-tal er meget høje
Udstyr og test
Anmeldelse: Pro Cycling Manager 2024

Søndag den 16. juni 2024

Landevej
Stor overraskelse: Det er min største præstation indtil nu
Landevej
Merlier snupper endnu en sejr: I dag var perfekt
Landevej
Healy reagerer på spektakulær etapesejr: Ville tage revanche
Landevej
Uno X-profil vinder samlet: I aften tager jeg en øl i loungen
Landevej
Mads P. forærer sejren til sit hold
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Suisse Women
Landevej
Yates: Det har rumsteret i mit hoved i mange år nu
Landevej
Almeida efter sejr: Det får vi aldrig at vide
Landevej
Skjelmose svarer igen på kritik
Landevej
Video i artiklen18-årig Visma-talent vinder sidste etape i Giro Next Gen
Landevej
Asgreen forsvarede topplacering - Holdkammerat vandt
Landevej
Video i artiklenSkjelmose ender på podiet i Schweiz Rundt
Landevej
Udbygger føringen i Bording Cup
Landevej
Sådan gik det til Skjelmose endte på podiet
MTB
Udbygger sin vilde World Cup-rekorder
MTB
Verdensmesteren fejrede ny Visma-kontrakt med sejr
Landevej
Cofidis-rytter tager karrierens første sejr
Landevej
Video i artiklenSpansk stjernes kupforsøg mislykkedes - Healy tager flot sejr
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of Slovenia
Landevej
Optakt: 8. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 5. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da UAE lærte af Roglic og Vingegaard
Landevej
Skjelmose gør det klart: Jeg kan vinde
Landevej
Kæmpestjerne vandt enkeltstart klart: Jeg er ikke i topform endnu
Landevej
Video i artiklenDen gule førertrøje sejrer for anden dag i træk
Landevej
Formand for rytterorganisationen hev fat i Van der Poel før Paris-Roubaix
Landevej
Stort løb kan blive afgjort på bonussekunder: Jeg er hurtigere end ham
Landevej
Ung amerikaner forsøgte at følge vild UAE-duo: Jeg overraskede mig selv lidt
Landevej
Lefevere giver sin mening om ny regel: Det første gule kort kan gå til UCI selv
Landevej
Spansk profil øjner podiet efter sæsonens første sejr
Landevej
Starttiderne til enkeltstarten i Tour de Suisse
Landevej
Video i artiklenYates bad om sejren: Taber et minut på enkeltstarten
Landevej
Kan Vingegaard efterligne Pogacar? – ”Det er muligt”
Landevej
Skjelmose: Skal en ekstraordinær præstation til

Lørdag den 15. juni 2024

Landevej
Dansk UCI-sejr i Italien
Landevej
Danmarksmesteren viste styrken før DM
VIS FLERE

Annonce