Prøv vores nye app
Tour de Romandie-analyse: Storholdets omvendte verden
27. april 2023 15:31Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tour de Romandie, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 1. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM TOUR DE ROMANDIE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Engang elskede Soudal-manager Patrick Lefevere utvivlsomt foråret. I årevis var han nemlig vant til at sole sig i succes gennem hele klassikersæsonen, hvor han blå armada var den altdominerende skikkelse og brostenssæsonens store omdrejningspunkt. I mange år med Tom Boonen som holdets ledestjerne vandt løbet et hav af de største endagsløb, der mere end noget andet definerede Lefeveres mandskab, og det var naturligvis ganske bekvemt for et belgisk hold, at den største succes i vidt omfang kom på hjemmebanen.

 

Spørgsmålet er, om Lefevere stadig elsker foråret, eller om han i 2024 vil begynde at ryste i bukserne, når dagene begynder at blive længere, og lyset vender tilbage. Nu har han nemlig to år i træk oplevet dag efter dag at skulle forsvare sig i belgiske medier, der har stillet spørgsmålstegn ved storholdets totale fravær i de løb, de plejede at dominere. I begge sæsoner har han gentaget mantraet om, at klassikerregnebrættet først gøres op efter Liege, hvor Remco Evenepoel nu to gange i træk har reddet hans ære i sidste øjeblik, men det har været nogle lange uger, hvor synet af enhver belgisk journalist må have kunnet fremprovokere et mindre angstanfald for den ellers normalt så succesfulde manager.

 

Læs også
Nedtur for Skjelmose i UAE´s vilde triumf

 

At det netop er Evenepoel, der to gange i træk har reddet holdets forår, er på mange måder meget sigende. Det er nemlig i høj grad det belgiske vidunderbarn, der i nogen grad forklarer de forsømte forår, Lefevere har oplevet. Evenepoels pludselig opdukken betød nemlig, at Lefevere ikke havde mange andre valg end at gennemføre en transformation af sit klassikerhold, hvis han ville være en del af den succes, den største belgiske cykelstjerne ikke kunne undgå at skabe, og derfor er der i de seneste år blevet investeret meget i klatrere og meget lidt i brostenstyper. Ja, faktisk er brostenstruppen stort set den samme, som den var for et par år siden - altså ud over at der er forsvundet et par ryttere undervejs.

 

De mange penge, der i de seneste år er blevet kastet efter Lefevere af belgiske sponsorer, er nemlig i høj grad kommet, fordi de vil være en del af Evenepoel-projektet, og derfor er er blevet gået på kompromis med de løb, der ellers er holdets DNA. Tydeligt var det i 2022 ikke bare i det forsømte forår, men også på ranglisten ved årets slutning. Her endte det belgiske storhold på en for dem pinlig 6. plads, og at det ikke gik meget værre, skyldes alene den endeløse bunke point, verdensmesteren indhøstede. Mens vidunderbarnet var nr. 3 på verdensranglisten ved årets slutning, var næstbedste mand Fabio Jakobsen som nr. 47 - og yderligere kun to mand, nemlig Mauro Schmid og Mark Cavendish, var at finde i top 100. Og for første gang i en menneskealder blev de heller ikke det mest vindende hold.

 

Det er blevet nye tider for det belgiske storhold, der engang var mere for sit kollektiv end sine individuelle stjerner, og i år har det forsømte forår så gentaget. Ja, faktisk gik det vel endnu værre denne gang, hvor man end ikke fik den mindre klassikersejr, som Jakobsen stod for i Kuurne i 2022. Denne gang var det alene Evenepoels storslåede sejr i Liege, der kastede lidt lys over en trist klassikersæson.

Annonce

 

Det er bare helt forkert at sige, at foråret har været forsømt. Ganske vist er de heller ikke i år nr. 1 på sejrslisten, men med nu 21 gevinster ånder de Jumbo i nakken. Som kollektiv er det også gået ganske fint, for ikke færre end 10 af deres ryttere har vundet et cykelløb, efter at Josef Cerny i går også kom på tavlen. På verdensranglisten er de avanceret fra den lidt pinlige 6. plads til en 3. plads, så det nu igen er ”The Big Four”, Jumbo, UAE, Soudal og Ineos, der sidder tungt på top 4. Og på WorldTouren har de opnået ikke færre end 11 sejre.

 

Det nye er bare, at succesen nærmest udelukkende er kommet i etapeløb. Det er jo ikke nyt, at holdet har succes i andet end endagsløb, for de har jo med deres massive sprintersatsning altid vundet et hav af grand tour-etaper. I år er det bare markant, at kun 5 af de 21 sejre er komme ti endagsløb, der med undtagelse af Liege alle er uden for WorldTouren. Alle andre er kommet i etapeløb, i tre tilfælde endda som samlede sejre.

 

Det blev måske tydeligst i begyndelsen af april, hvor holdet ganske vist ikke vandt en etape, men med en relativt svag trup kørte et forrygende Baskerlandet Rundt, hvor de var på podiet næsten hver eneste dag og med et bredt arsenal af ryttere meget illustrativt vandt holdkonkurrencen. Det skete i præcis den periode, hvor Lefevere over for de belgiske medier måtte forklare, hvorfor den ene belgiske klassiker efter den anden gik i vasken.

 

I denne uge fortsætter billedet så i Tour de Romandie. Nej, der er bestemt intet unormalt i, at Soudal vinder enkeltstarter og massespurter i et etapeløb, men det fortsætter blot billedet af, at succeserne i år næsten udelukkende kommer i begivenheder over flere dage. Heldigvis er alt ikke anderledes, for Lefevere kan glæde sig over, at kollektivet blomstrer, for dagen efter den sjældne sejr til Cerny var det en rytter, som ellers har været helt usynlig i lang tid, der sørgede for, at holdet efter to dage er ubesejret på schweizisk grund i år.

 

Denne gang var det nemlig Ethan Vernon, der fortsatte den succesfulde start på løbet. Man kan diskutere, om han udvider paletten over ryttere med succes, for han startede sæsonen meget stærkt ved at vinde et løb på Mallorca og tage to sejre for udviklingsholdet i Rwanda, men efter at han blev ramt af sygdom i marts, hvor han floppede fælt i nogle små belgiske endagsløb, der i den grad kunne have givet holdet lidt tiltrængt hjemmebanesucces, har der været meget stille om briten. Succes fra hans side havde ellers været kærkommen, for mens Tim Merlier har haft en fornem sæsonstart, har det bestemt ikke kørt i olie for Jakobsen, som har bidraget til, at massespurterne modsat sidste år også kunne føjes til klassikerne som et fokusområde, hvor succesen var mindre end vanligt.

 

Det har Vernon med sit lange fravær jo bidraget til, men i dag viste han, at ikke alt har forandret sig i Lefeveres stald. Det er meget få hold, der har så bredspektret en sprintersatsning, at de kan vinde spurter på WorldTouren med tre forskellige mand, men den evne har Lefevere trods alt fortsat. Selvom han må leve med en tilværelse som tredjesprinter, har Vernon nu vundet to gange på WorldTouren, da dagens sejr føjede sig til den, han tog i Catalonien for et år siden.

 

Læs også
Klar sejrherre da supersprinterne duellerede

 

På meget passende vis kom sejren imidlertid ikke i en klassisk massespurt. Det var der ellers lagt op til, for selvom også denne etape havde de mange højdemeter, man altid har i Romandiet, har udskydelsen af Tyrkiet Rundt til oktober sendt flere sprintere til Romandiet, end man normalt ser det i et af sportens mest bjergrige løb. De mange højdemeter lå også så tidligt, at det var tvivlsomt, om hold ville udnytte dem til at sætte de mange sprintere under pres, og hos mange hurtige folk faldt der nok en sten fra hjertet, da Ineos i sidste øjeblik udtog Elia Viviani. Det betød nemlig, at den forudsigelige massakre fra det britiske hold, der kunne gå efter en reduceret massespurt med Ethan Hayter, formentlig ville udeblive.

 

Desværre måtte de sande, at Viviani i dag åbenbart er kørt så meget ud på et sidespor, at holdet end ikke vil give ham en chance på en etape som denne. I stedet hold man fast ved det, der lignede planen inden den tidligere supersprinters udtagelse, og knap havde den første af de tre stigninger meldt sig, inden Ineos havde sendt langt størsteparten - inkl. Viviani naturligvis - til tælling. Fernando Gaviria, hvis holdbarhed er lige så let at spå om, som det er at gætte, hvornår Lefevere kommer med den næste offentlige udskamning af en af sine ryttere, må sande, at der er lang vej til Giro-formen, og den engang så holdbare Giacomo Nizzolo er fortsat en skygge af sig. Niccolo Bonifazio, der i år har klatret så storartet, kunne heller ikke klare mosten, og den ellers normalt så holdbare Luca Mozzato kunne heller ikke være med. Ja, selv Alberto Dainese, der ellers er blevet så klatrestærk, blev sendt ud af bagdøren sammen med de tunge sprintere Dusan Rajovic og Lionel Taminiaux. Og først af dem alle røg naturligvis Mark Cavendish, hvis holdbarhed nærmest synes at blive ringere dag for dag og har nået et niveau, hvor man seriøst bør overveje, om det giver mening at sende ham til en Giro, hvor snart sagt alle sprinteretaper har mere end 2000 højdemeter.

 

Ja, faktisk fik Ineos effektivt elimineret hele sprinterfeltet. Tilbage var kun én mand, der kan kategoriseres som en relativt klassisk sprinter, nemlig Vernon. Det havde for et år siden været en mindre sensation, men allerede i det endagsløb på Mallorca tilbage i januar viste han, at han pludselig har fået en holdbarhed, der langt overgår, hvad man kunne have ventet. Faktisk har han nu to gange vist, at vi nok snarere skal kalde ham end holdbar end en klassisk sprinter.

 

Dermed pegede alle pile på Vernon, da feltet havde været halvanden gang rundt om søen Lac de Joux og skulle afgøre dagens etape i en spurt nærmest renset for sprintere. På papiret var den eneste, der kunne true ham på fart, Magnus Cort, men desværre gik det som frygtet. Hvor Vernon kunne lukrere på den på papiret bedste lead-out man i form af Casper Pedersen, der igen viste sine evner i den rolle, måtte danskeren nok engang sande, at hans positioneringsevne er en gigantisk hæmsko, selv i et felt, der var nærmest renset for sprintere. Da først Cort meldte sig ud af kampen, og Pedersen leverede det lead-out, man kunne forvente, kunne man for så vidt have slukket for sit tv. På det tidspunkt kunne etapen ikke have fået et andet udfald end Vernons første sejr på schweizisk grund.

Annonce

 

Og så måske alligevel ikke. Kometen Thibau Nys, der både i kraft af sin far og sin egen flotte karriere er så stort et navn i Belgien, at han har haft sin egen dokumentarserie, bekræftede, at det ikke kun er navnet, der har skabt den megen hype. Desværre endte han bag Milan Menten, der desværre kørte en skuffende spurt, og derfor måtte han bruge sit krudt på at lukke et hul. Det er tvivlsomt, om han kunne vundet direkte fra Vernons hjul, men det havde været ganske interessant at få det afklaret. Uanset hvad har det været en ganske imponerende WorldTour-debut for en mand, hvis fremtid nu ser mere lys ud, end den allerede gjorde.

 

Til gengæld var det en nedtur for Menten. Belgieren bekræftede ellers det, vi har set gennem hele året, nemlig at han har forbedret sin klatring ganske markant, men på flad vej mangler han altså stadig alt for meget fart. Det var i hvert fald skuffende at se, hvordan Vernon slet og ret kørte ham midt over, og det står i hvert fald klart, at hans spurtsejre skal baseres mere på holdbarhed end på fart - i hvert fald hvis ikke det stiger i finalen, som det gjorde, da han vandt Le Samyn.

 

Faktisk kunne det være endt lidt småpinligt. Nu blev Romain Bardet jo i høj grad trukket frem af Nys’ slipstrøm, men det havde været en lille ydmygelse for Menten at blive overspurtet, at en fransk klassementsrytter, der måske nok er hurtig, men jo ikke just osede af fart, da han i søndags spurtede for en top 10 i Liege. Desværre for franskmanden fik han akkurat ikke fat i de 4 uventede bonussekunder, men det er svært at komme udenom, at han efter en forrygende prolog er kommet fremragende fra start og definitivt har lagt sin svage sæsonstart bag sig.

 

Det er mere, end man kan sige om Simon Yates. Britens forår var i forvejen tragisk, og dagens maveproblemer og efterfølgende exit gjorde det forsømte forår komplet. Her havde han ellers en forrygende chance for i et svagt felt at redde en sæson, der bestemt ikke har givet den store tro på, at han ikke allerede har toppet, men sådan blev det altså toppet. Selvom det næppe er en trøst, indikerede gårsdagens enkeltstart dog nok, at han kunne have fået svært ved at vinde løbet alligevel. Det samme gjorde Alexey Lutsenkos chokerende dårlige prolog, men nu fik vi i det mindste forklaringen, nemlig at corona fik knust det lille lyspunkt, han ellers har været i Astanas triste sæson.

 

Derudover fik etapen ingen indflydelse på klassementet - selvom Tobias Foss og Jumbo efter deres lidt pinlige manøvre i den indlagte spurt troede, at den gjorde - men alligevel fik Ineos gjort det til en hård dag. Det er i hvert fald ikke hver dag, at man ser massespurter på WorldTouren, hvor Bardet, Jacopo Mosca, Nick Schulz og Lilian Calmejane alle går i top 10, men den slags kan ske i Catalonien, Baskerlandet og Romandiet, hvor de hurtige folk bliver væk i stort tal, og hvor klatrerne er så mange, at man kan ende med et felt på 119 mand og alligevel opleve, at det stort set kun er sprinterne, der er sat af. Det er præcis de omstændigheder, der gør løbet så perfekt til en fyr som Cort, men desværre førte hans positionering jo altså til et ærgerligt brændt straffespark.

Annonce

 

Læs også
Van der Poel præsenterer ny Tour-cykel: Se den her

 

Et straffespark var det ikke for Hayter, der stadig skulle spurte mod nogle på papiret hurtigere folk, men det må alligevel være en flad fornemmelse hos Ineos, at deres store arbejde endte med det rene ingenting. Nok engang tabte Hayter nemlig en positionskamp, og i stedet endte Jhonatan Narvaez med at køre spurten, der endda endte endnu mere tragisk, da ecuadorianerens fod røg ud af pedalen og sendte ham ned på en 21. plads.

 

Men det havde måske også været lidt for meget den omvendte verden, hvis Ineos faktisk havde vundet etapen. Meget er nemlig forandret i en sæson, hvor briterne igen stiller til start i et stort etapeløb uden synderlige klassementsambitioner og med fokus hovedsageligt på spurterne - akkurat på samme facon, som det er helt nyt, at Soudal i henter deres succes udelukkende i etapeløb, men er helt fraværende i næsten alle klassikerne. Og når de vinder en af de spurter, de jo altid har vundet så mange af, skyldes det endda mere, at deres sprinter kan klatre, end at han faktisk er hurtigste mand. Jo, det er vitterligt den omvendte verden for Lefeveres belgiske storhold.

 

STREAM TOUR DE ROMANDIE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Romandie
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 13. juni 2024

Landevej
Yates havde forventet mere fra Más og Bernal
Landevej
Minut for minut: Skjelmose i stort nederlag
Motion
Veggerby arrangerer Aarhus-København igen i 2024
Landevej
To danskere i top 10 i Giroen
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour of Slovenia 2024
Landevej
Colombianske stjerner udtaget til OL
Landevej
Honoré glipper sejr i Slovenien
Landevej
Kæmpetalent kan endelig øjne comeback
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Slovenia

Annonce

Landevej
Optakt: 5. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 2. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da Pogacars Tour-tropper kom tilbage på sporet
Landevej
Van der Poel præsenterer ny Tour-cykel: Se den her

Annonce

Landevej
Yates har én ting i baghovedet, når han skal forsvare sin førertrøje
Landevej
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Landevej
Legende foreslår at afskaffe enkeltstartscykler
Landevej
Lotto henter talentfuld brødreduo
Landevej
UAE-stjerne tilgiver Skjelmose
Landevej
EF mister store stjerner
Landevej
Supersprinters lead-out viser storkørsel i Tour-forberedelserne
Landevej
Rivalskifte? Endnu en Lotto-profil rygtes væk

Annonce

Landevej
Medie: Visma mister talentfulde tvillinger
Landevej
Evenepoels løjtnant ramt af bil

Onsdag den 12. juni 2024

Landevej
Ny mand i gult var særligt nervøs for del af dagens afslutning

Annonce

Landevej
UCI indfører ”gule kort” ved landevejsløb
Landevej
Video i artiklenSkjelmose afviser: Der var ikke noget
Landevej
Nordmand dedikerer sejren til afdød holdkammerat

Annonce

Landevej
Asgreen i top 10 - ny norsk sejr
Landevej
Skjelmose treer i forrygende bjergfinale i Schweiz
Landevej
Video i artiklenQuick-Steps juvel gør det igen - dansker i top 10
Landevej
Video i artiklenSupersprintere i målfoto-afgørelse
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of Slovenia
Landevej
Optakt: 1. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Optakt: Baloise Belgium Tour
Landevej
Optakt: Tour of Slovenia
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Det nye puncheurfænomen med de to børnesygdomme
Landevej
Skjelmose-hjælper udgår
Landevej
Corts chef overbevist: Han kan gå efter gult i Touren
Landevej
UCI bekymret for stof, der er ”ti gange stærkere” end Tramadol
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Uno-X-sportsdirektør: Norge er fem år efter Danmark
Landevej
Medie: Visma vil hente profil tilbage
Landevej
DCU udtager landshold til Tour de Pologne
Landevej
Kæmpetalentet på 1.66: Simpelthen fantastisk
Landevej
All in for Skjelmose: Vil elske at trække i resten af ugen

Tirsdag den 11. juni 2024

Landevej
Vigtig Vingegaard-løjtnant med opløftende melding
Landevej
UAE-stjerne rakte ud efter sejren, men der var ét problem
Landevej
Spydig Pidcock nægter: Jeg bestemmer, hvordan min Tour ser ud
Landevej
Honoré til start i første løb efter Giroen
Landevej
Bettiol bøjer sig i støvet: Jeg må bare forbedre mig
Landevej
18-årig moser konkurrenterne i Baby Giroen - danskerne langt efter
Landevej
Stjerneskud led og ”havde en irriterende følelse,” men endte med triumf
Landevej
Komet fortsætter utrolig stime i Schweiz - Skjelmose i top-10
Landevej
Bradley Wiggins erklæret konkurs: Kan miste sine OL-medaljer
Landevej
Contadors hold skifter navn og vil nå ”nye højder”
Landevej
Benene er stadig lidt tunge, siger Skjelmose
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Suisse
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da karrieren kulminerede otte år for sent
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Asgreen del af stærkt hold til Belgium Tour
INTERVIEW MTB
Eksklusivt interviewDM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Tysk arbejdshest forlænger
Landevej
Uheldig tysker skal på operationsbordet
Landevej
Quintana udgår med brud på hånden
Landevej
Analyse: Ranglisten truer Astana, og UAE sejler væk
Landevej
Stortalent får chancen til OL med erfarne kræfter
Landevej
Norsgaard skal køre belgier-ræs
Landevej
Vingegaard-styrt koster Danmark
Landevej
Skidt nyt fra OL-favorit: Den sidste ting, jeg ønskede

Mandag den 10. juni 2024

Landevej
Bora-profil kørt på hospitalet, men er ved bevidsthed
Landevej
Vingegaard nærmer sig Tour-form: Tilslutter sig holdet
Landevej
Munter Lampaert refererer til dansk Tour-start efter vellykket trøjeforsvar
Landevej
Fænomen forklarer afgørende uheld i finalen
Landevej
Matthews var ”bange” i feltet
Landevej
Mere end 50 sejre på CV'et: Det her er min største
Landevej
Søren Kragh aktiv i hektisk finale
VIS FLERE

Annonce