Prøv vores nye app
Tour de Romandie-analyse: Da veteranerne satte kometerne på plads
30. april 2023 14:09Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tour de Romandie, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 4. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM TOUR DE ROMANDIE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

I de senere år har det ikke været morsomt som professionel cykelrytter at have rundet de 30. Det er ellers ikke længde siden, man fortsat mente, at det var omkring det skarpe hjørne, at cykelryttere toppede, og vi skal jo heller ikke mange år tilbage for at finde en tid, hvor verdens dominerende etapeløbsrytter, Chris Froome, befandt sig i det aldersleje. Det var dengang, man skulle bruge en del år på få fodfæste i feltet, og hvor læreårene var mange, mens man stod i skyggen af de mere etablerede navne.

 

Sådan er det bare ikke længere. Med moderne træningsmetoder har det åbenbaret sig, at cykelryttere i virkeligheden topper langt tidligere end hidtil antaget. Tidligere skulle de bruge de første mange år på at lære deres krop og dermed den optimale forberedelse at kende, men den lange læreperiode kan i dag reduceres ganske betragteligt, nu hvor adgang til moderne data og træning gør det muligt at optimere forberedelserne på et hidtil helt uhørt niveau.

 

Læs også
Nedtur for Skjelmose i UAE´s vilde triumf

 

Derfor skuer moderne cykelryttere formentlig alle med bekymring mod deres 30-års fødselsdag. I dag er det et fåtal, der formår at bevare sin plads i den absolutte elite, når alderen begynder med et tre- og ikke et total. Vi kan jo bare tage den aktuelle verdensrangliste, hvor de eneste ryttere i top 20, der har rundet 30 år, er Christophe Laporte på 9. pladsen, Mikel Landa på 10. pladsen, Primoz Roglic på 13. pladsen, Pello Bilbao på 18. pladsen og Alexander Kristoff på 20. pladsen. De øvrige 15 ville i gamle dage alle være blevet betegnet som unge ryttere, og i top 8, hvor alle altså fortsat befinder sig 20erne, er alderspræsidenterne Wout van Aert og Mathieu van de Poel, der i da begge er 28 år.

 

Derfor må det også føles som en stor lettelse for feltets veteraner at se, at det af og til kan lade sig gøre for den gamle garde at sætte de unge kometer på plads. Det har jo ellers ikke været noget stort tema i denne uges Romandiet Rundt, hvor de første tre linjeløbsetaper er blevet vundet af de unge Ethan Vernon, Ethan Hayter og Juan Ayuso. Ja, faktisk har ugens hovedfortælling jo været, hvordan vidunderbarnet Juan Ayuso med sit vanvittige comeback, der kulminerede med gårsdagens choksejr, igen har sat en streg under, hvor ustoppelige de unge kometer er.

 

Det er jo heller ikke mærkeligt, at det er gået sådan. Løbet byder nemlig på en stor gruppe af feltets mest spændende talenter. Ayuso står naturligvis først i rækken, men i tillæg til ham, Vernon og Hayter finder vi også teenageren Lenny Martinez og 20-årige Cian Uijtebroeks, der begge netop er kørt i top 10 i karrierens allerførste WorldTour-etapeløb, samt andre kometer som Thibau Nys, Oscar Onley, Max Poole, Finn Fisher-Black, Thomas Gloag, Matteo Jorgenson og Kevin Vauquelin, som alle må betegnes som nogle af feltets mest spændende talenter. Med så stor en samling af talentmasse kunne det jo næsten ikke undgås, at de fleste overskrifter igen ville blive taget af feltets unge ryttere.

Annonce

 

Da løbets sjældent brutale kongeetape i dag for anden gang bød på en opstigen af den spritnye, men allerede vidt berømmede stigning Thyon 2000, var det imidlertid en af de sjældne dage, hvor veteranerne stjal hele showet. Det plejer ellers næsten altid at kræve Roglics tilstedeværelse, hvis et større etapeløb skal domineres af en ældre herre, men i dag klarede veteranerne sig uden sloveneren, da de gav ungdommen klø på den brutale stigning, der med sin kombination af længde, stejlhed, iltfattig luft og igen i dag Romandiets kedelige regnvejr skabte lige så fascinerende cykelløb som ved debuten for to år siden. I dag blev etapen nemlig vundet af en 30-årig, der på podiet fik følgeskab af en 32- og en 35-årig.

 

Det var ellers igen Ayuso, der havde alle blikke rettet mod sig, da feltet ramte stigningen, men de forsvandt hurtigt igen. Der gik formentlig en lille lettelse gennem hele feltet, da det stod klart, at der trods alt er en grænse for, hvad det spanske unikum kan levere. Nok kunne han med fem ugers træning vinde en 18 km lang enkeltstart, men så kort en træningsperiode kan trods alt ikke opbygge den base, der skal til, hvis man skal vinde en brutal bjergetape med mere end 4000 højdemeter. Det havde Ayuso jo allerede varslet, da han erklærede, at han havde følt sig skidt kørende på stigningerne på 2. etape, og den logiske konklusion var derfor på alle måder, at han i dag ville vise kun at være et menneske. Alligevel var hans choksejr i går så vild, at der nok ikke var nogen, der turde udelukke, at han ikke blot ville forsvare sin trøje, men også vinde etapen.

 

Det gjorde han imidlertid ikke. Træerne voksede trods alt ikke helt ind i den himmel, rytterne bevægede sig op imod, efterhånden som de nærmede sig toppen af Thyon 2000. Det gjorde den heller ikke for Lenny Martinez, der jo ellers havde åbenbaret sit abnorme potentiale med en 6. plads på kongeetapen i Catalonien, og som lignede en mand med selvtillid, da FDJ-holdet lidt overraskende påtog sig ansvaret for at gøre etapen hård. Det varede imidlertid ikke mange kilometer af målbjerget, inden det var tydeligt, at det ikke var Martinez’ dag, men det er nu ikke svært overraskende. Det gik ganske godt, mens vejret stadig var godt, men da regnen meldte sig, og nedkørslen blev kold, gik Martinez’ chancer formentlig op i røg. Vi så nemlig allerede i de kolde Jura-løb, at den kun godt 50 kg tunge franskmand slet ikke er i stand til at holde varmen, når vejret viser sig fra sin kedelige side.

 

De fik også følgeskab af et andet talent. Den flotte enkeltstart havde ellers lige givet håb om, at Gino Mäder ville rejse sig efter et år med uafbrudte skuffelser, men igen i dag løb han ind i en gigantisk lussing, der til fulde matcher dem, han har fået serveret uafbrudt siden sidste års samlede 2. plads i dette løb. Nu er det anden gang i år, at man akkurat nåede at ane håb, men det er efterhånden svært at tro på, at vi igen vil se den rytter, der for to år siden endte som nr. 5 i en Vuelta, hvor han også vandt løbets ungdomstrøje.

 

Men når ungdommen svigter, må den gamle garde træde til, og heldigvis havde Ayuso, Martinez og Mäder alle en mere erfaren medkaptajn, der kunne tage over. Det gjorde de til UG med kryds og slange, for mens de tre unge ryttere sejlede agterud, sørgede deres rutinerede holdkammerater for at besætte de tre pladser på podiet.

 

Det er svært at sige, for hvem det gode resultat kom som den største lettelse, men vinderen blev jo i hvert fald Adam Yates. Man var ellers begyndt at blive en smule bekymret på britens vegne, efter at han for andet år i træk havde glemt sin gode form i flyveren hjem fra Emiraterne, hvor han som altid havde vist tårnhøj klasse, sidste år ved at presse Tadej Pogacar til det yderste og i år ved at give Remco Evenepoel bøllebank. Den klasse så vi imidlertid intet til i Tirreno eller Catalonien, hvor han dog også var hæmmet af et styrt, men i dag mindede han os om, hvorfor han i flere år har været en af verdens allerbedste i ugelange løb med en ganske flot sejr på en bjergetape, der var så voldsom, at den ellers normalt ikke er Yates’ kop te, hvad vejret i øvrigt heller ikke var det.

 

Læs også
Tour de Suisse-analyse: Pogacars festlige eftermiddag

 

Det er dog nok tvivlsomt, om der var tale om en stor genrejsning af Yates. Igen i år er Tour der Romandie den store taber blandt de historiske WorldTour-etapeløb, og når man kaster et blik på top 10, er det ikke just ryttere, vi ville vente at se i kampen om sejren, hvis feltet havde været af en anden kaliber. Uijtdebroeks, der blev nr. 6, har eksempelvis lige været syg, og Max Poole, der blev nr. 4, var trods alt relativt langt fra de allerbedste i det nylige Tour of the Alps.

 

Derfor skal vi nok heller ikke gøre Thibaut Pinot til podiekandidat i Giroen, blot fordi han i dag var meget tæt på at vinde kongeetapen i Romandiet for anden gang i den flotte karriere, men det må alligevel være franskmanden, der er mest lettet i dag. Jeg havde i hvert fald forsvoret, at vi igen ville se ham køre med om sejren på en bjergetape på WorldTouren, hvis ikke det skete via udbrud, men i dag gav han igen mindelser om den fantastiske rytter, han engang var. Nok var feltet ikke af den kaliber, han vil møde i Giroen, men i dag står det klart, at han bestemt skal tages seriøst som en kandidat til en af de sjove placeringer i klassementet, som han satser på at opnå i Italien i næste måned.

 

Her skal han slås med Damiano Caruso, der ligeledes leverede noget af det bedste, vi har set i lang tid - ja, vel det bedste siden mirakelåret 2021. Så god bliver han næppe igen, men efter at nedturen på Sicilien fik han i dag bevist, at det vist bare var udtryk for en sjælden dårlig dag for den ellers stabile italiener. På baggrund af det, vi så i dag, og ikke mindst den enkeltstart, han kørte i går, kan han i hvert fald drømme om endnu en top 10 på hjemmebanen, hvor han i hvert fald ligner et betydeligt bedre Bahrain-bud end Mäder, naturligvis sammen med Jack Haig, der i Alperne viste glimt af fordums styrke.

 

Det var dog ikke det totale veteranshow. Det ville jo være uhørt i moderne cykelsport, og dagens top 10 talte da også ikke færre end seks mand med en alder på højst 26. Mest markant var naturligvis Matteo Jorgenson, der heroisk kæmpede for at forsvare den førertrøje, han virtuelt overtog i det øjeblik, Ayuso faldt fra, og som klarede etapen fornemt. Med sit store føringsarbejde lignede han næstbedste mand, og dermed fik han endegyldigt bevist, at han også kan begå sig i de høje bjerge. Til gengæld viste etapen også, at han har sine begrænsninger, for der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at han vil klatre med de allerbedste, hvis han kommer til start i et stærkere felt end dette.

Annonce

 

Det virker mere realistisk med 20-årige Max Poole. Inden sæsonen var det ellers Oscar Onley, der lignede det mest spændende DSM-talent, men selvom han med sit flotte arbejde, der satte Ayuso til vægs, rejste sig efter en lidt skuffende sæsonstart, synes han overhalet af sin jævnaldrende landsmand. Poole levede nemlig til fulde op til det, vi så i Alperne og på enkeltstarten, og han har på meget kort tid meldt sig ind på listen over de mest spændende ryttere, særligt fordi han tilsyneladende også kan køre enkeltstart. I dag overskyggede han sågar sin kaptajn Romain Bardet, der heldigvis kan glæde sig over, at han har rejst sig efter et skuffende forår, men som også endte med at bekræfte torsdagens udtalelser om dårlige ben og stadig må sande, at han har et stykke vej, inden han genfinder det høje niveau, han havde sidste år.

 

Knap så overbevisende var Uijtdebroeks, men med tanke på hans nylige sygdom er det yderst opløftende, at Tour de l’Avenir-vinderen har kurs mod en imponerende statistik, der har sendt ham i top 10 i alle de WorldTour-etapeløb, han har kørt. Det var også opløftende at se Thomas Gloag komme stærkt tilbage efter gårsdagens skuffelse, selvom den store afstand til de bedste nok bærer ved til spekulationen om, hvorvidt han ikke er mere puncheur end klatrer.

 

Måske var det allermest opløftende dog at se et andet af tidens største vidunderbørn. Naturligvis er en 8. plads i dette felt ikke noget, der får Egan Bernals odds til sommerens Tour de France til at styrtdykke, men det viser i hvert fald, at han er på rette vej. Nogen kamp med Pogacar og Jonas Vingegaard til sommer skal vi næppe vente os, men med yderligere to måneder til at finde formen kan man nu tro på, at vi vil se en konkurrencedygtig Bernal til sommer. Det kunne man ellers godt tvivle på efter det overraskende lave niveau, han viste i Catalonien og Baskerlandet.

 

Han blev fulgt til dørs af den jævnaldrende Eddie Dunbar, der måske alligevel kan blive en faktor i Giroen. Sådan så det ellers ikke ud, da han missede hele sæsonstarten efter et styrt i Valencia, men nu er han i hvert fald på rette spor. Hvor meget hans holdbarhed rækker til, aner vi ikke for en mand, der aldrig har kørt en grand tour, men han synes i gang med at ramme det fine niveau, der sidste år gav ham hele to samlede etapeløbssejre.

 

Ja, selvom etapen blev domineret af veteraner, er det i disse tider umuligt ikke at finde masser af inspiration i ungdommen. Vi kan jo fortsætte. Simon Carr eksploderede til sidst, men er endelig ved at indfri det potentiale, hans forfærdelige 2022-sæson ellers fik én til at tvivle på. Roeren Rainer Kepplinger bekræftede også, at han vitterligt er en uhyre spændende herre, og Filippo Zana leverede vel det bedste, vi har set fra ham i bjergene på dette niveau. Og vi kan jo tilføje Hayter, der viste, at han altså klatrer ganske fremragende, når han er i form, for der var vel næppe mange, der havde ventet, at han i dag ville slå Ayuso - lille formbase eller ej.

Annonce

 

Læs også
Medie: Visma mister talentfulde tvillinger

 

Sådan vil det nemlig altid være. I denne vidunderbørnenes tidsalder skal man ikke skrabe meget i overfladen for at finde den ene opløftende præstation fra en ung komet efter den anden. Selv på en dag, hvor Ayuso viste sig kun at være menneske, og hvor Martinez ikke levede på til de skyhøje forventninger, fandt Poole, Jogenson og Uijtdebroeks stadig deres plads i rampelyset. For en sjælden gangs skyld var det imidlertid veteranerne, der stjal rampelyset - og mon ikke der er mange erfarne folk, der ånder et lettelsens suk over, at man i cykelsporten ikke nødvendigvis altid skal gøre brug af udtrykket ”tredive, fed og færdig”.

 

STREAM TOUR DE ROMANDIE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Romandie
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 13. juni 2024

Landevej
Mas kan mærke fremskridt: Formen kommer stille og roligt dag for dag
Landevej
Merlier bliver ved med at vinde: Jeg er ikke i topform endnu
Landevej
Yates havde forventet mere fra Mas og Bernal
Landevej
Nedtur for Skjelmose i UAE´s vilde triumf
Landevej
Klar sejrherre da supersprinterne duellerede
Landevej
Minut for minut: Skjelmose i stort nederlag
Motion
Veggerby arrangerer Aarhus-København igen i 2024
Landevej
To danskere i top 10 i Giroen
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour of Slovenia 2024

Annonce

Landevej
Colombianske stjerner udtaget til OL
Landevej
Honoré glipper sejr i Slovenien
Landevej
Kæmpetalent kan endelig øjne comeback
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Slovenia

Annonce

Landevej
Optakt: 5. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 2. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da Pogacars Tour-tropper kom tilbage på sporet
Landevej
Van der Poel præsenterer ny Tour-cykel: Se den her
Landevej
Yates har én ting i baghovedet, når han skal forsvare sin førertrøje
Landevej
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Landevej
Legende foreslår at afskaffe enkeltstartscykler
Landevej
Lotto henter talentfuld brødreduo

Annonce

Landevej
UAE-stjerne tilgiver Skjelmose
Landevej
EF mister store stjerner
Landevej
Supersprinters lead-out viser storkørsel i Tour-forberedelserne

Annonce

Landevej
Rivalskifte? Endnu en Lotto-profil rygtes væk
Landevej
Medie: Visma mister talentfulde tvillinger
Landevej
Evenepoels løjtnant ramt af bil

Annonce

Onsdag den 12. juni 2024

Landevej
Ny mand i gult var særligt nervøs for del af dagens afslutning
Landevej
UCI indfører ”gule kort” ved landevejsløb
Landevej
Video i artiklenSkjelmose afviser: Der var ikke noget
Landevej
Nordmand dedikerer sejren til afdød holdkammerat
Landevej
Asgreen i top 10 - ny norsk sejr
Landevej
Skjelmose treer i forrygende bjergfinale i Schweiz
Landevej
Video i artiklenQuick-Steps juvel gør det igen - dansker i top 10
Landevej
Video i artiklenSupersprintere i målfoto-afgørelse
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of Slovenia
Landevej
Optakt: 1. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Optakt: Baloise Belgium Tour
Landevej
Optakt: Tour of Slovenia
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Det nye puncheurfænomen med de to børnesygdomme
Landevej
Skjelmose-hjælper udgår
Landevej
Corts chef overbevist: Han kan gå efter gult i Touren
Landevej
UCI bekymret for stof, der er ”ti gange stærkere” end Tramadol
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Uno-X-sportsdirektør: Norge er fem år efter Danmark
Landevej
Medie: Visma vil hente profil tilbage
Landevej
DCU udtager landshold til Tour de Pologne
Landevej
Kæmpetalentet på 1.66: Simpelthen fantastisk
Landevej
All in for Skjelmose: Vil elske at trække i resten af ugen

Tirsdag den 11. juni 2024

Landevej
Vigtig Vingegaard-løjtnant med opløftende melding
Landevej
UAE-stjerne rakte ud efter sejren, men der var ét problem
Landevej
Spydig Pidcock nægter: Jeg bestemmer, hvordan min Tour ser ud
Landevej
Honoré til start i første løb efter Giroen
Landevej
Bettiol bøjer sig i støvet: Jeg må bare forbedre mig
Landevej
18-årig moser konkurrenterne i Baby Giroen - danskerne langt efter
Landevej
Stjerneskud led og ”havde en irriterende følelse,” men endte med triumf
Landevej
Komet fortsætter utrolig stime i Schweiz - Skjelmose i top-10
Landevej
Bradley Wiggins erklæret konkurs: Kan miste sine OL-medaljer
Landevej
Contadors hold skifter navn og vil nå ”nye højder”
Landevej
Benene er stadig lidt tunge, siger Skjelmose
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Suisse
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da karrieren kulminerede otte år for sent
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Asgreen del af stærkt hold til Belgium Tour
INTERVIEW MTB
Eksklusivt interviewDM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Tysk arbejdshest forlænger
Landevej
Uheldig tysker skal på operationsbordet
Landevej
Quintana udgår med brud på hånden
Landevej
Analyse: Ranglisten truer Astana, og UAE sejler væk
Landevej
Stortalent får chancen til OL med erfarne kræfter
Landevej
Norsgaard skal køre belgier-ræs
Landevej
Vingegaard-styrt koster Danmark
Landevej
Skidt nyt fra OL-favorit: Den sidste ting, jeg ønskede

Mandag den 10. juni 2024

Landevej
Bora-profil kørt på hospitalet, men er ved bevidsthed
Landevej
Vingegaard nærmer sig Tour-form: Tilslutter sig holdet
Landevej
Munter Lampaert refererer til dansk Tour-start efter vellykket trøjeforsvar
VIS FLERE

Annonce