Prøv vores nye app
Tour de Romandie-analyse: Choksejren, der slet ikke burde chokere
29. april 2023 14:14Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tour de Romandie, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 3. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM TOUR DE ROMANDIE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Når man beskæftiger sig med cykelsport, lærer man hurtigt, at man altid skal vente sig det uventede fra sportens vidunderbørn. Hvem havde eksempelvis troet, at Tadej Pogacar kunne stjæle Tour-sejren fra Primoz Roglic med et vanvidsridt i Vogeserne på et tidspunkt, hvor løbet for længst var afgjort? Hvem havde troet, at Mathieu van der Poel kunne vinde Amstel Gold Race på et tidspunkt, hvor løbet for længst var tabt? Hvem havde troet, at det skulle blive Wout van Aert, der endegyldigt knækkede Pogacar på en bjergetape i Touren? Og hvem havde troet, at Remco Evenepoel skulle vinde den allerførste WorldTour-klassiker, han kørte?

 

Noget andet, man lærer, er, at de også kommer pokkers hurtigt i form. Det er Egan Bernal måske den bedste eksponent for. Tilbage i 2018 havde han været i en herlig duel med en flyvende Alejandro Valverde om den samlede sejr i Catalonien, men på løbets sidste etape i Barcelona endte det hele med et ærgerligt og dumt styrt, der sendte ham ud af løbet med en brækket skulder. Det kom derfor som en overraskelse, at han allerede en måned senere var til start i Tour de Romandie, og der var almindelig konsensus om, at alene hans deltagelse var en imponerende bedrift. Det burde imidlertid være en fysisk umulighed at blande sig i kampen om den samlede sejr i et løb, hvor modstanderne var Primoz Roglic, der netop havde indledt sin karriere som konge af ugelange etapeløb ved at vinde samlet i Baskerlandet, og den hidtidige konge af de ugelange etapeløb, Richie Porte, der stillede til start som forsvarende mester. Jeg husker da i hvert fald at jeg talte forventningerne gevaldigt ned i min optakt, hvor han akkurat fik to stjerner på det alleryderste mandat.

 

Læs også
Nedtur for Skjelmose i UAE´s vilde triumf

 

Forbavselsen var derfor også enorm, da det gjaldt løbets bjergenkeltstart. Her var alle spændte på, om det ville blive Roglic eller Porte, der løb med sejren, men de blev begge sat til vægs af en colombiansk komet, der bare få uger forinden havde ligget immobiliseret på et spansk hospital. Bonussekunder og prologen betød, at Roglic stadig førte løbet inden den efterfølgende kongeetape, hvor han blev presset til det alleryderste af endeløse byge af angreb fra det colombianske vidunderbarn. Sloveneren knækkede ikke og vandt løbet, men hele verden sad tilbage med åben mund og polypper over det glade vanvid, Bernal havde leveret.

 

Fem år senere sidder man tilbage med den totale oplevelse af deja-vu. I optakten til årets udgave af det schweiziske bjergløb var det igen et vidunderbarn, der akkurat fik to stjerner på alleryderste mandat. Det skyldtes ikke, at Juan Ayuso ikke havde evnerne til at vinde løbet - han blev jo nr. 4 allerede i sit første forsøg i 2022 - men alene, at hans forberedelse havde været endnu ringere end Bernals i 2018. Dengang havde colombianeren jo trods alt fået lagt en fornuftig base efter en god vinter og en del løb, og han havde kun været sat ud af spillet i et par uger. Sådan har det ikke været med sportens nye vidunderbarn, der har været på sidelinjen gennem hele sæsonstarten efter nogle stadig uforklarlige knæproblemer, der pludselig dukkede op i januar.

 

Skal man tro Ayuso selv - og det er der bestemt ingen grund til ikke at gøre - har han blot trænet rigtigt i fem uger. Han har endda stadig jævnligt smerter, og når han kører i Romandiet i denne uge, skyldes det derfor alene, at de medicinske eksperter ikke mener, at han forværrer situationen ved at køre løb. Derfor har han da også talt forventningerne til sig selv helt ned under gulvbrædderne allerede inden løbet. Jo, han var klar til at sætte et nummer på ryggen for første gang i syv måneder, men denne uge handlede alene om at genfinde løbsrytmen.

Annonce

 

Det mantra har han gentaget igen og igen, selvom det dag for dag har været svært ikke at tænke på Bernal i 2018. Uanset hvilken udfordring han er blevet mødt med, har han nemlig overgået sine egne beskedne forventninger. Først kørte han blandt klassementsrytterne den allerbedste prolog, selvom enkeltstarter hidtil har lignet hans største svaghed. Efter en sprinteretape, hvor han trods alt forblev anonym, spurtede han sig så til en 2. plads på gårsdagens hårde etape, naturligvis med bemærkningen om, at han slet ikke var i form og havde lidt voldsomt på stigningerne.

 

Det skal da også siges, at det ikke lignede en helt vanvittig kommentar. Spanieren så vitterligt presset ud, da der blev gået til stålet på sidste stigning, hvor han rundede toppen som allersidste mand foran de mange grupper, der var sat af. På den baggrund virkede det ikke helt urimeligt at begrænse forventningerne til dagens kuperede enkeltstart. Som sagt har netop tidskørsler nemlig været hans største problem, og en kuperet rute var ikke nødvendigvis nok til at kompensere herfor. Da løbet sidste år bød på en bjergenkeltstart, som burde have passet ham endnu bedre, blev han trods alt kun nr. 8.

 

Men der er jo det med vidunderbørnene, der hurtigt finder formen. For fem år siden var det Bernal, der efterlod hele verden med åben mund og polypper, da han choksejrede foran Roglic på løbets enkeltstart, der dengang havde form af en bjergenkeltstart. Og minsandten om ikke Ayuso nærmest én til én kopierede bedriften ved fem år senere også at choksejre på løbets lange enkeltstart.

 

Naturligvis er modstanden en anden. Tour de Romandie har i de senere år været den store taber blandt de historiske etapeløb og budt på ganske svage felter i de seneste sæsoner. Der var i hvert fald ikke modstandere i samme kaliber som Roglic og Porte, og det gjorde det pokkers svært at pege på favoritter til denne specielle enkeltstart. Der manglede nemlig ryttere, der som netop Roglic og Porte både ville kunne køre blandt de bedste på de flade dele og på stigningen, og dermed var det store spørgsmål, om de lidt tungere specialister ville kunne begrænse tabet tilstrækkeligt til klatrerne, blandt hvem ingen kunne regnes som tempospecialister.

 

Det varer dog ikke længe, inden vi nok vil erfare, at Ayuso imiterer sin holdkammerat Pogacar og udvikler sig til tempospecialist. Sloveneren var ingenlunde kendt som tempospecialist i starten af sin karriere, men det fik han lynhurtigt rådet bod på. Allerede under sidste års Dauphiné viste Ayuso klar fremgang i disciplinen, og selvom en svag Vuelta-enkeltstart satte den udvikling lidt tilbage, viste han i dag, at det nok heller ikke varer længe, inden han også kan vinde flade enkeltstarter.

 

Det var nemlig det glade vanvid, spanieren leverede. Nej, han var ikke oppe mod hverken Roglic eller Porte, men til gengæld var hans base også langt ringere, end den var det for Bernal for fem år siden. Mon ikke enhver træner, formentlig også Ayusos egen, klart ville afvise, at man med fem ugers træning i benene kunne vinde en WorldTour-enkeltstart? Det tror jeg. Men jeg troede heller ikke, at Bernal kunne slå Roglic i 2018, at Pogacar kunne vende Touren på hovedet i 2020, at Van der Poel kunne vinde et Amstel Gold Race, der for længst var tabt, at Van Aert kunne sætte Pogacar på Hautacam, eller at Evenepoel kunne vinde det allerførste WorldTour-endagsløb, han kørte? Det er det med de vidunderbørn, man altid skal vente det uventede fra.

 

Læs også
Medie: Visma mister talentfulde tvillinger

 

Nu er næste logiske spørgsmål naturligvis, om træerne vokser helt ind i himlen, og om Ayuso kan vinde hele skidtet. Arrangørerne har bestemt ikke gjort det let for ham med en rute, der byder på en uhørt hård kongeetape med den brutale Thyon 2000-stigning, der er langt vanskeligere end løbets typiske målbjerge. Logikken tilsiger vel, at hans svage base vil komme lidt til kort på så lang og voldsom en etape, men samme logik sagde vel også, at en 19-årig ikke kunne komme på et grand tour-podium, når det ikke var sket siden Touren i 1904. Som bekendt skete det alligevel, og manden, der stod for bedriften, lød navnet Juan Ayuso.

 

Heldigvis står og falder UAEs succes ikke med deres spanske vidunderbarn. Det var nemlig en på alle måder fremragende dag for araberne, der tyder på at have fået styr på de problemer, de havde på enkeltstarterne i 2022, hvor alle andre end Pogacar syntes at underpræstere. Det så vi allerede i Tirreno, hvor Joao Almeida og Brandon McNulty genrejstes, og det så vi i den grad også i dag, hvor holdet fik ikke færre end fire ryttere i top 11, og hvor Rafal Majka som nr. 25 også kørte sin bedste enkeltstart i mange år.

 

Bedst af det hele er det, at Adam Yates kørte så stærkt. Briten har jo ellers skuffet fælt efter den lovende start i UAE Tour, men efter at have set ganske overbevisende ud i går var han akkurat lige så stærk i dag. Ja, faktisk kørte han jo stærkere end alle andre frem til mellemtiden og dermed formentlig også på bakken, og det lover ganske godt, hvis Ayuso kommer til kort i morgen. Måske er han ikke længere så god, som da han var bedst, men det er opløftende at se, at hans sejr over Evenepoel i UAE Tour nok alligevel ikke var helt ubegrundet - og med Majkas fine enkeltstart har holdet jo også en god plan C. Det hele blev så toppet af, at Mikkel Bjerg på en rute, der ikke passede ham, kørte måske sin bedste enkeltstart som professionel og dermed bekræftede den lovende prolog, og at den stadig mere spændende Finn Fisher-Black fortsatte sit gennembrud med så stor en kraft, at han er en ganske glimrende plan D på morgendagens kongeetape.

 

Fire ryttere i top 11 havde været ganske uhørt i det 2022 for det dengang så temposvage UAE-hold, men i det hele taget var det på alle måder en uhørt enkeltstart. Movistar var engang kendt som tempospecialister, ikke mindst i Indurain-tiden, og var for få år siden også på podiet ved VM i holdløb, men det har de bestemt ikke været de senere år. Alle kender også til balladen om Bahrains trængsler på tempocyklen, da Rohan Dennis med sit gigantiske niveaufald, indtil han ved VM satte sig op på en BMC-cykel igen, vel nok gav den ringest tænkelige reklame, Merida kunne betale for.

Annonce

 

I dag var begge hold imidlertid sammen med UAE her, der og alle vegne. Til sammen satte de sig på ikke færre end ni pladser i top 11. Det hænger naturligvis meget sammen med enkeltstartens stærkt kuperede natur, for det ville jo ikke have været uhørt på en bjergetape, men det fortæller i hvert fald også for Bahrains vedkommende, at de har fået styr på materiellet. De indledte allerede en målrettet proces sidste år, blandt andet med engagementet af Martin Toft Madsen som en slags konsulent, og senest med et hav af overpræstationer på prologen kunne man se udbyttet.

 

Det kunne man også i dag. Det var mest markant med Gino Mäder, der sidste år viste, at han sagtens kan køre en god bjergenkeltstart, men ellers har været regnet som decideret temposvag. I dag blev han hjulpet meget af ruten, men en 9. plads er stadig langt over forventning og giver også håb om, at schweizeren måske endelig er ved at rejse sig efter en nu præcis ét år lang krise, der startede efter sidste sæsons 2. plads i dette løb. Næsten lige så markant var det, at Damiano Caruso, der tidligere var specialist i denne slags enkeltstarter, men som efter skiftet til holdet tabte alle tempoevner, nu igen kan blande sig helt fremme på denne slags etaper - endda kort efter en enorm skuffelse på Sicilien. Ja, selv store Johan Price kørte langt over evne på en rute, der burde være alt, alt for kuperet.

 

Man kan næppe lave samme dramatisk konklusion om Movistar, for de har altid haft godt materiel. Alligevel var det ganske bemærkelsesværdigt at se holdet have hele tre mand i top 5. Vigtigst var det naturligvis, at Matteo Jorgenson bekræftede sit enorme niveauspring i denne forrygende sæson og også bekræftede den forbedrede enkeltstart, han antydede i Dauphiné. Nok snød et vidunderbarn ham for etapesejren, men den samlede sejr virker bestemt ikke uden for rækkevidde. Nelson Oliveira, der havde tabt næsten alle tempoevner, inden han genrejstes med sin top 10 ved VM, synes også igen at ligne den mand, der var garant for et absolut topresultat ved hvert eneste VM for nogle år siden. Og bedst af det hele var det vel, at den fallerede Will Barta, der har været helt væk, siden han i Vueltaen i 2020 var ved at skabe en gigantisk sensation og kun blev slået af Roglic med mindre end et sekund på en enkeltstart, fuldendte den genfødsel, vi har set hele året. Nå ja, og så gjorde store Ivan Romeo som Price, nemlig satte tyngdekraften ud af kraft og kørte langt, langt over evne.

 

Det viste sig nemlig, at det var klatreevnerne, der trumfede tempoevnerne. Forud for løbet pegede de fleste vel på kvartetten bestående af Ethan Hayter, Matteo Sobrero, Tobias Foss og Remi Cavagna som de mest oplagte favoritter. For dem alle var det usikkert, om bakken ville være for hård - for Foss’ vedkommende, fordi han stadig ikke klatrer blot i nærheden af det niveau, han havde i 2021, og Matteo Sobrero, fordi klassementsrytterne trods alt er mere klatrestærke end ham - og om de kunne kompensere med deres stærke tempoevner i fladlandet.

 

Det viste sig, at de slet ikke var tæt på, selvom de alle kører pænt opad. Kun Foss kom relativt tæt på, men for en mand, der er verdensmester i enkeltstart og jo har været i top 10 i en grand tour, burde det jo være næsten piece of cake at vinde en sådan enkeltstart, hvis alle blot han havde de klatreevner, der efterhånden ligge bekymrende langt tilbage. Blandt de tungere specialister var det således kun Oliveira, Barta og Bjerg, der blandede sig i top 10, og af dem har både Oliveira og Barta klatret uhørt godt i år, mens Bjerg tidligere har skabt mirakler i bjergene.

Annonce

 

Læs også
Tour de Suisse-analyse: Pogacars festlige eftermiddag

 

Det er svært at komme uden om, at der var tre hold, der var videre på denne etape, men flere kan være tilfredse. Det gælder særligt for FDJ, hos hvem kometen Lenny Martinez kørte en chokerende god enkeltstart med tanke på hans helt horrible prolog, og den engang så tempostærke Thibaut Pinot kørte også en af sidste bedste enkeltstarter i lang tid. Mere blandet var billedet hos DSM, der igen må juble over, at kometen Max Poole synes at have overhalet Oscar Onley, som nu også gjorde det ganske pænt, indenom, og som så den i år så skuffende Marco Brenner levere et ridt i stil med det, han leverede i Polen sidste år, ganske ud af det blå, men som til gengæld måtte se kaptajnen Romain Bardet floppe fælt og være helt uden de stærkt forbedrede tempoevner, han senest stillede til skue på prologen, og som dukkede op i det øjeblik, han ankom til holdet. På samme måde er det for Intermarché, der kunne se Rein Taaramae for andet år i træk genfinde tabte tempoevner på disse kuperede ruter i dette løb, men samtidig må sande, at Louis Meintjes igen fik den forventede lussing i en disciplin, han slet ikke mestrer.

 

Blandet vinderne finder vi vel også Ineos, der for anden gang i dette løb kunne se glimt af den temporytter, Jonathan Castroviejo engang var, og kunne se Egan Bernal fortsætte den fremgang, vi også så i går. Vi finder også Astana, der stod for dagens måske allerstørste overraskelse med en 14. plads til Harold Tejada, der intet har vist siden Touren i 2020 og ved Gud ikke er kendt for sine tempoevner. Og vi kan vel også tilføje Bora, hos hvem Cian Uijtdebroeks kom hæderlig igennem en dag, man kunne have frygtet.

 

Blandt taberne finder vi til gengæld en af sportens giganter. Hos Jumbo var det ikke bare Foss, der skuffede. Også Thomas Gloag må sande, at der er meget at arbejde med, inden han bliver den komplette klassementsrytter, og Steven Kruijswijk er stadig bekymrende langt fra noget som helst. Soudal må sande, at der ikke er lys for enden af tunnelen for Fausto Masnada, der mere og mere ligner et permanent offer for den rædselsfulde kyssesyge. Og hos Israel-PT endte Michael Woods akkurat som den taber, han gør på enhver enkeltstart, om de så satte ham til at køre op ad en af de mure, han elsker. Med et tab på 1.42 bliver det i hvert fald heller ikke her, at han vinder et stort etapeløb.

 

Det kunne endda være gået langt, langt værre. Mon der er nogen i feltet, der tør tænke den tanke, hvordan etapen var gået, hvis Ayuso faktisk havde været bare nogenlunde forberedt? Hvordan det var gået, hvis han havde trænet otte og ikke fem uger? Eller hvordan det var gået, hvis han havde fået et opvarmningsløb i benene? Så var det formentlig endt som en massakre af den slags, man kun ser vidunderbørnene levere.

 

Men det er jo også det, han er, altså et vidunderbarn. Det har han været, siden han som juniorrytter skabte så megen hype, at UAE åbnede for arabiske oliemillioner, og den status har han blot bekræftet ved en sublim debutsæson, der gjorde ham til historiens næstyngste rytter på et grand tour-podium, kun overgået af Henri Cornet i 1904. Fra vidunderbørnene skal man som bekendt altid vente det uventede, og derfor var dagens choksejr jo i virkeligheden slet ikke chokerende. Det ville den kun have været for os andre, der er dødelige.

Annonce

 

STREAM TOUR DE ROMANDIE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Romandie
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 13. juni 2024

Landevej
Mas kan mærke fremskridt: Formen kommer stille og roligt dag for dag
Landevej
Merlier bliver ved med at vinde: Jeg er ikke i topform endnu
Landevej
Yates havde forventet mere fra Mas og Bernal
Landevej
Nedtur for Skjelmose i UAE´s vilde triumf
Landevej
Klar sejrherre da supersprinterne duellerede
Landevej
Minut for minut: Skjelmose i stort nederlag
Motion
Veggerby arrangerer Aarhus-København igen i 2024
Landevej
To danskere i top 10 i Giroen
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour of Slovenia 2024
Landevej
Colombianske stjerner udtaget til OL
Landevej
Honoré glipper sejr i Slovenien
Landevej
Kæmpetalent kan endelig øjne comeback
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Slovenia

Annonce

Landevej
Optakt: 5. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 2. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da Pogacars Tour-tropper kom tilbage på sporet
Landevej
Van der Poel præsenterer ny Tour-cykel: Se den her
Landevej
Yates har én ting i baghovedet, når han skal forsvare sin førertrøje
Landevej
Følg Schweiz Rundt på Feltet.dk's app - nye funktioner
Landevej
Legende foreslår at afskaffe enkeltstartscykler
Landevej
Lotto henter talentfuld brødreduo

Annonce

Landevej
UAE-stjerne tilgiver Skjelmose
Landevej
EF mister store stjerner
Landevej
Supersprinters lead-out viser storkørsel i Tour-forberedelserne

Annonce

Landevej
Rivalskifte? Endnu en Lotto-profil rygtes væk
Landevej
Medie: Visma mister talentfulde tvillinger
Landevej
Evenepoels løjtnant ramt af bil

Annonce

Onsdag den 12. juni 2024

Landevej
Ny mand i gult var særligt nervøs for del af dagens afslutning
Landevej
UCI indfører ”gule kort” ved landevejsløb
Landevej
Video i artiklenSkjelmose afviser: Der var ikke noget
Landevej
Nordmand dedikerer sejren til afdød holdkammerat
Landevej
Asgreen i top 10 - ny norsk sejr
Landevej
Skjelmose treer i forrygende bjergfinale i Schweiz
Landevej
Video i artiklenQuick-Steps juvel gør det igen - dansker i top 10
Landevej
Video i artiklenSupersprintere i målfoto-afgørelse
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of Slovenia
Landevej
Optakt: 1. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Optakt: Baloise Belgium Tour
Landevej
Optakt: Tour of Slovenia
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Det nye puncheurfænomen med de to børnesygdomme
Landevej
Skjelmose-hjælper udgår
Landevej
Corts chef overbevist: Han kan gå efter gult i Touren
Landevej
UCI bekymret for stof, der er ”ti gange stærkere” end Tramadol
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Uno-X-sportsdirektør: Norge er fem år efter Danmark
Landevej
Medie: Visma vil hente profil tilbage
Landevej
DCU udtager landshold til Tour de Pologne
Landevej
Kæmpetalentet på 1.66: Simpelthen fantastisk
Landevej
All in for Skjelmose: Vil elske at trække i resten af ugen

Tirsdag den 11. juni 2024

Landevej
Vigtig Vingegaard-løjtnant med opløftende melding
Landevej
UAE-stjerne rakte ud efter sejren, men der var ét problem
Landevej
Spydig Pidcock nægter: Jeg bestemmer, hvordan min Tour ser ud
Landevej
Honoré til start i første løb efter Giroen
Landevej
Bettiol bøjer sig i støvet: Jeg må bare forbedre mig
Landevej
18-årig moser konkurrenterne i Baby Giroen - danskerne langt efter
Landevej
Stjerneskud led og ”havde en irriterende følelse,” men endte med triumf
Landevej
Komet fortsætter utrolig stime i Schweiz - Skjelmose i top-10
Landevej
Bradley Wiggins erklæret konkurs: Kan miste sine OL-medaljer
Landevej
Contadors hold skifter navn og vil nå ”nye højder”
Landevej
Benene er stadig lidt tunge, siger Skjelmose
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Suisse
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da karrieren kulminerede otte år for sent
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Asgreen del af stærkt hold til Belgium Tour
INTERVIEW MTB
Eksklusivt interviewDM-vinder var kritisk før løb, men: Vi fik de rigtige vindere
Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Tysk arbejdshest forlænger
Landevej
Uheldig tysker skal på operationsbordet
Landevej
Quintana udgår med brud på hånden
Landevej
Analyse: Ranglisten truer Astana, og UAE sejler væk
Landevej
Stortalent får chancen til OL med erfarne kræfter
Landevej
Norsgaard skal køre belgier-ræs
Landevej
Vingegaard-styrt koster Danmark
Landevej
Skidt nyt fra OL-favorit: Den sidste ting, jeg ønskede

Mandag den 10. juni 2024

Landevej
Bora-profil kørt på hospitalet, men er ved bevidsthed
Landevej
Vingegaard nærmer sig Tour-form: Tilslutter sig holdet
Landevej
Munter Lampaert refererer til dansk Tour-start efter vellykket trøjeforsvar
VIS FLERE

Annonce