Prøv vores nye app
Tour de France: Holdoversigt
25. juni 2021 19:57Foto: A.S.O. / Pauline Ballet
af Emil Axelgaard

Lige siden nyere Tour-histories mest mindeværdige enkeltstart har cykelverdenen med spænding set frem til et Tour de France, der byder på et sjældent åbent opgør mellem de to slovenske rivaler fra 2020, Primoz Roglic og Tadej Pogacar, og det gør årets udgave af verdens største cykelløb til et af de mest uforudsigelige længe. De udfordres endda af et skræmmende stærkt og revanchelystent Ineos-mandskab, et overbevisende og genrejst Movistar-hold og en hel serie stærke outsidere i et løb, der på ingen måde lægger op til at blive en af de tidligt afgjorte affærer, vi oftest har været vidner til gennem de seneste mange år. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en detaljeret analyse af de 15 største favoritter og udpeger deres største styrker og svagheder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

SE ALLE ETAPER AF ÅRETS TOUR DE FRANCE UDEN REKLAMER PÅ DISCOVERY+

 

I mange år har det været en ret triviel sag at pege på en Tour-favorit. I årene mellem 2013 og 2018 skulle man være temmelig uforsigtig, hvis man turde at fremhæve andre end Chris Froome som manden, der skulle slås i løbet af de tre uger på de franske landeveje. Selv i 2018, hvor han kom med både en Giro- og en Vuelta-sejr i benene, havde britens historik været så overbevisende, at det var det store flertal, der troede, at han også ville vinde den fjerde grand tour på stribe.

 

Sådan er det bestemt ikke længere. I 2019 var mange i tvivl om, hvorvidt det var Geraint Thomas eller Egan Bernal, der stod med de bedste kort, og sidste år var cykelfans også delt i en Egan Bernal- og en Primoz Roglic-lejr. Alligevel synes 2021-udgaven at overgå dem begge, når det handler om at have et mudret favoritbillede, for sjældent har en grand tour haft to så jævnbyrdige favoritter, som det er tilfældet i år.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

I 2019 pegede flertallet på Bernal, der også endte med at vinde løbet. I 2020 gjorde Roglic sig til en temmelig klar favorit i ugerne op til starten, selvom han senere endte med at blive slået af Tadej Pogacar. I år vil en afstemning mellem alverdens cykelfans dog nok ende meget tæt på 50-50, hvis man blev bedt om at pege på sin forhåndsfavorit til verdens største cykelløb. Så åbent tegner det interne slovenske opgør mellem Pogacar og Roglic sig nemlig denne gang.

 

Til gengæld er der også alenlangt ned til nr. 3, og det er svært helt at tro på, at andet end uheld kan forhindre endnu en slovensk sejr. Det betyder dog ikke, at en overraskelse er umulig, når Ineos kommer med et veritabelt superhold, der med Geraint Thomas, Richard Carapaz og Tao Geoghehan Hart tæller ikke færre end tre nylige grand tour-vindere sekunderet af sidste års nr. 3, Richie Porte, der denne gang er fint tilfreds med at agere hjælper. Endnu mere interessant bliver det, når man ser, hvordan det ellers hensygnende Movistar-mandskab har genfundet rytmen og kommer med en skræmmende kvartet i form af Miguel Angel Lopez, Enric Mas, Alejandro Valverde og Marc Soler. Så har vi endda slet ikke nævnt Emanuel Buchmann, Wilco Kelderman, Rigoberto Uran, Sergio Higuita, Jack Haig, Wout Poels, David Gaudu, Michael Woods, Dan Martin, Nairo Quintana, Bauke Mollema, Guillaume Martin, Ben O’Connor og Lucas Hamilton, der alle kommer med legitime forventninger om at kunne begå sig i klassementet. Og glem endelig ikke, at der på det seneste er kommet ganske kraftige indikationer af, at Julian Alaphilippe har drømme om at gennemføre det mirakel, der for to år siden døde bare 48 timer inden afslutningen i Paris.

 

Feltet.dk tager i en serie på fem optakter et blik på de 15 største favoritter, hvoraf én har fået fem stjerner, to har fået fire, tre har fået tre, fire har fået to, og fem må nøjes med en enkelt stjerne. Det er dog en svær opgave at barbere et spændende kandidatfelt ned til bare 15 navne. For overblikkets skyld gennemgår jeg herunder de øvrige ryttere, der på de enkelte hold kan tænkes at spille en rolle i klassementet.

Annonce

 

SE ALLE ETAPER AF ÅRETS TOUR DE FRANCE UDEN REKLAMER PÅ DISCOVERY+

 

UAE-Team Emirates: Det er naturligvis alle mand for Pogacar. Rafal Majka og Davide Formolo har ganske vist tidligere været i top 10 grand tours, og Brandon McNulty har langsigtede ambitioner på det område, men det virker ikke sandsynligt, at de vil holde en plan B inde i klassementet. I givet fald er det også kun McNulty, der passer til ruten, men han er for begrænset i bjergene.

 

Team Jumbo-Visma: Modsat sidste år er det denne gang helt entydigt, at Roglic er kaptajnen. Alt taler for, at holdet også vil holde Steven Kruijswijk inde i billedet, men hollænderen har i år slet ikke kunnet begå sig i bjergene og ligner desværre ikke længere en reel topkandidat. Det gør i langt højere grad Sepp Kuss , der kan klatre med de bedste, men han får sin chance i Vueltaen. Han passer ikke til ruten og vil formentlig ikke holde sig til i den første, stressende uge. Hvis til gengæld Roglic får et tidligt uheld og sættes ud af spillet, har Kuss niveauet til at være med helt fremme, selvom han vil få klø på de to enkeltstarter. Jonas Vingegaard er med som ren hjælper.

 

INEOS Grenadiers: Holdet har officielt holdt hierarkiet flydende, men det står klart fra rytterudtalelser, at Thomas og Carapaz har førsteprioritet, men at Porte og Geoghegan Hart holdes inde i løbet som taktiske optioner, der med gode ben har mulighed for at køre sig til en kaptajnrolle undervejs.

 

Astana-Premier Tech: Holdets ambition er alene etaper, selvom Jakob Fuglsang, Ion Izagirre og Alexey Lutsenko i teorien alle kan køre et pænt klassement. Via udbrud kan det ikke udelukkes, at en rytter kan komme ind i billedet til top 10 undervejs alligevel. Her er Izagirre formentlig det bedste bud, da Fuglsangs fokus på OL formentlig vil betyde, at han tager dage med total ro, mens Lutsenko er for begrænset i de høje bjerge.

 

Cofidis, Solutions Crédits: Guillaume Martin klatrer godt nok til top 10 og var tæt på sidste år. Grundet de mange kilometers enkeltstart, hvor han vil blive kørt midt over, satser han dog mest på etaper denne gang. Det kan dog ikke udelukkes, at klassementet undervejs bliver et mål, hvis han vinder tid via udbrud. Ruben Fernandez og Jesus Herrada er alene etapejægere.

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

Trek-Segafredo: Som udgangspunkt kører Bauke Mollema klassement, men med Giroen i benene og efter en meget skuffende tur rundt i Italien og et trist forår ligner han ikke en topkandidat. Han er også åben for hurtigt at skifte fokus til etapejagt, som også er målet for Vincenzo Nibali, der forbereder sig til OL, og Kenny Elissonde.

 

Team Qhubeka ASSOS: Holdet er til start helt uden klassementsambitioner. Den eneste, der kunne køre et hæderligt klassement, er Sergio Henao, men selv hvis han satsede 100% på den samlede stilling, skulle han være meget glad, hvis han kunne gentage sidste års 15. plads fra Vueltaen.

 

Team BikeExchange: Holdet har en meget spændende kandidat i Lucas Hamilton, der med en hel serie top 10-resultater i år er en klart top 10-kandidat. Dette er dog hans første forsøg som klassementsrytter, hans enkeltstart er svag, og han har virket lidt begrænset i bjergene. Det skal gå hans vej, hvis det skal lykkes. Esteban Chaves er alene med som etapejæger, men vil måske holde sig til alligevel. Hans holdbarhed rækker dog ikke længere til tre uger. Simon Yates tænker kun etaper og OL.

 

Bahrain-Victorious: Den erklærede kaptajn er Haig, men det vil undre mig, hvis ikke også Wout Poels og Pello Bilbao holder sig til. Poels er bestemt top 10-kandidat efter sidste års lille genrejsning med en 6. plads i Vueltaen, men hverken i Spanien eller i andre løb har han været på sit gamle niveau siden sommeren 2019. Hans udsving gør ham heller ikke til den ideelle klassementsrytter. Jeg vil heller ikke blive spor overrasket, hvis Bilbao ender i top 10. Sidste år kom han flyvende ud af Touren og endte som nr. 5 i Giroen, og jeg vil tro, at han drømmer om noget lignende denne gang. Hans formkurve har været helt den samme som sidste år, men han er for begrænset i bjergene til at være med helt fremme.

Annonce

 

SÆT DIT TOUR-MANAGERHOLD - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KRONER!

 

AG2R Citroën Team: O’Connor ligner bedste bud. Holdet har også Aurelien Paret-Peintre som deres anden klassementsrytter, men hans niveau rækker næppe til mere end højst top 125. Nans Peters skal alene jagte etaper.

 

Movistar Team: De erklærede kaptajner er Lopez og Mas, men man skal bestemt ikke udelukke endnu en top 10 til Alejandro Valverde. Sidste år talte han dog om at udgå, fordi hans fokus er på OL, og det er derfor ikke sikkert, at han gennemfører. På den anden side har han altid haft meget svært ved at slippe sit klassement, selv når han bare har skullet være hjælper eller forberede sig. Hans enkeltstart er desværre blevet ganske pauver, men i bjergene er han god nok til at gå efter en top 10. Marc Soler kommer efter et trist exit fra Giroen og må her være ren etapejæger og hjælper.

 

BORA-hansgrohe: Som beskrevet i optakterne regner jeg Buchmann som manden, der måske kan lave det store resultat, men holdets officielle kaptajn og sikre kort er Wilco Kelderman. På en tempotung rute har han - hvis han holder sig på cyklen - gode chancer for et fint resultat, men både 2020 og 2021 har vist så store begrænsninger i bjergene, at en top 5 vil overraske mig. Det kan ikke udelukkes, at Patrick Konrad også holder sig til, men i dette felt har jeg svært ved at se ham gentage de to top 10-placeringer fra Giroen. Ide Schelling er for begrænset i bjergene.

 

Lotto Soudal: Holdet har hverken evnerne til eller ønsket om at køre klassement.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

 

Deceuninck-Quick Step: Alaphilippe har gjort det klart, at han har blik på klassementet og vil gøre status efter den første uge. Mattia Cattaneo vil næppe holde sig til og må regnes som ren hjælper.

 

EF Education-Nippo: Det handler om Uran. Sergio Higuita har ikke rigtigt fundet niveauet siden 2019 og har vist sig begrænset i bjergene. Han er som udgangspunkt hjælper, men det er muligt, at han forsøger at holde sig til. Det gør Ruben Guerreiro og Neilson Powless næppe. De må regnes som hjælpere og etapejægere.

 

Groupama-FDJ: Det handler om Gaudu. Valentin Madouas har tidligere kørt et hæderligt klassement i Giroen, men han er gået i stå, er alt for svingende og har begrænsninger i bjergene.

 

Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: Holdet kører klassement med Louis Meintjes. Han har i år set betydeligt bedre ud end længe, og hans motor kommer ham altid til gavn i denne uge. Niveauet synes dog stadig kun at være top 20 og ikke som i gamle dage top 10 - slet ikke på denne rute. De klatrestærke Lorenzo Rota, Jan Bakelants og Georg Zimmermann hverken kan eller vil køre klassement.

 

Israel Start-Up Nation: Kaptajnen er Woods, men Dan Martin vil også holde sig til, indtil trætheden fra Giroen måtte ramme ham. Hans primære fokus er dog etaper, og jeg vil blive overrasket, hvis han med Giroen i benene kan gå i top 10 på en rute, der passer ham ganske elendigt. Chris Froome har desværre ikke niveauet og er ren hjælper.

Annonce

 

Team DSM: Tiesj Benoot har planer om at køre klassement næste år, men i år handler det alene om etaper. Det gør det også for klatreren Mark Donovan, der mangler nåde stabilitet og niveau.

 

Alpecin-Fenix: Holdet er til start uden klassementsambitioner. Måske vil Xandro Meurisse holde sig lidt til, men han har næppe niveauet til top 20.

 

Team Total Energies: Det er uklart, om Pierre Latour fortsat har tænkt sig at køre klassement, men uanset om han gør forsøget, virker top 10 ikke realistisk med hans nuværende niveau i bjergene. Den gode enkeltstart er også forsvundet totalt. Cristian Rodriguez har klatret godt i år og vil måske forsøge at gå efter en top 15, men hans enkeltstart er en stor hæmsko. Også Victor de la Parte vil måske holde sig til, men denne sæson synes at indikere, at han ikke har det samme pæne niveau, vi har set de seneste sæsoner. Fabien Doubey er aldrig slået til som klatrer.

 

Team Arkea Samsic: Denne gang har jeg desværre tabt håbet til Nairo Quintana. Han restitution i grand tours har været helt væk i de senere år, og denne gang kommer han for første gang til løbet efter et forår, hvor han slet intet har vist. Tværtimod har han været temmelig pauver, senest i Dauphiné, og ruten passer ham dårligt, hvorfor hans officielle mål nu er etapesejre. Han er dog en klasserytter, der var så god så sent som i 2020, at han ikke kan afskrives helt. Warren Barguil har haft en skidt sæson og var efter et skuffende Dauphiné endda i tvivl, om han ville deltage. Han kan meget vel finde på at holde sig til, men top 10 er ikke længere sandsynligt. Elie Gesbert har haft et lovende forår, men han er primært med som etapejæger og hjælper for Quintana.

 

B/B Hotels p/b KTM: Holdet har slet ingen klassementsambitioner, heller ikke med Pierre Rolland, der også er i gang med en skuffende sæson, Quentin Pacher, der er for begrænset i bjergene, eller Maxime Chevalier, der er klart overmatchet på dette niveau.

Annonce

 

SÆT DIT TOUR-MANAGERHOLD - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KRONER!

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler

Annonce

Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker

Annonce

Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
VIS FLERE

Annonce