Van der Poel gør det igen i Schweiz - Kamp imponerer
08. juni 2021 17:09Foto: Sirotti
af Mathias Høj

For anden dag i træk kunne Mathieu van der Poel krydse målstregen først, da han vandt 3. etape af årets Schweiz Rundt. Med etapesejren overtog den hollandske cykelstjerne løbets førertrøje.

Annonce

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) var endnu en gang bedste mand af alle på tirsdagens etape i Schweiz Rundt.

Hollænderen var hurtigst i den afsluttende spurt, der var let stigende, og løb med etapesejren foran de to franskmænd Christophe Laporte (Cofidis) og Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step).

Van der Poel overtager løbets førertrøje fra Stefan Küng (Groupama-FDJ). Han fører i klassementet med ét sekund ned til Alaphilippe og Maximillian Schachmann.

Alexander Kamp blev bedste dansker på etapen. Trek-danskeren var med helt fremme i den afsluttende spurt og sluttede etapen som nummer seks.

Andreas Kron (Lotto Soudal) og Jakob Fuglsang (Astana) sluttede begge i top-20. Førstnævnte ligger nummer to i ungdomskonkurrencen - otte sekunder efter Neilson Powless (EF Education).
 

 

Etapereferat

182 kilometer fra Lachen til Pfaffnau var på menuen på 3. etape af årets Schweiz Rundt. For anden dag i træk blev rytterne kastet ud i det kuperede schweiziske terræn. Etapen havde ganske vist kun to kategori 3-stigninger, Botterwillerstrasse (2,5 km, 7 % i snit) og Rütsch (3,4 km, 5,9 % i snit), men derudover var en række små ikke-kategoriserede udfordringer. Etapen bød på knap 2500 højdemeter.

 

Tre ryttere kørte væk fra feltet på de første kilometer af etapen. For anden dag i træk var Claudio Imhof (Schweiz) blandt lykkeridderne, og han fik selskab af Remy Rochas (Cofidis) og Benjamin King (Rally Cycling). På mellemhånd lå Mathias Frank (AG2R), som forsøgte at få kontakt til de tre ryttere i front.

Gense: Van der Poels vilde triumf i Amstel

SE ALLE GIRO-ETAPER I FULD LÆNGDE UDEN REKLAMER

 

Feltet havde ingen problemer med at lade disse ryttere køre. Derfor var etapens udbrud etableret efter blot få kilometer. Rochas var bedst placeret i klassementet af de tre ryttere i udbruddet, da han var ét minut og 50 sekunder efter den førende rytter Stefan Küng (Groupama-FDJ).

 

Efter knap 20 kilometers cykelløb opstod der sammenslutning i front. Frank fik kontrakt til fronttrioen, som nu blev til en frontkvartet med et forspring på fire minutter ned til feltet.

 

Trek kontrollerer

Feltet lod udbruddet få et forspring på syv minutter, inden Trek-Segafredo begyndte at tage ansvar. Det amerikanske storhold havde Edward Theuns som deres kaptajn til dagens finale, der lå godt til de hårdføre sprintere samt puncheur-typerne.

Annonce

 

Trek-Segafredo fik hjælp fra både BikeExchange og Alpecin-Fenix, da rytterne kørte ind på den første kategoriserede stigning Bottenwillerstrasse med lidt over 60 kilometer til mål. Her lød udbruddets forspring på fire minutter.

 

Benjamin King vandt bjergspurten foran Rochas og Imhof og tog dermed tre point til bjergtrøjen, som Tom Bohli (Cofidis) var indehaver af. Cofidis-rytteren havde skrabet 10 point sammen på gårsdagens etape, og derfor var trøjen ikke i fare for at blive taget fra ham.

 

Styrt i feltet

Med 40 kilometer til mål opstod der to styrt i feltet lige efter hinanden. I det første styrt var Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma), Kobe Goosens (Lotto Soudal) og Johan Jacobs (Movistar) involveret, mens Tom Scully og Neilson Powless (EF Education), Maxim van Gils (Lotto Soudal) og Juan Diego Alba (Movistar) røg ned i det andet styrt. 

 

Alle ryttere kom tilbage på cyklen, men styrtene betød, at feltet splittede i to grupper. De næste kilometer stod på en jagt for de ryttere, der var fanget i styrtet, og i sidste ende fik de kontakt til feltet igen.

 

Udbruddet tog hul på etapens sidste kategoriserede stigning Rütsch med et forspring på under et minut. Imhof kunne ikke længere følge tempoet i front og måtte slippe, mens Bora-hansgrohe og Alpecin-Fenix satte pres på konkurrenterne nede i feltet på stigningen.

Annonce

 

Få meter senere måtte King og Frank lide samme skæbne som Imhof efter et angreb fra Rochas. Cofidis-rytteren fortsatte derfor alene i front.

 

Van der Poel åbner festen tidligt

Nede i feltet var der også action for pengene. Mathieu van der Poel lancerede et angreb på Ohmstalerstrasse med 25 kilometer til mål og åbnede finalen tidligt. Hollænderen fik Alaphilippe, Carapaz, Dunbar, Chaves, Woods og Fraile med på hjul.

 

Flere ryttere kom op bagfra heriblandt Jakob Fuglsang (Astana), og det skabte samling på ny på nedkørslen. Alaphilippe lavede en lille forcering efter toppen og lå solo nogle få meter foran feltet.

 

Den franske verdensmester kunne dog ikke holde forfølgerne bag sig og blev hentet nogle kilometer senere af Ineos Grenadiers, som kontrollerede farten. 

 

Næste rytter til at angriber var Antony Turgis (Total Direct Energie). Men heller ikke franskmanden havde heldet eller kræfterne til at slippe afsted. Holdkammeraten Pierre Latour og Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange) kørte kontra, og de fik selskab af en række andre ryttere. Endnu en gang blev angrebsforsøgene lukket ned.


Finalen

Angrebsfesten ville ingen ende tage. Ivan Garcia Cortina (Movistar) var næste rytter i rækken til at prøve lykken med et soloangreb. Spanieren udnyttede et godt moment og fik skabt sig et lille forspring til forfølgerne.

Annonce

 

Med fem kilometer til mål havde Garcia Cortina 17 sekunder til forfølgerne, hvor Alpecin-Fenix og BikeExchange for van der Poel og Matthews samarbejdede i jagten på at neutralisere angrebet. Senere kom også Deceuninck - Quick-Step til fronten for at hjælpe til med føringsarbejdet.

 

Movistar-rytteren måtte se sig slået på opløbsstrækningen, hvor forfølgerne kom buldrende bagfra. Dermed skulle etapevinderen findes i en afsluttende spurt.

I den stigende spurt kørte Mauri Vansevenant sin kaptajn Alaphilippe i stilling, men franskmanden kunne ikke stille noget op imod van der Poel. For anden dag i træk løb hollænderen med sejren og understregede endnu en gang sin store styrke.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Video i artiklenEksklusivt interviewDM-bronzevinder har døjet med feber

Landevej

Overblik: Nationale linjeløbsmestre 2021

Landevej

Overblik: Nationale enkeltstartsmestre 2021

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewHumpede på podiet: Norsgaard melder klar til linjeløb

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewTilfreds sølvvinder: Bevort var den stærkeste

Landevej

Video i artiklenEksklusivt interviewBévort efter dobbelt DM-triumf: Er helt rundt på gulvet

Landevej

Bevort rydder bordet ved DM

Landevej

Annonce

ANNONCE