Prøv vores nye app
Tirreno-Adriatico-analyse: Lidl-Treks røverkøb
08. marts 2024 12:55Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tirreno-Adriatico, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 4. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Nu er det ikke noget, jeg selv kender meget til, men jeg kan godt forestille mig, hvad der kan være en del af tiltrækningskraften ved at gå på kræmmermarked eller auktion. Der er sikkert en eller anden tilfredsstillelse i at komme hjem med bevidstheden om, at man har begået en særligt god handel og måske endda et regulært røverkøb. Selvfølgelig kan man altid bare åbne for pungen og betale, hvad det koster, men det må føles ekstra rart, når man sidder tilbage med fornemmelsen af at have erhvervet sig en vare for mindre end det, den var værd.

 

Sådan er det sikkert også, når man driver et cykelhold. Her kan transfermarkedet vel sammenlignes med både et kræmmermarked og en auktion, og her sidder diverse managers sikkert tilbage med den samme tilfredsstillelse, når de har gjort et røverkøb. Det er i hvert fald ikke svært at forestille sig, at Patrick Lefevere ofte har følt sig som en god kræmmer, for han har haft en særlig evne til endelig at finde et ungt talent eller en gammel veteran, som pludselig har leveret bedre resultater end ventet, og som derfor utvivlsomt gik til en billigere penge, end resultaterne egentlig berettigede til.

 

Læs også
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder

 

Nu aner jeg ikke, hvad Jonathan Milan får i løn hos Lidl-Trek, men hvis rygterne i løbet af foråret var sande, havde han allerede inden sidste års Giro en aftale med det amerikanske hold om at slutte sig til mandskabet. Nok tillader cykelsportens regler ikke, at man indgår sådanne kontrakt før 1. august, men det er en slet skjult hemmelighed, at der indgås et hav af forhåndsaftaler tidligere, og en sådan havde Milan angiveligt allerede indgået med Lidl-manager Luca Guercilena. Det var endda, inden sponsoratet med den tyske supermarkedskæde kom på banen og dermed i en tid, hvor penge fortsat var knappe hos den italienske manager.

 

Derfor har Guercilena næppe skullet have det helt store checkhæfte. Nok havde Milan givet klare tegn på et stort potentiale med den eksplosion i sin udvikling, han pludselig oplevede i efteråret 2022 - en udvikling, der nåede sin foreløbige kulmination med sejren i Kroatien - og nok havde han vundet en etape i Saudi Tour i vinteren 2023, men det stod ikke mejslet i granit, at vi talte om en fremtidig verdensstjerne. Dertil havde resultaterne været for få og udsvingene i hvert fald været for store, og faktisk blev aftalen indgået på et tidspunkt havde endnu en helt igennem miserabel klassikerkampagne.

 

Alligevel tog Guercilena chancen, og det har derfor næppe krævet, at han betalte Milan som en sand supersprinter, der kan slå de allerbedste. Noget tyder derfor på, at Guercilena begik en af den slags røverkøb, som den gode kræmmer vil gnide sig i hænderne over. Knap var blækket tørt på den angivelige forhåndsaftale, inden Milan vandt sin første Giro-etape og sin første pointtrøje i en grand tour efter et løb, hvor han i det hele taget viste en på alle måder skræmmende topfart. Pludselig sad man vitterligt med fornemmelsen af, at Milan var det rene talentguld, og det var altså Guercilena, der havde papir på italieneren.

Annonce

 

Måske fik han alligevel lidt kolde fødder, da Milan efterfølgende havde et rædselsfuldt efterår, hvor hans lave bundniveau igen blev understreget, da han som vel næsten den eneste sprinter ikke overlevede Waseberg i BEMER Cyclassics og var helt usynlig, da han endelig i Renewi Tour fik chancen for at spurte med den sprinterelite, han aldrig mødte i Giroen. I allersidste øjeblik nåede han heldigvis at give Guercilena en vis tryghed med sejren i Guangxi, men følelsen af røverkøb var nok ikke helt den samme i oktober, som den var det i maj.

 

I dag må Guercilena til gengæld have pokkers travlt med at knibe sig selv i armen og udråbe sig selv til verdens bedste kræmmer. Mere og mere taler nemlig for, at han vitterligt har begået et røverkøb. Lige siden Milan - med påstande om, at han var i dårlig form - gjorde debut for sit nye hold i Valencia, har vi nemlig set en udgave af den gigantiske italiener vel end ikke den allermest optimistiske Guercilena havde forestillet sig.

 

Én ting var, at han så skræmmende hurtig ud, når han kørte et ganske vist svagt felt midt over i de spurter, han kørte i Valencia. Den skræmmende topfart fornemmede man jo allerede så tydeligt i Giroen, at man sad med et indtryk af, at han har potentiale til at blive verdens hurtigste. Noget helt andet var, at Milan klatrede så rystende godt, at man lige måtte tjekke en ekstra gang, om det vitterligt var ham, der var blevet sat på Waseberg et halvt år senere.

 

Det var det skam, men i dag taler vi slet ikke om manglende holdbarhed eller lavt bundniveau. Nej, nu taler vi om en Milan, der er her, der og alle vegne. I Valencia klatrede han som en drøm, og minsandten om ikke han i mandags kørte sit livs enkeltstart på et niveau, han aldrig tidligere har været i nærheden. Desværre fik vi aldrig chancen for at se hans fart i en flad spurt udmålt mod Tim Merlier og Jasper Philipsen i tirsdagens spurt, hvor han tabte den positionskamp, der stadig ligner en svaghed, men i dag satte han en fed streg under, at han vitterligt kan næsten det hele, da han slog Philipsen i den benhårde finale på 4. etape af Tirreno-Adriatico.

 

Det var nemlig slet ikke en afslutning for de rene sprintere. Nok var den ikke rasende hård, men den var da i hvert fald for svær for Tim Merlier, der efter en ellers hæderlig 3. etape nok engang viste, at hans holdbarhed ikke er den mest imponerende - slet ikke sent i et etapeløb, hvor hans restitution synes at halte meget. Nej, det var mere for de holdbare sprintertyper, og i feltet befinder sig jo en af de fremmeste af slagsen, nemlig Philipsen, der naturligt nok gik ind til etapen som den store favorit.

 

Han vidste dog nok godt, at han skulle frygte Milan. Allerede i går viste italieneren nemlig i en endnu vanskeligere finale, at han vitterligt er alt andet end den klassiske supersprinter. Var positioneringen ikke kikset en anelse igen, er der i hvert fald ingen tvivl om, at det var ham og ikke Phil Bauhaus, der i går havde tronet øverst på podiet, og i det lys skulle Philipsen se sig over skulderen, da der i dag blev budt på en næsten identisk, men lidt lettere finale.

 

Læs også
Dansker inden klassiker: Vi kører for at vinde

 

Det skulle han i den grad - og også i bogstavelig forstand. Da stakkels Jonas Abrahamsen, der var tæt på at fuldende den mageløse udvikling, han har gennemgået det seneste år, med en fortjent sensationssejr måtte sande, at etapen akkurat blev nogle meter for lang, sad Philipsen, som han altid gør, nemlig det helt rigtige sted. God positionering fornægter sig ikke, og da han åbnede sin spurt, lignede det den ventede sejr til favoritten.

 

Hvis altså ikke havde været for Milan. Havde Philipsen vitterligt kigget sig over skulderen, havde han nemlig set direkte ind i Milans gigantiske krop, efter at italieneren endelig var lykkedes med at klare positioneringen til UG med kryds og slange. Det vil fremover nok være et syn, der kan få selv den belgiske sprinterkonge til at ryste i bukserne, for herefter gjorde italieneren det, meget få har gjort det seneste års tid, nemlig overspurtede verdens bedste sprinter.

 

Selvfølgelig var Milan nok hjulpet af, at han kom bagfra i en modvinsspurt, der blev for lang for belgieren, men det vil stadig være de færreste, der fra den position ville kunne slå Philipsen. Det lykkedes imidlertid akkurat for den italienske gigant, der dermed så stor en skalp, at det står helt klart, at det ikke kun er i fysisk forstand, at han er netop en gigant. Meget tyder på, at han også vil blive det i cykelmæssig forstand - akkurat som Philipsen selv er det.

 

Nu mangler vi bare én ting, nemlig at se hvad Milan kan mod Philipsen og Merlier i en flad spurt, hvor farten bliver afgørende. Den chance får vi forhåbentlig på søndag i San Benedetto del Tronto, hvor der venter en boulevardspurt, der passer Milan langt bedre end de seneste dages tekniske afslutninger. Klarer han positioneringen lige så godt om tre dage, får han chance for at vise, at han kan slå de hurtigste også på de lette dage - og så kan han altså det meste efter en sæson, hvor han så vil have vundet flade spurter og hårde puncheurfinaler, klatret som en drøm og kørt enkeltstart bedre end de fleste specialister.

Annonce

 

Den alsidighed kan Philipsen ikke helt prale med, for han mangler sidstnævnte egenskab, men han kan nu alligevel være udmærket tilfreds med dagens resultat. Nok led han et ærgerligt nederlag, men efter den kedelige åbningsweekend fik han bevist, at han skam har kurs mod en klassikersæson, der måske kan blive endnu bedre end sidste års gennembrudssæson. Han ligner i hvert fald en mand, der er på sporet, for havde et ikke været for Milan, havde han jo igen i dag vundet ganske klart - akkurat som han gjorde det i tirsdags.

 

I hvert fald ser hans klassikersæson mere lovende ud, end den gør det for Biniam Girmay. I dag viste eritreeren dog heldigvis klar fremgang - godt hjulpet af sit suveræne tog - men da spurten blev åbnet, var det altså svært at forstå, at det var den samme mand, der for under to år siden slog Mathieu van der Poel i den vildeste puncheurspurt i Giroen. Siden dengang har han desværre været en skygge af sig, og selvom dagens resultat i lyset af trængslerne var flot og opløftende, er det altså lige nu Milan og Philipsen, der ligner de mest spændende klassikerryttere og ikke den tidligere så uhyre lovende afrikanske komet.

 

Ja, faktisk blev han jo overspurtet af en anden meget spændende rytter. Desværre klarede han ikke positionskampen så godt som i går, hvor det hele blev ødelagt af styrt, men Corbin Strong fik i hvert fald med en fornem spurt bevist, at han er mere og mere spændende som afslutter i stigende finaler. I dag var den nok for let til, at han kunne true Milan og Philipsen, men med tanke på den klatring, han viste sidste år, er han vitterligt lidt af et røverkøb for Israel-PT, der har fået fat i en mand, hvis alsidighed gør ham spændende i mange sammenhænge. Til gengæld måtte de så lide den tort, at Ethan Vernon kom til kort, og dermed fik vi at se, at han nok stadig mangler lidt i forhold til holdbarhed.

 

I det hele taget var det en dag med mange opløftende præstationer. Sæsonstarten var trist, formentlig som følge af styrtet i Marseille, og de første tre klassikere var vel nærmest katastrofale, men nu begynder Romain Zingle endelig at vise, at han formentlig har taget det ekstra skridt, man fornemmede i Renewi Tour, og som kan give ham det helt store gennembrud i de flamske klassikere. I dag tabte han den positionskamp, han ellers mestrer, men som afslutter i disse stigende finaler kan han mere end de fleste.

 

Det skal vi måske også vænne os til, at Marius Mayrhofer kan. Han lignede bestemt ikke det mest spændende talent i starten, men efter choksejren i Evans-løbet sidste vinter er der virkelig sket noget efter skiftet til Tudor. I år har han klatret som en drøm og vist, at han vitterligt er en meget spændende type, der næppe vinder store massespurter, men som kan begå sig i afslutninger som dagens og sikkert også i klassikerne.

Annonce

 

Læs også
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt

 

Der ved vi allerede, at Ivan Garcia Cortina kan begå sig, men vi har bare set det for lidt. De seneste sæsoner har mildt sagt været triste, men sidste efterår lignede han sig selv igen. Mere og mere tyder på, at det måske endelig skal lykkes ham at indfri sit potentiale. Han så i hvert fald uhyre stærk ud på Bosberg i Omloop, og efter at uheld ødelagde hans spurt i går, fik han vist sin fart i dag, hvor han dog desværre atter tabte den positionskamp, han slet ikke mestrer.

 

Det gør Julian Alaphilippe til gengæld - og det gør han stadig. Det viste han i dag ved at sidde præcis, hvor han skulle, men desværre var det også det eneste opløftende for franskmanden. Selv i sin storhedstid havde han næppe slået Philipsen i denne form for spurt, men han var i hvert fald ikke gledet så markant baglæns i spurten, som det var tilfældet. Det er desværre stadig vanskeligere at tro på nogen genrejsning af den tidligere multikunstner.

 

I dag er han i hvert fald blevet overhalet af blandt andre Tom Pidcock. Efter at jeg i går havde haft briten som favorit i kraft af hans superhold, viste Ineos i dag endelig den klasse, vi slet ikke så i går, da de vandt positionskampen og sendte briten først ind på stigningen. Her begik han dog nok desværre en fejl. I betragtning af hvor tæt på sejren Abrahamsen kom, kunne han måske have vundet etapen med et angreb. Nu valgte han imidlertid at satse på en spurt mod sprinterne i en finale, der nok var lidt for let, og det viste sig at være den forkerte strategi. Desværre fik vi dog aldrig at se, hvad han virkelig kunne, for da hans gode position pludselig ramte ham i nakken, og Abrahamsen tvang ham til at åbne en lang panikspurt i modvinden, stod det klart, at han i hvert fald ikke ville vinde, og at hans arbejde alene tjente det formål at knuse drømmen om en norsk sensation.

 

I det mindste var han med i kampen. Det er mere, end man kan sige om Caleb Ewan, hvis deroute fortsatte på en etape, hvor han tidligere havde været den naturlige favorit. Det var også en trist dag for Uno-X, der ikke blot missede chancen for en stor overraskelse, men også må sande, at Søren Wærenskjold og Magnus Cort er meget langt fra formen. Der er heller ikke meget at klappe for hos Arkea, der stadig leder efter den Vincenzo Albanese, vi så sidste år, og i dag havde Ag2r også en i denne sæson ellers ganske sjælden offday, da formstærke Andrea Vendrame missede helt ud. Det gjorde også Phil Bauhaus, der åbenbart betalte en meget dyr pris for gårsdagens sensation og i dag mere lignede den udgave af sig selv, mange nok havde forventet at se i går.

 

Til gengæld kunne alle klassementsrytterne juble. Ingen har været udsat for uheld de første fire dage, og dermed er vi nu klar til for alvor at tage hul på den klassementskamp, der har været sat på pause siden i mandags. Her vil vi også få en fornemmelse af, om Guercilena begik et røverkøb, da han skrev kontrakt med Tao Geoghegan Hart. Sådan så det i hvert fald ud, da briten lignede en Giro-vinder, indtil det grimme styrt måske har sat ham så afgørende tilbage, at vi aldrig ser så god en udgave af ham igen. Hvis ikke, kan Guercilena dog nok leve med det. Vi ved vi i hvert fald nu, at han nok har begået i hvert fald ét røverkøb, der ville kunne få enhver kræmmer til at juble.

Annonce

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

INFO
Optakter
Nyheder
Tirreno - Adriatico
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 29. maj 2024

Landevej
UAE-profil vender tilbage på cyklen efter mareridtsstyrt
Landevej
Fransk guldfugl sværger troskab: Jeg vil give alt tilbage
MTB
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt
Landevej
Sejrsfattig maj koster - Danmark falder tilbage
Landevej
Danskerhold melder fra: Hvad er formålet?
Landevej
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?

Tirsdag den 28. maj 2024

Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Optakt: Circuit Franco-Belge
Landevej
Følg onsdagens Tour-generalprøve i bjergene og belgiske puncheurfest
Landevej
Frankrig udtager OL-truppen – profil er bitter over fravalg
Landevej
Pogacar er halvvejs gennem sin store plan: Alt er bedre end forventet
Landevej
Vismas klassementstalent vender snart tilbage efter biluheld
Landevej
Bora-chef svarer på rygter om Van Aert og Pidcock

Annonce

Landevej
Medie: Saudi-Arabien tæt på Giro-start i 2026
Landevej
Geler, barer og dunke: Soudal Quick-Step viser indtaget fra Giroen
Landevej
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Landevej
Jan Ullrich åbner cykelmuseum i Tyskland
Landevej
Danmarks U23-landshold går efter stor sejr
Landevej
Visma-sportsdirektør: Van Aert hører til i Touren
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Froome klar til comeback i jagten på Tour-deltagelse

Annonce

MTB
Frikendt og udtaget til OL: En medalje er mit mål
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Kæmpe OL-konflikt: Mesteren er droppet

Annonce

Landevej
Pogacar udbygger enormt forspring til Vingegaard

Mandag den 27. maj 2024

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Ud i skoven og løbe rundt” – Gravelkongens røverhistorier fra GP Herning
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewTobias Aagaard beskriver kaotisk Fyen Rundt

Annonce

Landevej
Stor BORA-profil forlader holdet efter denne sæson
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewNorman sender "stor tak" til konkurrent efter hjemmebanetriumf
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLidl-Trek-sportsdirektør roser den danske A-klasse efter skuffende weekend
Landevej
Kvinde med rollator ramt ved traditionsrigt UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester sætter ord på hektisk finale
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da Merlier - og en defekt - vendte verden på hovedet
Landevej
Vildt vægmaleri af Giro d'Italia i Rom
Landevej
Stor profil tog fem kilo på under Giroen
Landevej
Pogacars løjtnant sender advarsel til Tour-rivalerne
Landevej
Bemærkelsesværdig sejrsstime er forbi
Landevej
Pogacar smadrer Giro-rekord
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
Landevej
Vinder af ungdomstrøjen drømmer om Maglia Rosa
Landevej
Stjerne varsler landevejscomeback
Landevej
Hård bjergetape ændres
MTB
Danmark kikser ekstra OL-plads
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Søndag den 26. maj 2024

Landevej
Deja vu-ramt Geraint Thomas ”forstår ikke cykling nu om dage”
Landevej
Se highlights fra 21. etape af Giroen
Landevej
Smertefri Van Aerts selvtillid vokser - Evaluering afgør Tour-deltagelse
Landevej
Tabt leadout og øl kunne ikke forhindre triumfen: Sagde undskyld til drengene
Landevej
Pogacar: Det er crazy
Landevej
Supersprinter laver hattrick og vinder alle etaper – danmarksmesteren snupper bjergtrøjen
Landevej
Pogacar vinder Giroen – Merlier triumferer i det sidste slag i Rom
Landevej
Sådan forløb Giroens sidste etape
Landevej
Belgisk kæmpetalent snupper den samlede sejr på sidste etape
Landevej
Danskers holdkammerat vinder afslutningsetapen
Landevej
Norsgaard fældet på vej mod stor triumf - Bettiol vinder samlet
Landevej
Lasse Norman spurter sig til sejr i barskt hjemmebaneløb
Landevej
Hollandsk sprintertalent tager suveræn sejr
Landevej
Kristoff vinder foran Van Aert – Franskmand vinder samlet
Landevej
Optakt: 21. etape af Giro d’Italia
Landevej
17-årig dansker imponerer i Schweiz
Landevej
Optakt: 3. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Historien om en Giro fortalt på bare én dag
MTB
Dansk stjerne misser topresultat
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of Norway
Landevej
Favoritvurdering: Rund um Köln
Landevej
Belgisk hold udraderer al modstand – tager både etape og samlet sejr
Landevej
Spanier tager karrierens første seniorsejr
Landevej
Dansker kører flot resultat hjem i Italien
Landevej
Syg O’Connor tilfreds trods misset podie
Landevej
Italiensk dominans forvandles til sejr i Japan
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewUno-X gør klar til titelforsvar: Vi skal spænde hjelmen
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interview”Det ku’ jo være” – Lidl-Trek vil udfordre de vante sprintere
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewAirtox har klar plan, så de ikke har ansvaret
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewFladt hierarki hos stjernerne: Mads Würtz og landsholdet vil i offensiven
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFormstærk konti-profil har øje på konkurrenterne i ”kaosspurt”
Landevej
Ekstatiske Martínez skal på podiet: Jeg takker Gud
Landevej
Geraint Thomas har én ting på Pogačar: Dét kommer han ikke til at gøre
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
VIS FLERE

Annonce