Prøv vores nye app
Tirreno-Adriatico-analyse: En gave fra vejrguderne?
11. marts 2023 13:01Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tirreno-Adriatico, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM PARIS-NICE OG TIRRENO-ADRIATICO UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

 

Det er ikke en hemmelighed, at det er en god ide at have mange venner i feltet. Man kan nemlig hurtigt komme på glatis, hvis man bliver uvenner med de forkerte. Mest berømt er naturligvis Lance Armstrongs meget intimiderende adfærd over for Filippo Simeoni, der af chefen selv blev forhindret i at gå i udbrud under Touren, fordi han var kommet med den helt ”urimelige” beskyldning, at amerikaneren havde haft fingrene for langt nede i dopingkrukken, men historien er fyldt med eksempler på ryttere, der enten har betalt en pris for at have de forkerte uvenner eller fået en gevinst foræret af en god ven.

 

Hvis man frit kunne vælge, er der dog ét sted, man helst skal være i kridthuset, nemlig hos vejrguderne. På en dag, hvor kraftig vind fik afgørende indflydelse på begge de to store WorldTour-løb, blev man mindet om, hvor meget en udendørs sport som cykling er helt afhængig af vejrgudernes lune. Nogle elsker varme, andre kulde, og de fleste klatrere beder altid til de selvsamme guder om, at de slipper for den frygtede sidevindskørsel i Paris-Nice.

 

Læs også
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder

 

Det er dog næsten i bjergene, at vejret ofte spiller den største rolle. Medmindre vi taler om de stejleste stigninger, hvor farten er så lav, at effekten af vinden reduceres til et minimum, kan det være helt, helt afgørende, om man skal forcere et bjerg i med- eller modvind. Sidstnævnte kan nemlig dræbe selv det mest lovende bjergslag, og alt for ofte er formstærke klatrere efterladt frustrerede tilbage, fordi de fik ødelagt deres sejrschancer af en ugunstig vind.

 

For en uge siden var der dog næppe mange, der gjorde sig den slags bekymringer. Tværtimod havde de to vel nok mest formstærke klatrere, Adam Yates og Enric Mas, al mulig grund til at imødese årets Tirreno-Adriatico med stor fortrøstning. Begge kunne regne med et tidstab på den indledende enkeltstart, men med en sjældent hård rute, var der masser af tid til at indhente det tabte. Årets puncheuretape havde en længere finalestigning end vanligt, kongeetapen havde et for løbet svært målbjerg, og ikke mindst var den klassiske muretape usædvanligt vanskelig. Nej, arrangørerne havde virkelig sørget for, at klatrerne havde en usædvanlig god chance for at vinde et løb, der ellers generelt hylder alsidighed.

 

Dengang var der heller intet, der tydede på, at vejret skulle spille nogen stor rolle. Jovist, der var da tale om en halvkedelig vejrudsigt uden det solrige italienske forår, man ellers ofte finder i et løb, der har vejret som en vigtig salgsparameter, når det kæmper med Paris-Nice om stjernernes gunst. Intet indikerede imidlertid, at det skulle være altødelæggende for de lovende perspektiver for at vinde løbet.

Annonce

 

Om det er Mas, Yates eller en anden, vejrguderne har set sig sure på, skal jeg lade være usikkert, men i løbet af den lille uge, der er gået, siden jeg skrev den overordnede optakt til løbet, har de besluttet sig at lamme hele Sydeuropa med så kraftig en vind, at man slet ikke kan køre cykelløb i Sydfrankrig og ikke kan køre helt til toppen af Appenninernes tinder. Derfor vågnede de stakkels klatrere op til meldingen om, at den kraftige vind berøvede dem 2,1 km af det bjerg, der skulle give dem én af deres to store chancer for at indhente tabet fra enkeltstarten. Og langt værre var det, at selvsamme vejrguder lod vinden stå direkte i ansigtet stort set hele vejen op ad Sassotetto-stigningen, hvor Simon Yates i 2020 ellers havde vist, at man sagtens kunne give rivalerne et gedigent nyrestød.

 

Det er imidlertid også muligt, at vejrguderne bare havde forbarmet sig over Primoz Roglic. Sloveneren har jo ikke altid været bedste ven med dårligt vejr, der flere gange har kostet ham, og måske var det derfor tid til at give ham en lille gave. Da røgen efter en fuser af en kongeetape havde lagt sig, havde vinden nemlig været akkurat lige så ødelæggende, som det lå i kortene fra morgenstunden, og det, der lignede en gylden chance for Mas, Yates og co., endte nu med at betyde næsten nul og niks, når regnskabet skal gøres op på søndag.

 

Vi ved bare ikke, om det var en gave til Roglic eller ej. Vi ved nemlig slet ikke, hvor langt slovenerens form rækker. I går så han ganske lovende ud, men det var trods alt i en nem finale, og med den tvivlsomme optakt var han da også selv meget varsom med at drage alt for mange konklusioner på baggrund af sæsonens første sejr. Den store test skulle først komme i dag, men nu endte vinden med slet ikke at gøre det til nogen væsentlig test overhovedet.

 

Roglics kørsel var nemlig ikke let blive klog på. Han forholdt sig passivt bagerst i feltet gennem det meste af dagen, hvad der bestemt ikke ligner ham, men det kan også have været en taktik, der var lagt på forhånd i erkendelse af, at det formentlig skulle afgøres i en spurt. Det så i hvert fald ud til, at det var Wilco Kelderman, der havde fået til opgave at være Jumbos politimand og være med i de angreb, der skulle forsøge at undgå den spurt, vinden syntes at gøre uundgåelig. I går var billedet jo det samme, da Roglic gennem det meste af dagen var nærmest usynlig i den tunge ende af feltet, men da det gjaldt til sidst, var han akkurat, hvor han skulle være.

 

Det var han igen i dag. Mens Kelderman var en konstant tilstedeværelse, der efterlod det samme lovende indtryk af en genfødsel hos Jumbo, som han har gjort siden starten af løbet, så vi først Roglic til allersidst. Her levede han op til den favoritværdighed, som vinden og udsigten til en spurt havde givet ham, men reelt fik vi aldrig set, hvad han kunne. Han tog i hvert fald sine risici ved at være så passiv og slet ikke reagere på særligt det farlige angreb fra Mas, og det indikerer ikke just skræmmende gode ben, men reelt kan vi intet sige med sikkerhed.

 

Der er dog flere ting, der taler for, at Roglic vitterligt er et stykke fra sit bedste. Det så vi jo på enkeltstarten, men hvis han vitterligt havde meldt sig helt klar, havde holdet vel trods alt ikke taget de risici, som opstod undervejs, da først Damiano Caruso og siden Mas, Giulio Ciccone, Hugh Carthy og Mikel Landa truede med at ødelægge den slovenske fest. Nej, så havde man nok brugt Kelderman i en kontrollerende rolle og ikke med den mere offensive jobbeskrivelse, hollænderen så ud til at have. Hvor han i går vandt sin spurt ganske suverænt, var der i dag heller ikke meget ”roglicsk” overlegenhed i den relativt beskedne sejr, det blev til denne gang.

 

Læs også
Dansker inden klassiker: Vi kører for at vinde

 

Det kunne i hvert fald lugte af, at Roglic i høj grad skal takke vejrguderne for, at han har fået et drømmecomeback med to etapesejr og en førertrøje, men det endelige svar vi først i morgen, hvor der ikke bliver mulighed for at gemme sig på den brutale mur, der figurerer i den sjældent svære finale på årets muretape. Her kommer vejrguderne ham nemlig heller ikke til undsætning, for på den slags procenter hjælper det ikke meget at have gode forbindelser til de højere magter.

 

De forbindelser har Mas tilsyneladende ikke. Spanieren lignede i hvert fald den største taber i vestenstormen, for han var akkurat lige så overbevisende, som han plejer. Vi har nu vænnet os til, at han er en studium i stabilitet, for vi kan stort set altid regne med, at han er flyvende, når han møder op til et cykelløb. I dag lignede han i hvert fald klart stærkeste mand, da han slog hullet i finalen, men desværre var der ingen kære mor fra vejrguderne, der efterlod ham uden for top 10 uden synligt bevis på den fornemme styrke, han havde dokumenteret. Heldigvis kan de ikke spolere hans fest i morgen, hvor han forhåbentlig bliver belønnet for den tårnhøje klasse, der nærmest bare synes at blive større og større fra løb til løb, men vejen til sejr blev bestemt ikke mere klar af dagens ærgerlige udkomme.

 

Til gengæld var det ikke meget, vi så til Yates. Han kom med et tidligt angreb, men derefter gemte han sig bagerst i feltet. Om det blot var i frustration over, at modvinden ødelagde løbet, er svært at sige, men det kan ikke undgå at vække lidt bekymring, at han sidste år gennemgik en trist forvandling fra uhyre til lam på rejsen hjem fra den obligatoriske opvisning i UAE Tour. I dag virkede han slet ikke til at være oven på pedalerne, men det kan altså også skyldes, at hans første og helt indvirkningsløse angreb blot efterlod ham med frustration og en erkendelse af, at løbet var kørt.

 

Desværre betød den forspildte mulighed, at han nu får meget svært ved at vinde løbet. Til gengæld har UAE stadig et stærkt kort i en velkørende Joao Almeida, der ikke virker flyvende, men stadig forsøgte sin klassiske nedslidningsstrategi med hård kørsel fra spids - en strategi, de naturligvis er helt umulig med en orkan i ansigtet. Hvor Yates var en af modvindens taber, kan UAE også glæde sig over, at Brandon McNultys blev en af dens vindere, for efter den seneste tids svage klatrepræstationer kom han med hele vejen til toppen.

Annonce

 

En anden vinder er naturligvis Lennard Kämna. Det er svært at tro, at han alene havde tabt trøjen på bonussekunder, hvis løbet var blevet kørt under mere normale betingelser, men det skal nu ikke fjerne indtrykket af, at han efterlader et flot og lovende indtryk med bedre bjergben end tidligere. Desværre betød hans førertrøje, som han alligevel næppe ville have skyggen af chance for at forsvare hele vejen, at Jai Hindley blev efterladt i en hjælperrolle. Det var en skam for australieren virkede flyvende, og trods hårdt føringsarbejde havde han endda overskud til at spurte sig til en 4. plads. Hvad det kunne være blevet til, hvis han havde sparet sig undervejs, ved vi ikke, men han viser i hvert fald, at han i dette forår er bedre kørende, end han plejer. I det hele taget kan Bora ikke være utilfredse med hele tre mand i top 6 på etapen, for selvom man på de sidste angreb fik bekræftet, at Aleksandr Vlasov ikke er på 2022-niveau, lignede han stadig en af løbets bedre ryttere.

 

Det var imidlertid Giulio Ciccone, der var den største positive overraskelse. Overraskelse er måske så stort et ord, når vi allerede i Valencia så, at han er på vej mod en genfødsel, men hans lidt svage spurt i går havde alligevel efterladt tvivl, om det nu også vitterligt holdt hele vejen. I dag var han imidlertid som den eneste med hele vejen i Mas’ angreb, inden han bekræftede sine spurtevner, og det står vel mere og mere klart, at den bedste Ciccone er tilbage, og at vi kan drømme om, at han kan nå de højder, han havde i begyndelsen af Giroen i 2021.

 

I det hele taget var det en finale, der bekræftede genfødslerne. Lige siden starten på Mallorca har Hugh Carthy lignede den mand, der gik på podiet i Vueltaen, og det bekræftede han igen i dag. Desværre blev den spurtsvage og stadig lige langlemmede brite akkurat som Mas en gedigen taber på vindforholdene, for under disse omstændigheder havde han ikke skyggen af chance for at hævde sig. Desværre var det for ham den eneste etape, der virkelig passede ham, men forhåbentlig vil han før eller siden for alvor få udbytte af den genfødsel, det lugter af.

 

Den anden ”genfødning” er naturligvis Tao Geoghegan Hart. Nu var dagens resultat jo grundet i høj grad et resultat af den spurtstyrke, vi altid har vidst, at han havde, men det er opløftende at se ham nærme sig fordums styrke. Han hævder endda, at nedturen i Andalusien skyldtes en skade, som han nu er kvit, og at vi snarere skal regne det flotte Valencia som hans nuværende niveau. Det bliver vi heldigvis meget klogere på i morgen, hvor testen bliver mere reel, og hvor han næppe bare kan lukrere på sin spurt. Desværre bliver han også alene om at løfte arven hos Ineos, der for en sjælden gangs skyld er en enmandshær, da Thymen Arensman fortsætter sin overraskende triste sæsonstart, og Tom Pidcock åbenbart tabte sin gode form et eller andet sted på gruset nær Siena. Lad os håbe, at han når en tur tilbage til Toscana for at samle den op, inden det går løs i klassikerne.

 

Eller måske har Mikel Landa stjålet den fra ham. Baskeren havde udpeget dette løb som sit første mål, og han har igen timet formen perfekt til et løb, hvor han har været på podiet to gange i træk. Desværre må han sammen med Mas, Carthy og måske Yates stille sig op i køen over vejrgudernes tabere, for han fik slet ikke udbytte af det formstærke indtryk, han efterlod, og som bekræfter den flotte genfødsel, vi så i 2022. Bahrain kan til gengæld glæde sig over en imponerende Damiano Caruso, der trods en orkan i ansigtet var ved at snyde dem alle, og som for første gang lignede den mand, der chokerede os alle i Giroen for to år siden. Den i går så skuffende Santiago Buitrago så også igen meget bedre ud, selvom han stadig ikke efterlader samme lovende indtryk, som han gjorde i Andalusien.

Annonce

 

Læs også
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt

 

Det lykkedes også Thibaut Pinot at komme med til toppen, men det ser desværre ikke ud til, at vi får den store renæssance i finalesæsonen. Han er ganske vist på et fint niveau og bedre end i sæsonstarten, men hans passive kørsel efterlader ikke indtrykket af nogen superform. Han har ikke umiddelbart fået den af Valentin Madouas, som formentlig har tabt den i samme grus nær Siena, hvor også Pidcock efterlod den, for den i lørdags så flyvende franskmand er en skygge af sig selv. Til gengæld sad Ben O’Connor med de bedste i dag på en stigning, der passer ham bedre, men hans passivitet indikerer også, at han har betalt en pris for den forudgående sygdom.

 

I den forstand skal han nok være glad for vejrgudernes humør, for hvor en spurtsvag dieselklatrer som ham normalt havde betalt en dyr pris for så kraftig en modvind, hjalp den ham nu i dag formentlig med at undgå et tidstab. Sådan blev det nemlig på en dag, hvor vindere og tabere ikke så meget blev bestemt af, hvem der havde de gode ben, men derimod hvem der havde størst fordel og ulempe af de betingelser, der blev kastet ned over Sassotetto-stigningen.

 

Vi ved bare ikke rigtigt, om vi skal stille Roglic op i køen med vindere eller tabere. Måske ødelagde vejrguderne hans chance for at levere en typisk magtdemonstration, så han i stedet måtte vælge en passiv strategi med fuldt fokus på spurten, men det så nok mere ud til, at de selvsamme guder havde forbarmet sig over ham og givet ham en lille gave oven på en lang og svær vinter. Om det forholder sig på den ene eller anden måde, finder vi heldigvis snart ud af, for når murene først har talt lørdag eftermiddag, er vi alle klogere. Her kan selv vejrguderne nemlig ikke uddele mange gaver.

 

STREAM PARIS-NICE OG TIRRENO-ADRIATICO UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

INFO
Optakter
Nyheder
Tirreno - Adriatico
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 29. maj 2024

Landevej
UAE-profil vender tilbage på cyklen efter mareridtsstyrt
Landevej
Fransk guldfugl sværger troskab: Jeg vil give alt tilbage
MTB
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt
Landevej
Sejrsfattig maj koster - Danmark falder tilbage
Landevej
Danskerhold melder fra: Hvad er formålet?
Landevej
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?

Tirsdag den 28. maj 2024

Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Optakt: Circuit Franco-Belge
Landevej
Følg onsdagens Tour-generalprøve i bjergene og belgiske puncheurfest

Annonce

Landevej
Frankrig udtager OL-truppen – profil er bitter over fravalg
Landevej
Pogacar er halvvejs gennem sin store plan: Alt er bedre end forventet
Landevej
Vismas klassementstalent vender snart tilbage efter biluheld
Landevej
Bora-chef svarer på rygter om Van Aert og Pidcock

Annonce

Landevej
Medie: Saudi-Arabien tæt på Giro-start i 2026
Landevej
Geler, barer og dunke: Soudal Quick-Step viser indtaget fra Giroen
Landevej
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Landevej
Jan Ullrich åbner cykelmuseum i Tyskland
Landevej
Danmarks U23-landshold går efter stor sejr
Landevej
Visma-sportsdirektør: Van Aert hører til i Touren
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Froome klar til comeback i jagten på Tour-deltagelse

Annonce

MTB
Frikendt og udtaget til OL: En medalje er mit mål
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Kæmpe OL-konflikt: Mesteren er droppet

Annonce

Landevej
Pogacar udbygger enormt forspring til Vingegaard

Mandag den 27. maj 2024

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Ud i skoven og løbe rundt” – Gravelkongens røverhistorier fra GP Herning
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewTobias Aagaard beskriver kaotisk Fyen Rundt

Annonce

Landevej
Stor BORA-profil forlader holdet efter denne sæson
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewNorman sender "stor tak" til konkurrent efter hjemmebanetriumf
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLidl-Trek-sportsdirektør roser den danske A-klasse efter skuffende weekend
Landevej
Kvinde med rollator ramt ved traditionsrigt UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester sætter ord på hektisk finale
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da Merlier - og en defekt - vendte verden på hovedet
Landevej
Vildt vægmaleri af Giro d'Italia i Rom
Landevej
Stor profil tog fem kilo på under Giroen
Landevej
Pogacars løjtnant sender advarsel til Tour-rivalerne
Landevej
Bemærkelsesværdig sejrsstime er forbi
Landevej
Pogacar smadrer Giro-rekord
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
Landevej
Vinder af ungdomstrøjen drømmer om Maglia Rosa
Landevej
Stjerne varsler landevejscomeback
Landevej
Hård bjergetape ændres
MTB
Danmark kikser ekstra OL-plads
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Søndag den 26. maj 2024

Landevej
Deja vu-ramt Geraint Thomas ”forstår ikke cykling nu om dage”
Landevej
Se highlights fra 21. etape af Giroen
Landevej
Smertefri Van Aerts selvtillid vokser - Evaluering afgør Tour-deltagelse
Landevej
Tabt leadout og øl kunne ikke forhindre triumfen: Sagde undskyld til drengene
Landevej
Pogacar: Det er crazy
Landevej
Supersprinter laver hattrick og vinder alle etaper – danmarksmesteren snupper bjergtrøjen
Landevej
Pogacar vinder Giroen – Merlier triumferer i det sidste slag i Rom
Landevej
Sådan forløb Giroens sidste etape
Landevej
Belgisk kæmpetalent snupper den samlede sejr på sidste etape
Landevej
Danskers holdkammerat vinder afslutningsetapen
Landevej
Norsgaard fældet på vej mod stor triumf - Bettiol vinder samlet
Landevej
Lasse Norman spurter sig til sejr i barskt hjemmebaneløb
Landevej
Hollandsk sprintertalent tager suveræn sejr
Landevej
Kristoff vinder foran Van Aert – Franskmand vinder samlet
Landevej
Optakt: 21. etape af Giro d’Italia
Landevej
17-årig dansker imponerer i Schweiz
Landevej
Optakt: 3. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Historien om en Giro fortalt på bare én dag
MTB
Dansk stjerne misser topresultat
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of Norway
Landevej
Favoritvurdering: Rund um Köln
Landevej
Belgisk hold udraderer al modstand – tager både etape og samlet sejr
Landevej
Spanier tager karrierens første seniorsejr
Landevej
Dansker kører flot resultat hjem i Italien
Landevej
Syg O’Connor tilfreds trods misset podie
Landevej
Italiensk dominans forvandles til sejr i Japan
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewUno-X gør klar til titelforsvar: Vi skal spænde hjelmen
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interview”Det ku’ jo være” – Lidl-Trek vil udfordre de vante sprintere
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewAirtox har klar plan, så de ikke har ansvaret
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewFladt hierarki hos stjernerne: Mads Würtz og landsholdet vil i offensiven
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFormstærk konti-profil har øje på konkurrenterne i ”kaosspurt”
Landevej
Ekstatiske Martínez skal på podiet: Jeg takker Gud
Landevej
Geraint Thomas har én ting på Pogačar: Dét kommer han ikke til at gøre
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
VIS FLERE

Annonce