Prøv vores nye app
Tirreno-Adriatico-analyse: Det mislykkede attentatforsøg på sprinterkongen
06. marts 2024 13:25Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tirreno-Adriatico, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 2. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Det er vel i disse dage præcis et år siden, vi oplevede det definitive skifte på sprintertronen. Indikationerne havde bestemt været der gennem 2022 også, men det var, da Jasper Philipsen tog Tirreno-Adriatico med storm - godt sekunderet af Mathieu van der Poel - at vi for alvor forstod, at titlen som verdens bedste sprinter nok havde skiftet ejermand. Selvfølgelig var han uhyre godt hjulpet af, at det var i samme løb, Van der Poel sprang ud som sublim lead-out man, men de italienske landeveje viste os alle, at Philipsen nu havde fået det, han hidtil havde manglet, nemlig den sidste fart, der sammen med hans eminente positioneringsevne ville give ham alt det, der udgør den komplette sprinterpakke.

 

Jeg kan huske, at jeg dengang skrev en analyse med titlen ”Verdens bedste sprinter?” efter den første af hans to sejre i det italienske løb, men vi kunne hurtigt fjerne spørgsmålstegnet. Da året var omme, var det helt tydeligt, at det tronskifte, som Tirreno havde indikeret, var fuldbyrdet, for Philipsen endte ikke blot som altdominerende i Touren, hvor han vandt fire etaper og den grønne trøje, han endte også som årets sejrskonge - langt foran alle andre sprintere.

 

Læs også
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder

 

Det kedelige for enhver konge er, at man før eller siden er tvunget til at abdicere. I sprinterverdenen går det endda pokkers hurtigt. Bare inden for de seneste få sæsoner har Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Sam Bennett, Caleb Ewan, Elia Viviani og Fernando Gaviria alle haft så gode perioder, at de nok selv har følt, at de var verdens bedste sprinter. Det er ret klart, at de ikke alle har været den hurtigste, men de har alle haft sæsoner, hvor sejrene kom væltende med næsten samme hast, som de gjorde det for Philipsen sidste år.

 

Derfor har Philipsen nok også sovet en smule uroligt, da han for nogle måneder siden tog hul på 2024. Han kunne i hvert fald ikke vide sig sikker på, at denne sæson ikke blev den næste i rækken, hvor sprintertronen ville få en ny ejermand, for selvom 2023-sæsonen ikke gav den mindste antydning af et fysisk forfald, var der stadig grund til at være i tvivl om varigheden af hans regeringsperiode. Hvor hurtigt ville Olav Kooij udvikle sig? Kunne Sam Welsford støde ham af tronen, når han endelig fik et nyt tog? Og hvor meget skulle vi lægge i de overlegne spurter, Jonathan Milan, der aldrig rigtigt spurtede mod de bedste i 2023, viste i Giroen?

 

Begyndelsen af året har næppe gjort ham mere rolig. Først kunne han se, hvordan Welsford i Australien rigtigt nok udviklede sig til den ventede sejrsmaskine, da den lynhurtige, men positioneringssvage australier indgik et ægteskab med et stærkere tog og ikke mindst Danny van Poppel. Dernæst kunne han se, hvordan en af sprinterveteranerne, Tim Merlier, viste et hidtil uset niveau i UAE Tour, der traditionelt er verdens stærkest besatte sprinterløb. Og selvom modstanden var begrænset, så Milan skræmmende hurtig ud i Valencia, hvor han i øvrigt også klatrede på et hidtil uset niveau.

Annonce

 

Efter at et styrt forhindrede ham i at teste sprinterbenene i Kuurne, var det derfor D-dag for Philipsen denne tirsdag. Naturligvis stod og faldt hele hans status som sprinterscenens fineste repræsentant ikke med en god spurt i dag i Follonica, hvor han faktisk for et år siden blev slået af Fabio Jakobsen, da Fernando Gaviria tvang ham til at åbne en lang spurt, men den ville alligevel give en ide om, hvorvidt hans sprintertrone var troet. Baseret på det, jeg har set på det sidste, er der nemlig tre mand, der muligvis kan overhale ham i år, nemlig Welsford, Milan og Merlier, og i dag var han oppe mod hele to af sine trusler.

 

Da røgen havde lagt sig efter løbets første sprinterslag i Follonica, stod det imidlertid klart, at der slet intet nyt var under sprintersolen. Nok var modstanden voldsom, men Philipsen krydsede stregen med en endnu større afstand til rivalerne, end vi plejede at se det i 2023. Hvis han vågnede med koldsveden løbende ned af den belgiske krop i morges, kan han nu gå i seng med en vis tiltro til, at sprintertronen fortsat er hans.

 

Helt så enkelt er det dog ikke. Sidste år bød Follonica på en rigtig boulevardspurt, men i år havde arrangørerne besluttet, at de ville lave en af de kringlede finaler, de elsker. Derfor var der pludselig placeret et sving bare 300 m fra stregen, og den slags gør selvsagt altid en spurt meget speciel. Her handlede det nemlig slet ikke så meget om fart, men derimod om positionering.

 

Det var Philipsen dog næppe ked af. Sidste år så han ud til at være den bedste på alle sprinterdisciplinens parametre, men hvor han i år skal bevise, at han stadig er hurtigere end Merlier, Milan og Welsford, er ingen i tvivl om, at han er feltets positioneringskonge. Den positionering, der til gengæld er den helt store svaghed for hans tre rivaler, mestrer han som få, og det gjorde også, at han skilte sig ud som manden, der skulle slås denne eftermiddag. Spurten ville nemlig næppe blive nogen udmåling på fart, men derimod afgjort på den positioneringsevne, hvor hverken Merlier eller Milan kommer i nærheden af at være blandt verdens bedste.

 

Derfor kom det da også som verdens mindste chok, at Philipsen sad præcis, hvor han skulle, da de to tog, der på forhånd lignede de stærkeste, nemlig Intermarché og Uno-X, havde domineret finalen frem mod sidste sving. Lidt overraskende var der byttet rundt på de norske roller, så det var Alexander Kristoff, der kørte lead-out for Søren Wærenskjold, men det job ved vi, at den norske veteran mestrer som få. Det husker vi fra dengang, han hos UAE have en kort karriere som sidste mand for Fernando Gaviria, og hvor han leverede nogle sublime lead-outs. Derfor var det også kun naturligt, at de to nordmænd gik først igennem svinget.

 

Eller det gjorde de i hvert fald næsten. Deres svingteknik var nemlig ikke helt som håbet, og i stedet var det Tim Merlier, der akkurat som frygtet måtte forsøge noget overilet, da han igen havde tabt positionskampen. Med høj fart var han nødt til nok engang at redde det hele med en sen manøvre, og pludselig var det ham og ikke en nordmand, der kom først ud af svinget.

 

Læs også
Dansker inden klassiker: Vi kører for at vinde

 

Den slags har Merlier prøvet før. Da han var så suveræn i Emiraterne, tabte han nemlig samtlige positionskampe, men på de brede boulevarder var der plads til, at han kunne redde det hele med den tårnhøje topfart, han har udviklet. Den luksus har han bare ikke i Europa, hvor vejene er smallere og finalerne mere kringlede, og derfor har vi hele tiden vidst, at han ville få langt vanskeligere ved at vinde på sportens hovedkontinent.

 

Det måtte han sande igen i dag. Med en dårlig position inden svinget havde han ikke rigtigt andet valg end at forsøge med sin kamikazemanøvre, men selv for en ustoppelig Merlier er 300 m i modvind trods alt for langt. Alligevel kunne manøvren sagtens være lykkes. Merlier er nemlig så skræmmende lige nu, at han hurtigt slog så stort et hul, at han endda havde tid til at stoppe sin spurt undervejs og alligevel ende som nr. 2.

 

Problemet var bare, at han havde den helt forkerte mand i hjulet. Philipsens eminente evne til at manøvrere i spurterne kom nemlig til udtryk, da han tog svinget langt bedre end de slagne nordmænd, og på nul komma fem var det ham, der sad klistret til Merliers baghjul. Herefter kunne han bare vente på, at modvinden og de 300 m fyldte Merliers stakkels ben med syre, inden han let kunne træde forbi til det, der er den første er utvivlsomt mange, mange sejre.

 

I virkeligheden gjorde spurten os ikke spor klogere på, hvem der er hurtigst. Merlier havde aldrig chancen for at slå Philipsen under disse omstændigheder, men den viste, at der nok alligevel ikke skal skiftes ud på sprintertronen lige foreløbig. Det kan sagtens være, at vi vil se en af de tre rivaler slå Philipsen på fart senere på året, men når man ser på det komplette sprinterbillede, der også handler om positionering, kommer ingen i nærheden af Philipsen. I dag fik han endelig også definitivt bevist, at han altså ikke vinder på grund af Van der Poel. Tværtimod har holdet til dette løb udstyret ham med et overraskende svagt tog.

Annonce

 

Merlier kan dog alligevel tage meget positivt fra dagens spurt. At han kunne køre en 300 m lang modvindsspurt og alligevel ende som nr. 2, siger meget om den udvikling, han synes at have gennemgået over vinteren. Det lykkedes ham jo faktisk også at køre sin spurt, og tidligere havde man næsten med sikkerhed kunnet sige, at det aldrig ville lykkes i en finale med et sving bare 300 m fra stregen. Til gengæld må han nok engang sande, at hans tog med Jordi Warlop og Bert Van Lerberghe ikke er godt nok, heller ikke når de får hjælp af Kasper Asgreen og Julian Alaphilippe.

 

Han kan i hvert fald være mere tilfreds end Milan. Italieneren har ellers på papiret fået et ganske stærkt tog med Edward Theuns og Simone Consonni, men deres første forsøg i en spurt på dette niveau gik helt galt. Den store italiener kom aldrig frem, og dermed har han stadig aldrig prøvet at køre en spurt mod Merlier og Philipsen - i hvert fald ikke siden han fik sit gennembrud. Heldigvis kan både han og Merlier se frem til søndagens etape, hvor der bydes på en rigtig boulevardspurt i stil med dem, vi ser i Emiraterne. Her får vi forhåbentlig en mere direkte styrkeudmåling på fart.

 

Det gjorde vi ikke i dag, hvor vi i stedet fik et billede på de bedste tog. Her skilte Intermarché og Uno-X sig ud på forhånd, og det var derfor ikke uventet, at det var de to hold, der dominerede finalen. Resultatet blev da også et par fine placeringer til Wærenskjold og Biniam Girmay, der dog senere måtte se sig deklasseret. For Girmay var det - i hvert fald inden deklasseringen - en bekræftelse på det, vi så i Australien, hvor han også positionerede sig bedre end tidligere, ligesom han nu er hjulpet af et langt stærkere tog end hidtil. For Wærenskjold er det spørgsmålet, om vi skal til at vænne os til, at Kristoff permanent vil gå mere over i en hjælper- og mentorrolle.

 

Det var heller ikke uventet at se Amaury Capiot fremme. Positionering har altid været hans spidskompetence, og dagens resultat bekræfter blot det, vi så i Oman, nemlig at han endelig er tilbage efter den endeløse knæskade. Mere overraskende var Axel Zingles podieplads, for normalt ville man forvente, at Cofidis ville køre for Stanislaw Aniolkowski. Om det var planen, ved jeg heller ikke, men at Zingle med sin gode positioneringsevne kunne gøre det godt i netop en sådan finale, kan til gengæld ikke overraske.

 

Langt mere uventet var det at se Casper van Uden helt fremme. Vi så jo i AlUla Tour, at han synes at have fundet en ny fart, men til gengæld kneb det i den grad med positioneringen i Algarve. I dette løb har han endda endnu ringere støtte, og derfor lignede denne finale en på forhånd tabt kamp. Det blev det heldigvis ikke, og hvis det er udtryk for, at han bare havde uheld i Algarve, ligner han igen den spændende sprinter, han var inden den lidt skuffende 2023-sæson.

Annonce

 

Læs også
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt

 

Ethan Vernon og hans nye israelske tog med Tom Van Asbroeck og Corbin Strong kom vel også hæderligt fra start, når man tager i betragtning, at de aldrig tidligere har kørt sammen. Polit-mandskabet må også være jublende lykkelige for en top 10, der bekræfter det, vi så i 2023, nemlig at Giovanni Lonardi endelig har lært at positionere sig - og nu endda på den største scene af dem alle. Ja, selv FDJ kan være tilfredse, for det lå bestemt ikke i kortene, at de skulle have en top 10 med Fabian Lienhard i dette selskab.

 

Til gengæld var det også en trist dag for feltets mange hensygnende supersprintere. Caleb Ewans triste, triste start hos Jayco fortsatte nemlig, da han kom til kort med et tog, der dog heller ikke lignede det stærkeste. Den engang så positioneringssikre Phil Bauhaus fortsatte også de triste takter fra Emiraterne, hvor han aldrig lykkedes med at sidde rigtigt, som han ellers plejer. Og helt galt gik det for Mark Cavendish, der end ikke fik lov at spurte, da en defekt og en lidt besynderlig beslutning om ikke at sende folk tilbage til ham sendte ham helt ud af kampen. At det så ikke lykkedes for Marius Mayrhofer eller Nicolo Parisini var trods alt lettere at leve ned, for de kører trods alt for hold, der ikke har samme rutine i massespurter på dette niveau, selvom Tudor-toget imponerede i Algarve med dele af den formation, de har til rådighed her.

 

I klassementet kom der selvsagt ingen ændringer. Filippo Ganna havde ellers chancen for at køre sig i trøjen, hvis han kunne få del i bonussekunder, men det lykkedes ikke. Hans 18. plads indikerer ellers, at han prøvede, men Vueltaen lærte os jo, at et sent sving nok ikke er det, han skal bruge, hvis han skal vinde massespurter på dette niveau. Derfor er det fortsat Juan Ayuso, der sidder på tronen, inden Jonas Vingegaard om nogle dage indleder sit attentatforsøg.

 

Det attentatforsøg håber det spanske vidunderbarn at overleve, og nu har han en mand at søge inspiration hos. Det var nemlig præcis et lignende attentatforsøg, Merlier og Milan i dag satte ind på Philipsen og overtage den trone, han satte sig så tungt på for et år siden. Det attentatforsøg er bestemt ikke slut endnu, efter i dag står det klart, at det nok ikke har den allerstørste chance for at lykkes. Det kan måske godt være, at de vil vise sig at være hurtigere allerede på søndag, men når man tegner det fulde sprinterbillede, er der stadig næppe nogen, der kommer i nærheden af feltets ukronede sprinterkonge.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Tirreno - Adriatico
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 29. maj 2024

Landevej
UAE-profil vender tilbage på cyklen efter mareridtsstyrt
Landevej
Fransk guldfugl sværger troskab: Jeg vil give alt tilbage
MTB
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt
Landevej
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder
Landevej
Sejrsfattig maj koster - Danmark falder tilbage
Landevej
Danskerhold melder fra: Hvad er formålet?
Landevej
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?

Tirsdag den 28. maj 2024

Landevej
Følg onsdagens Tour-generalprøve i bjergene og belgiske puncheurfest
Landevej
Frankrig udtager OL-truppen – profil er bitter over fravalg
Landevej
Pogacar er halvvejs gennem sin store plan: Alt er bedre end forventet
Landevej
Vismas klassementstalent vender snart tilbage efter biluheld
Landevej
Bora-chef svarer på rygter om Van Aert og Pidcock
Landevej
Medie: Saudi-Arabien tæt på Giro-start i 2026

Annonce

Landevej
Geler, barer og dunke: Soudal Quick-Step viser indtaget fra Giroen
Landevej
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Landevej
Jan Ullrich åbner cykelmuseum i Tyskland
Landevej
Danmarks U23-landshold går efter stor sejr
Landevej
Visma-sportsdirektør: Van Aert hører til i Touren
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Froome klar til comeback i jagten på Tour-deltagelse
MTB
Frikendt og udtaget til OL: En medalje er mit mål

Annonce

Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Kæmpe OL-konflikt: Mesteren er droppet
Landevej
Pogacar udbygger enormt forspring til Vingegaard

Annonce

Mandag den 27. maj 2024

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Ud i skoven og løbe rundt” – Gravelkongens røverhistorier fra GP Herning
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewTobias Aagaard beskriver kaotisk Fyen Rundt
Landevej
Stor BORA-profil forlader holdet efter denne sæson

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewNorman sender "stor tak" til konkurrent efter hjemmebanetriumf
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLidl-Trek-sportsdirektør roser den danske A-klasse efter skuffende weekend
Landevej
Kvinde med rollator ramt ved traditionsrigt UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester sætter ord på hektisk finale
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da Merlier - og en defekt - vendte verden på hovedet
Landevej
Vildt vægmaleri af Giro d'Italia i Rom
Landevej
Stor profil tog fem kilo på under Giroen
Landevej
Pogacars løjtnant sender advarsel til Tour-rivalerne
Landevej
Bemærkelsesværdig sejrsstime er forbi
Landevej
Pogacar smadrer Giro-rekord
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
Landevej
Vinder af ungdomstrøjen drømmer om Maglia Rosa
Landevej
Stjerne varsler landevejscomeback
Landevej
Hård bjergetape ændres
MTB
Danmark kikser ekstra OL-plads
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Søndag den 26. maj 2024

Landevej
Deja vu-ramt Geraint Thomas ”forstår ikke cykling nu om dage”
Landevej
Se highlights fra 21. etape af Giroen
Landevej
Smertefri Van Aerts selvtillid vokser - Evaluering afgør Tour-deltagelse
Landevej
Tabt leadout og øl kunne ikke forhindre triumfen: Sagde undskyld til drengene
Landevej
Pogacar: Det er crazy
Landevej
Supersprinter laver hattrick og vinder alle etaper – danmarksmesteren snupper bjergtrøjen
Landevej
Pogacar vinder Giroen – Merlier triumferer i det sidste slag i Rom
Landevej
Sådan forløb Giroens sidste etape
Landevej
Belgisk kæmpetalent snupper den samlede sejr på sidste etape
Landevej
Danskers holdkammerat vinder afslutningsetapen
Landevej
Norsgaard fældet på vej mod stor triumf - Bettiol vinder samlet
Landevej
Lasse Norman spurter sig til sejr i barskt hjemmebaneløb
Landevej
Hollandsk sprintertalent tager suveræn sejr
Landevej
Kristoff vinder foran Van Aert – Franskmand vinder samlet
Landevej
Optakt: 21. etape af Giro d’Italia
Landevej
17-årig dansker imponerer i Schweiz
Landevej
Optakt: 3. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Historien om en Giro fortalt på bare én dag
MTB
Dansk stjerne misser topresultat
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of Norway
Landevej
Favoritvurdering: Rund um Köln
Landevej
Belgisk hold udraderer al modstand – tager både etape og samlet sejr
Landevej
Spanier tager karrierens første seniorsejr
Landevej
Dansker kører flot resultat hjem i Italien
Landevej
Syg O’Connor tilfreds trods misset podie
Landevej
Italiensk dominans forvandles til sejr i Japan
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewUno-X gør klar til titelforsvar: Vi skal spænde hjelmen
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interview”Det ku’ jo være” – Lidl-Trek vil udfordre de vante sprintere
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewAirtox har klar plan, så de ikke har ansvaret
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewFladt hierarki hos stjernerne: Mads Würtz og landsholdet vil i offensiven
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFormstærk konti-profil har øje på konkurrenterne i ”kaosspurt”
Landevej
Ekstatiske Martínez skal på podiet: Jeg takker Gud
Landevej
Geraint Thomas har én ting på Pogačar: Dét kommer han ikke til at gøre
VIS FLERE

Annonce