Prøv vores nye app
Tirreno-Adriatico-analyse: Da den lange tørke blev brudt på udebane
07. marts 2024 14:04Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Tirreno-Adriatico, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 3. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Det sker af og til, at ryttere vinder i for dem helt uvant terræn. Det mest berømte eksempel er naturligvis, da gigantiske Eros Poli besejrede Mont Ventoux og tog en sejr, tyngdekraften burde have gjort umulig. Nogle vil sikkert også huske, hvordan Ben Swift, der ellers var kendt som en holdbar sprinter, for nogle år siden var meget, meget tæt på at vinde på Alpe d’Huez. Og så er der naturligvis sejre, der i momentet måske ikke var så overraskende, men som få år tidligere havde været helt udelukkede, nemlig da sprinteren Laurent Jalabert vandt Vueltaen, den tunge tempospecialist Bradley Wiggins vandt Touren, og den ligeledes tunge brostensrytter Geraint Thomas også vandt verdens største cykelløb.

 

Så stor en overraskelse var det bestemt ikke, at Phil Bauhaus i dag kunne bryde en mere end et år lang sejrstørke ved at spurte sig til sejr i en dramatisk afslutning på en ellers lang og kedsommelig 3. etape i Tirreno-Adriatico. Tyskeren er trods alt kendt som sprinter, og sejren kom i en afslutning, vi fra det første besøg i 2021 havde set som en god chance for holdbare sprintere. Alligevel stod Bauhaus næppe højt på mange favoritlister, da rytterne begav sig ud på det 225 km lange, iskolde maraton i morges.

 

Læs også
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder

 

For nogle år siden havde det i hvert fald været helt uhørt. Dengang var tyskeren kendt som en sprinter i den helt tunge kategori. Han var af den type, der ikke skulle se mange motorvejsbroer, inden han blev sat af, men til gengæld var han en yderst lovende en af slagsen. Han tog en tidlig sejr i et svagere felt i Dauphiné, men da han pludselig dukkede op som vinder i et uhyggeligt stærkt felt i Abu Dhabi Tour i 2018, forstod man, at Tyskland måske havde fået endnu en supersprinter til rækken.

 

Så langt kom han aldrig, selvom han lignede en mand, der havde taget et stort skridt i sin udvikling, da han virkede skræmmende stærk i indledningen til den amputerede 2020-sæson. Alligevel har han været kendt som en ganske kapabel sprinter, der bestemt har fortjent at have været Bahrains store sprintersatsning i nu en del år. Det er trods alt ikke alt for mange cykelryttere, der kan prale af mere end 20 sejre, og selvom Bauhaus mest har vundet på lidt lavere niveau, har han også et par store af slagsen. Blandt andet tog han lidt af en skalp for to år siden, hvor han vandt en Tirreno-etape, og i samme sæson var han bare få millimeter fra at tage den helt store gevinst i Giroen.

 

Netop den Giro-spurt var også starten på en udvikling, der gør, at det måske alligevel ikke var så overraskende, at Bauhaus i dag stod øverst på podiet på en dag, han også efter eget udsagn havde regnet som værende for svær. Den Giro blev nemlig en lang lidelseshistorie for tyskeren, der uden den store støtte fra et Bahrain med fokus på klassementet aldrig kom i nærheden af sejren i de flade massespurter. Da de så pludselig skulle spurte i en let stigende finale, var han pludselig uhyre tæt på at snyde den i det løb ellers helt ustoppelige Arnaud Demare, der modsat Bauhaus var kendt for at elske stigende finaler.

Annonce

 

Siden dengang er der sket noget med den store tysker. Måske startede det allerede i 2021, hvor han knuste al modstand i en ret hård stigende spurt i Polen, men i dag ser det ud til, at det helst skal stige, hvis Bauhaus skal have en chance. Det er meget sigende, at hans sejrsstime er tørret helt ud, og at han indtil i dag ikke havde vundet én eneste gang siden sidste års Tour Down Under - og da han sejrede i Australien var det netop i en let stigende finale.

 

Til gengæld har det knebet i de flade spurter. Han oplevede en kortvarig renæssance med to podiepladser i de to første massespurter i Touren sidste år, men der har godt nok været langt til den sejsmaskine, han tidligere var. Senest var det helt galt i Emiraterne for nogle uger siden, hvor han var så langt fra fordums styrke, at man for alvor var begyndt at miste troen på den store tysker. Den tanke blev blot bekræftet, da han i går missede helt ud i den første massespurt i årets løb.

 

Men da det så i dag blev tid for de hårdføre sprintere i en finale, hvor Mathieu van der Poel havde sejret foran Wout van Aert for tre år siden - to navne, man normalt slet ikke vil sammenligne med Bauhaus - var der pludselig gevinst og et længe ventet brud på den alenlange tørke, der for en sprinter som ham må have føltes som en evighed. Jeg var næppe den eneste, der blev taget totalt på sengen af det resultat. Nej, faktisk var jeg med sikkerhed ikke den eneste, for Bauhaus sagde selv efterfølgende, at det også kom bag på ham.

 

Det siger imidlertid meget fint noget om den udvikling, han har gennemgået. Nej, han bliver aldrig nogen bjergged, og han falder stadig i kategorien ”tung sprinter”, men i dag skal vi nok tilskrive ham de bedste chancer for at vinde, hvis der skal spurtes lidt op ad bakke. Og det er jo ikke så mærkeligt. Man ser ofte, at sprintere med tiden mister noget fart, men til gengæld vinder noget på holdbarheden - med ovenfor omtalte Jalabert, som det vildeste og mest absurde eksempel.

 

Nu var Bauhaus naturligvis heller ikke uheldig med omstændighederne. Ganske vist lagde EF det benhårde tryk, der på sidste stigning skulle trætte sprinterne, så Alberto Bettiol - ja, selv Richard Carapaz erkender åbenbart, at han er så formsvag, at han lige så godt kunne træde ind i en hjælperrolle, så det kunne blive ekstra hårdt - men i selve finalen blev det meget passivt. Som læsere af min optakt vil vide, havde jeg regnet med, at Ineos ville sætte et rasende tempo på den ikke helt lette bakke op mod svinget med 1000 m igen med det dobbelt formål at trætte de rene sprintere og sikre Tom Pidcock den bedst mulige position i den positionskamp, der i den kringlede finale var altafgørende.

 

Det skete imidlertid aldrig. I stedet fik Jasper Philipsens Alpecin i vidt omfang lov at styre showet, som de gerne ville, og de havde ingen interesse i, at det skulle være hårdt. Og dernæst kom naturligvis Bauhaus’ helt store gave i form af det styrt, der både fjernede Philipsen, som i lyset af udviklingen fremstod som gigantisk favorit, og fik sat alle andre end ham selv og Kevin Vauquelin så langt tilbage, at han med sin heldigvis også ganske flotte spurt kunne holde hele vejen.

 

Læs også
Dansker inden klassiker: Vi kører for at vinde

 

Det skal imidlertid ikke tage noget fra Bahrain. Jeg har ellers på det seneste været temmelig frustreret over at se, hvordan det på papiret så stærke tog med Nikias Arndt og Andrea Pasqualon slet ikke har kunnet få det til at fungere. Det kunne de imidlertid i dag, hvor de var nøglen til Bauhaus’ sejr i en afslutning, hvor positionering viste sig at blive endog endnu mere afgørende end antaget.

 

Den kostede i hvert fald dyrt for Jonathan Milan. Italieneren lurede som etapens store joker, men usikkerheden om hans holdbarhed var stor. Igennem 2023 kunne han ikke overleve den mindste motorvejsbro, men hans sæsonstart havde indikeret, at han havde genfundet den holdbarhed, han havde i 2022. At han ville være rasende hurtig i den let stigende spurt, var de færreste nok i tvivl om, men om han overhovedet ville komme så langt, var flere nok usikre på.

 

Nu blev etapen slet ikke så hård, og derfor blev vi nok heller ikke meget klogere på hans reelle holdbarhed, men vi lærte til gengæld, at han stadig kæmper med sin positionering. Det var jo bestemt ikke, fordi han sad dårligt, men i det sidste sving sad han stadig så langt tilbage, at der var for langt frem til Bauhaus, selvom han fik bekræftet sin imponerende fart. Det var i hvert fald svært ikke at få et deja-vu til Giroen, hvor han flere gange leverede de vildeste comebacks fra ringe positioner, men desværre altid kom for sent - akkurat som han gjorde i dag. Lidl kan dog trøste sig med, at mere og mere peger på, at Milan vil få en fremragende sæson.

 

Det skal Philipsen nok også få, selvom hans kollision med Marius Mayrhofer nok kostede ham den anden sejr på to dage. Desværre fik uheldet bare en dramatisk indflydelse på dagens resultat. Det eliminerede i hvert fald også Axel Zingle, der sad perfekt i en for ham ideel finale og endelig synes på vej tilbage på sporet, samt hans holdkammerat Stefano Oldani, der også sad godt placeret i en spurt, som passede ham glimrende. Det fjernede også min forhåndsfavorit, Tom Pidcock, der ellers også sad glimrende, men i lyset af etapens udvikling var hans sejrschancen nok alligevel forduftet. Og så fjernede det ikke mindst Corbin Strong, der efter fremragende forarbejde af Simon Clarke sad perfekt til at bekræfte, hvor god han er i denne slags stigende spurter.

Annonce

 

Det er Kevin Vauquelin nok ikke ked af. Det er i hvert fald svært at tro, at det franske stortalent havde sikret sig 4 bonussekunder, hvis alle de nævnte hurtige folk havde kunnet køre deres spurt. Resultatet gør ham imidlertid endnu mere spændende i dette løb, hvor hans gode enkeltstart indikerede, at han er på vej tilbage efter det styrt, der i Var satte ham lidt tilbage, og de uheld, der ødelagde hans Strade. Testen skal stå i bjergene, men han har i hvert fald sikret sig et godt udgangspunkt.

 

Vauquelins plads i top 3 understregede også det, vi allerede lærte for tre år siden, nemlig at det er en sjov afslutning, der passer til både holdbare sprintere og lettere folk. Det så vi også i år, hvor Bauhaus og Milan fik selskab af den stadig stærkere og mere lovende Mayrhofer, der ligeledes må betegnes om en holdbar sprinter, i en top 10, der også talte Andrea Vendrame, der vel er lidt en mellemting mellem de lette og de tunge, samt typer som Alberto Bettiol, Simone Velasco, Kevin Vermaerke og Damiano Caruso, der nok skulle have haft en hårdere finale, hvis de skulle vinde. Den forsøgte Bettiol - og endda Carapaz - jo ellers at skabe, men desværre fik han slet ingen hjælp fra andre hold, der som Ineos kunne have bidraget til den mission.

 

I det mindste fik han et resultat med hjem. Det er mere, end man kan sige om uheldige Ivan Garcia Cortina, der ellers imponerede med en 13. plads trods en benhård opkørsel efter en defekt, eller Vincenzo Albanese, hvis skuffende sæsonstart fortsætter. Endnu større har skuffelsen været hos Biniam Girmay, hvis hold arbejdede hele dagen, men som var helt usynlig i finalen, hvilket vel desværre indikerer dårlige ben og endnu et tegn på det totale tab af holdbarhed, vi har set hos det tidligere supertalent.

 

Soudal havde også endnu en trist, trist dag, hvor finalen som ventet blev for hård til Tim Merlier, og hvor der slet ikke var spor af den Julian Alaphilippe, der i gamle dage aldrig havde ladet denne finale glide sig af hænde. Caleb Ewan, der tidligere havde været den naturlige storfavorit til denne afslutning, bekræftede også det totale tab af holdbarhed, vi så i Oman, og som gør ham helt, helt usandsynlig som vinder af det Sanremo, han ellers elsker. Uno-X måtte skifte hest fra en frysende Magnus Cort til Alexander Kristoff, der var lige vel optimistisk at tro på sig selv i en afslutning som denne og faldt for langt tilbage på den sidste bakke. Og helt galt er det med Filippo Ganna, hvis Sanremo-form synes helt væk efter et tab på mere end 8 minutter - og som derfor måske forklarer, hvorfor Ineos var så passive.

 

Til gengæld sad Juan Ayuso, hvor han skulle, selvom han tydeligvis ikke var en mand, der havde planer om at blande sig med sprinterne. Det gjorde han til gengæld ikke helt i den indlagte spurt, hvor han let kunne have sikret sig et gratis sekund, men lod sig overrumple af Neilson Powless, der jo ellers ikke har vist en form, der gør det sandsynligt, at han kan bruge det sekund til meget. Det er Jonas Vingegaard til gengæld utvivlsomt glad for, for han har ikke umiddelbart brug for flere tidstab til det spanske vidunderbarn, der jo altså også afstod fra at jagte bonussekunder i finalen.

Annonce

 

Læs også
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt

 

Det havde ellers været lidt af et statement, hvis han havde slået typer som Milan og Bauhaus i en spurt. I lyset af etapens udvikling og deraf følgende begrænsede hårdhed ville det i hvert fald nok have været en mere overraskende sejr, end det havde set ud til fra morgenstunden. Det ville trods alt ikke være hver dag, at man ville se ham, Milan og Bauhaus slås om den samme sejr, men det er jo den slags, der af og til sker i cykelsporten, nemlig at en rytter vinder på det, der vel bedst kan betegnes som hans udebane. Det viste Bauhaus i dag, da han endelig fik brudt sin tørke. Indtil nu har de flade og klassiske massespurter nemlig været hans hjemmebane og dagens finale en udebane. Spørgsmålet er, om det fremover vil være omvendt.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

INFO
Optakter
Nyheder
Tirreno - Adriatico
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 29. maj 2024

Landevej
LIVE nu: Gaudu og Martinez lægger pres på i fransk bjergløb
Landevej
UAE-profil vender tilbage på cyklen efter mareridtsstyrt
Landevej
Fransk guldfugl sværger troskab: Jeg vil give alt tilbage
MTB
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt
Landevej
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder
Landevej
Sejrsfattig maj koster - Danmark falder tilbage
Landevej
Danskerhold melder fra: Hvad er formålet?
Landevej
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?

Tirsdag den 28. maj 2024

Landevej
Frankrig udtager OL-truppen – profil er bitter over fravalg

Annonce

Landevej
Pogacar er halvvejs gennem sin store plan: Alt er bedre end forventet
Landevej
Vismas klassementstalent vender snart tilbage efter biluheld
Landevej
Bora-chef svarer på rygter om Van Aert og Pidcock
Landevej
Medie: Saudi-Arabien tæt på Giro-start i 2026

Annonce

Landevej
Geler, barer og dunke: Soudal Quick-Step viser indtaget fra Giroen
Landevej
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Landevej
Jan Ullrich åbner cykelmuseum i Tyskland
Landevej
Danmarks U23-landshold går efter stor sejr
Landevej
Visma-sportsdirektør: Van Aert hører til i Touren
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Froome klar til comeback i jagten på Tour-deltagelse
MTB
Frikendt og udtaget til OL: En medalje er mit mål

Annonce

Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Kæmpe OL-konflikt: Mesteren er droppet
Landevej
Pogacar udbygger enormt forspring til Vingegaard

Annonce

Mandag den 27. maj 2024

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Ud i skoven og løbe rundt” – Gravelkongens røverhistorier fra GP Herning
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewTobias Aagaard beskriver kaotisk Fyen Rundt
Landevej
Stor BORA-profil forlader holdet efter denne sæson

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewNorman sender "stor tak" til konkurrent efter hjemmebanetriumf
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLidl-Trek-sportsdirektør roser den danske A-klasse efter skuffende weekend
Landevej
Kvinde med rollator ramt ved traditionsrigt UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester sætter ord på hektisk finale
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da Merlier - og en defekt - vendte verden på hovedet
Landevej
Vildt vægmaleri af Giro d'Italia i Rom
Landevej
Stor profil tog fem kilo på under Giroen
Landevej
Pogacars løjtnant sender advarsel til Tour-rivalerne
Landevej
Bemærkelsesværdig sejrsstime er forbi
Landevej
Pogacar smadrer Giro-rekord
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
Landevej
Vinder af ungdomstrøjen drømmer om Maglia Rosa
Landevej
Stjerne varsler landevejscomeback
Landevej
Hård bjergetape ændres
MTB
Danmark kikser ekstra OL-plads
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Søndag den 26. maj 2024

Landevej
Deja vu-ramt Geraint Thomas ”forstår ikke cykling nu om dage”
Landevej
Se highlights fra 21. etape af Giroen
Landevej
Smertefri Van Aerts selvtillid vokser - Evaluering afgør Tour-deltagelse
Landevej
Tabt leadout og øl kunne ikke forhindre triumfen: Sagde undskyld til drengene
Landevej
Pogacar: Det er crazy
Landevej
Supersprinter laver hattrick og vinder alle etaper – danmarksmesteren snupper bjergtrøjen
Landevej
Pogacar vinder Giroen – Merlier triumferer i det sidste slag i Rom
Landevej
Sådan forløb Giroens sidste etape
Landevej
Belgisk kæmpetalent snupper den samlede sejr på sidste etape
Landevej
Danskers holdkammerat vinder afslutningsetapen
Landevej
Norsgaard fældet på vej mod stor triumf - Bettiol vinder samlet
Landevej
Lasse Norman spurter sig til sejr i barskt hjemmebaneløb
Landevej
Hollandsk sprintertalent tager suveræn sejr
Landevej
Kristoff vinder foran Van Aert – Franskmand vinder samlet
Landevej
Optakt: 21. etape af Giro d’Italia
Landevej
17-årig dansker imponerer i Schweiz
Landevej
Optakt: 3. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Historien om en Giro fortalt på bare én dag
MTB
Dansk stjerne misser topresultat
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of Norway
Landevej
Favoritvurdering: Rund um Köln
Landevej
Belgisk hold udraderer al modstand – tager både etape og samlet sejr
Landevej
Spanier tager karrierens første seniorsejr
Landevej
Dansker kører flot resultat hjem i Italien
Landevej
Syg O’Connor tilfreds trods misset podie
Landevej
Italiensk dominans forvandles til sejr i Japan
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewUno-X gør klar til titelforsvar: Vi skal spænde hjelmen
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interview”Det ku’ jo være” – Lidl-Trek vil udfordre de vante sprintere
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewAirtox har klar plan, så de ikke har ansvaret
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewFladt hierarki hos stjernerne: Mads Würtz og landsholdet vil i offensiven
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFormstærk konti-profil har øje på konkurrenterne i ”kaosspurt”
Landevej
Ekstatiske Martínez skal på podiet: Jeg takker Gud
Landevej
Geraint Thomas har én ting på Pogačar: Dét kommer han ikke til at gøre
VIS FLERE

Annonce