Tidligere rytter foreslår nyt pensionssystem
13. juni 2018 13:08 af Jørgen Nielsen Foto: Sirotti

Langt de fleste professionelle cykelryttere har ikke meget at se frem til rent økonomisk, når karrieren slutter. Men den tidligere italienske rytter Marco Pinotti, der arbejder som træner hos BMC, har nu udarbejdet et forslag, der kombinerer sportens rodede præmiepengesystem med en delvis solidarisk pensionsordning, der vil give både rytterne og sporten store fordele.

I 2015 blev der i alt udbetalt omkring 15 mio. euro i præmiepenge i professionel cykelsport dvs. ca. 112 mio. danske kroner, forklarer Marco Pinotti i en artikel skrevet i samarbejde med Steve Maxwell fra The Outer Line. Præmiepengene strækker sig lige fra en 100 euro spurtpræmie i et lille flamsk løb til de samlede 2.5 mio. euro, som Tour de France udbetaler. Men administrationen af præmiepengene foregår på en så bureaukratisk og kompliceret måde, at de sjældent virker til at motivere aggressiv kørsel, og samtidig bliver pengene ofte udbetalt særdeles lang tid efter, de er vundet. Ofte op til mere end et år. Endelig skrumper beløbet efter diverse fradrag typisk ind til ingenting og ender i realiteten med at blive til ”øl-penge”, så du kan give en omgang eller to ved en festlig lejlighed.

 

Marco Pinotti foreslår i stedet, at alle præmiepenge indgår i en samlet pulje, som rytterne solidarisk deler baseret på aktivitetsindsats, efter cyklen er sat i skuret. Og en betingelse for at få adgang til pensionsmidlerne er, at rytteren ikke har begået større dopingforseelser.

 

Sådan er systemet nu

Omkring 90 % af præmiepengene bliver ad forskellige og indviklede kanaler udbetalt til rytteren med typisk stor forsinkelse, og skatten bliver trukket med det samme. Resten bliver delt mellem UCI, der får 2 % til antidoping-initiativer, og 7 % til rytternes ”fagforening” CPA, der administrerer rytternes nuværende pensions/solidaritetsfond. Systemet er langsomt, bureaukratisk og i løb af processen bliver der høvlet en betragtelig del af et i forvejen lille beløb.

 

Pinottis forslag

Cykelprofessoren, som Pinotti også kaldes, foreslår i stedet et delvis solidarisk system, hvor samtlige præmiepenge indgår i en fælles pensionskasse, der først udbetaler pengene til den enkelte rytter i det øjeblik, han går på pension. Da det nu ikke længere kun er de af CPA administrerede penge (ca. 4 %, da CPA bruger ca. 3 % til intern administration), der udgør pensionsfonden, men de 4 % plus ca. 90 %, som nu udbetales direkte til rytterne, så handler det med andre ord om et samlet beløb på godt 14 mio. euro årligt målt i 2015-penge.

 

1. Ifølge Pinotti skal UCI og rytterne i fællesskab etablere et uafhængigt agentur, der skal indkassere samtlige præmiebeløb gennem hele året. Han kalder agenturet Financial Management Company (FMC).

 

2. Dernæst skal der etableres en investereringsfond, som skal administrere, investere og fordele pengene til rytterne, når de går på pension. Han kalder denne fond for the Riders’ Pension Fund (RPF)

 

3. Denne fond skal samtidig etablere og vedligeholde en database, hvor alle ryttere og deres løbsaktiviteter, som er determinerende for det endelige pensionsbeløb, hele tiden holdes opdateret

 

Endelig skal UCI styrkes i rollen som vagthund og sørge for, at alle arrangører rent faktisk udbetaler præmiepengene, det fulde beløb og til tiden. Rytteren skal efter endt karriere selv kunne vælge, om han ønsker alle penge udbetalt som en samlet sum eller fordelt i portioner over år. Og rytteren vil først skulle betale skat af beløbet, når pengene udbetales. Det vil samtidig ske i det land, hvor han er bosat og således ikke som nu, hvor præmiepengene ofte dobbeltbeskattes.

 

Det nye system kort

Marco Pinotti har udarbejdet et imponerende regnestykke, som sammenregner alle implicerede faktorer som fx den totale sum af præmiepenge årligt, samtlige løbsdage på WorldTour-niveau, antal ryttere til start, antal ryttere pr. hold, antal hold, hvor mange løbsdage en rytter har i gennemsnit pr. år, og hvor mange penge hver rytter i gennemsnit indtjener årligt. Endelig har han desuden udregnet hvor mange renter, den akkumulerede sum årligt vil indbringe.

 

Det fører ham så frem til tre eksempler på, hvor meget rytteren vil kunne få udbetalt før skat udregnet efter karrierens længde og aktivitetsniveau og igen under forudsætning af, at rytteren ikke har begået en større dopingforseelse.

 

  1. Professionel karriere på WorldTouren i 4 år: 73.822 euro før skat
  2. Professionel karriere på WorldTouren i 8 år: 155.309 euro før skat
  3. Professionel karriere på WorldTouren i 12 år: 245.254 euro før skat

 

Udlagt i klartekst betyder det fx at en rytter, der stopper efter fire år vil få udbetalt ca. 340.000 danske kroner efter skat, hvilket vil være nok til forsørge ham, såfremt han fx vælger at tage en fireårig erhvervsuddannelse bagefter. Det er en endog særdeles væsentlig forbedring i forhold til den nuværende situation.

 

Djævelen gemmer sig i detaljerne

Pinottis forslag lyder jo meget enkelt og besnærende, men han er godt selv klar over, at der er mange rynker i stoffet, der skal stryges ud, før systemet kan fungere.

 

Først og fremmest vil der jo være stor forskel på, hvor meget rytterne yder med hensyn til antal løbsdage, længden af deres respektive karrierer m.m. Det er vilkår man må acceptere i et delvis solidarisk system, og rent teknisk er det ikke noget, som en god database ikke kan administrere.

 

Det skal også definitivt afklares, hvad der er større og mindre dopingforseelser, således der kan etableres en meget klar skillelinje. Der skal også findes en løsning, der tilgodeser holdmedarbejdere, der under det nuværende system delvis også nyder godt af visse præmiepenge. Endelig vil de ryttere, der i dag foretrækker den mere eller mindre umiddelbare belønning og tydeligt kører efter fx indlagte spurtpræmier og lignende, måske ikke synes om Pinottis forslag.


Vil det virke?

Der er ingen formueforvaltere, internationale skatteeksperter eller pensionsfondsbestyrere blandt Feltets skribentstab, men set i lyset af, at det nuværende system med præmiepenge i cykelsport er en forvirret omgang rod, og de penge, CPA pt. er i stand til at udbetale til ryttere, der stiller cyklen i garagen, er peanuts,  - så kan det næsten ikke andet end blive bedre. Og - som Pinotti selv påpeger - så vil forslaget med sikkerhed sikre to væsentlige forbedringer: Mere fokus på ren cykelsport og en bedre langsigtet personlig økonomi for pensionerede ryttere.

 

Marco Pinotti:

42-årig italiener fra Bergamo og professionel fra 1999 til 2013, hvor han sluttede karrieren hos BMC, hvor han nu arbejder som træner. Seks gange italiensk mester i enkeltstart og flere etapesejre i Giro d’Italia, hvor han i 2010 endte på en samlet 9. plads i klassementet. Hans bog ”The Cycling professor” udkom i 2012.

 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Alaphilippe: Strade Bianche og Milano-San Remo er blandt målene i 2019

Peter Sagan slår Tour-vinder i Shanghai

Nyt mærke indtager det danske marked med opsigtsvækkende tiltag

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Vinderne ved Danish Bike Award 2018

Mikkel Bjergs holdkammerat forlader holdet for at følge OL-drømmen

Bendixen: Jeg er blevet rigere på erfaring

CAS opretholder fire års dopingkarantæne til italiener

BHS-Almeborg Bornholm henter stærk U23 rytter

Tour-vinder: Forvent ikke en fremragende sæsonstart

Mitchelton-Scott: Vi har masser af selvtillid

Contador udpeger Bernal som Tour-favorit

Dansk par sætter banerekord, mens et nyt hold bringer sig i spidsen i Gent

TORSDAG

UCI genindfører et sokkeregulativ

Caja Rural henter spansk banemester til landevejene

Latour glæder sig til ASO-løb i Shanghai

Gauda håber på meget tid med Pinot i 2019

Lappartient om Team Sky: De er lidt som et kedeligt fodboldhold

UCI giver Wout van Aert lov til at finde nyt hold

Fire års karantæne for brug af EPO stadsfæstes af UCI

Danskere får 18-årig amerikaner som holdkammerat

Kasper Würtz Schmidt skifter til Team Aura Energi

Dansk duo i front ved seksdagesløbet i Gent

ONSDAG

Campenaerts om timerekordsforsøg: Ikke helt på plads

To-meter-mand skifter til Israel Cycling Academy

U23-bruttolandsholdstruppen til 2019 er udtaget

De Gendt vil køre tre Grand Tours i 2019

Kristoff: Jeg håber, at holdet vil have mig til at vinde

Test: Isadore Thermerino Jersey

Top 10-rytter ved DM fortsætter karrieren hos WasteApp-O.B.Wiik

Rygte: 52-årige Tafi bliver holdkammerat med Valgren og Bak

Dansk Aqua Blue Sport-rytter ryster på hovedet af direktør

Tom Van Asbroeck skifter til Israel Cycling Academy

Lefevere: At vinde VM i holdtidskørsel var den ultimative triumf

Feltet.dk-skribent skifter til hollandsk cykelhold

Havik og Stroetinga til tops i Gent

TIRSDAG

EF henter talentfuld colombianer

To tidligere WorldTour-slovenere vender hjem

Jesper Hansen: Jeg har gode muligheder for Tour de France

Uheldig Katusha-rytter i asfalten igen på træningstur

Van der Poel øjner Paris-Roubaix og Gent-Wevelgem