Prøv vores nye app
Test: Pronghorn MTB Hardtail Alu 29 - GX Eagle 1x12
20. november 2018 10:00Designet er flot og geometrien indbyder til at køre hurtigt
af Thomas Christiansen

Pronghorns letvægts aluminium hardtail mountainbike opfylder cross country-rytterens basale behov for en let og hurtig cykel med en god responsivitet og samtidig til en fornuftig pris.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Her får du en mountainbike med 29” hjul og GX Eagle 1x12 geargruppe og en cykel, der henvender sig til den øvede mbt-rytter. 

 

Fakta:

Producent: Pronghorn

Model: 2019 MTB Hardtail Alu 29 - 'GX Eagle 1x12'

Størrelser: S, M og L

Kommer i farverne: glossy red/glossy blue/glossy black

Vægt: 10,7 kg i str. M og uden pedaler

Vejledende udsalgspris: 14.990 kroner

 

Fakta om cykel:

Ramme: Hardtail Alu 29

Rammevægt: 1,7 kg

Forgaffel: Rock Shox Reba RL remote lockout 100 mm vandring

Hjulsæt: AMERICAN CLASSIC 101

Dæk: MAXXIS IKON

Gruppe: SRAM GX EAGLE 1X12

Kranksæt: SRAM GX EAGLE 34T

Bremser: SRAM LEVEL T

Kassette: SRAM XG-1275, 12S, 10/50

Sadel: San Marco Monza

 

Læs også
Optakt: Tour de Romandie

 

Introduktion

Det danske cykelmærke, Pronghorn Bikes, har siden starten i 2007 haft sigte på at udvikle den bedste og hurtigste full-suspension MTB til henholdsvis XC og marathondistancen.

 

Over det sidste årti har mærket udviklet sine produkter til hurtige fartmaskiner og udvidet sortimentet til - udover mountainbikes - også at omfatte landevejscykler samt cykler til gravel og cykelcross.

 

Filosofien, som mærket tager udgangspunkt i, er inspireret af den amerikanske pronghorn-buk.

Annonce

 

Denne gaffelbuk kan gennemsnitlig holde en fart på omkring 80 km/t over længere distancer, og samtidig med at benene arbejder, holdes overkroppen helt rolig, uafhængigt af underlaget.

 

Herved opnås et højt tempo, et minimalt forbrug af energi og watt, og dyret formår derfor at kombinerer elegance og lethed med høj effektivitet og topfart - fire ting, som også Pronghorn Bikes bestræber sig på at integrere i produkterne.

                     

Hos Pronghornracing ser man, at inden for hver kategori, er der kun én type ramme. Det vil sige, at mærkets mountainbikes er bygget op omkring den samme ramme, men komponenterne og det udstyr, som er sat på, varierer og er afgørende for prisforskellene.

 

Kigger man på Pronghorns mountainbikes, kommer disse i både carbon og aluminium, mens resten af mærkets sortiment udelukkende kommer i carbon.

 

Indvendig kabelføring ses oftest kun på carbon-rammer 

 

Test

Pronghorn mountainbiken, jeg har haft til test, henvender sig til cross country, og derfor skal cyklen selvfølgelig også opfylde XC-rytterens behov, og cyklen er blevet testet herefter.

 

Cyklen skal være alsidig og kunne klare udfordringer i et varieret terræn - ruter der indeholder såvel tekniske nedkørsler med små drops, skarpe sving samt snævre opkørsler, hvor rødder og sten går på tværs af stien.

 

Læs også
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

 

Den skal være hurtig og samtidig tilpas absorberende. De mange krav gør det svært at lave en cykel, hvor der ikke er gået på kompromis på den ene eller den anden måde.

 

Geometri og køreevne

Pronghorn arbejder ud fra filosofien om et lille, men godt udvalg, og derfor finder man heller ikke tonsvis af forskellige modeller. Hardtail mountainbike-rammen kommer både i kulfiber og aluminium.

 

Der er et klart fokus på race og konkurrence, og det afspejler også Pronghorns hardtail mountainbikes.

 

Aluminiumsrammen er en anelse længere end carbon-udgaven, men jeg synes, der er fundet en god balancegang mellem racergeometri og elementer, der giver stabilitet. Overrøret og kædestræberne er en anelse længere, hvilket er med til at øge akselafstanden, så på nedkørsler og i store sving giver det en mere stabil cykel, hvilket er optimalt i forhold til mountainbikens målgruppe.

Annonce

 

Når nedkørslerne ikke bliver alt for tekniske, er mountainbiken virkelig sjov at køre på, og det er klart en cykel, hvor man kan udvikle sine kørefærdigheder. Når der kommer god fart på, føles cyklen sikker, men bliver nedkørslerne meget tekniske og med skarpe sving, bliver det en anelse svært at ”kaste” cyklen rundt i svingene.

 

Med en ”head angle” på 70 grader er cyklen responsiv og nem at styre, når opstigningerne ikke bliver alt for snævre og kringlede. På de tekniske opstigninger, hvor der skal laves mange små og hurtige drej og finjusteringer, må farten sættes en anelse mere ned, for at cyklen kan følge med.

 

Dog vil jeg med målgruppen for øje mene, at forholdet mellem styring og stabilitet er virkelig godt ramt. På mountainbiken sidder jeg med en god foroverbøjet og aerodynamisk position og det er nemt at få lagt vægt ind over forhjulet, når det går stejlt opad, og samtidig holdes et godt greb på baghjulet.

 

GX Eagle 1x12 forsyner dig med et bredt udvalg at gear

 

Detaljer og komponenter

Selve aluminiumsrammen kommer med en vægt på cirka 1700 gram afhængig af størrelse, mens den samlede vægt på mountainbiken er 10,7 kilo, og cyklen kan derfor betegnes som en let aluminiumsmountainbike.

Annonce

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

Cyklen har et enkelt, flot og raceragtigt design, og der er ingen i tvivl om, at hurtighed er et af de elementer, som cyklen er bygget op omkring.

 

Der er indvendig kabelføring, og designet er simpelt uden alt for mange unødvendige detaljer.

 

Cyklen kommer i enten blå, rød eller sort, med mærke og logo på stellet, samt stelstørrelse og tal, der indikerer længden af overrøret og kædestræberne, så det er nemt og hurtigt at få en indikation af cyklens geometri.

 

RockShox Reba RL-forgaflen gør det godt til de danske mtb-forhold. Med en 100 mm vandring klarer den de fleste af de udfordringer, XC-rytteren udsættes for.

 

Reba står for rebound, da returslaget også kan justeres, så der opnås et optimalt forhold mellem komfort og kontakt med underlaget. RL henviser til remote lockout-systemet, hvor man fra styret nemt og hurtig kan justere graden af stødabsorption.

Annonce

 

SRAM's 12-speed GX Eagle geargruppe fungerer super godt.

 

Med en 10-50 tænders kassette, og en 34 tænders klinge foran er der gear nok at arbejde med. Jeg havde ikke på noget tidspunkt følelsen af at løbe tør for gear, og der er rig mulighed for at holde en god kadence op ad bakkerne, mens man samtidig kan få et godt tråd på nedkørslerne, eller når farten er høj.

 

Gearskiftene er præcise og - som man kan forvente dem fra SRAM - en anelse mere stramme end hos Shimano.

 

Cyklen kommer med et sæt American Classic 101, der er et let og hurtigt hjulsæt til pengene.

 

Læs også
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste

 

Med sin bredde på 25 mm er det ligeledes robust og slidstærkt, og derfor er det et hjulsæt, der med cyklens målgruppe for øje, opfylder både entry-level XC-rytterens og den erfarne mountainbike-rytters behov.

Annonce

 

Cyklen er udstyret med gode komponenter - herunder et hurtigt hjulsæt

 

Konklusion

Mit overordnede indtryk af Pronghorn’s hardtail aluminiums mountainbike er super godt. Pronghorn har via kombinationen af et godt og let aluminiumsstel med en geometri, der indbyder til race, samt gode komponenter formået at skabe en mountainbike, der opfylder XC-rytterens basale behov.

 

Cyklen er både relativt let, hurtig, nem at styre på ned- og opkørsler, og den er stabil, når der kommer fart under hjulene. Cyklen er efter min mening perfekt til de typer af mountainbikespor, som man primært finder i Danmark, og man vil sagtens kunne tage cyklen med til Alperne.

 

Cyklen opfylder efter min mening målgruppens behov, men skal der køres mere tekniske ruter og stejlere opstigninger, ville jeg overveje om ikke Pronghorns carbon-model med samme komponenter ville være det rigtige valg.

 

Pronghorns aluminiums hardtail mountainbike er altså et godt eksempel på, at en cykel ikke behøver være lavet i carbon for at køre godt.

Annonce

 

Stod valget for mig mellem denne cykel og en carboncykel med dårligere komponenter i samme prisleje, er jeg ikke i tvivl om, hvilken cykel jeg ville vælge.

 

Stillet til rådighed af: Pronghornracing

Feltet.dk's vurdering:

INFO
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Følg en spændende tirsdag med løb i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig

Annonce

Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat

Annonce

Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang: Dét kan få mig til at stoppe karrieren
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
VIS FLERE

Annonce