Prøv vores nye app
Test: Principia Evoke Carbon med Shimano XT
27. maj 2020 06:00
af Thomas Christiansen

Evoke Carbon er Principias mountainbike i carbon, som er yderst velegnet til de danske single tracks og til en fornuftig pris. Afhængigt af de komponenter, du vælger at få monteret cyklen med, er den både interessant for motionisten, der skal have sved på panden og for rytteren, som vil prøve kræfter med løb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Fakta:

Producent: Principia

Model: Evoke Carbon 29” med Shimano XT

Størrelser: 15, 17, 19 og 21 tommer

Design: Kommer i grøn og sort

Vægt for en L: 11 kg (uden pedaler)

Vejledende pris: 23.999 kroner

 

Fakta om cyklen

Ramme: Evoke Carbon

Hjulsæt: Shimano MT-500 29” Boost

Forgaffel: Fox 32 Rhythm Boost luftaffjedret

Gear: Shimano Deore XT 1x12sp

Kranksæt: Shimano XT Hollowtech 2 32T

Kassette: Shimano XT 10-51T

Sadelpind, frempind og styr: Ritchey

Dæk: Panaracer Soar All Condition 29x2.0

 

De tre unge triatleter

Principia startede sit eventyr i 1990, da tre unge triatleter fra Aalborg måtte se sig nødsaget til at bygge deres egne triatloncykler, fordi pengene ikke rakte til at købe dyre top-rammer fra andre producenter.

 

Læs også
Norsgaard på vej til storhold?

 

De tre ålborggensere satte sig til tegnebrættet, fandt værktøjet frem og kort efter så de første hjemmesvejsede aluminiumsrammer dagens lys. En af de egenskaber, som de tre triatleter arbejde meget med, var cyklernes evne til acceleration, og derfor var det naturligt med inspiration fra Isaac Newtons hovedværk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, at døbe cyklerne Principia.

 

I løbet af 1990’erne skete der en stor udvikling - virksomheden voksede, flere eksperter blev inddraget i udviklingen af cyklerne, og det resulterede i at Principia var repræsenteret ved VM i mountainbike i 1998.

 

Gennem tiderne har flere cykelhold kørt på Principia-cykler herunder danske hold som Team Chicky World og Team Acceptcard og senere større hold som Team Fakta og Linda McCartney Racing Team.

Annonce

 

I dag laver Principia landevejscykler, mountainbikes, gravel-cykler børnecykler, e-mountainbikes samt mere sportsagtige hverdags-cykler og er nu en del af Danmarks største cykelfirma, HF Christiansen A/S.

 

Test

Feltet.dk har gennem en måneds tid testet og prøvekørt Evoke Carbon-mountainbiken. Principia Evoke Carbon er en let og stiv mountainbike-ramme, der henvender sig til det mere brede, men kræsne XC-publikum.

 

Cyklen er blevet testet på parametre som fart, styreegenskaber, stabilitet, acceleration og komfort, og cyklen er udfordret med alt fra switchbacks og burns til stejle op- og nedkørsler. Testen er foregået i Marselisborg Skov i Aarhus samt på den mindre teknisk krævende rute i Hasle Bakker.

 

 

Køreoplevelse og geometri

Principia Evoke Carbon har en akselafstand på 1127,7mm (alle længder beskrevet i testen er for en størrelse large), og er designet med en lidt kortere forende (kortere reach) og en lidt længere bagende (kædestræbere).

 

Cyklens reach (fra krankboks til kronrør i en horisontal linje) og effektive overrørslængde er som nævnt en anelse kort, men det kompenseres der for, med den 90 mm lange frempind, som cyklen forsynet med.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Den lidt længere frempind, får cyklen til at føles mere rumlig i både siddende og stående position. Med kombinationen af et kort reach, den lidt længere frempind og kronrørsvinkel på 70 grader, har Principia fundet en god balance mellem stabilitet på nedkørslerne, samt et godt greb og fornuftige styreegenskaber på de mere tekniske opkørsler, som det kræves af en XC-mountainbike.

 

Geometrien og længden af frempinden giver en god, komfortabel og tilpas foroverbøjet position, hvor du naturligt kommer ind over forhjulet på de stejle opkørsler. Med en saddelpindsvinkel på 73,7 grader vil du opleve en cykel, hvor der er et godt og effektiv tråd og sammen med kædestræbere på 440 mm forbliver forhjulet nogenlunde plantet i jorden ved stejle opkørsler.

 

De lidt længere kædestræbere giver ligeledes den ønskede længde på akselafstanden, som giver en øget stabilitet.

 

Ofte ligger jeg med mine 180 cm i højde lige på grænsen mellem en medium og en large. I forhold til Principia Evoke Carbon har en large været helt perfekt. Det er selvfølgelig muligt at tilpasse cyklen efter egne behov ved at montere en frempind, som eventuelt er lidt kortere.

Annonce

 

Alt i alt har Principia skabt en mountainbike, som er hurtigt reagerende og nem at styre igennem på tekniske opkørsler. Ikke mindst er der en god acceleration i cyklen og den vil frem, når der bliver trådt i pedalerne, hvilket gør den til en fremragende klatrer. Cyklen er stabil på nedkørsler, hvor farten kan holdes høj, og er som det kan forventes af en hardtail bedst, når nedkørslerne ikke er alt for tekniske samt uden for mange huller, rødder og sten.  

 

Principia Evoke Carbon er sat op til en god blanding af komfort og race, så du sidder hverken helt oprejst eller helt foroverbøjet ind over styret. Mountainbiken er perfekt til den motionist eller rytter, som ønsker at køre hurtigt, men som samtidig gerne vil sidde lidt komfortabelt.

 

Evoke Carbon henvender sig til motionisten der med nogle års erfaring har teknikken til at køre cyklen og som ønsker sig er effektivt og lækkert produkt.

 

 

Design, detaljer og komponenter

Principias Evoke Carbon-mountainbikes er bygget op omkring den samme ramme og kommer i forskellige farver - herunder i sort eller matsort med forskellige farvedetaljer samt i en grøn farvenuance, som er afbalanceret og moderne.

Annonce

 

Læs også
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

 

Evoke Carbon kommer med forskelligt udstyr, hvilket er afgørende for prisen. Der er overordnet valgt bedre gear- og bremse-komponenter, mens der er sparet lidt på hjul og forgaffel.

 

Den billigste Evoke Carbon kommer med SRAM NX Eagle, mellem-modellen med Shimano SLX og topmodellen med Shimano XT.

 

Cyklen, som Feltet.dk har testet, har vært udstyret med Shimano XT 1x12speed, som fungerer præcist og effektivt. Med en 10-51T kassette samt en 32T klinge, er du godt dækket ind til både de stejle opkørsler samt de flade strækninger, hvor du skal give den gas … og alt ind i mellem.

 

Cyklen er monteret med et sæt MT-500 Shimano hjul, som ikke er de letteste hjul på markedet, men de er solide og kører godt. Har du ønske om at køre løb eller planer om at opgradere cyklen, skulle det nok være på dette punkt. Valget af hjulsæt passer meget fint til den erfarne motionist, men som konkurrencerytter vil hjulene ikke række til.

 

Fox Rhythm 32 som er et godt valg til de XC-spor, som findes i de danske skove og med målgruppen for øje. Det er lidt som hjulene ikke toppen af poppen, men godt og solidt samt med til at holde prisen nede, og med målgruppen for øje, er det et tilstrækkeligt valg af forgaffel.

Annonce

 

 

Konklusion

Principia Evoke Carbon er en XC-mountainbike, der er optimal til de blå spor, vi finder i de danske skove, men som også fint kan klare de røde spor, hvis ikke de bliver for ujævne eller tekniske. Det er derfor en mountainbike for de ryttere, som elsker et mere flydende spor, hvor de tekniske udfordringer i form af rødder og sten ikke bliver alt for store.

 

Principia Evoke Carbon med Shimano XT er anbefalelsesværdig til motionisten, som ønsker sig en god og solid mountainbike med holdbare komponenter. Da komponenterne ikke er fra den helt øverste hylde, er Evoke Carbon med Shimano XT anbefalelsesværdig for den erfarne motionist, som ønsker sig en lækker cykel, der dækker denne målgruppes behov.

 

Cyklen kan godt køres aggressivt, og er derfor super for motionisten, som vil prøve kræfter med lokale motionsløb.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Prisen er meget passende for en cykel med de konkrete komponenter, og det er bestemt en anbefalelsesværdig mountainbike til målgruppen.

Annonce

 

Stillet til rådighed af: HF Christiansen

 

Jeg kører disse discipliner: Landevejscykling og mountainbike

 

TESTRAPPORT

 

Brand

Principia

 

Model

Evoke Carbon med Shimano XT

Annonce

 

Hvad er cyklen lavet til og hvem henvender den sig til?

Evoke Carbon er en XC-mountainbike, som ifølge producenten er en top-tunet og løbsklar cykel, med præstation for øje.

 

Bedøm hvordan producenten er lykkedes med at ramme formål og målgruppe

Ud fra en samlet vurdering af komponenter, geometri og køreevne vurderes det at mountainbiken primært henvender sig til den erfarne motionist, der ønsker en cykel, der dækker de behov, som mødes i de danske skove.

 

Cyklen kan både bruges som lækkert motionsredskab, eller hvis du vil prøve kræfter med mountainbike-løb.

 

Læs også
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende

 

Hvordan er prisen i forhold til lignende cykler?

Med cyklens komponenter, teknologier og udstyr er prisen meget passende

 

Ramme

Bedøm rammens udførsel / konstruktion

Annonce

 

Det er vel konstrueret ramme af høj kvalitet

 

Beskriv rammegeometrien

Cyklen er mere traditionel i sin geometri med længere kædestræbere og kortere reach, der kompenseres af en lang frempind. Sammen med en kronrørsvinkel på 70 grader, er der fornuftigt forhold mellem stabilitet og gode styreegenskaber.

 

Hvordan er indstillingsmuligheder og vægt?

Indstillingsmulighederne er gode. Alt efter ønske og behov kan den 90mm lange frempind skiftes ud med en kortere.

 

Køreegenskaber

Er cyklen komfortabel at køre?

 

Cyklen har et godt forhold mellem at være komfortabel og indbyde til at køre hurtigt.

Annonce

 

Beskriv cyklens køregenskaber

Cyklen er perfekt til de danske flowspor, hvor der ikke er for mange rødder og sten. Der er nem at styre på opkørslerne og sikker når der kommer fart på nedkørslerne.

 

Bedøm cyklens stivhed og kraftoverførsel

Der er en høj grad af effektivitet og kraftoverførsel på opkørsler, samt i accelerationer.

 

Læs også
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen

 

Beskriv styring - er den livlig, neutral eller doven?

Evoke Carbon-mountainbiken er hurtigt reagerende. Den er sjov at køre, stabil i sving på nedkørsler og nem at få rundt i snævre og skarpe sving på opkørsler.

 

Komponenter

Matcher de valgte komponenter rammens egenskaber?

 

Taget prisen i betragtning er Shimano XT-komponenterne passende.

 

Er der nogle komponenter, som bør opgraderes i forhold til rammen?

Nej, ikke nødvendigvis, men den kræsne XC-rytter kunne overveje at opgradere til bedre komponenter.

 

Bedøm hjulsættet

Et godt og solidt hjulsæt. Her kunne en opgradering, hvis man ønsker at køre løb, være aktuelt.

 

Konklusion

Det har bestemt været en fornøjelse at køre og teste Principia Evoke Carbon med Shimano XT. Det er en sjov og effektiv cykel, der giver dig de nødvendige redskaber til at klare de normale udfordringer, man møder i de danske skove.

 

Evoke Carbon er klart en anbefalelsesværdig XC-mountainbike til motionsrytteren.

 

Om testeren:

Alder: 27 år
Højde: 180 cm
Vægt: 68 kg

Jeg har cyklet i: Tolv år
Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: Landevejscykling og mountainbike

Feltet.dk's vurdering

(8/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Cykler
Nyheder
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
VIS FLERE

Annonce