Test: Northwave Crossland Plus
29. juni 2023 12:58
af Konny Overgaard Christiansen

Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.

Annonce

Producent: Northwave
Importør: Peakbike 

Produkt: Crossland Plus cykelsko WMN - men skoen fås også til herrer

Vægt: 271 gram (i størrelse 38 og uden klampe)
Pris: 1.099,- kroner

Farver: Blå/grå

 

Introduktion

Kære læser, dette ér faktisk en testartikel om en cykelsko, men hold ud lidt endnu. Vi starter i Tyskland.

 

Højt oppe ligger middelalderborgene og vogter over Mosels 185 kilometer slyngede løb mellem Koblenz og Trier. På bjergskråningerne, hvor hver kvadratmeter er udnyttet, arbejder de lokale i vinmarkerne, og smalle traktorer med høje hjul finder vej mellem de druefyldte stokke. Ude på floden kæmper en hollandsk kulpram sig op mod strømmen, og i den hyggelige middelalderby Bernkastel, hvor jeg cykler over torvet, frister de kringlede, brostensbelagte gader og vinkældre til pitstop.

 

Cykelferien ved Mosel ligger nogle år tilbage, og jeg cyklede ud den ene vej, mens jeg hoppede om bord på en båd på tilbageturen. Jeg kørte gennem vinmarker, holdt fotostop, var på café og byvandring, og alt sammen foregik på mountainbike, iført klassisk cykeltøj og med hårde og ufleksible mountainbikesko på fødderne. Skulle jeg gennemføre turen i dag, ville mit udstyr være helt anderledes.

 

Jeg ville vælge en gravelbike, iføre mig baggy bukser med matchende jersey og stikke i et par all mountain-sko. Praktisk, komfortabelt og trendy på samme tid. 

 


Test


Især populært i Sydeuropa

Mine sko hedder Crossland Plus, og de kan bedst beskrives som en hybrid mellem et par cykelsko og et par smarte sneakers. Crossland Plus har de vigtigste af cykelskoens karakteristika, så de har en god pasform og er behagelige at stikke i, ligesom de - via Northwaves eget spændesystem - er nemme at justere. Ydermere har ydersålen et fint greb om pedalen, men sålen er flad, og der kan ikke monteres klampe under bunden. Dog skal det fremhæves, at Northwave også producerer allmountain-sko, hvor der kan monteres klampe, fx Rockit- og Corsair-modellerne. Overdelens materialer er en blanding af ventilérbart stof, som er forstærket af TPU-sektioner hen over vristen samt ved forfoden, mens sålen er lavet i vibram-gummi. Og det er hér, sneaker-sammenligningen kommer ind.

Annonce

 

Først lidt historie. Da den italienske bjergbestiger Vitale Bramani mistede seks kammerater ved en ulykke i Alperne i 1936, fandt man ud af, at datidens klatrefodtøj havde store mangler i evnen til at stå fast. Vitale Bramani satte sig for at udvikle en sål, der både skulle være skridsikker, fleksibel og behagelig at have under fødderne, og i dag bruges Vibram overalt i bjergene. Og nu også på mountainbikesko. For ved at udstyre Crossland Plus med vibramsål har man skabt en cykelsko, der på en cykeltur også kan bruges som almindelige sneakers, og man kan gå flere kilometer i dem, uden at foden trættes.

 

 

Lukkemekanismen er nem at betjene. Skoen er udstyret med én lang wire, der låses af en X-Dial-SLW6-wirespænde. Denne er anbragt øverst på skoen - dér hvor man normalt binder snørebånd - og man spænder ved at dreje, mens man løsner ved at hive i en strop. Finjustering er mulig, da bespændingen foregår i små klik. Det enkle system er utvivlsomt inspireret af Northwaves spænder på de snowboardstøvler, som firmaet også producerer.

 

Skoens design er enkelt og elegant. Smag er naturligvis en individuel sag, men personligt synes jeg, skoen fremtræder flot, og den kunne sagtens gå for at være en almindelig modepræget sneaker-model.

 

Læs også
Kuss vil hjælpe Vingegaard på ny måde i Tour de France

 

I Sydeuropa er netop denne type cykelsko populær. Naturligvis skal man vælge andet fodtøj til en hardcore mountainbiketur ved Gardasøen, eller hvis man prøver kræfter med Alpe d’Huez’ 21 hårnålesving. Men udforsker man Rivieraen med alle dens fristelser, triller man rundt om Comosøen, eller bevæger man sig langs Rhinen eller Mosel på cykel, er skoen ganske enkelt suveræn. Den vil passe perfekt til den københavnske klassiker Strandvejen tur-retur med pause på Café Jorden Rundt, for skoen performer fint på cyklen, og den fungerer samtidig på en gåtur, på café eller under en indkøbstur.

 

Test ved vejlensisk pitstop-klassiker

Desværre kunne jeg ikke få min redaktør - han er jyde - til at sende mig til Mosel for at teste Northwaves Crossland-model, så jeg har i stedet planlagt en serie gravelture på vejleegnen, hvor én af turene inkluderer pitstop ved Bindeballe Købmandsgård. Her mødes dusinvis af konkurrenceryttere og motionister hver weekend for at puste ud over en kop kaffe og et stykke kage, inden turen går videre i vejleegnens kuperede terræn.

 

Jeg hopper i sadlen på min gravelcykel og sætter kursen mod Bindeballe Købmandsgård, som ligger i bunden af Vejle Ådal. Min cykel har vendbare pedaler, så jeg vender den flade side opad og mærker, at skoen med sin skridsikre sål har fin kontakt til pedalen. Skoen holder sin position stabilt, og de få gange, jeg holder foden i en forkert vinkel, indikerer en pibende knirkelyd - den kommer, når vibramsålen rammer stellet - at jeg skal rette foden op.

 

Ruten er flad, og jeg tænker ikke over de manglende klamper. Men for lige at tjekke, hvordan skoen performer på bakker, laver jeg en enkelt afstikker ved Ravning og rammer Fandens Dal-bakken, der i starten byder på mere end 11 % stigning. Og lige hér kan jeg godt savne et par klamper til at trække mig op over rampen, men det skal understreges, at det heller ikke er stigninger af alpin karakter, skoen er bygget til.

 

Al bespænding er som nævnt samlet i et enkelt wirespænde. Mens jeg sidder i sadlen, prøver jeg både at stramme og løsne det et par gange, og alt fungerer fint. Det gør det også ved mit pitstop ved Bindeballe Købmandsgård, hvor jeg løsner spændet helt for at få luft til fødderne. Et enkelt træk er nok.

 

Hér - i cafelignende omgivelser - fungerer skoene som andre sneakers. De er bløde og behagelige at gå rundt i, pasformen er god, og de er frem for alt lette. Når vægten er presset ned på 271 gram, er det naturligvis begrænset, hvor mange materialer der er fyldt i dem, men skoene virker robuste og stabile, også omkring hælkappen.

Annonce

 

 

Konklusion - ”det nye sort”?

Overordnet er Northwaves Crossland-sko et positivt bekendtskab. Skoen performer, som den skal, og på positivsiden skal især fremhæves den lave vægt, stabiliteten, den gode pasform og det smarte udseende. Crossland kommer lidt til kort på stejle bakker, men det er heller ikke det, den er beregnet til. Og vil man supplere sine cykel-, by- og cafeture med større stigninger, tilbyder Northwave som nævnt også all mountain-sko med klamper.

 

Fremtiden vil vise, om all mountain-sko også her i landet bliver ”det nye sort”. Men ofte udvikles ting parallelt, og da gravelcykler for nogle år siden ramte markedet som de cykler, der mere eller mindre kunne bruges overalt, gik udviklingen stærkt. Det samme kan sikkert ske for all mountain-sko, og her vil Northwaves Crossland-model være et af markedets stærke bud.

 

Læs også
Lidl-Trek vil være verdens bedste hold efter vild oprustning

 

 

Annonce

Feltet.dk's vurdering

(8/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Arkiv: Beklædning og beskyttelse
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 21. september 2023

Hurtig spanier med intraspansk skifte
Gigatalent tog suverænt guld: Troede det ville blive svært
Landevej
Lige ved og næsten for Jumbo-talent: Jeg må blive stærkere
Landevej
Video i artiklenStor diskussion om Jumbos Vuelta: Jeg bryder mig ikke om det
Video
Optakt: 3. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Følg Kraghs trøjeforsvar på kongeetapen i Luxembourg
Landevej
Lykkelig belgier: Kragh åbnede meget tidligt
Landevej
Mads P. og Skjelmose får 'Traktoren' på holdet
Landevej
Verdensmestrene skuffer - Frankrig tager guld
Landevej

Annonce

Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour de Luxembourg
Video
Kragh snydt på målstregen - kører sig i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenVingegaard giver Evenepoel en ordentlig øretæve, forudser Brian Holm
Video
Oversigt: EM i landevejscykling 2023
Landevej

Annonce

Italienske juniorer vinder guld
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Sygdomsramt fransk profil melder afbud til EM
Landevej
Lidl-Trek vil være verdens bedste hold efter vild oprustning
Landevej
Vuelta-stjerne åbner op for nye ambitioner
Landevej
Bernal: Jeg føler mig stadig som en vinder
Landevej
Amstel Gold Race får ny arrangør
Landevej
Video i artiklenRadio Tour diskuterer fremtiden for Groves
Video

Annonce

Video i artiklenHolm roser Quick-Steps dominans i Slovakiet
Video
Ewan vil ikke gå: Jeg har stadig en kontrakt
Landevej
Holdet giver melding på Küng efter voldsomt EM-styrt
Landevej

Annonce

Sportsdirektør forklarer stjerners tidlige exit
Landevej
Kuss vil hjælpe Vingegaard på ny måde i Tour de France
Landevej
17-årigt multitalent skriver speciel WorldTour-kontrakt
Landevej

Annonce

Starttider: EM i holdstafet
Landevej

Onsdag den 20. september 2023

Rørt Van Aert begræder Van Hooydoncks karrierestop: Det er unfair
Landevej
Test: Scott Road RC-landevejssko
Udstyr og test
Europamester dedikerer sejren til afdød holdkammerat
Landevej
Bahrain snupper talent med mellemlanding
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Detroniseret mester ser lovende perspektiv i EM-sølv
Landevej
Særlig mangel adskiller fransk profil fra verdenstoppen
Landevej
Video i artiklenSe Kragh blive slået på 1. etape af Tour de Luxembourg
Video
Van Aert indrømmer fejl, der kostede ham sølvet
Landevej
Ung belgier henter fjerde sejr i år - dansk niendeplads
Landevej
Video i artiklen19-årig blev europamester: Følte mig svagere end ved VM
Video
Video i artiklenSe afgørelsen på EM-enkeltstarten
Video
Video i artiklenMister medaljen: Stjerne hamrer ind i barrieren
Video
Britisk teenager høster guld - Bjerg firer
Landevej
Video i artiklenKraghs overmand reagerer på sejr
Video
Fuglsangs holdkammerat sejrer foran Søren Kragh
Landevej
Van Hooydonck stopper karrieren efter biluheld
Landevej
U23-herrer indløste egne forhåbninger ved EM
Landevej
Video i artiklenSærlig omstændighed gør sejren endnu sødere for Reusser
Video
Video i artiklenUttrup Ludwig efter EM i enkeltstart: Vinden gjorde det hårdt
Video
Fuglsang og franske stjerner er udgået på 1. etape
Landevej
Video i artiklenSe afgørelsen på kvindernes EM i enkeltstart
Video
Schweizer fortsætter sin dominans – danskerne udenfor top 10
Landevej
Optakt: EM – enkeltstart
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Optakt: Omloop van het Houtland Lichtervelde
Landevej
Optakt: Tour de Luxembourg
Landevej
Dansk fænomen reagerer på ny guldmedalje: En vanvittig sæson
Landevej
Dansk konti-hold får aftale på plads med ”kulturbærer”
Landevej
Danmark høster to nye EM-medaljer
Landevej
Ewan døjer med skade – dropper sprinterløb
Landevej
Nykåret sjællandsk mester rykker et niveau op
Landevej
Purung komet udraderer al modstand på EM-enkeltstart
Landevej
Dansk megatalent gør det igen: Smadrer rivalerne og bliver europamester
Landevej
22-årig Leopard TOGT-rytter indstiller karrieren
Landevej
Dansker med fremme på EM-enkeltstarten i italiensk favoritsejr
Landevej
Eksklusivt interviewElitechef vurderer medaljehåb og føler sig sikker på flere ting
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewBjerg udpeger ambitiøst EM-mål på rute, ”hvor du næsten bliver blæst af cyklen”
INTERVIEW Landevej
Dansker færdig på WorldTour-hold
Landevej
Video i artiklenHård kritik fra Holm: Nu må I simpelthen stoppe
Video
Starttider: EM i enkeltstart
Landevej
De tre Grand Tours i euro: Jumbo-Visma smadrer rivalerne
Landevej

Tirsdag den 19. september 2023

EF Education henter britisk kæmpetalent
Landevej
Van Aert udpeger EM-favoritten og fortæller om sygdom
Landevej
Dansk sprinter skal kæmpe mod de bedste – Ung stagiaire udtaget igen
Landevej
Kuss siger stop: Glad for at være færdig
Landevej
Optimistisk Fuglsang udtaget til at køre klassement i hjemmebaneløb
Landevej
Belgisk WorldTour-hold irettesat af UCI
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil skal igen i kamp mod stjernerne: Ligger virkelig godt til mig
INTERVIEW Landevej
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
Landevej
Argentiner forlænger med Lotto
Landevej
VIS FLERE

Annonce