Prøv vores nye app
Test: Northwave Crossland Plus
29. juni 2023 12:58
af Konny Overgaard Christiansen

Den trend, der lige nu buldrer frem i Sydeuropa, med all mountain-sko, som både kan bruges på cyklen, til og fra arbejde eller på café, er ved at vinde indpas i Danmark. Northwave introducerer nu Crossland Plus-modellen, der kan det hele.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Producent: Northwave
Importør: Peakbike 

Produkt: Crossland Plus cykelsko WMN - men skoen fås også til herrer

Vægt: 271 gram (i størrelse 38 og uden klampe)
Pris: 1.099,- kroner

Farver: Blå/grå

 

Introduktion

Kære læser, dette ér faktisk en testartikel om en cykelsko, men hold ud lidt endnu. Vi starter i Tyskland.

 

Højt oppe ligger middelalderborgene og vogter over Mosels 185 kilometer slyngede løb mellem Koblenz og Trier. På bjergskråningerne, hvor hver kvadratmeter er udnyttet, arbejder de lokale i vinmarkerne, og smalle traktorer med høje hjul finder vej mellem de druefyldte stokke. Ude på floden kæmper en hollandsk kulpram sig op mod strømmen, og i den hyggelige middelalderby Bernkastel, hvor jeg cykler over torvet, frister de kringlede, brostensbelagte gader og vinkældre til pitstop.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Cykelferien ved Mosel ligger nogle år tilbage, og jeg cyklede ud den ene vej, mens jeg hoppede om bord på en båd på tilbageturen. Jeg kørte gennem vinmarker, holdt fotostop, var på café og byvandring, og alt sammen foregik på mountainbike, iført klassisk cykeltøj og med hårde og ufleksible mountainbikesko på fødderne. Skulle jeg gennemføre turen i dag, ville mit udstyr være helt anderledes.

 

Jeg ville vælge en gravelbike, iføre mig baggy bukser med matchende jersey og stikke i et par all mountain-sko. Praktisk, komfortabelt og trendy på samme tid. 

 


Test


Især populært i Sydeuropa

Mine sko hedder Crossland Plus, og de kan bedst beskrives som en hybrid mellem et par cykelsko og et par smarte sneakers. Crossland Plus har de vigtigste af cykelskoens karakteristika, så de har en god pasform og er behagelige at stikke i, ligesom de - via Northwaves eget spændesystem - er nemme at justere. Ydermere har ydersålen et fint greb om pedalen, men sålen er flad, og der kan ikke monteres klampe under bunden. Dog skal det fremhæves, at Northwave også producerer allmountain-sko, hvor der kan monteres klampe, fx Rockit- og Corsair-modellerne. Overdelens materialer er en blanding af ventilérbart stof, som er forstærket af TPU-sektioner hen over vristen samt ved forfoden, mens sålen er lavet i vibram-gummi. Og det er hér, sneaker-sammenligningen kommer ind.

Annonce

 

Først lidt historie. Da den italienske bjergbestiger Vitale Bramani mistede seks kammerater ved en ulykke i Alperne i 1936, fandt man ud af, at datidens klatrefodtøj havde store mangler i evnen til at stå fast. Vitale Bramani satte sig for at udvikle en sål, der både skulle være skridsikker, fleksibel og behagelig at have under fødderne, og i dag bruges Vibram overalt i bjergene. Og nu også på mountainbikesko. For ved at udstyre Crossland Plus med vibramsål har man skabt en cykelsko, der på en cykeltur også kan bruges som almindelige sneakers, og man kan gå flere kilometer i dem, uden at foden trættes.

 

 

Lukkemekanismen er nem at betjene. Skoen er udstyret med én lang wire, der låses af en X-Dial-SLW6-wirespænde. Denne er anbragt øverst på skoen - dér hvor man normalt binder snørebånd - og man spænder ved at dreje, mens man løsner ved at hive i en strop. Finjustering er mulig, da bespændingen foregår i små klik. Det enkle system er utvivlsomt inspireret af Northwaves spænder på de snowboardstøvler, som firmaet også producerer.

 

Skoens design er enkelt og elegant. Smag er naturligvis en individuel sag, men personligt synes jeg, skoen fremtræder flot, og den kunne sagtens gå for at være en almindelig modepræget sneaker-model.

 

I Sydeuropa er netop denne type cykelsko populær. Naturligvis skal man vælge andet fodtøj til en hardcore mountainbiketur ved Gardasøen, eller hvis man prøver kræfter med Alpe d’Huez’ 21 hårnålesving. Men udforsker man Rivieraen med alle dens fristelser, triller man rundt om Comosøen, eller bevæger man sig langs Rhinen eller Mosel på cykel, er skoen ganske enkelt suveræn. Den vil passe perfekt til den københavnske klassiker Strandvejen tur-retur med pause på Café Jorden Rundt, for skoen performer fint på cyklen, og den fungerer samtidig på en gåtur, på café eller under en indkøbstur.

 

Test ved vejlensisk pitstop-klassiker

Desværre kunne jeg ikke få min redaktør - han er jyde - til at sende mig til Mosel for at teste Northwaves Crossland-model, så jeg har i stedet planlagt en serie gravelture på vejleegnen, hvor én af turene inkluderer pitstop ved Bindeballe Købmandsgård. Her mødes dusinvis af konkurrenceryttere og motionister hver weekend for at puste ud over en kop kaffe og et stykke kage, inden turen går videre i vejleegnens kuperede terræn.

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

Jeg hopper i sadlen på min gravelcykel og sætter kursen mod Bindeballe Købmandsgård, som ligger i bunden af Vejle Ådal. Min cykel har vendbare pedaler, så jeg vender den flade side opad og mærker, at skoen med sin skridsikre sål har fin kontakt til pedalen. Skoen holder sin position stabilt, og de få gange, jeg holder foden i en forkert vinkel, indikerer en pibende knirkelyd - den kommer, når vibramsålen rammer stellet - at jeg skal rette foden op.

 

Ruten er flad, og jeg tænker ikke over de manglende klamper. Men for lige at tjekke, hvordan skoen performer på bakker, laver jeg en enkelt afstikker ved Ravning og rammer Fandens Dal-bakken, der i starten byder på mere end 11 % stigning. Og lige hér kan jeg godt savne et par klamper til at trække mig op over rampen, men det skal understreges, at det heller ikke er stigninger af alpin karakter, skoen er bygget til.

 

Al bespænding er som nævnt samlet i et enkelt wirespænde. Mens jeg sidder i sadlen, prøver jeg både at stramme og løsne det et par gange, og alt fungerer fint. Det gør det også ved mit pitstop ved Bindeballe Købmandsgård, hvor jeg løsner spændet helt for at få luft til fødderne. Et enkelt træk er nok.

 

Hér - i cafelignende omgivelser - fungerer skoene som andre sneakers. De er bløde og behagelige at gå rundt i, pasformen er god, og de er frem for alt lette. Når vægten er presset ned på 271 gram, er det naturligvis begrænset, hvor mange materialer der er fyldt i dem, men skoene virker robuste og stabile, også omkring hælkappen.

Annonce

 

 

Konklusion - ”det nye sort”?

Overordnet er Northwaves Crossland-sko et positivt bekendtskab. Skoen performer, som den skal, og på positivsiden skal især fremhæves den lave vægt, stabiliteten, den gode pasform og det smarte udseende. Crossland kommer lidt til kort på stejle bakker, men det er heller ikke det, den er beregnet til. Og vil man supplere sine cykel-, by- og cafeture med større stigninger, tilbyder Northwave som nævnt også all mountain-sko med klamper.

 

Fremtiden vil vise, om all mountain-sko også her i landet bliver ”det nye sort”. Men ofte udvikles ting parallelt, og da gravelcykler for nogle år siden ramte markedet som de cykler, der mere eller mindre kunne bruges overalt, gik udviklingen stærkt. Det samme kan sikkert ske for all mountain-sko, og her vil Northwaves Crossland-model være et af markedets stærke bud.

 

 

Annonce

Feltet.dk's vurdering

(8/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Arkiv: Beklædning og beskyttelse
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest

Annonce

Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce