Prøv vores nye app
Test: Mondraker CHRONO CARBON R
26. juni 2019 16:30
af Thomas Christiansen

Mondrakers CHRONO CARBON R er en XC-mountainbike, der henvender sig til den mere seriøse cross country-rytter, som gerne vil køre mere aggressivt og have fart over feltet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mountainbiken er en fartmaskine, som er yderst velegnet til ruterne i de danske skove og som opfylder ønskerne om fart, gode styreegenskaber, lethed og stabilitet. Den har samme geometri som mærkets topmodel, men kommer til en pris, som er mere overkommelig.

 

Fakta

Producent: Mondraker

Model: Chrono Carbon R - XC PRO

Størrelser: S, M, L og XL

Design: kommer i ét design

Vægt: 10,4 kg (uden pedaler)

Vejledende pris: 19.999 kroner

 

Fakta om cyklen

Ramme: Chrono 29 Stealth full Carbon

Rammevægt: 1150g

Forgaffel: Rock Shox SID RL 29, 100 mm vandring

Hjulsæt: Mavic Crossmax 29, 25 mm indre bredde

Dæk: Maxxis Ikon 29 x 2.20

Bagskifter: SRAM GX EAGLE 1 X 12

Kranksæt: Truvativ Stylo 7K Eagle, 34T

Skiftegreb: SRAM Trigger NX Eagle

Bremsegreb: Shimano MT501

Bremser: Shimano MT501

Kassette: Sram PG-1230, 11-50T, 12s

Sadel: Mondraker Chrono Carbon R design

Sadelpind og styr: Aluminum

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

En ny spiller på det danske marked

Mondraker er et spansk mærke, som i 2001 startede deres produktion af mountainbikes. Med base i Alicante udvikler teamet bag Mondraker cykler med primært fokus på konkurrence, og man dækker alle bjergets discipliner.

 

Mondrakers sortiment byder både på mountainbikes henvendt til Downhill, Enduro, All Mountain, XC og sport. I dag laver Mondraker cykler, som gør sig bemærket på den internationale scene og køres af ryttere på højeste konkurrenceniveau, og det må siges at være på tide, at mærket for alvor bliver en del af det danske marked.

 

Udover det brede sortiment af mountainbikes finder du også e-mountainbikes samt tøj til hverdagsbrug og selvfølgelig til, når du skal en tur i skoven.

Annonce

 

Mondraker tilbyder tre udgaver i XC-kategorien, og de ligger i hvert deres prisleje. Den dyreste og mest konkurrenceorienterede model er Podium Carbon med topkomponenter og integreret frempind, og den henvender sig til eksperten og den meget konkurrenceorienterede XC-rytter.

 

Mærkets mellemmodel, Chrono Carbon, er lavet med henblik på også at skulle køre hurtigt under konkurrence- og motionsforhold, så modellen er både til den erfarne rytter og motionisten.

 

Til sidst skal modellen Chrone nævnes, som er mærkets mountainbike i aluminium. Både Podium, Chrono Carbon og Chrono kan fås med forskelligt udstyr og gearkomponenter, og det er afgørende for cyklernes pris.

 

 

Test

Feltet.dk har testet Mondrakers Chrono Carbon R, som er en mountainbike, der er lavet til Cross Country. Mountainbiken henvender sig som nævnt til den erfarne motionist og konkurrencerytteren, som elsker fart og kører for at optimere sine omgangstider på sporet.

 

Chrono Carbon R er i denne test vurderet på blandt andet styreegenskaber, lethed samt komfort og hurtighed. Cyklen er blevet kørt i et varieret terræn, hvor den er blevet udfordret med alt fra tekniske nedkørsler, rockgardens, switchbacks med snævre sving, burns, stejle opkørsler samt ruter med rødder og sten.

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Geometri og køreevne

Noget af det, som Mondraker udmærker sig på, er geometrien på deres mountainbikes. Normalt giver en længere cykel bedre stabilitet, mens en kort cykel giver hurtigere reaktionsevne, men Mondraker har formået at opnå begge fordele med deres særlige geometri.

 

Mondrakers XC Forward Geometry er defineret af et længere overrør og et længere reach. En teknologi som i første omgang er blevet anvendt til deres Podium-model, men som nu også anvendes i deres mellemklassemodel, og derfor får du med Chrono Carbon R en geometri, som har vist sig effektiv på elite-niveau.

 

Overrøret på Chrono Carbon R har en længde på 610 mm (alle længder beskrevet i artiklen er gældende for en medium), og et reach på 430 mm, som er afstanden fra midten af krankboksen til midten af kronrøret i en horisontal linje. Det lidt længere reach kompenseres dog med en kort frempind på 60 mm og lidt kortere kædestræbere på 430 mm.

 

XC Forward Geometry giver i dens kombination af et længere reach og en kort frempind en fornemmelse af en cykel, som er mere rummelig, uanset om du er siddende eller stående - dog uden at den føles for stor.

Annonce

 

Den korte frempind giver en god og effektiv styring og har ydermere den indvirkning, at armene og hænderne kommer længere bag ved frontakslen, og det er med til at give gode styreegenskaber og en fornemmelse af stabilitet og sikkerhed på stejle og hurtige nedkørsler.

 

Det større reach og lange overrør kompenseres også af et offset på 51 mm og en head angle på 70 grader, hvilket giver en fornemmelse af en kortere og mere hurtigt reagerende cykel. Sammen med de kortere kædestræbere mærkes det tydeligt på de snævre og tekniske switchbacks, hvor cyklen føles nem at få rundt. De er dog ikke så korte at cyklen stejler på opkørsler med høje stigningsprocenter.

 

Ovenstående bidrager til en øget fornemmelse af at kunne køre mere aggressivt og være i stand til at presse cyklen rundt i sving for at komme hurtigere igennem.

 

Alt i alt har Mondraker gennem deres XC Forward Geometry skabt en cykel, som er perfekt til det formål og det terræn, cyklen er lavet til - det er derfor en XC-mountainbike, som er mere end perfekt til de spor, man finder i danske skove samt til fart og konkurrence.

 

Cyklen virker sikker på nedkørsler, så man i højere grad tør give slip på bremserne, den er præcis og hurtig i sine styreegenskaber på både op- og nedkørsler.

Annonce

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

Man kan tydeligt mærke, at det er en cykel, der er sat op til race og med hurtighed for øje, men det forudsætter også at rytteren har nogle fornuftige køreegenskaber for at få det optimale ud af cyklen.

 

Kører man eliteniveau, vil man nok ønske sig nogle bedre og lettere komponenter, og er man begynder, vil en mere stabil cykel nok være at foretrække.

 

Tages cyklens prisleje i betragtning, vil man som konkurrencerytter og motionist med et vist færdighedsniveau få en mountainbike, som er relativ let og som dækker XC-rytterens behov om hurtighed, gode styreegenskaber og giver mulighed for at køre mere aggressivt.

 

Design, detaljer og komponenter

Det første man lægger mærke til, er cyklens udformning med et ”knæk” på overrøret. Det er et design, som er unikt for Mondraker, og som jeg synes, virker friskt og moderne samt gør, at cyklen skiller sig ud fra mængden.

 

Det flade, men lidt bredere overrør samt det korte kronrør giver cyklen et let og hurtigt udtryk, som stemmer godt overens med, at cyklen er lavet til fart. Cyklen kommer i et flot og stilfuldt design, hvor den matsorte carbon kommer godt til udtryk sammen med det lyseblå logo og de røde detaljer, som ikke er overgjort på nogen måde.

Annonce

 

Det er det eneste design Chrono Carbon R kommer i. Frempinden kommer i et flot og enkelt design, som fuldender det smarte look.

 

Chrono Carbon R er udstyret med RockShox SID RL 29, der har en 100 mm vandring, som er yderst velegnet til det danske mountainbiketerræn og de udfordringer, som XC-rytteren står over for. RL-systemet (remote lockout) fungerer nemt og giver dig muligheden for at køre med fuld eller delvis affjedring i forgaflen.

 

Cyklen er udstyret med SRAM's 12-speed GX Eagle bagskifter, NX Eagle skiftegreb og Truvativ Stylo 7K Eagle kranksæt, som fungerer upåklageligt.

 

Cyklen kommer med en 11-50T kassette og en 34T klinge og giver et bredt spektrum af gear at spille på. Kun en enkelt gang på en bred og nedadgående grussti kunne jeg have brugt et højere gear, mens jeg op ad bakkerne havde gear nok til at ramme en kadence, som var optimal for mig.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

 

Cyklen er monteret et sæt Mavic Crossmax 29” hjul med en indre bredde på 25 mm, som både er relativt lette, hurtige og velkørende, og med cyklens pris for øje er det et hjulsæt, som er meget passende. Med det ovenstående udstyr beskrevet og uden pedaler kommer cyklen med en vægt på 10,4 kg, som er ganske fornuftig for cykler i denne prisklasse.

Annonce

 

 

Konklusion

Mit overordnede indtryk at Mondrakers Chrono Carbon R er rigtig god. Mondraker har formået at lave en mountainbike, som er hurtig samt let og som har en geometri, der opfordrer til fart og konkurrence.

 

Geometrien sikrer en XC-mountainbike, som har gode styreegenskaber på tekniske ned- og opkørsler, og den føles sikker og stabil, når der kommer fart under hjulene - også på nedkørslerne. Sammen med fornuftige komponenter er man stillet godt, når startskuddet lyder.

                  

Det kræver dog en vis teknisk snilde at få det optimale ud af cyklen, og det er derfor ikke en mountainbike, som vil være oplagt for begyndere og som elite-rytter vil mærkets Podium-model være at foretrække.

 

Mountainbiken henvender sig klart til den mere erfarne rytter, som vil få en cykel, der minder meget om Mondrakers Podium-model, men hvor der er sparet lidt på udstyret, for at holde prisen ned.

 

Netop det, at man får en cykel, der minder om mærkets top-model, men til en lavere pris, tænker jeg må være attraktivt for mange ryttere, og det gør Chrono Carbo R til en stærk konkurrent til andre mountainbikes i samme priskategori.

Annonce

 

Stillet til rådighed af: El-Mas

Feltet.dk's vurdering

(8/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne

Annonce

Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr

Annonce

Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
VIS FLERE

Annonce