Prøv vores nye app
Test: Kryptonite Alley F-650 forlygte
05. februar 2019 06:00
af Morten Andersen

En kraftig og effektiv forlygte, som kan det hele og leverer en bred række af gode lysmuligheder til især landevejen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Indledning

Kryptonite har eksisteret siden 1971 og siden da leveret og udviklet innovative cykellåse og systemer til at sikre vores cykler mod tyveri.

 

I 2017 udvidede Kryptonite så produktionen til også at indeholde cykellygter, som både skal udvide sikkerheden på vejene og give rytterne bedre udsyn.

 

Fakta:

Kryptonite Alley F-650

Type: Forlygte
Max lumens: 650
Batteri: USB-genopladelig (Micro USB-port)
Størrelse: 10,5 cm x 4 cm x 3,4 cm
Vægt uden beslag: 127 g

Vejledende udsalgspris: 619,- kroner
 

Test

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

 

Design

Lygten er traditionelt opbygget som en aflang cylinder, der rummer nok elektronik og power til at fyre op for de 650 lumens.

 

Valget er lige del naturligt og klogt, for det lange, strømlinede design gør, at lygten trods sin størrelse stadig er aerodynamisk og ikke fylder synderligt i vinden, som den hele tiden skal bryde via sin montering på styret.

Annonce

 

Ellers er det værd at bemærke, at Alley F-650 er sat sammen af nogle ekstra robuste materialer, som nærmest giver den industriel karakter.

 

Man er ikke i tvivl om, at det her er med gedigen kvalitet, at man har med at gøre. Det yderste parti, hvor selve lygte og pære sidder i, er tilmed pakket ind i metal, så det kan holde til mere, hvis uheldet skulle være ude.

 

Kryptonite mener det seriøst, det er der ingen tvivl om!

 

Størrelse

Alley F-650 fra Kryptonite er med sine 650 lumens en ret kraftig lygte og derfor er den også større end de lidt mindre modeller, som præger klassen lige under denne.

 

Den fylder med andre ord lidt på styret, men den er hverken tung eller klodset.

 

De godt 10 x 4 centimeter generer ikke og er heller ikke nok for alvor at hænge i vinden.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

 

Montering

Monteringsenheden er adskilt fra selve lygten.

 

Først og fremmest er den robust og følger op fra selve lygtens hårdføre indtryk, så de sammen matcher i kvalitet og ambitionsniveau.

 

Enheden monteres på styret ved brug af en lidt særpræget anordning. Hvor man som oftest ser fleksible spænderemme med huller, som trækkes rundt om styret og hæftes i en krog (ligesom et bæltespænde), så bruger Kryptonite en helt anderledes facon.

Annonce

 

Selve remmen er lavet i et kraftigere og stivere gummimateriale med små riller fræset i. Remmen køres omkring styret og igennem en åbning, som kontrolleres ved hjælp af en bred split. Letter man på den, så kan remmen køre igennem, indtil den holder tæt om styret. Slipper man splitten, så lukker den sammen og remmen og holder beslaget spændt fast til styret. Herefter kan systemet lukkes af med en lille klap, så splitten sidder beskyttet og at hele låsesystemet dermed skærmes mod snavs.

 

Herefter monteres lygten ovenpå, hvor beslaget passer ind i en fordybning i selve lygtens hus. På selve lygten skal man trykke en lille knap ind, for at få de to dele til at klikke sammen.

 

 

Lumens / batterilevetider / indstillinger

Alley F-650 har seks lygteindstillinger:

 

High Steady: Kraftigste lysindstilling med fast belysning - 650 lumens / 2 timers levetid

Medium Steady: Mellemste lysindstilling med fast belysning - 325 lumens / 4 timers levetid                 

Low Steady: Laveste lysindstilling med fast belysning - 100 lumens / 12 timers levetid  

DayTime Pulse: Langsomt pulserende blink - 650 lumens / 8 timers levetid                       
NightTime Pulse: Fast belysning med kraftige blink - 100 (fast) / 300 (blink) lumens / 10 timers levetid

Economic Flash: Blink - 100 lumens / 26 timers levetid

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Features

Alley F-650 har flere fine features:

 

Drejebart lygtehoved

Monteringsenheden, som selve lygten klikkes i, er drejbart, så man kan få lidt vinkel på lygten, såfremt man ønsker. Beslaget har en lille skrue, som kan løsnes, så det kan drejes. Hermed kan man få lidt vinkel på, hvis man er nødt til at montere lygten i den ene side af styret, så lyskeglen stadig er central.

 

Batteriindikator på tændeknap

Den anden feature er en batteriindikator indbygget i tænd/sluk-knappen, som sidder øverst på lygten.


Grøn betyder fuldt opladet og lampen skifter først farve, når halvdelen af batteriet er opbrugt, hvor den bliver gul. Når der er mindre end 25% tilbage, så skifter farven til rød.

 

Desuden skifter lygten automatisk til den mest energibesparende indstilling, når der er mindre end 10% tilbage af batteriet.

 

Side Illumination Ports

Den primære lyskegle kastes naturligvis fremad, men på begge sider af lygtens hoved, sidder en lille åbning, så der kan slippe lys ud for at øge synligheden for trafik, der nærmer sig fra siderne.

Annonce

 

Indtryk i brug

Kryptonite Alley F-650 er en kraftkarl af en cykellygte.

 

Den er yderst robust og lækker i sin kvalitet og minder nærmest om noget, som er udviklet til en byggeplads eller deslige, hvor der er risiko for at få nogle tæsk.

 

Vægten er godkendt for en lygte, der kan levere op til 650 lumens og den generer ikke på styret eller influerer på cyklens styring.

 

Monteringsenheden er en smule anderledes og lidt mere besværlig at have med at gøre, end de mere gængse, fleksible remme. Det kræver lidt fingersnilde og tilvænning at betjene den og få den strammet til, især fordi den måde splitten er placeret, som åbner og lukker for låsen, er lidt vanskelig at komme til.

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

I starten kan man godt være lidt irriteret på systemet, men man vænner sig dog ret hurtigt til det. Reelt tager det 10-15 sekunder mere at montere, når man har fået teknikken på plads, så det er ikke et reelt problem.

Annonce

 

Derimod er det faktisk bøvlet værd, for det er godt set af Kryptonite, at levere lygten på denne måde.

 

Den er nemlig lige tilpas tung til, at en rem alene ville kunne holde den ordentligt på plads. Den brugte metode giver et bredere anvendelsesområde, da man ikke skal frygte for, at hele molevitten ryger af, hvis man kører på ujævnt underlag.

 

Beslaget kan desuden vendes to veje på styret, alt efter om man ønsker at have selve lygten lidt bagved eller lidt foran selve styret. Lygten klikker nemlig i, uanset retning.

 

Lysmæssigt leverer F-650 ret imponerende!

 

Den højeste indstilling hvor 650 lumens leveres fast i to timer, oplyser vejen fremragende og fordeler lyset godt. Man får vejen foran sig oplyst grundigt og området foran forhjulet lyser tydeligt op og afslører alle detaljer på vejen, som man skal være opmærksom på.

Annonce

 

Lyskeglen er desuden doseret, så den giver en god rækkevidde. Man ser let 10-15 meter frem, hvor lyset er kraftigt nok til at afsløre de fleste afgørende detaljer tydeligt.


Jeg var også imponeret af bredden på lysfaldet, sådan at man virkelig føler, at man er godt oplyst og let kan orientere sig på helt mørklagte veje.

 

Man har to timers køretid med denne indstilling, så de fleste kan få en fin gang vinteraftentræning i hus med fuld blæs på lampen.

 

De to lavere indstillinger fungerer også godt, hvor især medium-indstillingen med sine 325 lumens i fire timer er et godt kompromis. Kører man på landeveje man kender og med et godt underlag, så vil det række for mange.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

De kraftige indstillinger vil desuden række ret langt til gravel-kørsel i terrænet også, hvis man ikke skal køre single-tracks, tekniske spor og nedkørsler med høj fart. Kan man derimod godt lide at stikke ind over et grusstykke hist og her, så er man fint dækket ind her.

 

Skal man køre mere actionpræget, så er det værd at gå på jagt efter lidt flere lumens og en lygte som er mere kompakt og har en fladere montering.

Annonce

 

Skal man ud og køre natkørsel i terrænet, anbefaler vi naturligvis, at man prøver sig forsigtigt frem og overvejer en ekstra lyskilde på hjelmen. Det skal også nævnes, at Kryptonite selv betegner deres lygter som ’Street Lights’, hvilket altså understreger at de er lavet til brug på vejene, snarere end i skoven.

 

De pulserende indstillinger fungerer som de skal og den mest økonomiske indstilling giver imponerende 26 timers kørsel, hvor man opnår masser af synlighed i trafikerede områder. Tilmed tilbyder Alley F-650 8 timers højfrekvente blink, som kan bruges i dagslys og vil fungere som lidt af en øjefanger for den øvrige trafik, så man får ekstra sikkerhed i tæt trafik eller på åbne landeveje, hvor bilister derved lægger mærke til rytteren langt udefra.

 

Den lidt snørklede montering betyder, at man oftest klikker selve lygten af og tager med sig, mens man lader beslaget blive på styret. Skifter man rigtig meget mellem flere cykler, så kan det være et mindre irritationsmoment.

 

Kryptonite har placeret indgangen til micro-USB-porten under lygten, lige foran beslaget. Det undrer lidt, da netop det område kan være udsat for en del vandsprøjt og snavs fra vejen. Man skal derfor huske at lukke forsvarligt efter sig efter opladning. Stikket burde Kryptonite have placeret bagpå lygten, hvor det hverken var udsat for vand fra oven eller nede fra.

 

Annonce

 

Konklusion

En fremragende lygte, som udmærker sig for sin robusthed og rigtig høje materialekvalitet.

 

Lysmæssigt imponerer den også og leverer et godt udvalg af indstillinger, som hver især er godt afstemt og har sin fulde berettigelse. De faste belysningsindstillinger giver en god, bred lyskegle, som virkelig imponerer.

 

Læs også
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr

 

Alley F-650 er et godt bud på en allround lygte til især landevejsfolket, som bare kan det hele og giver brede anvendelsesmuligheder. Man opnår lang batterilevetid i oplyste, trafikerede områder samt god synlighed og har masser af udsyn på helt mørke veje.

 

Som en ekstra detalje leveres lygten i en kraftig metalkasse, som beskytter og opbevarer lygten elegant, når den ikke er i brug.

 

Vores bedste anbefalinger.

 

Stillet til rådighed af: Kryptonite

 

Læs også:

Test: Abus Libra forlygte

Test: Abus Gemini lygtesæt

Test: Kryptonite Avenue R-75

Feltet.dk's vurdering:

INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce