Prøv vores nye app
Test: Garmin Edge 530 og 830
12. september 2019 11:20
af Jakob Kaalund

Denne tester kan stadig huske sin første cykelcomputer, som kunne vise hastighed, distance og hvor langt man havde kørt total. Bevares den kunne også tage tiden, men det er alligevel kvantespring fra der hvor udviklingen i dag har taget os hen indenfor denne kategori. Om det er mest sigende i forhold til denne testers alder eller den hurtighed, hvormed tingene i vore tider udvikler sig, skal vi lade stå i det uvisse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

En cykelcomputer i dag er i lige så høj grad også en navigationsenhed og træningspartner, der fortæller en næsten alt hvad man skal vide før, under og efter turen.

 

Garmin er uden at overdrive velsagtens en af de største spillere på markedet for cykelcomputere og GPS-enheder. Garmin har med en meget bred vifte af produkter gående fra diverse GPS-produkter over watt-målere, kameraer og armbåndsure til buesigter.

 

En af de ting Garmin gør fornuftigt er deres evne til at ”binde” deres produkter sammen, og sørge for en let brugerplatform, hvor alle ens produkter nemt og let kan administreres.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Garmin taler i høj grad om en Connected cykel og et Connected træningsunivers, hvor computeren udover at levere aktuelle data også kan analysere på det og derved assistere rytteren med træningen.

 

Fakta

Producent: Garmin

Model: Garmin Edge 530 og Garmin Edge 830

Pris: henholdsvis 2.499.- og 3.199 kroner

Vægt: 75,8 eller 79,1 gram

 

Introduktion

Garmin har altid været kendt for at lancere nye modeller løbende og 2019 er ingen undtagelse. Vi har her hos Feltet.dk fået fingrene i en række af Garmins nyeste produkter. Det drejer sig om Garmin Edge 530 og Garmin Edge 830, som vi vil teste sammen med Garmin Vector 3 pedalerne. Fokus er dels at holde de to computere op mod hinanden, men også at teste interaktionen med en ekstern sensor, som Vector 3 pedalerne.

Annonce

 

Lad det være sagt med det samme. Den nye Edge 530 og 830 kan enormt meget, deler mange funktioner og er nærmest en hvepserede af forskellige funktionaliteter.

 

Hvis du vil have et hurtigt overblik, er det godt sted at starte her: 

 

 

Edge 530

I en tid hvor langt de fleste elektroniske enheder går fra knap-betjening til ren touch-skærm, trækker Garmin med Edge 530 i den anden retning med 100% knap-betjening. I en antagelse om, at det er for at holde prisniveauet på deres entry-level nede, er det slet ikke så tosset en tilgang.

 

Den nye Edge 530 er en æstetisk flot computer med et minimalistisk design og en knivskarp skærm. Med seks knapper fordelt med to knapper på hver side og to i bunden, skal man slet ikke bekymre sig om at skærmen ikke reagerer, når man sveder, har handsker på eller andre forhold, for det er slet ikke en mulighed. Det gode ved knapper er som bekendt, at man kan bruge dem uanset forhold, og hvor meget ”Anna og Lotte fingre” man nu har i sine vinterhandsker.

 

Edge 830

Storebroren 830 er i design og dimensioner nærmest identisk med 530’eren med den undtagelse at der ingen knapper er på siderne, men kun to knapper i bunden. Forskellen er primært ”under hjelmen” da 830’eren er med touchskærm og derfor også en anden brugerflade.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Forskel mellem de to modeller

Hvordan adskiller de to modeller sig så fra hinanden? Lad det værre sagt med det samme - de er meget ens. Basalt set er det den samme enhed i dimensioner, vægt og design.  Bortset fra knap-betjening (530’eren) kontra touch-skærm betjening (830’eren) er det ud fra vores viden kun to ting, der adskiller de to modeller. Søgning af interessepunkt og ruteplanlægning på selve enheden kan kun Edge 830 prale af. 

 

Henset til at den ene knapbetjent (530’eren) og den anden er touch-screen betjent adskiller brugerfladen sig også på de to modeller.

 

Brugerfladen på 830’eren virker en anelse hurtigere og mere lækker, hvilket nok skyldes den større alsidighed i en touchskærmsvariant kontra en knapbetjent enhed.

 

Vector 3

I en tid hvor effektmålere så småt er ved at blive allemandseje, er Garmin’s Vector pedalbaseret effektmåler et meget stærkt bud på hurtigt at få adgang til ”watt-universet” og lægge ekstra lag på træningen.

  

Vector 3 er Garmin’s bud på en pedalbaseret effektmåler. Pedalen monteres som enhver anden pedal og kan hurtigt flyttes fra én cykel til en anden. Garmin Vector 3 måler samlet effekt, højre/venstre balance, kadence og cykledynamik. 

Vector 3 har et strømlinet design, ligesom den er nem at opdatere med kompatible Edge cykelcomputere. Pedalen har naturligvis ANT+ tilslutning, men kommunikerer også via Bluetooth med Garmin Connect. Det gør det enormt nemt at opdatere software og datasynkronisere enheden. 

Annonce

 

Den holder ligeledes styr på siddende og stående stilling for at bestemme, hvornår og hvor længe du var i hver stilling. På den måde kan du måle stillingens effektivitet og effektfase for at se, hvordan du i øjeblikket producerer effekt i en pedalbevægelse. Desuden giver det mulighed for at se, hvordan din midterforskydning er på pedalen, så du kan sikre dig, at klamperne er positioneret korrekt.

 

 

Test

Skulle man have den mindste bekymring for om at det er avanceret eller bøvlet at komme i gang med produktet, så kan man godt gemme denne bekymring væk, for i Garmin’s univers er opkobling, parring og opdateringer en leg. Med udgangspunkt i Garmin Connect App’en er det meget nemt at sætte enhederne op og få dem parret med ens Computer, Iphone eller diverse tilbehør.

 

Det tog os maksimalt 15 minutter at få sat de to Edge computere og Vector pedalen op, samt få dem parret med Iphone og pulsmåler. Processen er enkel og man bliver lige så elegant hjulpet igennem processen af Garmin’s software.

 

Eftersom der er et meget stort overlap Edge 530 og 830 imellem, vil vi i dette tage udgangspunkt i begge enheder og oplevelsen af dem samlet set.

Annonce

 

Læs også
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

 

Hvis man tidligere har haft en Garmin Edge enhed, så er der som sådan ikke meget nyt under solen i selve brugeroplevelsen, på de nye Edge enheder. Brugerfladen og softwaren er et opdateret layout, men er stadig ganske intuitivt og enkelt at betjene. Henset til hvor mange funktioner og store mængde data som enheden indeholder, formår Garmin i deres brugerflade at gøre betjening og håndtering af dette, så enkelt som muligt. Resultatet er en simpel og velfungerende brugeroplevelse.

 

Hvis man ligesom langt de fleste mennesker i DK har en smart phone, skal man lige vænne sig til at man ikke skal røre skærmen på Edge 530. Den virker fint og brugerfladen er velfungerende, men ærligt talt så står man en anelse uforløst hen, når man er vant til touch skærm, og igen og igen kommer til at trykke på skærmen inden man husker at det er knapperne, som skal anvendes.

 

Når det er sagt, så virker det ganske godt kun med de seks betjeningsknapper på enheden. Man vænner sig ret hurtigt til det, og med en intuitiv brugerflade er der ingen ”ko på isen”.

 

Konfigurering af visninger i displayet er som man kender det fra Garmin Edge meget enkelt og der er en lang række muligheder for opsætning af ”emne-skærme”. Eksempelvis effektdata visning, som giver en alverdens watt data live.

 

Begge modeller imponerer på batterilevetiden, og opladning bliver en lidt sjældnere øvelse end man er vant til fra Garmin større modeller. Med en angivet batterilevetid på op til 20 timer, kan der være til en del ture inden opladning.  

Annonce

 

 

Funktioner

Edge enhederne indeholder et hav af funktioner, så en gennemgang af disse ville nok resultere i en test på tykkelse med en lille bog, så derfor fokuserer vi på de nye funktioner eller funktioner, som har gjort brugeroplevelsen endnu bedre.    

 

En af de ting som Garmin før har fået kritik for er navigationsdelen, men med 530’eren og 830’eren er særligt denne del blevet forbedret med sving-for-sving-navigation og navigationsvarsler, der informerer ryttere om skarpe sving forude. Ruteberegningshastigheden er ligeledes blevet forbedret, således at navigationsdelen som helhed fungerer hurtigere og mere dynamisk end tidligere.

 

Navigationsvarsel funktionen er uden tvivl en af de fedeste funktioner i den nye enhed og giver værdi for rytteren. Denne tester havde Edge enhederne med i Dolomitterne i Italien, og særligt her var navigationsvarslerne nyttige. Når man kommer ”flyvende” ned af bjerget på ukendt vej, er det en rigtig fed feature med advarsler som dukker op på skærmen og varsler et skarpt sving. Det kan helt sikkert bidrage til at afhjælpe farlige situationer og højne sikkerheden.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Alt i alt fungerer navigationsdelen fremragende med en mærkbar hurtigere beregning og dynamik i navigationen i forhold til tidligere modeller. Formentlig godt hjulpet på vej af at kortdataene på cykelruter og cykelstier bliver bedre og bedre.

Annonce

 

 

Garmin Vector 3

Bare for god ordens skyld så er vi temmelig pjattede med Vector 3 pedalerne. De fungerer forrygende, er lette at parre med Edge enheden og Connect App’en. Muligheden for at man kan flytte pedalerne nemt fra den ene cykel til den anden giver en meget mere fleksibel anvendelse sammenlignet med krankbaserede effektmålere.

 

Pedalerne leverer nøjagtig og detaljeret data, både når du sidder på cyklen, men i høj grad også når du sidder med ”professor-brillerne” på hjemme i sofaen. Man kan bruge mange aftener på at nørde effektdata og det er velsagtens kun en selv der sætter grænsen for detaljeniveau og analysering af data.

 

Der kan siges meget om pedalerne, men helt grundlæggende virker de bare optimalt, enkelt og overskueligt og vil kunne give næsten alle cykelryttere en ekstra dimension til deres træning og give værdi i forhold til træningsudbytte. 

 

Garmin Connect

Garmin Connect og den telefonbaseret App er uden tvivl en af Garmin’s helt store styrker. Den skaber et enkelt univers for alle ens forskellige enheder. Man kan simpelt få adgang til alle ens træningsdata og historik.

Annonce

 

Med et Garmin ur bliver ”cirklen” sluttet og du har adgang til data fra alle døgnets 24 timer, alt sammen enkelt og let samlet i Garmin Connect App’en. Så hvis man er ude efter et 24 timers billede af ens forbrænding, søvnmønster og træningsindsats, så er Garmin

 

 

Konklusion

Garmin leverer med Edge 530 og 830 en fremragende, simpel og intuitiv computer. Det giver rytteren et nemt overblik både før under og efter træning, ligesom det giver rig mulighed for at kunne individualisere de visninger man har behov for.

 

Læs også
Dansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

 

Batterilevetiden er rigtig fin, og vil være rigeligt for de fleste, medmindre man gør sig indenfor ultracykling.

 

Brugeroplevelsen er sublim og gør det meget nemt at bruge produktet optimalt. Særligt navigationsdelen kan fremhæves da denne med sin hastighed og dynamik giver ekstra værdi til et i forvejen stærkt produkt.

Annonce

 

Garmin’s connect App skaber et univers enkelt og overskueligt integrerer alle enheder og data for brugeren.  

 

Når man kigger på prisforskellen mellem 530’eren og 830’eren ville vi til hver en tid betale de ca. 700 kr. mere for Edge 830, og herved få touchskærm og tilhørende brugerflade, som bare er en anelse mere lækkert.

Feltet.dk's vurdering

(9/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Håbefuld Kron før 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg

Annonce

Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
VIS FLERE

Annonce