Prøv vores nye app
Test: EKOI E-Lens
02. april 2024 17:00
af Marianne Bjerre Christiansen

Lynhurtig, kontinuerlig tilpasning af brilleglasset, når lysforhold ændrer sig. EKOI E-Lens brillen giver en rigtig god køreoplevelse og samtidig bedre sikkerhed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Indledning

Da jeg for Feltet.dk skulle teste EKOI E-Lens, tjekkede jeg mit lager af cykelbriller - der er flere kasser med glas i nogle forskellige farver, tilpasset til forskellige lysforhold. I praksis vælger man det bedste bud på glasfarver til den forestående cykeltur, der sikrer den bedst balance mellem lysstyrke og skarpe konturer. Man affinder sig med, at forholdene og dermed skarpheden i konturerne ofte ændrer sig, så det er ikke optimalt med fastfarvede glas.

 

Enkelte gange tager man forskellige farver glas med i lommen, accepterer at man må stoppe og manuelt skifte glas - og det gør man i praksis ikke særligt tit. Men med EKOI E-Lens har man en brille, som automatisk og lynhurtigt korrigerer lysgennemtrængningen gennem styring af mørklægningen i glasset, så udsynet og konturerne altid står helt skarpt.

 

EKOI, som er etableret i Roubaix udvikler sine produkter i samarbejde med flere World Tour hold samt stjernerytterne fra blandt andet Lotto Soudal og Confidis.

 

Læs også
Mikkel Bjerg har fremtiden på plads

 

Fakta
Producent:
EKOI
Produkt: EKOI E-Lens Galaxy Sort
Pris: Kr. 3125,- (set i testperioden til kr. 1875,-)
Reaktionstid: 1/10 sekund
Vægt: 37 gram
Batteri: Ingen batteri, energi genereres af indbygget solcellepanel

 

Briller er en vigtig del af den rigtige påklædning til cykelturen

Cykeludstyr er både en jungle og et slaraffenland for os cykelentusiaster.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg før har betragtet cykelbriller mere som en designfeature end som komfort- og sikkerhedsudstyr, specielt på landevejen. Efterhånden har jeg en pæn samling af forskellige briller, fordi farver og design betyder noget for mig.

Briller til mountainbiketure i skoven har dog altid været en vigtig del af sikkerhedsudstyret, både for ikke at få fremmedlegemer i øjnene og ikke mindst for tydeligt at kunne se konturer i det rigtige lys, på cykelture i tætte mørke skove med våde rødder.

 

Lidt historie og teknik

Fotokromiske briller blev første gang introduceret først i 1960erne og blev betragtet som et teknologisk kvantespring. De første fotokromiske briller havde en ganske lang reaktionstid på op til 15 minutter før ligevægten (farven) i brilleglasset blev opnået. Det er selvfølgelig ikke egnet til en cykeltur, hvor der stort set aldrig er de samme lysforhold i længere tid ad gangen, så i realiteten justerede de tidlige fotokromiske briller kontinuerligt uden at finde ligevægt. Brillen blev i starten derfor også mest solgt som almindelige briller med styrke, dog med en lystilpassende funktion, som til en vis grad minimerede behovet for solbriller med styrke.


EKOI E- Lens reagerer og justerer farven via en LCD-skærm, der er integreret i brilleglasset, gennem lyspåvirkning. Lyspåvirkningen omsættes til en elektrisk spænding, som farver de flydende krystaller i glasset og dermed tilpasses lysgennemgangen. Den elektriske spænding til at styre lysgennemgangen, genereres af et diskret indbygget solcellepanel, der danner energi til styrkereguleringen. Den teknologiske udvikling er også her gået utroligt stærkt, og i dag er reaktionstiden ultrakort. EKOI E-Lens reagerer og justerer på 0.1 sekund, svarende til et blink med øjenlågene, hvilket kontinuerligt og behageligt sikrer det optimale syn og konturgenkendelse.

Stellet er designet og produceret i Schweiz, hvilket også gælder glasset (skærmen), som i øvrigt også giver 100 % UV-beskyttelse. Jeg har selv oplevet ubehagelige situationer med mine tidligere designbriller, specielt på passager med hurtigt vekslende lys- og skyggevirkning. Fotokromiske briller er derfor nu en fast del af mit cykelgear, fordi sikkerhed prioriteres højere end tidligere.


Smart brille der på alle måder er behagelig at benytte.

Annonce

 

Let og smart brille

EKOI E-Lens er en flot og stor brille, som kun vejer 37 gram. Jeg kan ikke lade være med at kigge på og vurdere brillens design og syntes brillen er flot med simple og strømlinede linjer. Den relativt store størrelse er den nye trend, som er tilpasset de nye design cykelhjelme, som er skåret ret højt i fronten.

Der er ekstra brillestænger med af forskellig længde, og det betyder, at brillerne sidder godt fast på store som små hoveder. Brugen af brillen kræver ingen forberedelser eller indstillinger til cykelturen, da brillen umiddelbart starter op og justere sig selv, når den tages ud af etuiet. Der er ingen tilvænning, da justeringen sker kontinuerligt og trinløst, stort set uden det bemærkes.

De flydende krystaller i skærmen betyder, at brillen skal håndteres rimeligt nænsomt. Der medfølger en æske med skumgummiindmad, så brillen kan opbevares hjemme i skuffen. På cykelturen skal man være opmærksom på ikke bare at krølle brillerne ned i en lomme på ryggen. Forskellen mellem traditionelle briller og EKOI E-Lens er netop, at der ikke er behov for at tage brillerne af, fordi de løbende justerer og tilpasser sig.

 

 

EKOI E-Lens ud af etuiet og klar til tur.
 

Testen

Brillen er testet under forskellige forhold både med hensyn til lys og skygge, og jeg havde mulighed for at teste på en vintertur i sne. På grund af årstiden har jeg primært testet brillen på min mountainbike i skoven, men benyttede også muligheden for at afprøve brillen på en gåtur med min hund i et sneklædt landskab i høj solskin.


På mine cykelture i sne virkede brillen overbevisende og sørgede for en optimal lysstyrke og mindst lige så vigtigt skarpe konturer, som gjorde orienteringen og dermed sikkerheden betydelig bedre. Specielt på tidligere cykelture i sne har jeg oplevet et skarp og ubehageligt genskin, som har generet øjet, og dette genskin absorberer EKOI- Lens og øjnene virker mere afslappede.


På en gråvejrsdag i skoven virkede brillen også, som den skulle, god og behagelig tilpasning - men kontrasterne er mindre og justeringerne bemærkes derfor stort set ikke.


På gåture i sne og høj solskin er sikkerhedselementer ikke så relevante, men igen virkede brillen rigtig godt og ”beskyttende” behagelig, så øjnene virkelig slappede af.


Grundet brillens store overfladeareal minimeres generende indstråling fra siderne, og det bidrager også til den gode oplevelse.

 

EKOI E-Lens kan bruges til mange udendørs aktiviteter.

 

Konklusion

Jeg har haft lejlighed til at teste EKOI E-Lens i flere forskellige situationer. EKOI E-Lens fremtræder som et kvalitetsprodukt, med dele produceret i Schweiz og samlet i Italien.

Brillen er behagelig at bære og jeg har ikke oplevet dugsituationer under brug. Personligt er jeg lidt nørdet med øjnene og ved, at jo skarpere du ser, jo mindre skal hjernen bruge energi på processen med at fortolke synsindtrykket, hvilket på længere ture både sparer energi og øger sikkerheden. Den kontinuerlige trinløse justering sikrer netop et optimalt synsindtryk og øger både komfort og sikkerhed.

Så jeg indrømmer gerne, at EKOI E-Lens er blevet min foretrukne brille - faktisk i de fleste udendørs situationer, og ikke kun i forbindelse med cykling.


Vejledende pris er 3125 kr - men er i testperioden se til 1875 kr. Der findes alternativer også til lavere priser. Specielt på tilbud tilbyder EKOI E-Lens god value for money.

 


EKOI E-Lens er nu min foretrukne briller, når jeg er ude.

 

Læs også
Optakt: Amstel Gold Race

 

 

Feltet.dk's vurdering

(9/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 12. april 2024

Landevej
Følg det franske andendagsgilde i Jura-bjergene
Landevej
Disse hold er udtaget til Amstel Gold Race
Landevej
ColoQuick klar til revanche i stort U23-løb
Landevej
Svensk dominans - varm coloQuick-profil med ny top-10
Landevej
UAE-profil forklarer fordel i første sejr

Annonce

Landevej
Van der Poel har endnu ikke skænket konkurrenterne en tanke
Motion
Veggerby arrangerer Aarhus-København igen i 2024
Landevej
Fransk vidunderbarn tager revanche i hårdt endagsløb
Landevej
UAE får etapesejren, men formår ikke at knække Lutsenko

Annonce

Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Medie: Lidl-Trek melder sig ud af kampen om verdensstjerne
Landevej
Optakt: 4. etape af Il Giro d’Abruzzo
Landevej
Optakt: Classic Grand Besancon Doubs

Annonce

Udstyr og test
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Landevej
Lotto tager tre danskere med til Amstel
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Profil fortsætter på UAE
Landevej
Feltet.dk nu også på TikTok - Følg os på de sociale medier
Landevej
Officielt: Van der Poel og Kragh udtaget til Amstel Gold Race
Landevej
Visma har holdet klar til stor klassiker
Landevej
Roglic aflyser ardennerkampagne

Annonce

Landevej
Lefevere undskylder kontroversielle udtalelser
Landevej
Alaphilippe afslører: Har kørt rundt med hemmeligt brud
Udstyr og test
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!

Annonce

Torsdag den 11. april 2024

Landevej
Soudal Quick-Step uden favoritter til Amstel Gold Race
Landevej
Fransk klassikerprofil undskylder overfor cykelsponsor
Landevej
Bizar allergi var en kæp i hjulet for Naesen: Sidste år var jeg syg 40 gange

Annonce

Landevej
Belgisk stjerneskud på vej tilbage efter borrelia-infektion
Landevej
Lustenko reagerer på flot bjerg-sejr over Yates
Landevej
Cosnefroy tror, Van der Poel kan besejres: Amstel Gold Race er mindre kontrollerbart
Landevej
Her er Ineos-holdet, der skal køre sejren hjem for Pidcock i Amstel
Landevej
Van Aert opgiver stort sæsonmål og giver opdatering på skader
Landevej
Enmandshær basker UAE's stjerneparade på italiensk kongeetape
Landevej
Optakt: 3. etape af Il Giro d’Abruzzo
Landevej
Bora-boss afviser flere superstjerne-handler og løfter sløret for nyt hold
Landevej
En perlerække af danskere: Se den foreløbige startliste til Amstel Gold Race
Landevej
Avis: Hurtig belgier får ny aftale
Landevej
”Jeg blev strejfet af døden” – belgisk klatrer reflekterer over livsfarligt styrt
Landevej
Medie udpeger favorit til Philipsen
Landevej
19-årigt vidunderbarn dedikerer sejren til afdødt familiemedlem
Bane
Tre måneder efter fødsel: Dansk medaljevinder melder klar til OL
Landevej
Boonen tror på Van der Poels legendariske monumentjagt: Hvorfor ikke prøve?
Landevej
Berørt Vine efter mareridtsstyrt: Et mirakel at jeg kan lege med mine børn

Onsdag den 10. april 2024

Landevej
Stærk belgier ser frem mod Ardennerne: Formen er god
Landevej
Sad i god position før målstregen: Havde bare ikke benene til sidst
Landevej
Cosnefroy sejrer i Ardenneroptakt: Godt at starte med en sejr
Landevej
Hurtig hollænder blev for ivrig: Det var lidt dumt af mig
Landevej
Dansker misser akkurat podiet i belgisk sejr
Landevej
Formstærk franskmand tager endnu en sejr i stor klassiker
Landevej
Tour de France-vinderen lægger låg på holdskifte-rygter
Landevej
Vidunderbarn vinder i Italien efter formidabel nedkørsel
Landevej
UCI intensiverer kampen mod mekanisk doping
Landevej
Italiensk verdensstjerne tager endnu en stor sejr
Landevej
Optakt: 2. etape af Il Giro d’Abruzzo
Landevej
Optakt: Brabantse Pijl
Landevej
Visma-profil bliver ikke klar til Giroen
Landevej
Matthews ser tilbage på Flandern Rundt-deklassering
Landevej
Dansk profil med opløftende meldinger inden stort løb
INTERVIEW E-cykling
Eksklusivt interviewDanskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Landevej
Bekræftet: Verdensmesteren kører Giro d’Italia
Landevej
UAE-stjerner skal jagte triumfen i Amstel
Landevej
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Landevej
Historisk hurtigt Paris-Roubaix: Her er tre årsager

Tirsdag den 09. april 2024

Landevej
Vivianis hjelm eksploderede: Den reddede mit liv
Landevej
Skuffet Albert Philipsen reagerer på Paris-Roubaix
Landevej
Officielt: Ti danskere til start i stort endagsløb
Landevej
Cancellara: Van der Poel bør give det et skud
Landevej
Bekræftet: Quick-Step sender supersprinter til Giroen
Landevej
Pogačar forbavser Politt: Jeg har aldrig set noget lignende
Landevej
Vismas nye håb er i mesterlære hos Vingegaard: Det er en kliché
Landevej
Hjemmebanesejr afgjort efter målfoto – Hurtig dansker blander sig i toppen
Landevej
Se billedet: Forslået og forsigtig Roglic tilbage på cyklen
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Alpecin-sprinter melder fra til Brabantse Pijl
Landevej
Optakt: 1. etape af Il Giro d’Abruzzo
Landevej
Optakt: Il Giro d’Abruzzo
VIS FLERE

Annonce