Prøv vores nye app
Test: Canyon Spectral ON 7.0
08. januar 2019 15:30
af Magnus Horne

Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Fakta:

Producent: Canyon

Model: Spectral 7.0 ON

Størrelser: X-small, small, medium, large og X-large

Farver: Fås i to farvekombinationer, sort eller sort/gul

Vejledende pris: Modellen vi har testet koster 34.799,- kroner

Cyklen fås i mange variationer fra en pris på 30.699,- kroner og op til 48.899,- kroner

 

Fakta om cyklen:

Ramme: Canyon Spectral: On

 

Bagdæmper: Rockshox Deluxe R

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Forgaffel: Rockshox lyric RC

 

Elektrisk system: Shimano steps DU-E8000

 

Batteri: Shimano steps, BT-E8010

Annonce

 

Bagskifter: Shimano deore XT SHADOW PLUS, 11S

 

Skiftegreb: Shimano deore XT, 11S

 

Kassette: Shimano SLX, 11S


Bremer: Shimano ZEE

 

Hjulsæt: DT Swiss H1700 spline

 

Dæk: Maxxis minion DHF | Maxxis minion DHR2

 

Kranksæt: Shimano FC-E8000

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Cockpit: Raceface Aeffect R

 

Sadel: Canyon SD: ON

 

Sadelpind: Kind Shock LEV SI

 

Vægt: 22.4 kilo for en medium

Annonce

 

Inkluderet i leverancen:

Pumpe: Canyon affjedringspumpe

Rammebeskyttelse: Canyon rammebeskyttelse

Power adapter: Shimano EC-E6000-1

Håndbog: Canyon Manual MTB

Shimano STEPS E8000 lader

 


Introduktion

Canyon Spectral ON er et af canyons seneste bud på den eldrevne fremtid. Canyon er i 2018 kommet med fem eldrevne Spectral-cykler, hvoraf den ene er en kvindespecifik cykel.

 

Rammen er designet til at kunne justeres i linket, så man altså kan ændre stellets geometri ved hjælp af kun en enkelt bolt. Derved kan man sænke kranken 11 millimeter og gøre cyklen klar til downhill.

 

Udover det har valget af STEPS E8000 gjort det muligt for Canyon at lave en utrolig kort bagende på kun 430 millimeter, som gør den mere smidig at køre på.   

 

Modellen, vi har fået lov at låne, er en model i den billig ende af Canyons produktrække. Dermed ikke sagt, at den har dårligt udstyr. Cyklen kommer med masser af fine dele, og præcist som på den dyre model, går alle de fine detaljer igen. Cyklen kommer for eksempel med 4-stemplet Shimano Zee-bremser og 200 millimeter skiver for og bag, for at få noget ekstra bremsekraft.

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

De har også valgt at designe deres egen saddel, så rytteren får maximal komfort under alle stigningerne.

 

Derudover har Canyon valgt at lave en lidt atypisk sammensætning af hjul, nemlig 27.5” i bagenden og 29” i forenden. Det store hjul i forenden sørger for stabilitet. 27.5” hjulet i bagenden har en bredere fælg, hvilket medvirker til, at der kan sidde bredere dæk på. Derved får man maximalt greb under opkørslerne.

 

Cyklen kommer også med Maxxis dæk DHF 2.5 foran og DHR 2.8 bagpå, som hjælper med at give rytteren en masse greb.

 

Cyklen inkluderer Shimano STEPS E8000 komplet el-system, det hjælper med maximalt 250 watt ekstra. Systemet har 4 funktioner. Der kan køres i Eco, Trail og den maximale Boost hvor der bliver tilføjet 250 watt. Derudover er der også en walk-assist, der kan hjælpe med at trække cyklen op ad bakke. 

 

Annonce

 

Test

Den første test der blev kørt, var på teknikbanen i Vidstrup. Her er der rigtig god mulighed for at få sat cyklen op til sine egne præferencer. Det var ikke meget jeg ændrede ud over lufttryk og rebound.

 

En cykel som denne kan godt komme til at virke lidt tung og træls, med for langsom rebound, men den første test var blot for at lære cyklen lidt at kende med nogle hop og lidt bremsninger. Cyklen kørte jeg kun på den lave geometri-indstilling, da jeg bedst kan lide en slack cykel med lavt tyngdepunkt.


Det tog mig lidt tid at lære cyklen at kende, da den for det første har et 29” forhjul og derudover vejer mere end min egen cykel. Teknikbanen ligger på en bakke og har en shuttle op efter hvert pas. Her viste elcyklen sit ”sande jeg”.

 

Jeg kørte primært på Boost-indstillingen opad på teknikbanen, da jeg bare skulle hurtigt op at tage en tur mere.

 

Jeg synes normalt ikke, at det er det fedeste at køre op ad bakke, men på elcyklen var det meget sjovt - og så fik jeg kørt flere gange, end jeg normalt ville have gjort.

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

Jeg var meget skeptisk i forhold til vægten, da det ikke ligefrem er det mest optimale med mange kilo i luften, men efter et par timer på banen kørte jeg alle de hop, jeg normalt gør på min egen trailcykel.  

Annonce

 

Jeg begyndte sågar at lege med cyklen i luften!

 

Anden tur på teknikbanen var endnu sjovere, da cyklen begyndte at vise sine fede egenskaber i terrænet. Cyklen kørte nedad som en hvilken som helst anden trail/allmountain-cykel, mens man jo altså får lidt hjælp op ad bakke.

 

Anden test foregik på de lokale spor i Hjørring, hvor der blev kørt almindelig xc-spor og lidt trail-spor.

 

Cyklen var rigtig god at køre begge spor på.


På xc-sporet kunne man virkelig mærke, at man ikke kom sovende til en hurtig cykel. Ét er at du får hjælpen i form af de ekstra watt, men noget andet er at cyklen er tungere at manøvrere rundt, og så skal der stadig trædes i pedalerne, for at der sker noget.


Til trail sporet i Vidstrup var den også helt kanon.

 

Cyklen viser virkeligt sit værd ved at have det fantastiske tyngdepunkt nedad bakke. Den er også rigtig stabil at køre på. Cyklen fungerer også temmelig godt til de stejle og mere tekniske opkørsler, hvor man virkelig kan mærke at man får et ekstra boost af motoren - det gavner virkelig meget. På elcyklen er man i stand til at klatre steder, som ville være nærmest umuligt på en almindelig mountainbike. Det gør også, at det rent faktisk kan være super sjovt at klatre.

Annonce

 

Cyklen synes jeg har været særdeles sjov at have med i skoven. Jeg er typen, der godt kan lide at øve session-ting - også rigtig mange gange, indtil den sidder lige i skabet. Med hjælp fra elmotoren er det muligt at gøre det en del flere gange end normalt, da jeg ellers bare ville have trukket op igen. Med denne cykel er der altså mere sjov og mere motion. Pudsigt nok.


Cyklen leverer en masse greb i alt underlag og er en meget stabil cykel.

 

 

Cyklen har rigtig mange fine finesser, som virkelig gavner en på sporet.


Blandt andet har Canyon designet en flaskeholder, hvor din almindelige flaske kan sættes i fra siden.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

De har også valgt et udvendigt batteri, så man hurtigt kan skifte, hvis man er på lang tur. Cyklen kommer også med en masse beskyttelse på ramme og motor, som gør at de forskellige ting ikke bliver så ridsede, som de normalt ellers kan blive.

 

Rammen er designet, så den fungerer som en bashguard, så man ikke ødelægger den forreste klinge.  

Annonce

 

Den E-mtb-specifikke saddel fungerer rigtig fint, man finder hurtigt ud, af at den fører til komfort på cyklen.

 

Canyon har også afprøvet to forskellige hjulstørrelser for at få mere greb. Jeg kunne godt tænke mig at have prøvet cyklen kun med 27.5” hjul, for at se, om jeg ville have mærket forskel.

 

Det er dog det eneste, jeg ikke er vild med ved cyklen.

 



Konklusion

Inden jeg havde prøvet en el-mountainbike, var jeg meget skeptisk over, om det var noget for mig, fordi jeg ellers kører på almindelig trail cykel, da de er forholdsvis lette og nemme at lege på.

 

Dog har mit nye kendskab med denne cykel vist sig at være en øjenåbner.

Annonce

 

Jeg er helt vild med, hvordan den kører, da Canyon ikke er gået på kompromis med rammegeometrien. Derudover synes jeg ikke, at man kan sige det er ”snyd” med en elcykel, tværtimod - man kommer bare mere omkring, og får flere oplevelser på sporet, da man kan cykle i meget længere tid.

 

Og med et batteri der kan køre 100 kilometer på en opladning, er der mange timers sjov i den.

 

Læs også
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr

 

Målgruppen til en cykel som denne er efter min mening meget bred.

 

Cyklen kan både bruges af rytteren, som gerne vil nøjes med at køre nedad og have hjælp opad bakke, eller dem som bare gerne vil i gang med at cykle noget mere.

 

Vægten vil altid være en ulempe, hvis man sammenligner elcyklen med ”almindelige” cykler, men jeg synes ikke nødvendigvis, at man behøver at se vægten som en ulempe, da man i sidste ende får den hjælp man skal bruge for at få det lidt ekstra sjovt.  


Sådan har vi testet

Cyklen har vi testet på de lokale spor i og omkring Hjørring. Her har vi en bred vifte af spor som går lige fra xc-spor til teknikbane. Cyklen er testet til mange forskellige formål.

 

Almindelig brug i skov til at køre kilometer på, Enduro-lignende kørsel hvor der har været fokus på sessions.


Til sidst har der været kørsel på teknikbanen i Vidstrup, hvor der er masser af hop og sving.


Kort om mærket

Historien om det tyske mærke Canyon er tæt på den klassiske historie om firmaet, der er startet op i forældrenes garage. For Canyons vedkommende startede firmaet i 1978 i faderen Toni Arnolds trailer.

 

Mens sønnen, Roman Arnold, cyklede cykelløb, solgte faderen i ventetiden reservedele fra den medbragte trailer. I 1984 rykkede salget hjem i garagen, og i 1994 bliver Roman tilbudt en container med ”no-name” cykler, som ved en fejl ikke er blevet aftaget. Det bliver startskuddet til det, vi i dag kender som Canyon.

Stillet til rådighed af: Canyon Danmark

Feltet.dk's vurdering:

INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce