Prøv vores nye app
Test: Assos Equipe RS-vintertøj
20. december 2020 19:00
af Morten Andersen

Assos presser citronen maksimalt med den nye Equipe RS-serie, hvor især jakken er et mindre vidunder af tekniske detaljer. Har man budgettet, så er det ultimativ luksus og komfort.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Indledning

Schweiziske Assos er en dominerende spiller på markedet for cykeltøj, når det kommer til kvalitet og komfort. Med et betragteligt udviklingsbudget har firmaet for vane at lancere tekniske materialer og presse ydeevne til kanten.

 

Nu lancerer de så denne vinters helt store nyheder i Equipe RS-serien. En luksuriøs kollektion, som er lavet til den allermest kræsne rytter, som gerne vil betale for at køre i nyeste teknologi.

 

Vi har testet den vanvittigt tekniske jakke og de tilhørende bibtights i den begyndende, danske vinter.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

 

Fakta

Producent: Assos
Produkt: EQUIPE RS WINTER JACKET JOHDAH
Farver: Sort

Størrelse: Medium (fås i XS-XLG)

Vejledende udsalgspris: 4999,- kroner

 

Annonce

 

Som på stort set alle andre fronter, så racer udviklingen af vintertøj af sted i disse år.

 

En af de producenter som ikke er blege for at gå i et udbrud, er Assos, som bestemt ikke spilder tiden i laboratoriet i Lugano, hvor firmaets innovative ry er grundlagt.

 

Nu har schweizerne så lanceret deres ultimative vinterjakke ifølge eget udsagn. Fyldt med teknologi, features og med en pris, som skruer forventningerne helt op i de høje luftlag.

 

Det er en af den slags produkter, som man virkelig ser frem til at teste!

 

Selv om jakken hører hjemme i Assos’ Equipe RS-kollektion, så går den i daglig tale blot som Johdah. Den er egentlig en del af et tre-lags-system, men den er også i høj grad også lavet til at blive benyttet på egen hånd.

 

Forvirret - det skal du ikke være, det med de tre lag skal jeg nok vende tilbage til. Lad os først se på Johdah-jakken som en selvstændig størrelse.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Jakken er en softshell-jakke, hvilket i bund og grund betyder at den kan tåle vind og vand og samtidig kan ånde fordi materialerne har en indbygget membran.


Det betyder også, at den er forholdsvis tynd og desuden er fleksibel, så den kan følge kroppens bevægelser. Det lyder simpelt, men jeg kan love jer, at der ikke er noget som helst simpelt ved jakken her.

 

Assos har udviklet en helt ny linje af softshells, som er lettere og ifølge Assos også mere åndbare. SPHERE kalder Assos materialet. Dette er så yderligere forarbejdet i tre forskellige tykkelser, som er brugt forskellige steder på jakken, afhængigt af hvor meget beskyttelse man behøver på et givent sted:

 

Forsiden er lavet i materialet 3L Light, som er tyndt, men har en let isoleret inderside.


Underarmene og den øverste del af ryggen er kraftigere, tættere og med mere indvendig isolering. Materialet kaldes 3L Sphere Medium.


Det sidste softshell-materiale sidder på overarmene og hedder 3L ZigZaggy. Tykkere, endnu blødere og mere fleksibelt med en lækker, opbørstet inderside.

 

Brugen af materialer er naturligvis meget gennemtænkt og logikken giver sig selv:
Der er beskyttelse og isolering, der hvor den kolde vind bliver brudt med kroppen og så er der tænkt meget på pasform og bevægelighed i materialerne, der hvor man bevæger sig på cyklen.

Annonce

 

Det betyder også, at den nederste del af ryggen ikke er lavet i softshell, for den kommer aldrig til at vende ud med den kolde vind, som man rammer i sin fremdrift.

 

 

Vanvittig kvalitet

Det er ikke kun logikken, der er på plads for Assos, for man behøver ikke lang tid med jakken for at konstatere, at kvaliteten også er ekstraordinær. Den er enormt let for en fuldblods vinterjakke selvom softshell-materialerne er kraftige.

 

Brugen af de forskellige typer af stof, overgange, syninger og generel udførsel leder nærmest tankerne hen på et stykke udstyr, som er lavet til noget andet end cykling. Rumfart, redningsarbejde, ekstrem skisport eller andet.

 

Det lyder lidt vildt måske, men det er det indtryk jakken giver. Som om at den nærmest er for god til en almindelig vintertur på raceren. Man får en klar fornemmelse af et produkt som tager sin metier alvorligt!

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Vægtbalancen

Er der noget, som cykelryttere går op i, så er det hvad tingen vejer. Kigger man på en fuld vintermundering og en tung vintercykel, så kan det synes trivielt at gå op i en jakkes vægt. Men det betyder bestemt noget fornemmelsen på cyklen.

 

En tung og kluntet jakke tynger og føles mærkbart langsommere ude på rammen. Her må man sige, at Johdah-jakken for alvor udmærker sig, for den er både let i vægt og helt tætsiddende, så man føler sig strømlinet.


Det gør en kæmpe forskel for mig, at selv om jeg er pakket ind, så har jeg stadig fornemmelsen af at være ’hurtig’.

 

Det svære regnestykke er så at balancere vægt, varme og beskyttelse. For hvis jakken kun er let, så er der også ballade.

 

Kan jakken så levere på varmen og holde vand og vind stangen?

Veltempereret ydelse

Ifølge Assos så er jakkens føromtalte opbygning og nøje udviklede tekstiler lavet på en måde, som skal få jakken til at ’aktivere’ alt efter rytteren output. Smider man en masse intensitet i pedalerne, så ånder jakken mere, mens den holder mere på varmen, når intensiteten går ned.

 

Det er som sådan ikke noget nyt - det er en helt central del af ideen med at bruge materialer med membran. Men Assos har selvfølgelig taget et par ekstra skridt her ved at bruge krudt på at udvikle så nøje materialer og placere dem så præcist og strategisk som muligt.

Annonce

 

Jakkens minimalistiske natur gør, at den jo ikke har et tykt lag til at varme, så når man er ude på en kold dag, så skal der først genereres noget kropsvarme før jakken er behagelig.

 

Man siger populært, at i en funktionel vinterjakke, så fryser man de første ti minutter. Så har kropsvarmen opfyldt det tynde luftlag mellem jakken og krop. Det er også tilfældet her, helt som forventet.

 

To af de mest markante ture, som jeg har kørt for at teste jakken, har til gengæld vist mig, at den holder sine løfter og at Assos har ramt noget virkeligt godt her.


Jeg kørte en træningstur på et par timer i regnvejr og cirka seks-syv grader. Som baselayer benyttede jeg kun en tynd sommersvedtrøje uden ærmer. Altså bare arme under jakken og et lag som på ingen måde varmede, kun fjernede sved fra kroppen.

 

Træningsturen var en fornøjelse. Trods konstant regn, så slap der ikke en dråbe igennem og tekstilerne blev på ingen måde gennemvædede, fugtige på indersiden eller tunge. Første test bestået med glans!

 

Læs også
Optakt: Presidential Tour of Türkiye

 

Tempereringen var ligeledes en kæmpe fornøjelse. De tykke(re) ærmer bliver hurtigt lune, mens min kropskerne hele tiden var beskyttet og veltempereret, trods et ultratyndt baselayer.

Annonce

 

Anden tur, som er værd at bemærke, var en tur, hvor temperaturen blot var på en grad eller to - en ægte, dansk vinterdag, hvor luften er iskold og nærmest føles sprød. Her valgte jeg et lidt tykkere inderste lag og havde igen fornemmelse af at være komfortabel og at jakken var i kontrol uanset intensitet.

 

Det er nemlig også en vigtig ting at få med, og som jeg synes skiller fårene fra bukkene, når vi snakker vinterjakker: Jakken skal kunne ånde tilpas til, at man kan køre intervaller, men omvendt er det helt essentielt, at man kan holde på noget varme, mellem sine udladninger.


Johdah er nærmest bygget til netop det med sine materialer, men også med to indbyggede kanaler på hver skulder, hvor fugt og varme effektivt kan finde vej ud af jakken, når det hover sig op.

Mulighed for tre lag

Som sagt, så er jakken egentlig lavet som en del af et tre-lags-system.

 

Starter vi indefra, så har Assos lavet et mellemlag, som de kalder ThermoBooster. Det er et polstret mellemlag, som kan bruges under jakken på de helt kolde dage. Det købes løst, men Assos har også syet en ThermoBooster del ind i Johdah-jakken. Der er nemlig en ThermoBooster indbygget i brystpartiet, som sidder fast i jakken, til at beskytte en vigtig del af ens core - hjerte og lunge-regionen.

 

Yderst har Assos lavet en decideret regnjakke - kaldet Alleycat Clima Capsule - som kan trækkes over, når vejret er værst.

 

Dermed er Johdah den centrale del, men kan altså flankeres med øget isolering og varme eller yderligere skjold udadtil.

Annonce

 

Som en smart feature, så har Assos lavet en tværgående lomme øverst på ryggen - den såkaldte ThermoBooster Pod - hvor et af de ekstra lag kan være i, hvis man er ude i forhold, hvor man har brug for færre eller flere lag.

 

 

Producent: Assos
Produkt: EQUIPE RS WINTER BIB TIGHTS S9
Farver: Sort
Størrelse: Medium (fås i XS-XLG)

Vejledende udsalgspris: 2999,- kroner

 

Læs også
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare

 

Underdelen på et vintersæt er altid lidt mere simpel, for benene indeholder ingen vitale organer, som stiller store krav til temperatur og så arbejder de jo som bekendt hele tiden, så varmen kommer lidt mere naturligt.

 

Alligevel så er Equipe RS-bukserne en ret teknisk størrelse. Assos har udviklet på deres forhenværende platforme og fokuseret på at tilføje mere målrettet beskyttelse, øge stabiliteten og fjerne overflødig vægt.

Annonce

 

Stabiliteten er der arbejdet med ved at tilføje A-Lock-rammen via selerne og opbygningen omkring hoften. Du kan læse mere om systemet her, hvor vi tidligere har belyst det i detaljer.

 

Det skal give en mere tætsiddende og vedvarende fornemmelse, hvor også indlægget holdes bedre på plads.

 

Så er bukserne forstærket omkring knæ, lår, skridt og hofter, hvor der er to lag til at beskytte der hvor vinden rammer hele tiden.

 

Et af disse lag er det nyudviklede SPHERE Ultra-tekstil, som går igen fra jakken. Det sidder yderst, hvor membranen kan arbejde.

Inderst er der et lag med opbørstet inderside, så det føles lunt og rart mod huden.

 

Selve indlægget går igen fra Equipe RS-sommerkollektionen bare uden ventilationshuller i materialet. Det er Assos seneste - og allerede anerkendte - teknologi, hvor puden kun er syet fast i stoffet langs kanten af skummet. Dermed ’svæver’ det frit og kan bevæge sig med rytteren og sadlen.

Annonce

 

Assos har også foretaget en ændring i benene, som nu afsluttes med et lag af neopren, som dækker det meste af underbenet. Det har nogle ret ekstreme beskyttelsesegenskaber, men ånder til gengæld ikke ret godt.

 

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

Ude på cyklen

Der er kun en ting at beskrive bukserne her med og det er høj kvalitet! Eller - det var faktisk to ord, men det er fortjent.

 

Bukserne er lækre bløde og den fleeceagtige inderside giver et lunt indtryk fra det øjeblik de trækkes på. Pasformen er tæt, men materialerne er så bløde og luksuriøse, at det virkelig er en fornøjelse. Her topper komfortskalaen virkeligt.

 

Ude på cyklen kommer ydersiden i spil. Den forstærkede forside er mærkbar og det mærkes tydeligt, at denne del er forstærket, når man kører hånden henover.

 

Derved er der også masser af varme og værn for vinden. Også i skridtet, som er ret vigtigt for komforten også!

 

Puden er med sikkerhed en af de bedste i branchen og hele setuppet med ekstra støtte omkring hofte og selesystemet, giver en stabil fornemmelse.

 

Bukserne er varme og egner sig bedst til de koldere dage, for de kan virkelig holde til noget og komfortzonen går ned til de helt lave temperaturer. 

 

Benafslutningerne i neopren giver god mening. De holder vandet ude og det er godt, for man tager imod rigtig meget vand fra vejen, når den er våd. En afledt effekt er, at de sidder tæt og behageligt og på den måde - måske uventet - hjælper med pasformen, da de holder buksebenene lige og tætte.

 

Ulempen er, at neopren ikke ånder og derfor ophober der sig meget varme i området. Så forvent gennemblødte skafter på sokkerne, når du har været ude. Varmeophobningen gør ikke mig noget, for det er ikke et område, hvor man mærker det. Til gengæld hjælper det måske med at holde varmen omkring fødderne.

 


Konklusion

Equipe RS-vintertøjet er helt i topklasse og Assos viser igen, at de er et af pejlemærkerne, når det gælder vintertøj, som er funktionelt.

 

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

 

Både over- og underdel er i den absolutte top og der er absolut ingen kompromiser at finde. Materialerne er dyrkede i en grad, som er sjældent set og både pasform og funktionalitet går op i den berømte højere enhed og der er ikke noget, som der ikke er tænkt på.

 

Den eneste anke: Prisen er (meget) stejl og det snævrer målgruppen væsentligt ind. Er den for høj?

 

Det er kun forbrugeren, der kan kaste dom over den del, men har man budgettet, så får man med garanti noget af det mest tekniske og komfortable, som markedet kan byde på.

 

Og så plejer teknologien jo at finde vej ned igennem mere prisvenlige kollektioner med tiden.

 

Stillet til rådighed af: Assos

 

TESTRAPPORT

 

Brand: Assos

Model:  Equipe RS vintertøj

Hvad er produktet lavet til?

Tøjet er lavet til at modstå selv de hårdest vintertræninger.

 

Hvilke særlige tekniske features har produktet?

Jakken er en del af et muligt tre-lags system og er udført i forskellige kvaliteter af nyudviklet softshell. Bukserne benytter sig af avancerede tekstiler såvel som Assos’ A-Lock selesystem.

 

Bedøm produktets konstruktion

Alt er udført til perfektion.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Bedøm ydeevnen

Sættet er perfekt til alle vinterforhold. Konstruktion og materialer aktiveres effektivt alt efter rytterens kropsvarme. Sublim balance mellem åndbarhed, lethed og beskyttelse.

 

Bedøm kvalitet/holdbarhed

Overlegen kvalitet på samtlige materialer. Især jakken imponerer med brugen af forskellige typer softshell.

 

Bedøm pasform

Pasform er tætsiddende og sættet er lavet til at være et ’hurtigt’ vintersæt. Materialernes kvalitet gør, at sættet ikke behøver at fylde unødigt for at levere.

 

Bedøm størrelse

Er tro mod naturlige størrelser - køb den størrelse du plejer.

 

Bedøm komfort

Komforten er i top - både fra materialer, pasform og den gode balance mellem varme og åndbarhed.

 

Bedøm ’Value-for-money’

Sættet er suverænt det dyreste jeg har prøvet og man kan sagtens finde vintertøj, som klarer opgaven til mindre pris. Her betaler man for ultimativ luksus.

 

Hvad kunne du især lide ved produktet?

Alt - især jakken er et ultimativt produkt til vores breddegrader.

 

Var det noget som du ikke kunne lide?

Prisen er stejl og sorterer mange fra. Lad os håbe at teknologien finder vej ned igennem Assos’ hierarki i løbet af de kommende sæsoner.

 

Konklusion

Nød du at køre med tøjet?

 

Ja - som sagt er det ultimativ luksus.

 

Om testeren:

Alder: 37
Højde: 183 centimeter
Vægt: 75 kilo

Jeg har cyklet i:  12 år
Så ofte cykler jeg: 2-3 gange om ugen

Jeg kører disse discipliner: Landevej

Feltet.dk's vurdering

(10/10)

Se mere om Feltet.dk's test kriterier

INFO
Arkiv: Beklædning og beskyttelse
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce