Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Studerende slog WorldTour-ryttere ved DM: Klart mit største resultat
05. juli 2019 13:38Foto: Adelfred.dk
af Christian Frese

Andreas Brandt Aidel overraskede de fleste, da han blev nummer ni ved søndagens DM. Feltet.dk har haft en længere snak med den idrætsstuderende jyde, som håber, at DM-præstationen kan indlede rejsen mod en professionel kontrakt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Han var 22 år, kørte for det lokale Team OK Kvickly Odder og havde efter godt to år som A-rytter stadig ingen podieplaceringer blandt den danske elite - og så stod han i øvrigt foran ni ugers pause.

 

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Andreas Brandt Aidel ti måneder senere skulle køre i top ti ved DM, men det var lige præcis, hvad rytteren fra Aalborg gjorde, da han i søndags blev nummer ni i Esbjerg ved linjeløbet, som blev vundet af Michael Mørkøv.

 

”Det er helt klart mit største resultat. Det er der ingen tvivl om. Jeg kan godt mærke, at det er et stort resultat. Og det er nok også grundet omstændighederne, i og med at der var så mange professionelle hjemme og køre løbet, så man vidste godt, at niveauet var højt”, siger Aidel til Feltet.dk.

 

Læs også
Norsgaard på vej til storhold?

 

Den idrætsstuderende jyde startede først med at cykle i 2012, men forbedrede sig hurtigt og avancerede til A-klassen i 2016, hvor den unge Aidel i sin første fulde sæson som A-rytter opnåede et par top ti-placeringer i det følgende år.

 

Fremgangen stoppede dog brat i 2018-sæsonen, da Odder-rytteren allerede i februar blev ramt af en indsnævring i en blodåre i det ene ben, hvilket kostede deltagelsen i en række løb og en tur på operationsbordet i september. Skaden holdt Aidel fra cyklen i over to måneder. 

 

Tankerne om et godt 2019 ligger på dette tidspunkt fjernt for danskeren.

Annonce

 

”Lige i tiden efter (operationen, red.) handlede det bare om at komme tilbage”, fortæller Aidel, der dog straks følte fremgang ved sin tilbagevenden til træning.

 

”Fra operationen kommer jeg relativt hurtigt tilbage på et nogenlunde niveau og kan begynde at træne rigtig godt, og da jeg kan se det, så ved jeg ud fra de watt, som jeg kan træde, at det nok skal blive godt”, udtaler han.

 

Det svære comeback, Kermesse-sejr og beskedne DM-forventninger

Den 23-årige rytter kommer sig helt over skaden og genoptager sit fulde træningsprogram på de 20 til 25 ugentlige træningstimer, som fuldtidsstudiet ved siden af cyklingen giver plads til. Den lange løbspause kunne dog mærkes i sæsonens første løb.

 

”Jeg starter sæsonen med lige at skulle ind i gamet med at køre cykelløb igen og vænne mig til positionskampen, men jeg kunne mærke, at jeg fint kunne være med rent styrkemæssigt”, forklarer Aidel.

 

Trods de fine ben går der otte A-løb, inden Aidel leverer et nævneværdigt resultat, da han slutter sekser i Ordrup, før karrierens første podieplacering i A-klassen bliver en realitet blot få uger senere i Skive, hvilket han gentager i starten af juni i Frederikshøj.

 

DM-formen blev imidlertid først konsolideret udenfor Danmarks grænser.

 

Læs også
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

 

”Jeg var med Odder(-mandskabet) i Belgien i juni, hvor vi skulle køre to Kermesse-løb og et stort UCI-løb. Det første Kermesse-løb går jeg hen og vinder. UCI-løbet sluttede i en massespurt, men dagen efter bliver jeg nummer tre ved det andet Kermesse-løb. Der kunne jeg mærke, at formen var ved at være der”, siger Aidel.

 

Resultaterne i Belgien var dog ikke nok til bare at gøre Aidel til en outsider forud for DM-linjeløbet. Rytteren selv havde da heller ikke de store forventninger om en topplacering.

 

”Da jeg gik ind til DM, vidste jeg godt, at ruten passede mig, men det er altid meget svært, for det kommer an på, hvordan løbet bliver kørt. Om det bliver taktisk. Men jeg håbede at kunne køre top 20, hvis det gik rigtig godt. Top ti havde jeg slet ikke tænkt over inden”, udtaler han.

 

Top ti ved DM

Men den ukendte rytter, der betragter sig selv som lidt af en slider af ryttertype, overgik egne forventninger ved det lange og vindblæste løb. DM udviklede sig nemlig som et ræs lige efter Aidels hoved.

Annonce

 

”Sådan et løb, som det var i Esbjerg, passer mig rigtig godt. Et udmagrende løb, hvor det bliver rigtig hårdt, og hvor distancen og sidevinden bliver de sidste og afgørende faktorer”, fortæller Aidel.

 

Adskillige perioder med sidevindskørsel gjorde DM til et hårdt udskilningsløb, hvor feltet støt blev mindre og mindre, samtidig med at ingen udbrud kunne slå et afgørende hul. Aidel holdt sig dog pænt til, og med få omgange tilbage af finalerundstrækningen kørte den unge jyde med i et fremstød.

 

”Efter små 200 kilometer synes jeg stadig, at mine ben er fornuftige, og så prøver jeg at køre med og holde mig fremme. Jeg kommer også væk i en mindre gruppe med 2-3 omgange igen. Det var fedt at sidde der i finalen og faktisk have overskud til også at gå ud og lave et lille angreb”, forklarer han.

 

Aidel blandede sig med professionelle ryttere som Michael Valgren, Kasper Asgreen og Mads Würtz, og Odder-rytteren forsøgte sågar et soloangreb med præcis én omgang igen. Til slut endte det hele dog i en reduceret massespurt.

 

”Vi er vel 20-30 mand, som skal køre om det, og jeg prøver bare at holde mig fremme, så godt jeg kan. I det sidste venstresving inden opløbet ligger jeg lidt tilbage. Jeg tror, at jeg ligger nummer 15 eller 16, som gør, at jeg lige skal vinde et par placeringer i bunden af bakken. Så jeg må så træde lidt ekstra der og kommer ind i top ti i sidste sving, men der var også ved at være udsolgt, så der holder jeg mere eller mindre min placering”, lyder det fra danskeren.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Et spørgsmål om tro

Efter et benhårdt og selektivt væddeløb krydsede Aidel stregen som nummer ni foran WorldTour-navne som Jonas Gregaard, Casper Pedersen og Mads Pedersen, men selvom resultatet på papiret virkede højest overraskende, var Aidel selv ikke chokeret over sin præstation.

 

”Jeg er helt klart et niveau eller to over (sit niveau i de sidste sæsoner, red.). Det er der ingen tvivl om. Det har været en gradvis opbygning til nu. Man kan sige, at DM er forløsningen på det hele. Så det har været stort. Men det kommer heller ikke helt som en overraskelse for mig, fordi der har været en gradvis opbygning. Og jeg har også kunne mærke, at jeg godt kunne være med på det niveau”, udtaler Aidel.

 

Ikke desto mindre indrømmer Aidel, at søndagens begivenheder har fyldt i tankerne dagene derpå.

 

”Jeg har gået og tænkt meget over det. Det skal jeg ikke lægge skjul på. Det har da været lidt svært at forstå, hvor stort det egentlig har været for mig. Som relativt ukendt rytter at køre top ti i så hårdt et cykelløb. Så det er fedt, at jeg kan bevise overfor mig selv, at det har været det hele værd, og at jeg har niveauet til at være med, hvor det er rigtig sjovt”, beskriver han.

 

Det danske talent ser nu frem til at bygge videre på det flotte DM-resultat, som har styrket hans selvtillid.

Annonce

 

”Det har helt klart ændret mit selvbillede som rytter. Nu har jeg bevist overfor mig selv, at jeg kan være med blandt de store ryttere, når det er rigtig hårdt. Så det er da helt klart noget, som jeg vil bruge fremadrettet, til når jeg skal køre nogle større løb, at jeg har bevist, at jeg godt kan være med. Så det er et spørgsmål om at tro på det”, fortæller Aidel.

 

Fremtidens ambitioner

Aidel blev den bedst placerede amatør ved DM-linjeløbet, men står det til den 23-årige rytter, så var årets mesterskaber den sidste gang, at han fik muligheden for at opnå dette.

 

”Der er ingen tvivl om, at jeg går efter at blive professionel. Det er målet og har også været det siden min operation sidste år. Derfra ville jeg virkelig prøve at give den en over nakken. Så der er ingen tvivl om, at jeg håber, at der kommer en kontrakt i hus nu”, forklarer Aidel, der nu fokuserer på at præstere igen senere på sommeren.

 

”Der kommer nogle gode løb i august, så der skal jeg helt klart stå skarpt og bevise, at det ikke kun var en engangspræstation, at jeg kørte med blandt de bedste. Der er en Post Cup, og der er Fyn Rundt. Så der er nogle store løb, hvor jeg skal ud og vise mig frem og bevise, at det ikke kun var til DM, at jeg kunne”, fastslår han.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Odder-rytteren er bevidst om, at det næppe bliver et WorldTour-hold, der ringer allerede i 2019. Den unge dansker er imidlertid klar til at rejse til udlandet for at forfølge drømmen om at blive professionel.

Annonce

 

”Nu skal jeg jo også være realistisk, så jeg ville være fint tilfreds med en Kontinental-kontrakt, om det så bliver i ind- eller udland. Jeg er ikke afvisende, hvis der skulle være tale om et udenlandsk hold”, slutter danskeren.

 

På baggrund af Aidels egen Strava-fil har vi lavet en dybdegående analyse af Odder-rytterens powerdata fra DM-løbet, og denne analyse kan du læse her.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med

Annonce

Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege

Annonce

Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument

Annonce

Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
VIS FLERE

Annonce