For anden gang p\u00e5 fire verdensmesterskaber bliver der ingen danske juniorer, og for f\u00f8rste gang nogensinde afvikles et VM p\u00e5 landevej uden danskere i U23-klassen.<\/p>\r\n\r\n","\r\n\r\n
Det er fakta, efter at Danmarks Cykle Union tidligere p\u00e5 ugen offentliggjorde beslutningen om, at forbundet af \u00f8konomiske \u00e5rsager ikke vil sende talenterne afsted til Rwanda i september 2025.<\/p>\r\n\r\n","\r\n\r\n
Til Ritzau har Morten Bennekou, elitechef i DCU, fortalt, at det vil kr\u00e6ve et bel\u00f8b \u201di millionklassen\u201d at stille to junior- og U23-landshold i Rwanda. Til Feltet.dk uddyber han, at det foruden de 20 ryttere vil kr\u00e6ve omkring 12 medarbejdere (soigneurs og mekanikere) at stille op i de to klasser.<\/p>\r\n\r\n","\r\n\r\n
Det l\u00f8ber op i et bel\u00f8b, som DCU har vurderet er alt, alt for stort, i forhold til det sportslige udbytte som rytterne vil f\u00e5 ud af at deltage i VM.<\/p>\r\n\r\n","\r\n\r\n
\u201dDet har ikke v\u00e6ret nogen nem beslutning rent sportsligt,\u201d indleder Bennekou og forts\u00e6tter:<\/p>\r\n\r\n","\r\n\r\n
\u201dVi er ogs\u00e5 indforst\u00e5et med, at det er et udstillingsvindue. Vi har altid ment, at det var det for U23\u00b4erne, men som udviklingen forts\u00e6tter, bliver juniorresultaterne ogs\u00e5 vigtigere og vigtigere, fordi de skifter tidligere og tidligere.\u201d<\/p>\r\n\r\n
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
”Vi vil gerne give dem det udstillingsvindue. Det er en af vores egne kerneopgaver, som vi går og piller ved. Så det er ikke noget, vi er glade for. Dermed er det en svær beslutning.”
Albert Philipsen vinder junior-VM i 2023. Foto: Sirotti.
Beslutningen blev imidlertid gjort nemmere af det faktum, at omkostningerne ved turen var ekstremt høje. For at sætte det i perspektiv fortæller Bennekou, at prisen for at sende fem ryttere og tilhørende stab til VM ville være omtrent den samme som hele unionens årsbudget for juniorlandsholdet eller deltagelse i Tour de l´Avenir tre gange.
Bennekou vurderer, at prisen for VM 2025 bliver nogenlunde den samme som ved VM i Australien 2022. Lidt dertil, at DCU´s økonomi nu er dårligere, end den var for tre år siden.
Hvad har der været af overvejelser hos jer og Team Danmark for at kunne få råd til at sende en fuld trup afsted?
”Vi har overvejet det, nærmest siden vi vidste, at det blev i Rwanda. I Australien havde vi ikke juniorerne med, og vi ved, hvor dyrt det bliver, når det er oversøisk. Det er en løbende diskussion og overvejning. Hvad kunne vi ellers bruge pengene på? Hvad skulle vi tage væk for at prioritere VM?”
”Det er ikke et spørgsmål om, at vi har droppet et etapeløb, som nogen tror. Det er en meget større beslutning og prioritet, hvis der ikke er andre midler i spil, end dem vi i forvejen har.”
”Det viser sig meget hurtigt, at det kan ikke betale sig. Det dur ikke. Vi siger til hinanden, og der bliver vi meget nemt beskyldt for at være arrogante, ligeglade eller ikke at have forstand på tingene, men vi siger også til hinanden: ”Hvis vi nu havde en million, ville det så være det rigtige at bruge den på det?”. Hvor er der mest udvikling for pengene? Velvidende, at VM er et udstillingsvindue.”
”Når man kan køre hele juniorernes program for de samme penge, så ville man jo aldrig sige, at man ikke skulle køre andet end VM. Det ville jo ikke være nogen god ide.”
”Så hvor meget er det egentlig værd, hvis man har pengene? Vi har ikke uanede midler, så er VM 35-40.000 (kroner) værd for én rytter? Måske. Det er sådan nogle overvejelser, vi har gjort os. For det er jo uforholdsmæssigt dyrt, når vi hele tiden skal oversøisk.”
Noah Lindholm er blandt de danskere, der går glip af VM som andenårsjunior. Foto: Bora-Hansgrohe.
Mulighederne for kompromis og svaret fra seniorholdene
Der har været muligheder for at spare penge og stadig kunne sende et landshold afsted til Rwanda. Mest åbenlyst har været at sende et reduceret antal ryttere, men det blev aldrig overvejet som en reel option, da det ifølge Bennekou stadig havde været dyrt og desuden stillet Danmark i en forringet sportslig situation.
Sidstnævnte havde også gjort sig gældende, hvis man havde sparet højdetræningslejrene væk som optakt. Disse har DCU vurderet som værende nødvendige for at blive konkurrencedygtige ved et VM, der afvikles i 1.500-1.700 meters højde.
”Hvis man vil være ordentligt forberedt sportsligt, bliver man nødt til at gøre noget. Når man tager juniorer og U23-ryttere med, så skal det også havne på vores skuldre. Man kan ikke bare sige, at rytterne selv skal tage på højdetræningslejr. Og kan man deltage med færre sportslige forudsætninger?”
Nogle vil sikkert sige: ”Det er ”bare” juniorer. Skal de virkelig på højdetræningslejr? Kunne man ikke have droppet det for dem?”
”Det kunne man godt. Men så havde andre sagt: ”Okay, nu har de brugt 35.000 på at tage ham med, og så har de ikke engang brugt noget på en højdetræningslejr. Så kunne de da lige så godt have sparet pengene.” Det er ikke nemt.”
Da Feltet.dk talte med Bennekou godt et år efter, at DCU havde meldt beslutningen om ingen juniorer i Australien ud, udtalte elitechefen, at hverken han eller juniorlandstræneren, Michael Berling, havde modtaget nogen klager fra folk i elitemiljøet.
Det samme er indtil videre tilfældet i år.
”Vi havde møde med konti-holdene og DCU-teams i går (onsdag, red.). De udtrykte fuld forståelse for det. De sagde alle sammen, at de sidder med det samme til hverdag. Vi kan kun bruge pengene én gang. Vi skal også hele tiden prioritere dem. Der var ingen drama om det.”
”Jeg har ikke talt med juniorholdene. Jeg forestiller mig ikke, at de synes, at det er fedt. Det vil jeg godt kunne forstå. Seniorholdene synes heller ikke, at det er fedt, men de kan godt forstå det, fordi de sidder med de samme problematikker til dagligt. Det er præmisserne i cykelsporten. Der er ikke penge nok i cykelsporten til, at vi kan det, vi gerne vil.”
U23-europamesteren fra 2023, Henrik Breiner, missede VM som junior i 2022, og nu gør han det igen, denne gang som U23-rytter. Foto: Sirotti.
Betydningen for Danmarks fremtid
I 2021 udtalte Bennekou, at ”nu har vi en økonomi, der gør, at vi måske kan begynde at spare op til noget, vi kan forudsige bliver dyrt." Tre år senere lyder det imidlertid, at inflationen har været større end DCU´s budgetstigningerne, og at ”vi ikke har været i nærheden af at spare op, uanset om vi har haft ønsket.”
Ved selvsamme lejlighed udtrykte Bennekou ingen bekymring på vegne af den danske talentudvikling, og endnu et VM uden danske juniorer (og U23-ryttere) sølle tre år senere får ham ikke til at ændre ordlyd.
VM eller ej for talenterne i 2025 skal Danmark ifølge elitechefen også i fremtiden nok få det antal WorldTour-ryttere, som landets talentarbejde fortjener.
”Man kommer meget nemt til at lyde arrogant eller uforstående, men jeg vil sige det sådan: ”Det her kommer ikke til at betyde, at en eneste rytter, som ellers kunne være blevet det, ikke bliver professionel. Hvis rytteren, som aldrig ellers vandt noget, vandt VM, så jo, men hvis han vinder VM, så laver han nok også andre resultater, som berettiger til en kontrakt. Det tror jeg på.”
”Betydningen lige nu er, at der mangler en gulerod til nogle. Der er nogle, der bliver skuffede. Det er ærgerligt og surt. Men i forhold til det store billede, talentudviklingen og de næste fem års WorldTour-ryttere, så vil jeg vove at påstå, at det faktisk ikke betyder noget. De skal nok finde vej alligevel. Det er min påstand.”
”Det er ikke det samme som at sige, at det er lige meget, og at vi altid bare kan lade være med at køre VM. For sådan er det ikke. Vi vil gerne køre det, og det er en stor motivationsfaktor. Vi synes også selv, at det er skide fedt at være med. Det er ikke et udtryk for ignorance eller noget.”
”Jeg vil bare ikke være med til at dramatisere det op på et niveau, hvor vi siger: ”Så bliver vi en dårligere cykelsportsnation lige om lidt.” Det tror jeg simpelthen ikke.”
Danmark er formentlig ikke det eneste land, der kommer til Rwanda i en decimeret udgave. Et af sportens rigeste forbund i form af det belgiske har meldt ud, at de overvejer at skære i deres VM-stab, mens tyskerne ifølge Bennekou gør det samme.
Trods de begrænsede budgetter i forbundene har flere og flere vigtige kvalifikationsløb og mesterskaber i de seneste år været afviklet på dyre destinationer langt fra Europa. Det fortsætter i de kommende, hvilket frustrerer Bennekou.
Læs mere om elitechefens tanker om resultatet af UCI´s forsøg på globalisering af cykelsporten i næste uge her på Feltet.dk.
Læs her interviewet med Bennekou om junior-afbuddet til VM i Australien.