Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Stort interview: 18-årig dansker stormer frem på Zwift
23. maj 2020 15:00Privatbillede
af Christian Frese

Den 18-årige Herning-rytter Anders Foldager indtager overraskende en samlet tredjeplads efter de første tre afdelinger af e-løbsserien Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk. Vi har taget en længere snak med den talentfulde dansker. Husk, at Uno-X Cup fortsætter på tirsdag, når vi her på Feltet.dk samt på vores sociale platforme viser 4. afdeling direkte fra klokken 20.00.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Nuværende og tidligere professionelle, et utal af kontinentalryttere samt adskillige af Skandinaviens mest rutinerede og stærkeste Zwiftere.

 

Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk har været stærkt besat i alle af løbsseriens tre indledende løb.

 

Ikke desto mindre har blot Danmarks pt. førende Zwifter, Nicklas Amdi Pedersen, og den danske U19-mester på landevej, Joshua Gudnitz, indtil videre samlet flere point end 18-årige Anders Foldager.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Den danske teenager har været på flere ture med U19-landsholdet, men har stadig til gode at køre et seniorløb på landevejen, så hvem er han egentlig?

 

Feltet.dk har talt med Uno-X Cups hidtil helt store overraskelse.

 

”Jeg startede i Hammel Cykle Klub som førsteårs U11-rytter. Jeg kørte licensløb for Hammel i alle ungdomsårene op til U19, hvor jeg så skiftede til Team Mascot WorkWear. Der kørte jeg i to år, hvor jeg havde rimelig stor succes”, siger Foldager.

Annonce

 

I tiden hos WorkWear-holdet gik Foldager på Vejle Idrætsefterskole, hvor eleverne får muligheden for at kombinere det sociale liv, skolen og elitesport, hvilket Foldager fortsat gør i dag - nu som 2.G-elev på Campus Vejle Sportscollege.

 

”Jeg har fri til morgentræning to gange om ugen, som jeg kan bruge til enten styrke- eller cykeltræning”, fortæller Foldager, der ugentligt træner 15-18 timer på cyklen - en træningsmængde han særligt om vinteren supplerer med timer i styrkelokalet.

 

”Jeg træner noget mindre, end en del af mine konkurrenter gør, og det har jeg altid gjort, men det har altid fungeret for mig at køre på den måde, som jeg har gjort”.

 

Træningen har fungeret så godt, at Foldager som førsteårs U19-rytter blev udtaget til Nations Cup-løbet GP Général Patton i 2018, og året efter fik han så yderligere to ture med landsholdet ved henholdsvis Tour du Pays de Vaud og EM i Holland.

 

”Det har været lidt blandet i forhold til præstationer, men oplevelsesmæssigt har det været helt vildt at komme afsted med landsholdet og køre mod de bedste i verden. Det setup, som DCU kommer med, eksempelvis til EM, er anderledes i forhold til turene med holdet, og det er fedt. Også når der er TV på”.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Den vanskelige transition

Forud for 2020-sæsonen rykkede Foldager videre til Team Herning CK Elite med ønsket om at fortsætte sin udvikling i A-klassen, hvor han dog grundet coronakrisen endnu ikke har fået sin debut.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

I sit første år som U23-rytter håber Foldager nemlig, at løbene på det højeste nationale niveau vil udgøre næste skridt på vejen mod drengedrømmen om at blive professionel.

 

Inden da skal danskeren imidlertid først klare sig igennem den svære overgang fra ungdoms- til seniorrytter på topplan.

 

”Jeg har gjort mig mange tanker om, hvorvidt jeg er klar til at starte direkte i A, eller om jeg skulle have taget et år i B eksempelvis. Jeg har også overvejet, hvordan træningen kunne forbedres for at blive robust nok til at køre de længere og hurtigere løb, hvor der måske også bliver brugt lidt flere albuer”, siger Foldager.

 

Ikke desto mindre insisterer teenageren på, at han føler sig både fysisk og mentalt rustet til de kommende udfordringer. Desuden føler han sig ganske tryg ved de endnu nye omgivelser på Hernings elitehold.

Annonce

 

”Der er rimelig stærk organisation på Herning, synes jeg. Man kan godt mærke, at det er nogen, som har drevet cykelhold i mange år. Der er styr på tingene, og der er både sportsdirektører og trænere, som kan hjælpe en. Man kan få hjælp til det, som man har brug for, uanset om det er træning, vejledning eller noget helt tredje”.

 

Som ryttertype tror Foldager mest på sit potentiale som en etapejagende puncheur, der også kan gøre sig forhåbninger om succes i de kuperede endagsløb.

 

”Min styrke er, at jeg er rimelig hurtig i en spurt, helst i en lidt decimeret gruppe efter et halvhårdt løb. Så min fordel er klart, at jeg kan vinde cykelløbene i en spurt. Jeg behøver ikke at køre hjem ude fra. Min ulempe er nok enkeltstarterne”, udtaler han.

 

Modstanderen der blev tilhænger

Før målsætningen om at blive professionel kan indfries, venter der dog fortsat tusindvis af træningstimer for Foldager, og en del af disse foregår i øjeblikket på Zwift.

 

Danskeren er på ingen måde fan af indendørscykling af natur, men i slutningen af marts sendte coronakrisen ham på jagt efter alternative måder at holde løbsformen ved lige på.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

”Jeg var nok en af de største modstandere af hometrainere generelt, før jeg prøvede at køre Zwift. Jeg satte nærmest som mål inden den her vinter, at jeg ville komme igennem uden at køre på hometrainer. Men så fik jeg lånt en hometrainer og prøvede at køre et e-cykelløb”.

 

Debuten på Zwift blev langt fra nogen engangsforestilling. Trods aldrig tidligere at have kørt på en smart trainer fandt Foldager nemlig hurtigt både mening og motivation i de korte og intense e-løb.

 

”Det er det at køre cykelløb, som altid har motiveret mig. Jeg træner for at køre cykelløb. Så det at jeg ikke kan køre dem på landevejene gør, at jeg har fundet motivation ved dette alternativ. Derudover kan jeg godt lide konceptet med, at det oftest er stærkeste mand, som vinder. Hvor man på landevejen lettere kan blive låst eller fanget i en taktisk situation”, siger han og tilføjer:

 

”Lige nu bruger jeg løbene som et eller to af mine træningspas i løbet af ugen. Men det har lige så meget været for at få noget cykelløbssimulation og for at træne det at skulle sætte sig op mentalt til at køre et cykelløb. Jeg har prøvet at finde cykelløbsfølelsen gennem det, og den følelse synes jeg er rigtig fed”.

 

Adskillige landevejsryttere har i dette forår haft store problemer med at overføre succesen fra landevejen til diverse e-løb, men den manglende erfaring på Zwift har ikke voldt Foldager kvaler - tværtimod.

Annonce

 

På under to måneder er Foldager i kraft af et hav af topresultater avanceret til en 29. plads på Zwiftpower.com-ranglisten, og kun Nicklas Amdi Pedersen er højere rangeret end teenageren blandt de danske ryttere.

 

”Jeg blev rimelig hurtigt motiveret af ranglisten, så jeg prøvede at udvælge de løb, hvor de højt rangerede var med, så jeg kunne komme hurtigt op på ranglisten. Jeg gennemskuede, at hvis man gerne ville frem, så skulle man slå nogen af dem, der var bedre rangeret end en selv”, fortæller Foldager.

 

Hvordan Anders Foldager så har oplevet at være med helt fremme i Uno-X Cup, kan du læse lige her.

 

Kør eller se 4. afdeling af Uno-X Cup

På tirsdag skal Foldager forsøge at forsvare sin samlede tredjeplads, når det gælder 4. afdeling af Uno-X Cup - du kan tilmelde dig løbet lige her.

 

Løbet er åbent for alle, og med fire styrkebaserede løbskategorier og en dameklasse har samtlige deltagere muligheden for at køre med om sejren og den øverste plads på resultatlisten, som vi efter hver afdeling skriver om her på Feltet.dk.

Annonce

 

Vi dækker nemlig samtlige løbsklasser med både livestream, referater og resultater. Vi viser og kommenterer tirsdagens 4. afdeling direkte fra klokken 20.00.

Uno-X Cup er lavet i samarbejde med Feltet.dk og Danmarks Cykle Union samt sponsorerne EliteZakoboFusionSISTissotAmaton og Garmin.

Se afslutningen på 2. afdeling, da Foldager pressede den tidligere kontinentalrytter Nicklas Amdi Pedersen til det yderste.

INFO
E-cykling
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce