EKSKLUSIVT

Stort interview: 18-årig dansker stormer frem på Zwift
23. maj 2020 15:00Privatbillede
af Christian Frese

Den 18-årige Herning-rytter Anders Foldager indtager overraskende en samlet tredjeplads efter de første tre afdelinger af e-løbsserien Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk. Vi har taget en længere snak med den talentfulde dansker. Husk, at Uno-X Cup fortsætter på tirsdag, når vi her på Feltet.dk samt på vores sociale platforme viser 4. afdeling direkte fra klokken 20.00.

Giro-klassiker! Quintana satte Pinot og Dumoulin på Blockhaus

se mere cykling på

Nuværende og tidligere professionelle, et utal af kontinentalryttere samt adskillige af Skandinaviens mest rutinerede og stærkeste Zwiftere.

 

Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk har været stærkt besat i alle af løbsseriens tre indledende løb.

 

Ikke desto mindre har blot Danmarks pt. førende Zwifter, Nicklas Amdi Pedersen, og den danske U19-mester på landevej, Joshua Gudnitz, indtil videre samlet flere point end 18-årige Anders Foldager.

 

Den danske teenager har været på flere ture med U19-landsholdet, men har stadig til gode at køre et seniorløb på landevejen, så hvem er han egentlig?

 

Feltet.dk har talt med Uno-X Cups hidtil helt store overraskelse.

 

”Jeg startede i Hammel Cykle Klub som førsteårs U11-rytter. Jeg kørte licensløb for Hammel i alle ungdomsårene op til U19, hvor jeg så skiftede til Team Mascot WorkWear. Der kørte jeg i to år, hvor jeg havde rimelig stor succes”, siger Foldager.

 

I tiden hos WorkWear-holdet gik Foldager på Vejle Idrætsefterskole, hvor eleverne får muligheden for at kombinere det sociale liv, skolen og elitesport, hvilket Foldager fortsat gør i dag - nu som 2.G-elev på Campus Vejle Sportscollege.

 

”Jeg har fri til morgentræning to gange om ugen, som jeg kan bruge til enten styrke- eller cykeltræning”, fortæller Foldager, der ugentligt træner 15-18 timer på cyklen - en træningsmængde han særligt om vinteren supplerer med timer i styrkelokalet.

 

”Jeg træner noget mindre, end en del af mine konkurrenter gør, og det har jeg altid gjort, men det har altid fungeret for mig at køre på den måde, som jeg har gjort”.

 

Træningen har fungeret så godt, at Foldager som førsteårs U19-rytter blev udtaget til Nations Cup-løbet GP Général Patton i 2018, og året efter fik han så yderligere to ture med landsholdet ved henholdsvis Tour du Pays de Vaud og EM i Holland.

 

”Det har været lidt blandet i forhold til præstationer, men oplevelsesmæssigt har det været helt vildt at komme afsted med landsholdet og køre mod de bedste i verden. Det setup, som DCU kommer med, eksempelvis til EM, er anderledes i forhold til turene med holdet, og det er fedt. Også når der er TV på”.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Den vanskelige transition

Forud for 2020-sæsonen rykkede Foldager videre til Team Herning CK Elite med ønsket om at fortsætte sin udvikling i A-klassen, hvor han dog grundet coronakrisen endnu ikke har fået sin debut.

 

I sit første år som U23-rytter håber Foldager nemlig, at løbene på det højeste nationale niveau vil udgøre næste skridt på vejen mod drengedrømmen om at blive professionel.

 

Inden da skal danskeren imidlertid først klare sig igennem den svære overgang fra ungdoms- til seniorrytter på topplan.

 

”Jeg har gjort mig mange tanker om, hvorvidt jeg er klar til at starte direkte i A, eller om jeg skulle have taget et år i B eksempelvis. Jeg har også overvejet, hvordan træningen kunne forbedres for at blive robust nok til at køre de længere og hurtigere løb, hvor der måske også bliver brugt lidt flere albuer”, siger Foldager.

 

Ikke desto mindre insisterer teenageren på, at han føler sig både fysisk og mentalt rustet til de kommende udfordringer. Desuden føler han sig ganske tryg ved de endnu nye omgivelser på Hernings elitehold.

 

”Der er rimelig stærk organisation på Herning, synes jeg. Man kan godt mærke, at det er nogen, som har drevet cykelhold i mange år. Der er styr på tingene, og der er både sportsdirektører og trænere, som kan hjælpe en. Man kan få hjælp til det, som man har brug for, uanset om det er træning, vejledning eller noget helt tredje”.

 

Som ryttertype tror Foldager mest på sit potentiale som en etapejagende puncheur, der også kan gøre sig forhåbninger om succes i de kuperede endagsløb.

 

”Min styrke er, at jeg er rimelig hurtig i en spurt, helst i en lidt decimeret gruppe efter et halvhårdt løb. Så min fordel er klart, at jeg kan vinde cykelløbene i en spurt. Jeg behøver ikke at køre hjem ude fra. Min ulempe er nok enkeltstarterne”, udtaler han.

 

Modstanderen der blev tilhænger

Før målsætningen om at blive professionel kan indfries, venter der dog fortsat tusindvis af træningstimer for Foldager, og en del af disse foregår i øjeblikket på Zwift.

 

Danskeren er på ingen måde fan af indendørscykling af natur, men i slutningen af marts sendte coronakrisen ham på jagt efter alternative måder at holde løbsformen ved lige på.

 

”Jeg var nok en af de største modstandere af hometrainere generelt, før jeg prøvede at køre Zwift. Jeg satte nærmest som mål inden den her vinter, at jeg ville komme igennem uden at køre på hometrainer. Men så fik jeg lånt en hometrainer og prøvede at køre et e-cykelløb”.

 

Debuten på Zwift blev langt fra nogen engangsforestilling. Trods aldrig tidligere at have kørt på en smart trainer fandt Foldager nemlig hurtigt både mening og motivation i de korte og intense e-løb.

 

”Det er det at køre cykelløb, som altid har motiveret mig. Jeg træner for at køre cykelløb. Så det at jeg ikke kan køre dem på landevejene gør, at jeg har fundet motivation ved dette alternativ. Derudover kan jeg godt lide konceptet med, at det oftest er stærkeste mand, som vinder. Hvor man på landevejen lettere kan blive låst eller fanget i en taktisk situation”, siger han og tilføjer:

 

”Lige nu bruger jeg løbene som et eller to af mine træningspas i løbet af ugen. Men det har lige så meget været for at få noget cykelløbssimulation og for at træne det at skulle sætte sig op mentalt til at køre et cykelløb. Jeg har prøvet at finde cykelløbsfølelsen gennem det, og den følelse synes jeg er rigtig fed”.

 

Adskillige landevejsryttere har i dette forår haft store problemer med at overføre succesen fra landevejen til diverse e-løb, men den manglende erfaring på Zwift har ikke voldt Foldager kvaler - tværtimod.

 

På under to måneder er Foldager i kraft af et hav af topresultater avanceret til en 29. plads på Zwiftpower.com-ranglisten, og kun Nicklas Amdi Pedersen er højere rangeret end teenageren blandt de danske ryttere.

 

”Jeg blev rimelig hurtigt motiveret af ranglisten, så jeg prøvede at udvælge de løb, hvor de højt rangerede var med, så jeg kunne komme hurtigt op på ranglisten. Jeg gennemskuede, at hvis man gerne ville frem, så skulle man slå nogen af dem, der var bedre rangeret end en selv”, fortæller Foldager.

 

Hvordan Anders Foldager så har oplevet at være med helt fremme i Uno-X Cup, kan du læse lige her.

 

Kør eller se 4. afdeling af Uno-X Cup

På tirsdag skal Foldager forsøge at forsvare sin samlede tredjeplads, når det gælder 4. afdeling af Uno-X Cup - du kan tilmelde dig løbet lige her.

 

Løbet er åbent for alle, og med fire styrkebaserede løbskategorier og en dameklasse har samtlige deltagere muligheden for at køre med om sejren og den øverste plads på resultatlisten, som vi efter hver afdeling skriver om her på Feltet.dk.

 

Vi dækker nemlig samtlige løbsklasser med både livestream, referater og resultater. Vi viser og kommenterer tirsdagens 4. afdeling direkte fra klokken 20.00.

Uno-X Cup er lavet i samarbejde med Feltet.dk og Danmarks Cykle Union samt sponsorerne EliteZakoboFusionSISTissotAmaton og Garmin.

Se afslutningen på 2. afdeling, da Foldager pressede den tidligere kontinentalrytter Nicklas Amdi Pedersen til det yderste.

INFO
E-cykling
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Brailsford: Vi kan ikke garantere Froome kaptajn-rollen

Officielt: Froome forlader INEOS - Skifter til Israel

Pogacar til Flandern - Kometens løbsprogram offentliggjort

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Martinez: Stor chance for Colombia vinder Touren igen

Verdens største gravel-løb aflyst

Vandenbergh vil køre et år mere

Video i artiklenJulien Bernard vinder hæsblæsende anden etape i virtuel Tour de France

Video i artiklenRyan Gibbons vandt første etape af den virtuelle udgave af Tour de France

Colombia har holdet klar til ungdommens Tour de France

DCU offentliggør nyt om PostNord Danmark Rundt

TIRSDAG

Tidligere Tour de France-toer fyret af UCI

Østrigsk veteran forlænger med Israel Start-Up Nation

Milano-Torino vender tilbage til historiske rødder

Overblik: Disse topryttere står uden kontrakt efter 2020

Vingegaard skal fortsat udvikle sig

Deceuninck-rytter fanget i USA: Nægtet adgang til fly

Overblik: Disse danske WorldTour-ryttere står uden kontrakt efter 2020

Eksklusivt interviewHonoré efter ny kontrakt: Kunne ikke se mig selv andetsteds

Medie: Carapaz kan vende tilbage til Europa

Leth brød regler for at lave berømt dokumentar

Cykelkomet kan genstarte sin sæson i Rumænien

Pro Cycling Manager 2020 anmeldelse

Video i artiklenTre filmanbefalinger fra Radio Tour: Klatretyven? Eller Klatretøsen?

Formand taler imod en fredning af Aarhus Cyklebane

Jumbo-Visma sikrer sig ubegrænset sponsorkontrakt

'Danmarks Vildeste Enkeltstart' kan følges live

MANDAG

Vanmarcke: Dødsfald sætter alt i perspektiv

Bjergløb får stjerneopgør på Mont Ventoux

Forhandlinger på plads: EM i 2020 sendes til Plouay

World Cup i Lenzerheide endegyldigt aflyst

'Hellerup': Vi er stolte over Price-Pejtersen

Eksklusivt interview853 kilometer og 16.000 kilokalorier: Læs alt om danskers vanvittige indendørstur

Flere kontraktudløb bekymrer ikke Michaelsen

To år mere på FDJ til Cecilie Uttrup

Mikkel Honoré forlænger med Deceuninck-QuickStep

Velkørende Campenaerts gjorde ondt på rivalerne

Gibbons vil forbedre Tour-chancer på Zwift: Holdet holder øje

Sénéchal efter comeback-sejr: Alle var ivrige

Eksklusivt interviewSjette dansker på plads hos Uno-X

Franskmand slog Campenaerts og vandt kermesse-løb

SØNDAG

Træner forklarer Sunweb-stjernes Tour-fravær: Det er op til holdet

Eksklusivt interviewNiklas Eg klør på for at sikre Tour-debut - Tror på Porte

Franskmand vandt hårfin afgørelse da Niklas Eg viste sig frem

Uttrup Ludwig får topplacering ved virtuelt Tour de France

Bernal afviser splid med Froome

Bardet og Latour er begge kaptajner i Tour de France

Rygte: Yates-brødrene på vej til Trek og INEOS

Belgisk rytter død under lokalt løb

Eksklusivt interviewDCUs cross-udvalg lancerer Danish Cross Academy

Video i artiklenGuide til cykeludstyr -Få 20% rabat på Feltet.dks webshop

LØRDAG

Eksklusivt interviewDansker kørte 853 kilometer på 24 timer i stort velgørenhedsprojekt

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

I søgen efter bjerge: Hollandsk mesterskab kan blive flyttet til Schweiz

Riis-rytter sejrer i virtuelt Tour de France

Video i artiklenWild udsætter karrierestop

Britisk teenager vinder første virtuelle Tour de France-etape

To ugers pause til Quintana efter påkørsel

Sunweb-sportsdirektør: Dumoulins ambitioner var årsagen til hans skifte

FREDAG

Tour de Pologne har ruten klar

DM i omnium udskudt

Eksklusivt interviewMuff fik afbrudt sit rekordforsøg: Det er super bittert

Boasson Hagen vil køre Touren: Håber på etapesejre

Kendt stigning kan vende tilbage i Giroen

DM i enkeltstart køres i Slagelse – Afholdes 3. oktober

WorldTour-debutant byder Bardet velkommen til Sunweb

Tidligere CSC-rytter: Ikke imponeret af van der Poels Strava-tur

Mørkøv genstarter sæsonen i Spanien

GOOD VIBES ONLY – Forår 2020 – ”Hvor ska’ vi hen, du?”

Optakt: DM i omnium

Uttrup før virtuel Tour: Godt for kvindecykling

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

SENESTE

Israel Start-Up forlænger med belgisk klassikerrytter

Eksklusivt interview3/3 FUSION eSport Cycling Team: Danmarks første kommercielle eSports-cykelhold

Manuela Fundacion på aktiv jagt efter nyt hold

Video i artiklenFlere seniorer cykler - og cykelhjelmen bliver mere populær

Multitalentet Sagan hopper i det italienske køkken

Video i artiklenTest: Carbon hjulsæt fra DKBIKE

Vind et par fede cykelsko - værdi 1.599 kroner

Arkéa-Samsic forlænger med tidligere britisk mester

Radio Tour: Forfatter er dybt fascineret af fart