Prøv vores nye app
Stor Vingegaard-præstation og favoritsejr i Pogacar-afklapsning
05. april 2021 17:30Foto: Sirotti
af Joachim Alexander Farshøj

Jonas Vingegaard diskede i dag op med en drøm af enkeltstart, da han sluttede som treer på første etape af Baskerlandet Rundt. Sejren gik til kaptajnen Primoz Roglic, mens Tadej Pogacar fik sig en lille lussing.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma) imponerede stort med en tredjeplads på første etape af Baskerlandet Rundt, hvor kaptajnen Primoz Roglic vandt i kampen mod uret.

 

Den danske superklatrer startede tidligt på den yderst kuperede enkelstart i det cykelgale Nordspanien, og inden Brandon McNulty (UAE Team Emirates) vippede Coppi e Bartali-vinderen væk fra andenpladsen efter favoritten Primoz Roglic, havde ingen kunnet slå Vingegaard.

 

Det var der heller ikke flere ryttere, der kunne, og derfor blev det til en meget imponerende tredjeplads bag sloveneren og amerikaneren, og Vingegaard lykkedes også med at slå Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), der fik sig en lille afklapsning ved at tabe næsten et halvt minut til Roglic allerede på første etape.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Tobias Foss (Team Jumbo-Visma) understregede Jumbo-Vismas superdag med sin fjerdeplads, mens Adam Yates kørte ind i samme tid som Pogacar, 28 sekunder efter Roglic.

 

Også Jakob Fuglsang (Astana Premier Tech), Magnus Cort (EF Education-Nippo) og Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-Step) leverede flotte tider i bøjlen, hvorfor Danmark fortsatte den fantastiske sæsonstart.

 

Referat

På sådan en højhellig mandag findes der intet bedre end cykelløb i verdensklasse, og det havde de gæve baskere naturligvis luret, så klokken 14.03 rullede første mand ud på første etape af det kraftigt imødesete Baskerlandet Rundt.

Annonce

 

Lidt atypisk var første slag i årets udgave af Itzulia Basque Country, som Baskerlandet Rundt officielt hedder, en individuel kamp mod uret, men til gengæld var den 14 kilometer lange rute krydret med to stigninger, inklusiv en decideret mut op til målstregen - lige i den baskiske ånd. Etapen var på forhånd udråbt som lidt af en Tour de France-generalprøve, da begge favoritter til den franske Grand Tour, Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) og Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma), var at finde på startstregen, og dette sørgede for spænding fra start.

 

Primoz Roglic var nemlig blandt de først startende, og den slovenske mester i linjeløb satte således også den første vigtige tid, da han gennemførte de 14 kilometer i tiden 17.17, suverænt hurtigst af alle på dette tidspunkt.

 

Fornemme danskerpræstationer

Flere andre favoritter fulgte Roglic i at starte tidligt, og det gik helt galt for Bauke Mollema (Trek-Segafredo), hvem der tabte voldsomme et minut og 25 sekunder, men hollænderens pauvre præstation blev hurtigt glemt, da danske Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma) rullede ud på ruten med håb om at fortsætte sin fantastisk sæsonstart.

 

Vingegaard har kunnet gå på vandet i hele 2021, og det fortsatte han med i Baskerlandet, hvor han først satte næstbedste mellemtid og dernæst kom i mål i næstehurtigste tid, 18 sekunder langsommere end kaptajnen. En glimrende start på løbet for Vingegaard, der blandt andet slog Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) med et lille halvt minut.

 

Vingegaard var dog ikke den eneste dansker, der overraskede positivt, da også Jakob Fuglsang (Astana Premier Tech) kørte en rigtig pæn enkeltstart og tabte 39 sekunder til Roglic, hvilket kun var 8 sekunder mere end en skuffende Maximillian Schachmann (Bora-Hansgrohe). Endnu værre gik det dog for den ellers så genopstandne Esteban Chaves (Team BikeExchange), der smed 1.38 til den fortsat suveræne Roglic.

 

Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) var næste favorit på startrampen, og hollænderen lagde stærkt fra land, da han kun havde tabt tre sekunder til Roglic ved første mellemtid på toppen af den indledende stigning, men tabte efterfølgende en del tid på den fladere del. Sådan gik det dog ikke for endnu en stærk dansker, da Magnus Cort (EF Education-Nippo) markerede Bornholms befrielse med en flot, flot foreløbig ottendeplads.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Jumbo fortsætter dominansen

Jumbo-Visma havde allerede gang i en fremragende dag, inden Tobias Foss (Team Jumbo-Visma) startede sin enkeltstart. Normanden bragede dog ind på en tredjeplads, 24 sekunder efter Roglic, og han understregede dermed blot hvor flyvende hollænderne var.

Det var dog ikke kun Jumbo-Visma, der kunne trykke den af. Marc Hirschi fik også endelig vist formen frem, da han blæste henover første bakke og satte fjerdebedste mellemtid, kun 4 sekunder efter Roglic. Schweizeren tabte som forventet tid på anden del af enkeltstarten, men en foreløbig syvendeplads var en yderst lovende formindikator for Hirschi.

 

Tao Geoghegan Hart havde lidt en modsatrettet oplevelse, da briten fik sig et ordentligt rap over nallerne og tabte over et minut til Roglic, kort inden Brandon McNulty (UAE Team Emirates) sensationelt smadrede Roglic’s mellemtid med fem sekunder.

 

Mens McNulty fortsatte for fuld gas ude på ruten, krydsede hjemmebanehelten Aranburu (Astana Premier Tech) stregen i en imponerende femtebedste tid, der dog hurtigt blev forvandlet til en foreløbig sjetteplads, da Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) satte ny femtebedste tid et minut efter. Næste mand i mål var McNulty, der akkurat måtte se sig slået af Roglic med blot to sekunder, men ikke desto mindre var det endnu en flot præstation af den unge amerikaner.

 

Favoritduel om etapesejren

Adam Yates (Ineos Grenadiers) skulle forsøge at fortsætte sin sejrsgang i Spanien ved at lægge godt fra land på enkeltstarten, og med fjerdebedste mellemtid gik det heller ikke langsomt for sejrherren fra Volta a Catalunya. Briten havde dog ikke helt held med at holde farten til mål, og han måtte således indkassere et tab på 28 sekunder, hvilket hverken var katastrofalt eller prangende. Katastrofalt gik det dog næsten for Ion Izagirre (Astana Premier Tech), der med ét-tallet på ryggen tabte næsten 20 sekunder til McNulty allerede ved mellemtiden, og i mål lød lussingen på godt over et minut.

Annonce

 

Helt spændende blev det dog, da Tadej Pogacar lagde fra land, og Tour de France-vinderen skulle ikke bruge meget tid på at få benene i gang. Pogacar satte nemlig anden bedste mellemtid, tre sekunder efter McNulty og to sekunder foran Roglic, men herefter faldt det lidt sammen for Pogacar, der satte massevis af tid til på den sidste del af etapen. Således endte det også med en mindre afklapsning af Pogacar, der godt nok sluttede på femtepladsen men tabte næsten et halvt minut til Roglic.

 

Baskerlandet Rundt fortsætter i morgen med endnu en kuperet dag i de baskiske bakker.

INFO
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
UAE Team Emirates
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Itzulia Basque Country
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig

Annonce

Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce