Prøv vores nye app
Stor analyse: Sådan skal Danmark køre VM-løbet
24. september 2022 16:15Foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto
af Christian Frese

Emil Axelgaard giver her sin vurdering af, hvad Danmark skal gøre, og hvordan Anders Lund skal fordele arbejdsopgaverne for at sikre den danske succes, som eksperten ellers ikke spår de helt store chancer for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

”Jeg synes ikke, at der er noget, som har ændret sig, i forhold til det perspektiv der var for nogle dage siden. Vi er outsidere. Det skal flaske sig, hvis der skal være en dansk verdensmester.”

 

Da det danske herrelandshold til VM-linjeløbet blev offentliggjort i starten af september, udtrykte Feltet.dk-ekspert Emil Axelgaard sin skepsis på vegne af Danmarks medaljechancer på de 267 kuperede kilometer.

 

Og den har de to canadiske WorldTour-endagsløb, som Mikkel Honoré, Alexander Kamp, Magnus Cort og Jakob Fuglsang kørte, og som ifølge Anders Lund ville få stor indflydelse på kaptajnrollerne, altså ikke ændret på.  

 

Læs også
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

 

”Jeg synes ikke, at formen er imponerende hos flere af danskerne,” siger Emil Axelgaard og uddyber:

 

”Cort har kørt skidt i sine sidste endagsløb, og han skulle i forvejen være ret skarp, hvis han skulle være med på den rute. Fuglsang virker, som om at han ikke har ramt den i de løb, han har kørt.”

 

”Kamp gjorde det godt i Bretagne, men selv med Amstel-ben skal han stramme sig an, og med det, han viste i Canada, så må vi nok konstatere, at den sandsynligvis bliver for hård for ham også.”

Annonce

 

”(Michael) Mørkøv og (Mikkel) Bjerg er med som hjælpere, selvom Bjerg virker godt kørende. Og det er nok for ambitiøst at tro, at (Anthon) Charmig kan være med over 260 kilometer.”

 

Det er blot 22 år, som Mattias Skjelmose runder på mandag. Men ifølge Emil Axelgaard bør han allerede på søndag blive blandt de danske VM-spydspidser. Foto: Sirotti.

 

Dermed er det Mattias Skjelmose og særligt Honoré, som Emil Axelgaard hænger sin danske hat på. Trek-rytteren ankommer med en samlet sejr fra Tour de Luxembourg, mens Quick-Step-rytteren sluttede henholdsvis seks og 11 i Québec og Montreal.

 

”Skjelmose er godt kørende i Luxembourg. Men jeg synes, at (Valentin) Madouas virkede stærkere, og jeg tror ikke, at Madouas bliver verdensmester.”

 

”Og det er Skjelmoses første løb over så lang en distance, så jeg er spændt på, hvor langt han kommer, og jeg synes, at han skal have frihed, fordi vi ikke har så meget andet at skyde med,” fortæller Emil Axelgaard og fortsætter om Honoré:

 

”Jeg synes, at med det, Honoré viste i Canada, så er han et godt bud på at lave et resultat. Han har vist, at han også i lange løb kan køre stærkt. Og at han kan præstere på dagen, med det efterår han kørte sidste år og igen her ved de to canadiske løb. Han er relativt hurtig, og stigningen er heldigvis ikke så svær, som den var i Montreal, for der så vi, at han kom lidt til kort.”

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Læs også: Vores fulde optakt til VM-linjeløbet 2022

 

Dansk vej til succes

Men selv ikke de to mest formstærke danskere bør ifølge eksperten have en forventning om at kunne følge Tadej Pogacar og Wout Van Aert på de sidste passager af Mount Pleasant (1,1 km á 8,8 %).

 

Derfor mener Emil Axelgaard, at danskerne bør forsøge at lave det nummer, som Michael Valgren nær var lykkes med i både 2014 og 2018, og som gjorde Mads Pedersen til verdensmester i Yorkshire.

 

”Det kan lade sig gøre til et VM at angribe tidligt,” påpeger Emil Axelgaard, inden han fremhæver flere gode grunde til, at favoritterne, inklusive Wout Van Aert, i år kan blive fanget på bagkant.

Annonce

 

”Der kan godt være nogle allierede for danskerne at finde, fordi alle folk er meget fokuserede på det belgiske hold. Så der er folk, der gerne vil i forkøbet.”

 

”Der kan også komme en mulighed i, at Belgien har en mere åben strategi denne gang. De kører ikke bare for Van Aert.”

 

”Hvis de spiller Remco (Evenepoel) ud, nu er han selvfølgelig en kedelig mand at skulle slås med på stigningen sidste gang, så kan der godt blive den manglende kontrol, som kan give Danmark muligheder.”

 

”Rundstrækningen er meget teknisk, og det er jo også en fordel for Danmark, for det bliver ikke en rundstrækning, som er let at jagte på. Det bliver faktisk ret svært. Så chancen for, at en gruppe kan holde sig fri er i hvert fald større end på en anden rundstrækning med en tilsvarende højdeprofil.”

 

”Det skal nok blive et animeret løb, fordi der er så mange, der ikke bare gider at slæbe de bedste hen til den sidste stigning sidste gang. Der er perspektiver i, at der er så mange hold, som gerne vil derudaf, som Danmark måske kan koble sig på.”

Annonce

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Udbrud med Evenepoel? Spurt med Van Aert? Eller en sniger fra Hermans? Den belgiske taktik tegner sig til at definere hele VM-løbet. Foto: Sirotti.

 

Hvor, hvornår og hvem?

I fjor begyndte angrebene allerede med omkring 200 kilometer igen, men så tidligt forventer Emil Axelgaard ikke, at ballet vil åbnes i år, primært fordi at ruten, modsat i 2021, er så hård, at en massespurt aldrig vil blive et muligt scenarie.

 

Til gengæld forventer han altså, at flere nationer vil have samme interesse som Danmark i at forme et udbrud, der formodentligt skal køre indenfor de sidste 100 kilometer, men samtidig før de tunge drenge rør på sig. Og på selve finalerundstrækningen kan dette meget vel ske på den tekniske sektion før Mount Pleasant eller på selve bakken.

 

Men hvem bliver så Danmarks allierede? Og hvem kommer omvendt til at modarbejde den strategi, som Emil Axelgaard mener, at danskerne bør satse på?

 

Disse kommer naturligvis begge an på løbets dynamik. Hvis Evenepoel rammer udbruddet, bliver Belgien næppe en modstander, men de kan i den grad blive det, hvis Vuelta-vinderen ikke gør. Kommer en anden belgier end Evenpoel og Van Aert, mest sandsynligt Quinten Hermans, med i frontgruppen, føler Emil Axelgaard sig sikker på, at vedkommende vil blive bedt om ikke at føre.

Annonce

 

På samme vis kan Holland (Mathieu van der Poel), Frankrig (Benoit Cosnefroy og Julian Alaphilippe) og Storbritannien (Ethan Hayter) muligvis ende med at beslutte at køre for en favoritafgørelse ved at jagte et tidligt fremstød på finaleomgangene.

 

Mere sikker føler Axelgaard sig på, at Slovenien (Pogacar) og Australien (Michael Matthews) under alle omstændigheder vil køre defensivt, slovenerne fordi de ikke har nogen reelle alternativer til Tour-toeren, og australierne fordi de satser alt på BikeExchange-stjernen. Axelgaard vil dog ikke udelukke, at Pogacar går med i pre-finalens angreb.

 

Van der Poel eller Van Baarle? Hollænderne står overfor et luksusproblem, mens også Frankrig med blandt andre Valentin Madouas kan spille på flere kort og strategier. Foto: Sirotti.

 

Blandt de potentielle samarbejdspartnere peger eksperten først og fremmest på Frankrig. Alaphilippes tvivlsomme optakt og form får ham til at forvente, at eksempelvis Cosnefroy, Pavel Sivakov, Romain Bardet og Madouas kan jagte de tidlige fremstød. Verdensmesteren selv får næppe meget frihed.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Tvivl er der også om van der Poel, og således kan også Holland ende med at have en interesse i at få en løjtnant ud foran feltet tidligt, måske endda Dylan Van Baarle.

Annonce

 

En tredje vigtig allieret for Danmark kan blive Italien, som ifølge Emil Axelgaard er helt uden ryttere, der realistisk set kan tro på at følge favoritterne til sidst. Andrea Bagioli, Lorenzo Rota og Samuele Battistella er bud på en tidlig offensiv, mens Alberto Bettiol måske vil vente til finalen.

 

Blandt de øvrige lande er det Fred Wright (Storbritannien), Sergio Higuita (Colombia), Tobias Foss og Andreas Leknessund (Norge), Marc Soler (Spanien), Neilson Powless og Magnus Sheffield (USA) samt Stefan Küng og Mauro Schmid (Schweiz), som Emil Axelgaard udpeger som værd for danskerne at holde øje med i pre-finalen.

 

Læs også: Landstræneren forklarer sine udtagelser

 

Rollefordelingen hos Danmark

Spørgsmålet er så, hvordan landstræner Lund skal spille sine kort.

 

”Jeg kan ikke helt bestemme mig for, om Danmark har gavn af et hårdt løb. Men det handler i hvert fald om, at der ikke er nogen udbrud, som Danmark misser. Vi må ikke komme på bagkant,” siger Emil Axelgaard.

Annonce

 

Ifølge eksperten bliver Mørkøv og Charmig rene hjælperyttere. Det forventer han, at også Bjerg bliver, selvom det ikke vil chokere ham, hvis den formstærke UAE-rytter bruges i et tidligt ryk, eftersom han ikke, som i fjor, skal bruges til at kontrollere i spidsen af feltet.

 

Det efterlader Fuglsang, Kamp, Cort, Skjelmose og Honoré til at jagte et resultat.

 

”Jeg vil gemme Skjelmose og Honoré til de fremstød, som har en reel chance for at holde på de sidste omgange.”

 

Læs også
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg

 

”Så ville jeg nok prøve at bruge Fuglsang, Cort og Kamp lidt tidligere. Jeg synes, at Kamp er svær at blive klog på. Han er meget svingende, så hvis han sidder med gode ben, så kan man godt gemme ham til lidt senere.”

 

”Jeg kan godt forestille mig, at de vil gemme Fuglsang til finalen, qua den status han har. Jeg synes bare, at hans kørsel på det seneste ikke har været overbevisende.”

Annonce

 

Med en femteplads i 2020 har Jakob Fuglsang de bedste VM-meritter af de startende danske ryttere. Her ses han i Yorkshire året forinden. Foto: Sirotti. 

 

I sidste års Vuelta-form mener Emil Axelgaard, at danskerne kunne have gemt Cort til en favoritafgørelse og formodentlig reduceret spurt. Efter EF-rytterens præstationer i de canadiske løb anser eksperten dog det ikke længere som realistisk. Offensiv kørsel er danskernes vej til succes.

 

Vi skal tilbage til 2017 for at finde det seneste VM-linjeløb for herrer uden dansk islæt blandt de syv bedste. Danmarks Cykle Union har en målsætning om at køre mindst top 10, hvilket imidlertid i sig selv kan blive svært at opnå i år, fortæller Emil Axelgaard.

 

”Top 20 skulle være galt, hvis ikke Honoré kan lave det. Top 10 skal det mere flaske sig. Det kan lade sig gøre, hvis der kommer det rigtige fremstød.”

 

”Men hvis vi nu siger, at det er samlet til sidste gang op ad stigningen, så kan en top 10 godt blive svær, fordi så kører der nogen væk, hvor jeg ikke tror, at Danmark er med. Så er spørgsmålet så, hvor stor den gruppe er, og hvor hurtige vi så måtte være i en forfølgergruppe, eller om den danske rytter kan snige sig væk til sidst.”

Annonce

 

”Top 10 vil være et godt resultat. Det vil være skuffende, hvis vi ikke kommer i top 20. Top fem, medalje, verdensmester - det vil være fremragende,” slutter eksperten.

 

VM-linjeløbet køres fra klokken 02.15 natten til søndag dansk tid. Du kan følge det direkte i vores liveopdatering.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
LIVE nu: Lund jagter første sejr i stigende spurt i Tyrkiet
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
VIS FLERE

Annonce