Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Spiste for lidt: Kostændringer har sendt Gregaard længere mod toppen
21. januar 2021 09:00Foto: Astana Pro Team
af Interview: Rasmus Brandt - Artikel af Andy Pedersen

Den kommende sæsons højdepunkt bliver Giro d’Italia for Jonas Gregaard, som er mere klar end nogensinde før. Det skyldes flere ting, men i særdeleshed har omlægninger i vaner gjort en stor forskel for danskeren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det fortæller han i et langt interview med Feltet.dk, som dette er anden halvdel af. Første halvdel kan læses her. 

 

Ændringerne kommer blandt andet som resultat af, at Jonas Gregaard har set, hvordan hans værelses- og træningsmakker Jakob Fuglsang har indrettet sin professionelle tilværelse.

 

”Jeg vil sige Jakob, prøver jeg at lære så meget fra som muligt. Vi bor også på værelse sammen og træner sammen,” siger Gregaard til Feltet.dk.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

”Hver gang vi er sammen, prøver jeg at lære noget, fordi han har så meget erfaring på cyklen og i privaten på, hvordan man skal leve som professionel cykelrytter,” siger han.

 

Kosten er afgørende - Går ikke sulten i seng
At blive WorldTour-rytter handler ikke udelukkende om kontrakten. Det handler i højere grad om den måde, man er rytter på, og det har krævet tilvænning. Gregaard føler dog, at han er nået langt nu.

 

”Her de sidste mange måneder har jeg brugt nogle af de ting, jeg har lært, til at få styr på mit eget liv og min måde at leve som professionel på,” siger han.

Annonce

 

”Man skal måske ikke tænke på at være så tynd, men mere tænke på at få de rigtige kulhydrater ind fremfor at gå sulten i seng,” siger han.

 

Netop kosten har over de seneste mange måneder været et tema i cykelsporten. Flere ryttere har fortalt, hvordan målingstyranni har ført til for få kulhydrater, som har ført tilspiseforstyrrelser. Problemer med at spise for lidt, er ikke uvant for Gregaard.

 

”Jeg vil også sige, at jeg måske selv har haft nogle problemer med det. Men over det sidste halve år, fra nogle måneder før VM, begyndte jeg at gøre tingene anderledes,” siger han.

 

”Jeg satte tingene i værk med kostvejleder om, hvor meget jeg skulle have, når jeg træner, restituerer og efter træning,” fortæller han.

 

Jonas Gregaard her under Coppi e Bartali 2020 | Foto: Sirotti.

 

Han fremhæver Giro d’Italia som et positivt tilfælde, hvor skemalægningen af maden førte til, at Gregaard fik de rette mængder mad. Det gjorde en ’gigantisk’ forskel for ham.

 

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

 

”Nu sikrer jeg mig, at jeg får nok til at have energien til at træne hårdere og køre bedre i cykelløb,” siger han.

 

Og direkte adspurgt om, hvorvidt det er den store forskel, der har sikret ham gode watttal før sæsonstart, svarer han med det samme:

 

”Helt klart. Det, tror jeg, er en af de største forskelle. Det gør, at man kan træne hårdere og rykke sit niveau,” siger han.

 

Fester (stadig) ikke i kage og slik
På denne front har cykelsporten været i en udvikling over en længere periode, men ændringerne er ikke slået fuldstændig til endnu, fortæller han.

Annonce

 

”Jeg tror også, at cykelsporten meget hænger i det her med, at man skal være sulten i seng og leve på en sten,” siger han.

 

Dog skal det heller ikke tolkes sådan, at Gregaard nu har frihed til at spise alverdens søde ting og sager. En tur til bageren bringer ham ikke til tops på et italiensk bjerg i Giro d’Italia.

 

”Det skal siges, at de kulhydrater jeg indtager mere nu, ikke er i slik og så videre. Det er mere pasta, ris og kartofler. Det er bare lige at skrue op for mængden af det, man får,” siger han.

 

At spise lidt mere af det, man allerede i forvejen spiste, har ikke kun sat sine præg på Gregaards watttal, men har sat yderligere aftryk.

 

”Det er en stor forskel for mig, jeg ved ikke, om det virker for alle, men det har i hvert fald gjort, at jeg har fået mere overskud både i min træning og i min hverdag. Jeg er også et gladere menneske,” fortæller han.

Annonce

 

Læs også
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

 

Giroen betyder alt
At Gregaard igen skal køre Giro d’Italia vidner også om, at holdet fortsat tror mere og mere på danskeren. Det gør han i øvrigt fortsat også selv.

 

”Selvfølgelig er jeg stadig et talent, jeg tror, jeg har mange muligheder for at udvikle mig, især med den måde, jeg har fundet ud af at gøre tingene på nu,” udtaler han.

 

”Det, tror jeg, kan tage mig til næste step. Jeg kan også mærke, at holdet stoler mere på mig, især efter Giroen, hvor jeg for første gang fik lov til at vise, hvad jeg egentlig kan,” siger han.

 

Jonas Gregaard trives i de tre uger lange etapeløb | Foto: Sirotti.

 

Han understreger, at han egentlig nok kunne have gjort det endnu bedre, men omstændighederne omkring udtagelsen gjorde det ikke nemt. Han skulle som bekendt slet ikke have kørt Giroen til at starte med. 

Annonce

 

”Jeg gør det nærmest bedre end nogen af dem, som har forberedt sig et helt år på det. Det har holdet så set, og det er derfor, de har sagt, at jeg skal køre Giroen i år,” fortæller han.

 

”Det er et klap på skulderen, at jeg bare skal forberede mig til det, og være på mit bedste niveau der. Alt andet er lige meget,” siger han.

 

Netop sidste års Giro d’Italia har på mange måder været afgørende for Gregaard, som blandt andet beretter om stor ros fra holdets trænere.

 

”Nogle af trænerne kom til mig og sagde, at det var vildt, hvordan jeg kunne køre de watt, jeg gjorde i den sidste uge og de sidste syv dage i min første Grand Tour, hvor jeg ikke havde forberedt mig,” siger han.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

”Jeg havde ikke været på højdetræningslejr, jeg gik ikke specifikt træningsmæssigt efter at ramme formen til det, så de var virkelig imponerede over, at jeg kunne gøre det og køre så godt, uddyber han.

Annonce

 

Alle har en drøm om at vinde - Også Gregaard
Generelt er bjergene et terræn, som ligger godt til den danske Astana-Premier Tech-rytter, som nu også har bevist, at han har udholdenheden til tre ugers etapeløb.

 

”Jeg føler mig rigtig godt tilpas i det, og jeg tror også, at det er noget, jeg kan blive rigtig god til at køre på den længere bane,” beretter han.

”Ikke at jeg siger, at jeg skal ud at køre klassement overhovedet, men præstere i den rolle, man ligesom har,” siger han.

 

Det fører samtalen videre over på, om drømmen fortsat er at jagte sejre, og det er der et helt naturligt og givet svar på.

 

”Det har jeg en drøm om. Alle drømmer da om det. Jeg har en drøm og en målsætning om, at jeg kan komme op på et niveau, hvor jeg kan køre med om sejrene igen, som jeg kunne i U23-klassen,” siger han.

 

”Nogle af de drenge, jeg kørte med der, ligger og vinder cykelløb på højeste niveau, så jeg tror, at jeg bare er lidt langsommere til at udvikle mig og har gjort nogle ting forkert i mine første år som professionel,” siger han.

Annonce

 

Her ses blandt andet Jonas Gregaard på startstregen til VM 2020 | Foto: Danmarks Cykle Union.

 

Det er dog stadig en udvikling, og nu tager den endnu mere fart. Rådgivning og vejledning er vejen til næste skridt for danskeren.

 

”Nu har jeg fået styr på det. Jeg har fået en masse rådgivning og vejledning, som kan bringe mig videre til næste step i min karriere,” siger han.

 

Og frugten af det hårde arbejde kan allerede ses i den kommende sæson, fortæller Gregaard afslutningsvist på vej ind i endnu en sæson i cykelsportens højeste klasse.

 

”Det er det, jeg arbejder for og har brugt mange, mange timer på, men jeg er også bare super motiveret. Jeg synes, at alle parametrene går godt lige nu, og jeg har det godt i mit liv. Jeg har styr på min træning, kost og privatliv,” siger han.

Annonce

 

Dette er anden halvdel af interviewet med Jonas Gregaard. Tidligere på ugen bragte vi første halvdel, som handlede om hans løbsprogram til den kommende sæson. 

INFO
Astana - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads

Annonce

Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
VIS FLERE

Annonce