\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
Skulle man pege på én enkelt ”mangel” i cykelterrænet, er det fraværet af bakker og højdemeter, men i det samlede billede af Læsø som cykeldestination har det mindre betydning.
Vi kører gennem Vesterø og passerer den tidligere kirke, der nu indeholder et af Danmarks bedste spa- og wellnesscentre. Umiddelbart en kuriøs løsning, men via arkitektonisk snilde og respekt for det oprindelige byggeri er det færdige resultat virkelig flot.
Turen fortsætter mod Byrum, hvor vi har planlagt turens andet pitstop, Læsø Saltsyderi. Egentlig er det meningen, at vi blot skal kigge os omkring i ti minutter og snuppe en hurtig kop kaffe, men ved et tilfælde havner vi midt i et foredrag om saltsydning, og det viser sig at være spændende. Så først en halv time senere sætter vi ud på sidste etape mod udgangspunktet i Østerby.
På de store veje er der etableret cykelsti. Foto: Konny Christiansen
Endnu en gang laver vi en afstikker, da vi lidt før Østerby følger ruten med de specielle tangtagshuse - en byggestil, man som det eneste sted i verden kun oplever på Læsø.
Vores tur slutter, hvor den startede, i Østerby. Ikke bare på havnen, men også i det trafikerede farvand mellem Læsø og Sverige er der liv. Der er godt 40 kilometer til den nærmeste svenske skærgård, så nabolandet kan ikke ses med det blotte øje, men om natten ses lysene fra Göteborg.
Turen rundt om Læsø kan varieres på rigtig mange måder, men vores rundtur har budt på hele pakken. Vi har fået en god cykeloplevelse, et kig til naturen samt en introduktion til Læsøs særlige historie med saltsydning og tangtage. Et udvalg af ruteforslag ses her!
Det årlige cykelløb Læsø Rundt tiltrækker både motions- og konkurrenceryttere. Foto: Martin Witt
Cykelø med eget cykelløb
Læsø indbyder virkelig til cykling og byder på gode oplevelser for cykelmotionister. Hvert år arrangeres motionscykelløbet Læsø Rundt. Her kan deltagerne vælge mellem fire forskellige ruter, og der er noget for enhver.
På asfalt tilbyder man Øen Rundt-ruten på 50 kilometer samt den 32 kilometer lange Tanghusrute. For gravel- og mountainbikeentusiaster er der Klitplantage-ruten på 27 kilometer samt Saltsyderruten på 15 kilometer for børn og familier. Man kører med startgrupper, så der både er noget for hyggemotionisterne samt dem, der vil køre stærkt.
Især omkring Østerby finder man mange huse med tangtag. Foto: Konny Christiansen
Meget mere end cykling
Ud over gode cykelruter byder Læsø også på smuk natur, særegen kultur samt et væld af aktivitetsmuligheder. Naturen er et kapitel for sig. Sammen med Bornholm er Læsø det sted i Danmark, som lokker med flest årlige solskinstimer, og øens mange strande indbyder til afslapning.
Her ser man ofte sæler, der ligger og soler sig, og floraen byder på alt fra vilde orkideer til kødædende planter. Flere store indlandssandarealer vidner om menneskets kamp mod naturen. I middelalderen fældede man træ for at skaffe brænde til saltproduktionen, men det førte til sandflugt, som man fra 1930-erne fik bremset med plantager.
Saltsydningen foregår ved naturområdet Rønnerne. Foto: Konny Christiansen
Læsø er især kendt for sit salt, og i en periode på mange hundrede år var salt øens største indtægtskilde. Saltet udvindes af sydkystens grundvand, der på grund af ler i undergrunden forbliver i overfladen, og i takt med at vandet fordamper, øges saltkoncentrationen.
Et andet særpræg er de huse med tage af tang, som man ser flere steder på øen. Da tangen er naturligt imprægneret med salt, kan den ikke rådne, og flere tage er 400 år gamle.
Og så er der aktivitetsmulighederne, der spænder fra vandring og ridning til golf. Hardcore-vandrere kan gå øen rundt langs kysten - en tur på omkring 100 kilometer - men er man til kortere ture, er der anlagt ruter ved Rønnerne, i klitplantagen, rundt om Fuglsangssøen samt ved Østerby og Vesterø.
Rideentusiaster strømmer også til øen, for på islandske heste kan man komme rundt på særlige ridestier både langs vandet og i indlandet. Golfen spilles på Læsø Seaside Golfklub, der ligger med direkte udsigt til Kattegat, og banen skulle som nævnt være en af Danmarks smukkest beliggende.
Læsøs røde guld - de rosafarvede jomfruhummere. Foto: Konny Christiansen
Praktiske oplysninger
Ophold
Vi er indlogeret i en ferielejlighed på Pilegaarden, der ligger godt placeret midt i Læsøs natur, og vil man handle, er der mindre end en kilometer til butikkerne i Byrum. For en familie eller et cykelhold er der god plads, for Pilegaarden byder på fem ferieboliger, og i det nærliggende feriecenter Gammelgaarden kan man benytte den indendørs pool.
Alt godt fra havet
Jomfruhummeren, der fiskes hele året, er en af Læsøs særlige delikatesser, som man kan opleve til Læsø Jomfruhummerfestival den første lørdag i august. Ved Østerby Havn kan man se fiskerne komme ind med jomfruhummerne morgen eller aften, og ”det røde guld” kan købes ved fiskehandlere i Vesterø og Østerby eller direkte ved fiskerne. Et must, hvis man bor i ferielejlighed med mulighed for at lave sin egen mad.
Cykeludlejning
I Vesterø, hvor man kommer ind med færgen, ligger Læsø Cykeludlejning og Service. Fra færgelejet er der blot 300 meter til butikken, der råder over elcykler og turcykler. I butikken kan man hjælpe med gode turforslag, når gæster skal øen rundt på cykel.
Læsø Turistbureau
Turistkontoret på Læsø hjælper gerne med planlægning, praktiske oplysninger, arrangementer og brochurer. Det anbefales at downloade GoVisit appen og købe et kort til 20 kroner.
Til og fra Læsø
For at komme til Læsø, skal man sejle med Læsøfærgen fra Frederikshavn. Turen tager 90 minutter, og der er mange afgange hver dag.