Sønderjylland i gult
28. juni 2022 10:35Foto: VisitSønderjylland
af Peter Christiansen

I Sønderjylland er nedtællingen til årets cykelfest - afslutningen på Tourens tredje etape den 3. juli 2022 - allerede begyndt. Christian X’s bro i Sønderborg er svøbt i gult, og overalt langs ruten er lokale kræfter i gang med at forberede sig. Et af de mange initiativer er udgivelsen af guidebogen som udkommer medio juni.

Annonce

Op ad bakken ved Genner Strand stiger det med lidt over 3 %. Vi holder stadig en nogenlunde fart på cyklerne, men bakken er lang, og med de 123 kilometers cykling, som Tour-rytterne vil have i benene på dette tidspunkt, skal der graves dybt for at spurte hele vejen til toppen.

 

Côte de Genner Strand er én af de bakkespurter, Tour-rytterne præsenteres for på tredje etape. Herfra fortsættes mod syd, men et godt stykke nord for Aabenraa drejer vi fra den officielle Tour-rute.

 

Mange afstikkere frister. Fra Ballebro kan man sejle til Als og køre øen rundt. Foto: Konny Christiansen


God løsning
Umiddelbart lyder det fristende at køre hele vejen i Tour-feltets hjulspor, som går ned gennem Sønderjylland, men forskellige faktorer gør, at man med fordel kan overveje at tage et par afstikkere fra den officielle rute. For at få feltet og karavanen frem benytter man ofte store og brede veje, der naturligvis er spærret af under selve løbet, men de samme veje er åbne for tung trafik til hverdag.

 

De mange spektakulære spots på ruten - fx Côte de Hejlsminde Strand, Christiansfelds brosten samt opløbsstrækningen ved havnefronten i Sønderborg - skal man naturligvis have med, men transportstykkerne indimellem er ikke altid lige spændende.

 

Derfor har Destination Sønderjylland lavet ruteforslag, der både inkluderer store dele af Tour-ruten, men som også guider gæsterne ad smukke og mindre trafikerede veje, der løber parallelt med den officielle rute. Kender man fornemmelsen af at blive overhalet af tunge lastvognstog, der suser forbi mindre end en meter fra cyklen, forstår man Destination Sønderjyllands beslutning. Den er optimal!

 

Tour-feltet kører over Chr. X’s Bro i Sønderborg, der selvfølgelig er klædt i gult. Foto: Konny Christiansen

Annonce

 

Langs vandet
I selve Aabenraa finder vi tilbage på sporet og kører et stykke på den officielle Tour-rute. Vi kører ad Flensborgvej, der går langs havnen og stranden, og herfra præsenteres Aabenraa på den flottest tænkelige måde.

 

På både nord- og sydsiden af fjorden domineres bakkerne af grønne, bøgeklædte skovstrækninger, i lystbådehavnen ligger danske og tyske fartøjer side om side, og langs vejen ligger smukke pakhuse.


Vi har stadig friske ben og lægger ikke noget symbolsk i, at næste by på ruten hedder Styrtom. Syd for Aabenraa byder ruten ikke på de lange og stejle opkørsler, men landskabet er let kuperet, så mens højdemeterne tikker ind på cykelcomputeren, åbnes hele tiden op for nye udsigter.

 

Et godt stykke fra Gråsten, som er officiel Tour-gennemfartsby, drejer vi endnu en gang fra Tour-ruten og kommer ud på et stykke med små kringlede veje, der stort set ikke byder på anden trafik. Talrige mindesten i vejkanten vidner om områdets dramatiske fortid, da både krigen i 1864 samt besættelsen 9. april 1940 førte til kampe i landsdelen.

 

 

Et oplagt pitstop er Iskonditoriet i Sønderborg. Foto: Konny Christiansen

 

Danmarks bedste is
Ved Gråsten kommer vi kortvarigt ud på den officielle Tour-rute igen. Byen ligger smukt ud til Flensborg Fjord, og kongefamilien benytter stadig byens slot som sommerresidens. De helikoptere, som til juli vil følge feltet, vil netop her få optimale muligheder for gode billeder i fugleperspektiv.


Næste markante sted er Dybbøl, der både er kendt for den ikoniske mølle samt slagmarken fra slaget i 1864. Fra Dybbøl går det nedad mod Sønderborg og Christian X’s bro, der forbinder Jylland med Als. Her vil helikopterfotograferne endnu en gang få travlt, for Als’ hovedstad, der udstråler modernitet, dynamik og vitalitet, har taget et kæmpe spring ind i det nye årtusinde.

 

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry har tegnet masterplanen for den nye havnefront, man har sin egen afdeling af Syddansk Universitet, og kunst- og kulturlivet blomstrer. Det er også i Sønderborg, man finder et af Danmarks nyeste high end-hoteller samt Nordeuropas mest luksuriøse biograf.

 

I Gråsten kan Tour-helikopteren få gode billeder af feltet. Foto: VisitSønderjylland

 

Vi triller langs det trafikerede Alssund og nærmer os Tour-målstregen i bydelen Spang. Men selv om der blot resterer få kilometer, standser vi op og parkerer cyklerne foran en smuk og klassisk rosafarvet bygning i Sønder Havnegade.

 

Her - helt ud til vandet og i et miljø, der minder om Nyhavn - ligger Iskonditoriet, som i 2020 officielt blev kåret som Danmarks bedste.

Annonce

 

Vi er heldige at finde et bord i solen, rundt om os summer det af liv, og ved flere andre borde sidder gæster i cykeltøj. Med en anretning bestående af islagkage og cappuccino er det svært at forestille sig et mere oplagt pitstop i målbyen for det danske Tour-eventyr. 

 

Selv om Tour-feltet ikke kommer over brostenene i Aabenraas gamle bydel, er stedet et besøg værd. Foto: VisitSønderjylland
 

Praktiske oplysninger
Generelt er Sønderjylland en både oplagt og særdeles veludviklet cykeldestination. Med hensyn til ”det oplagte”, så ligger de forskellige ruter som perler på en snor.

Sønderjylland er omgivet af vand til begge sider, så man kan vælge mellem Vesterhavet, digerne og marsken ved Tønder og Højer samt Flensborg Fjords kuperede terræn og Østersøens grønne kyststrækninger ved fx Kollund, Aabenraa og Sønderborg. Og med hensyn til ”det veludviklede”, så er tingene sat effektivt i system.

 

De forskellige ruter er godt afmærkede, og både i brochureform samt på nettet kan man få detaljerede oplysninger om de mange muligheder.  

 

Ikoniske Dybbøl Mølle passeres få kilometer fra målstregen. Foto: Konny Christiansen

 

Guidebøger samt eksempler på cykelruter
Der er etableret cykelruter i alle sønderjyske kommuner. En familieegnet tur er Flensburg Fjord Ruten  

Man behøver ikke køre alle 307 kilometer, men kan udvælge enkelte etaper.

Annonce

 

Guidebøger med endnu flere ruter kan bestilles ved Destination Sønderjylland.

 

Ekstra service
Som nævnt er de gode til at organisere tingene i Sønderjylland. Man har udviklet en række cykelpakker med forskelligt indhold, og der er sørget for overnatning, madpakke, samt bagagetransport.


60 forskellige steder har man etableret bike stations, hvor mindre reparationer kan udføres. De er nemme at finde, for de står langs cykelruterne og er gule eller grå. Endvidere er der opstillet en række pausebænke, der ligeledes er klædt i gult eller polkaprikker. Her kan man få gratis internet og uploade sin mobiltelefon. Læs endvidere om bikefriend-ordningen.


Overnatning og spisning
Vi boede og spiste på Hotel Europa i Aabenraa. Et godt hotel, der er med i ovennævnte bikefriends-ordning. Beliggenheden er central i forhold til både Aabenraas bymidte samt til Tour-ruten, og på hotellets restaurant Number Ten serveres gourmetmad. Et pitstop ved Iskonditoriet i Sønderborg er et must!

INFO
Rejser
Nyheder
Træningsformer
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 06. juli 2022

Følg Vingegaard på torsdagens puncheuretape
Landevej
Flere ryttere i dramatisk styrt efter kollison med tilskuer
Landevej
Van Aert giver næse til arrangørerne: De små veje er for farlige
Landevej
Van der Poel: Jeg er en skygge af mig selv
Landevej
Ingen ønskede dagens Tour-etapevinder: Et virkelighedstjek
Landevej
Jumbo-Vismas sportsdirektør: Vi havde en dejlig lorte dag
Landevej
Pogacar i hopla på brostenene: Skylder ham en øl
Landevej
Cort: Lidt ærgerligt at misse begge mål
Landevej
Missede Tour-etapesejr på målfoto: Har det ad helvede til
Landevej

Annonce

De to første ryttere er udgået af Touren
Landevej
Vingegaard fortæller om defekt: En skoddag for os
Landevej
Roglic rev skulder af led i brostensdrama i Touren
Landevej
Vingegaard og Jumbo i brostensmareridt - Veteran vinder i Arenberg
Landevej

Annonce

Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej
Livestream: Se alle Tour-etaper uden afbrydelser - 64.50 KR
Landevej
Video i artiklenDrama: Van Aert styrter før første pavéstykke
Video
Van Aert erkender: Jeg skal tage mere hensyn til Jonas og Primoz
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 6. etape af Giro Donne
Video
Uttrup i top 10 - Superstjerne med sin 240. sejr
Landevej
Video i artiklenVan der Poel er rådvild efter dansk Tour-start
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour de France
Landevej

Annonce

Tour de France-analyse: For mange hollandske kokke?
Landevej
Eksklusivt interviewTidligere chef vurderer: Sådan tænker Vingegaard om brostenene
INTERVIEW Landevej
Eksperten analyserer: Brostensetapen er et våben for Vingegaard
Landevej

Annonce

Vigtig ændring skal give Vingegaard fordel på brostenene
Landevej
UAE-boss melder Pogacar klar til pavéerne men har én bekymring
Landevej
Video i artiklenHolm og Bay ser frem mod 5. etape: Mange der er nervøse
Video

Annonce

Emma Norsgaard fortsætter efter grimt styrt
Landevej
Fabio Jakobsen undskylder til Groenewegen
Landevej
Video i artiklenEksperterne om 5. etape: En fuldstændig fascinerende etape
Video
Jumbo-Visma blæser til brostensangreb
Landevej
Roglic blev sat af Vingegaard - nu forklarer han hvorfor
Landevej
Van der Poel før brostensetapen: Klassementsrytterne vil gøre det nervøst
Landevej
Superstjerner morer sig over komisk brøler
Landevej
Sagan håber på tørre brosten: Det var en katastrofe
Landevej
Vanvittig statistik: Stormagt i kæmpe Grand Tour-krise
Landevej

Tirsdag den 05. juli 2022

ASO: Så mange tilskuere så Tour de France fra de danske landeveje
Landevej
Foreløbig status: Ingen brud hos Norsgaard
Landevej
Pogacar: Hvis nogen skulle gøre det, var det Jumbo
Landevej
Yates spurgte Vingegaard: Han sagde nej
Landevej
Cort efter nyt udbrudstogt: Vil slå Mørkøv
Landevej
Mads P: Vi ville lave samme nummer
Landevej
Philipsen efter kæmpe brøler: Lidt pinligt
Landevej
Video i artiklenWout van Aert forklarer hvorfor han ikke ventede på Vingegaard
Landevej
Vingegaard kommenterer Van Aerts beslutning
Landevej
Solosejr: Van Aert smadrer alle konkurrenterne i Calais
Landevej
Video i artiklenVanvidsangreb fra Jumbo og Van Aert!
Video
Verdensmesteren vandt på trods af forkert gear
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de France
Landevej
Ineos-stjerne kørte enkeltstart med regnvest - nu skal den gennemføre sin egen Tour
Landevej
Video i artiklenMads P. tæt på at blive kørt ned
Video
Cort slår legendes Tour-rekord
Landevej
Cykelevent med to store danske cykelikoner
Motion
Moberg: Valgren er færdig for sæsonen
Landevej
Norsgaard i smerter efter grimt styrt
Landevej
Video i artiklenSe Magnus Cort gå i udbrud på 4. etape af Touren
Video
Tour de France-analyse: Stadig den hurtigste?
Landevej
Gilbert fylder 40 og slutter sig til eksklusiv Tour-klub
Landevej
Prestigefyldt WorldTour-løb med ny rute: Hårdeste rute i de seneste år
Landevej
Video i artiklenVideo: Skulle Wout van Aert deklasseres i Sønderborg?
Landevej
Produktnyt: Scott Foil RC
Udstyr og test
900 kilometer: Sådan kommer Touren fra Danmark til Frankrig
Landevej
Eksperter vurderer: Hvem er sprinterkongen i feltet?
Landevej
Tour de France vil mindes ofrene fra Fields
Landevej
Michael Mørkøv udgiver selvbiografi - SPAR 20%
Landevej
Blæser til angreb: Cort øjner hel uge i prikker
Landevej
Professor i sportsmarketing undrer sig: Cort fik det serveret på et sølvfad
Landevej
Medie: Lotto henter 27-årig belgier
Landevej

Mandag den 04. juli 2022

Se alle billederne fra Tour-starten i Danmark
Landevej
Kan Cort stå med bjergtrøjen i Paris? – Ekspert udelukker det ikke
Landevej
Van der Poel ser fortsat gult
Landevej
Efter 40-års jubilæum: Fransk etapeløb stopper
Landevej
Færre mænd og flere kvinder: UCI ændrer kvalifikationssystemet frem mod OL
Landevej
Nyt medie sender Carapaz til EF
Landevej
Roglic med vild vane: Løber ture under Tour de France
Landevej
Mads P. har fremtiden på plads
Landevej
VIS FLERE

Annonce