Simon Yates tager udbrudssejr i Pyrenæerne i Tour de France
18. juli 2019 16:42Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vandt i dag 12. etape af Tour de France. Mitchelton Scott-rytteren vandt den afgørende spurt foran Pello Bilbao (Astana) og Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe). Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) forsvarede den gule førertrøje.

Highlights: Fantastisk spurtsejr til Simon Yates pu00e5 udbrudsetape

se mere cykling på

I dag ventede den første etape i Pyrenæerne i dette års Tour de France, hvorfor angrebslysten også var stor fra etapens start. Hele 40 ryttere etablerede dagens enorme udbrud, som danske Michael Mørkøv og Michael Valgren var en del af.

 

I finalen gik det store udbrud i opløsning, hvor kun de bedste klatrere kunne klare sig på den afsluttende Horquette d'Ancizan-stigning. Simon Yates var godt kørende på stigningen sammen med Gregor Mühlberger og Pello Bilbao, og de tre ryttere dannede fronttrio opad stigningen. Nede i feltet var der total ro på, mens INEOS satte et kontrollerende tempo på den sidste stigning.

 

Yates, Bilbao og Mühlberger holdte forfølgergruppen bag sig hele vejen til målet, hvor etapesejren skulle afgøres i en reduceret spurt. Her var det britiske Yates, der trak det længste strå foran Bilbao og Mühlberger. Dermed er Mitchelton Scott nu oppe på to sejre i dette års Tour de France.

 

Julian Alaphilippe kørte i mål med resten af feltet og forsvarede dermed sin gule førertrøje. Bedste danske rytter blev Valgren, der krydsede målstregen på 18. pladsen et minut og 33 sekunder efter Yates.

 

Etapereferat:

209,5 kilometer fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 12. etape af Tour de France. Belgiske Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) stillede som ventet ikke til start på dagens etape, hvorfor 168 ryttere tog starten i Toulouse.

 

Undervejs på etapen skulle rytterne op over tre kategoriserede stigninger, hvoraf de to sidste var kategori 1-stigningerne Col de Peyresourde (13,2 km - 6,9 % i snit) og Horquette d’Ancizan (9,9 km - 7,7 % i snit). Sidstnævnte havde sin top med omkring 30 kilometer til mål, inden der i finalen ventede en lang nedkørsel mod målbyen Bagnères-de-Bigorre. Etapen bød i alt på 3088 højdemeter.

 

Fra etapens start var der meget stor angrebslyst. Blandt de meget aktive ryttere var Peter Sagan (Bora-hansgrohe), men slovakken formåede ikke at ramme dagens udbrud i første omgang. Næste rytter til at forsøge sig var tyske Lennard Kämna (Sunweb), der kørte alene væk fra feltet og skabte sig et lille forspring. Det hele blev dog samlet igen efter 30 kilometers cykelløb i et hæsblæsende tempo.

 

Enormt udbrud bliver etableret

Der skulle gå lidt over 40 kilometer, inden et enormt udbrud på 42 ryttere kom afsted. Danske Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick Step) og Michael Valgren (Dimension Data) ramte det meget store udbrud, mens Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) på egen hånd forsøgte at køre op til fronten.

 

Katusha-danskeren fik senere kontakt til Mikael Cherel (AG2R) og Rein Taaramae (Total Direct Energie), der sad i en forfølgergruppe. Afstanden op til udbruddet lød dog på to minutter, hvorfor de få kilometer senere blev hentet af feltet. Derfor var det meget skuffende, at det lukningstruet Katusha-hold ikke havde mindst en rytter med helt i front.

 

Deceuninck-Quick Step førte feltet an i forsvaret på Julian Alaphilippes gule førertrøje. Største trussel i udbruddet var Greg Van Avermaet (CCC), der lå 14 minutter efter Alaphilippe i klassementet, men det belgiske mandskab holdte udbruddet i kort snor.

 

Udbruddet tog hul på dagens første kategoriserede stigning Cote de Montoulieu-Saint-Bernard (1,7 km - 5,2 % i snit) med et forspring på lidt over tre minutter til feltet. Wellens førte udbruddet over toppen af stigningen og tog det ene bjergpoint, der var at hente.

 

Nizzolo og Dennis udgår

Fra Cote de Montoulieu-Saint-Bernard og hen til kategori 1- stigningen Col de Peyresourde skulle rytterne tilbagelægge omkring 70 kilometer. Frem mod Col de Peyresourde øgede udbruddet langsomt sit forspring til fem minutter. I mellemtiden udgik Giacomo Nizzolo, der var for medtaget af sit styrt i går til at forsætte i årets Tour de France, mens også Rohan Dennis (Bahrain-Merida) forlod løbet.

 

Få kilometer inden stigningen lå dagens indlagte pointspurt placeret, og med Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) og Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) i udbruddet var der lagt op til en seværdig spurt. Sagan kørte sig til maksimum point foran Colbrelli og Kristoff, der brugte spurten til at få et lille forspring inden stigningen.

 

Calmejane alene i front

Colbrelli fik hurtigt kørt Kristoff ud af hjulet, men italienerens forcering handlede blot om overlevelse på etapen. Lilian Calmejane (Total Direct Energie) angreb fra udbruddet og fik få meter senere kontakt til Colbrelli i front, men som ventet kunne Bahrain-sprinteren ikke følge franskmandens tempo på stigningen.

 

Calmejane fortsatte alene mod toppen med forspring på 45 sekunder ned til resten af udbruddet, hvor Sunweb svingede taktstokken i føringsarbejdet for Nicolas Roche. På de sidste meter op mod toppen angreb Wellens bagfra, og belgieren hentede Calmejane. Dermed kunne Lotto Soudal-rytteren tage maksimum bjergpoint foran Serge Pauwels (Dimension Data) og Simon Clarke (EF Education First).

 

Clarke går egne veje

Clarke fortsatte alene sin forcering på nedkørslen, der ikke var vildt teknisk. Australieren slog et afgørende hul på omkring 40 sekunder til resten af udbruddet. I mellemtiden var Mørkøv tilbage i feltet efter at være blevet hægtet af udbruddet på Col de Peyresourde.

 

Med 40 kilometer til mål ramte Clarke dagens sidste stigning Hourquette d’Ancizan (9,9 km - 7,5 % i snit) med et forspring på over et minut til Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), der også brugte dalstykket til at skabe sig et forspring inden den sidste stigning. Afstanden ned til feltet lød nu på seks minutter, hvorfor alt tydet på, at dagens etapvinder skulle findes i udbruddet.

 

I den store forfølgergruppe bag Trentin angreb Mathias Frank (AG2R) med Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe) på hjul. De to ryttere slog et fint hul og fik senere selskab af Simon Yates (Mitchelton-Scott), Tony Gallopin (AG2R) og Roche. Dermed var der en samlet kvintet i jagten på Trentin og Clarke helt i front.

 

Nede i feltet tog INEOS over i forbindelse med føringsarbejdet, og det britiske mandskab satte et kontrollerende tempo på den afsluttende stigning. Intet tydet på, at klassementsrytterne ville køre aggressivt på stigning, da der i morgen også ventede en vigtig enkeltstart i Pau.

 

Yates og Mühlberger danser kinddans på afsluttende stigning

Trentin hentede Clarke med fire kilometer til toppen, og italieneren kørte stort set lige forbi EF Education First-rytteren, der så mærket ud på stigningen. Lidt senere blev Trentin dog hentet af Yates og Mühlberger, der blev ved med at forcere fra den efterhånden decimeret forfølgergruppe, som kun bestod af Roche, Gallopin, Frank, Pauwels, Trentin og Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

 

Bilbao kom op til Yates og Mühlberger med to kilometer til mål, men Yates forcerede i samme øjeblik, som Astana-rytteren kom op. Derfor måtte Bilbao slide for at få kontakt til frontduoen på de sidste kilometer af stigningen.

 

Yates var første mand over toppen med Mühlberger lige i hjulet, mens Bilbao haltede nogle sekunder efter. Forfølgergruppen krydsede toppen 50 sekunder efter frontduoen, der nu havde 30 kilometers nedkørsel ned til målbyen.

 

Bilbao får kontakt

Bilbao fik kontakt til Yates og Mühlberger på nedkørslen, og fronttrioen havde et forspring på et minut ned til forfølgergruppen med 20 kilometer til mål. Afstanden til feltet lød på otte minutter, hvorfor klassementsrytterne havde en afventende dag i sadlen.

 

Med ti kilometer til mål lød fronttrioens forspring på halvandet minut. Derfor var der stor sandsynlighed for, at Yates, Mühlberger og Bilbao skulle kæmpe om dagens etapesejr, hvis du blot kunne undgå at styrte.

 

Finalen

Bilbao førte frontgruppen ind under kilometerporten, men det var Yates, der åbnede op for gassen først. Mitchelton Scott-rytteren kørte først igennem opløbssvinget med 200 meter til mål, og briten viste sig også stærkest i spurten, hvor han krydsede målstregen først som vinder af 12. etape.

 

Valgren kom i mål med den nærmeste forfølgergruppe, hvorfor Dimension Data-danskeren beviste, at formen er på rette kurs efter et uheldigt forår.

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

MANDAG

Gør dig klar til 2020 med Feltet.dks julekalender

Movistar chokerede ung schweizer: Faldt næsten ned fra stolen

Rolf Aldag skal være sportsdirektør på kvindeligt storhold

Watt fra verdens bedste: Ti ryttere du bør følge på Strava i 2020

Delko-Marseille skriver med hævngerrig Minali

Bahrain skifter navn og trøjer

Rusland udelukkes i fire år - Hvad betyder det for cykelsporten?

Rohan Dennis officielt på plads hos Ineos

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Trek-Segafredo?

BHS har sidste rytter klar til 2020

Danskerhold skal køre stærkt besat etapeløb i 2020

Find julegaven til cyklisten

Rolland slået bevidstløs i træningsstyrt - misser træningslejr

Ny nordmand begejstret for Riwal: Det virker rigtig godt

Pinot overvejer OL-satsning efter Touren

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Medie: Dennis skifter til Team Ineos

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Samuel Gaze og Scott Thwaites skifter til Corendon-Circus

Video: Alberto Contador og Andy Schleck i duel på børnecykler

Resultater fra bane-DM i Odense

Stil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Aerts vinder efter at konkurrent styrter

Worst spurter sig til sejren i Zonhoven

Opvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Groupama-FDJ?

2020-sæsonen: 10 lovende transfers

Oversigt: WorldTour-holdenes holdtrøjer i 2020

Video i artiklen2. søndag i advent: Anden fase i La Marmotte

LØRDAG

Fire og otte års karantæne til dopingsyndere

FDJ sportsdirektør om talenter: Potentialet er enormt

Rwandas cykelforbund rystet af skandaler – Præsidenten går af

Video i artiklenRasmus Lund er nomineret til Årets Fund

Video i artiklenHermans løber med sejren ved Ethias Cross-afdeling i Essen

Video i artiklenLefevere: Ikke stor fan af Alaphilippes deltagelse i Flandern Rundt

Video i artiklenVos begynder sin cyklecross-sæson med en sejr

Frikendt Acquarone: Jeg er glad og stolt

Lammertink: Cykelverdenen er bare ikke for mig

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Ag2r La Mondiale?

Video i artiklenSagan: De kører som i amatørrækkerne

Norsk rytter kritiserer Joker Fuel of Norway

Niermann: Tour de France er vores mål i 2020

FREDAG

1663 Watt - Poweren bag 2019´s bedste sprintere

Fem hollændere: Budding forklarer Riwals mål for nyerhvervelser

Team Coop henter tidligere rytter og giver tømrer chancen

Thomas efter akavet første møde med Froome: Kunne se han ville blive god

Rosa vil smage sejrens sødme igen

Van Avermaet får atypisk sæsonstart

Tidligere Sky-rytter tilbage efter depression - Skriver med kontihold

Eksklusivt interviewNorsgaard efter styrt: Jeg græd hele natten

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Bahrain McLaren?

Lars Bak fortsætter som sportsdirektør

Norsgaard i alvorligt uheld på træningstur

Officielt: Tour de Romandie-etape skal afgøres på barsk VM-rundstrækning

Manglede blot 25 sekunder: Buchmann vil på podiet i Touren

Evenepoel nedtoner Gilbert-kommentarer: Forventer kamp med Bernal og Pogacar

Efter skadeshelvede: Dumoulin tilbage i fuld træning

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Test: Pearl Izumi Women’s Escape Softshell Glove

TORSDAG

2019-sæsonen: 10 mindeværdige øjeblikke

Eksklusivt interviewTour de France skipper Kiddesvej

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Video i artiklenNorsk by hylder Lambrecht med et mindesmærke

Sagan kan se enden på sin karriere

Video i artiklenPensionsmoden Quick Step-boss fortsætter som holdejer

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Team Sunweb?

Landa: Har lært noget af alle mine kaptajner

Campenaerts går efter enkeltstarterne i Giroen

Remco Evenepoel og Sanne Cant vinder stor pris

ONSDAG

Fransk veteran stopper efter 2020

British Cycling-chef skeptisk overfor Cavendish-deltagelse ved OL

Video i artiklenWoods vil være olympisk mester

Majka har ikke opgivet drømmen om et Giro-podie

Total Direct Energie afviser automatisk invitation til Giro d’Italia

MPCC kræver strengere procedure i forhold til doping

Team Bahrain Merida skifter holdnavn i 2020

Medie: Leonardo Basso forlænger med Ineos

Froome-comeback drives frem af mulig ny Tour-sejr

Supersprinter sigter efter Tourens første gule trøje

Sagan kører også Touren: Her er Bora-stjernernes løbsplan i 2020