Simon Yates tager udbrudssejr i Pyrenæerne i Tour de France
18. juli 2019 16:42 af Mathias Høj Foto: Sirotti

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vandt i dag 12. etape af Tour de France. Mitchelton Scott-rytteren vandt den afgørende spurt foran Pello Bilbao (Astana) og Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe). Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) forsvarede den gule førertrøje.

Highlights: Fantastisk spurtsejr til Simon Yates pu00e5 udbrudsetape

se mere cykling på

I dag ventede den første etape i Pyrenæerne i dette års Tour de France, hvorfor angrebslysten også var stor fra etapens start. Hele 40 ryttere etablerede dagens enorme udbrud, som danske Michael Mørkøv og Michael Valgren var en del af.

 

I finalen gik det store udbrud i opløsning, hvor kun de bedste klatrere kunne klare sig på den afsluttende Horquette d'Ancizan-stigning. Simon Yates var godt kørende på stigningen sammen med Gregor Mühlberger og Pello Bilbao, og de tre ryttere dannede fronttrio opad stigningen. Nede i feltet var der total ro på, mens INEOS satte et kontrollerende tempo på den sidste stigning.

 

Yates, Bilbao og Mühlberger holdte forfølgergruppen bag sig hele vejen til målet, hvor etapesejren skulle afgøres i en reduceret spurt. Her var det britiske Yates, der trak det længste strå foran Bilbao og Mühlberger. Dermed er Mitchelton Scott nu oppe på to sejre i dette års Tour de France.

 

Julian Alaphilippe kørte i mål med resten af feltet og forsvarede dermed sin gule førertrøje. Bedste danske rytter blev Valgren, der krydsede målstregen på 18. pladsen et minut og 33 sekunder efter Yates.

 

Etapereferat:

209,5 kilometer fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 12. etape af Tour de France. Belgiske Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) stillede som ventet ikke til start på dagens etape, hvorfor 168 ryttere tog starten i Toulouse.

 

Undervejs på etapen skulle rytterne op over tre kategoriserede stigninger, hvoraf de to sidste var kategori 1-stigningerne Col de Peyresourde (13,2 km - 6,9 % i snit) og Horquette d’Ancizan (9,9 km - 7,7 % i snit). Sidstnævnte havde sin top med omkring 30 kilometer til mål, inden der i finalen ventede en lang nedkørsel mod målbyen Bagnères-de-Bigorre. Etapen bød i alt på 3088 højdemeter.

 

Fra etapens start var der meget stor angrebslyst. Blandt de meget aktive ryttere var Peter Sagan (Bora-hansgrohe), men slovakken formåede ikke at ramme dagens udbrud i første omgang. Næste rytter til at forsøge sig var tyske Lennard Kämna (Sunweb), der kørte alene væk fra feltet og skabte sig et lille forspring. Det hele blev dog samlet igen efter 30 kilometers cykelløb i et hæsblæsende tempo.

 

Enormt udbrud bliver etableret

Der skulle gå lidt over 40 kilometer, inden et enormt udbrud på 42 ryttere kom afsted. Danske Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick Step) og Michael Valgren (Dimension Data) ramte det meget store udbrud, mens Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) på egen hånd forsøgte at køre op til fronten.

 

Katusha-danskeren fik senere kontakt til Mikael Cherel (AG2R) og Rein Taaramae (Total Direct Energie), der sad i en forfølgergruppe. Afstanden op til udbruddet lød dog på to minutter, hvorfor de få kilometer senere blev hentet af feltet. Derfor var det meget skuffende, at det lukningstruet Katusha-hold ikke havde mindst en rytter med helt i front.

 

Deceuninck-Quick Step førte feltet an i forsvaret på Julian Alaphilippes gule førertrøje. Største trussel i udbruddet var Greg Van Avermaet (CCC), der lå 14 minutter efter Alaphilippe i klassementet, men det belgiske mandskab holdte udbruddet i kort snor.

 

Udbruddet tog hul på dagens første kategoriserede stigning Cote de Montoulieu-Saint-Bernard (1,7 km - 5,2 % i snit) med et forspring på lidt over tre minutter til feltet. Wellens førte udbruddet over toppen af stigningen og tog det ene bjergpoint, der var at hente.

 

Nizzolo og Dennis udgår

Fra Cote de Montoulieu-Saint-Bernard og hen til kategori 1- stigningen Col de Peyresourde skulle rytterne tilbagelægge omkring 70 kilometer. Frem mod Col de Peyresourde øgede udbruddet langsomt sit forspring til fem minutter. I mellemtiden udgik Giacomo Nizzolo, der var for medtaget af sit styrt i går til at forsætte i årets Tour de France, mens også Rohan Dennis (Bahrain-Merida) forlod løbet.

 

Få kilometer inden stigningen lå dagens indlagte pointspurt placeret, og med Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) og Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) i udbruddet var der lagt op til en seværdig spurt. Sagan kørte sig til maksimum point foran Colbrelli og Kristoff, der brugte spurten til at få et lille forspring inden stigningen.

 

Calmejane alene i front

Colbrelli fik hurtigt kørt Kristoff ud af hjulet, men italienerens forcering handlede blot om overlevelse på etapen. Lilian Calmejane (Total Direct Energie) angreb fra udbruddet og fik få meter senere kontakt til Colbrelli i front, men som ventet kunne Bahrain-sprinteren ikke følge franskmandens tempo på stigningen.

 

Calmejane fortsatte alene mod toppen med forspring på 45 sekunder ned til resten af udbruddet, hvor Sunweb svingede taktstokken i føringsarbejdet for Nicolas Roche. På de sidste meter op mod toppen angreb Wellens bagfra, og belgieren hentede Calmejane. Dermed kunne Lotto Soudal-rytteren tage maksimum bjergpoint foran Serge Pauwels (Dimension Data) og Simon Clarke (EF Education First).

 

Clarke går egne veje

Clarke fortsatte alene sin forcering på nedkørslen, der ikke var vildt teknisk. Australieren slog et afgørende hul på omkring 40 sekunder til resten af udbruddet. I mellemtiden var Mørkøv tilbage i feltet efter at være blevet hægtet af udbruddet på Col de Peyresourde.

 

Med 40 kilometer til mål ramte Clarke dagens sidste stigning Hourquette d’Ancizan (9,9 km - 7,5 % i snit) med et forspring på over et minut til Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), der også brugte dalstykket til at skabe sig et forspring inden den sidste stigning. Afstanden ned til feltet lød nu på seks minutter, hvorfor alt tydet på, at dagens etapvinder skulle findes i udbruddet.

 

I den store forfølgergruppe bag Trentin angreb Mathias Frank (AG2R) med Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe) på hjul. De to ryttere slog et fint hul og fik senere selskab af Simon Yates (Mitchelton-Scott), Tony Gallopin (AG2R) og Roche. Dermed var der en samlet kvintet i jagten på Trentin og Clarke helt i front.

 

Nede i feltet tog INEOS over i forbindelse med føringsarbejdet, og det britiske mandskab satte et kontrollerende tempo på den afsluttende stigning. Intet tydet på, at klassementsrytterne ville køre aggressivt på stigning, da der i morgen også ventede en vigtig enkeltstart i Pau.

 

Yates og Mühlberger danser kinddans på afsluttende stigning

Trentin hentede Clarke med fire kilometer til toppen, og italieneren kørte stort set lige forbi EF Education First-rytteren, der så mærket ud på stigningen. Lidt senere blev Trentin dog hentet af Yates og Mühlberger, der blev ved med at forcere fra den efterhånden decimeret forfølgergruppe, som kun bestod af Roche, Gallopin, Frank, Pauwels, Trentin og Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe).

 

Bilbao kom op til Yates og Mühlberger med to kilometer til mål, men Yates forcerede i samme øjeblik, som Astana-rytteren kom op. Derfor måtte Bilbao slide for at få kontakt til frontduoen på de sidste kilometer af stigningen.

 

Yates var første mand over toppen med Mühlberger lige i hjulet, mens Bilbao haltede nogle sekunder efter. Forfølgergruppen krydsede toppen 50 sekunder efter frontduoen, der nu havde 30 kilometers nedkørsel ned til målbyen.

 

Bilbao får kontakt

Bilbao fik kontakt til Yates og Mühlberger på nedkørslen, og fronttrioen havde et forspring på et minut ned til forfølgergruppen med 20 kilometer til mål. Afstanden til feltet lød på otte minutter, hvorfor klassementsrytterne havde en afventende dag i sadlen.

 

Med ti kilometer til mål lød fronttrioens forspring på halvandet minut. Derfor var der stor sandsynlighed for, at Yates, Mühlberger og Bilbao skulle kæmpe om dagens etapesejr, hvis du blot kunne undgå at styrte.

 

Finalen

Bilbao førte frontgruppen ind under kilometerporten, men det var Yates, der åbnede op for gassen først. Mitchelton Scott-rytteren kørte først igennem opløbssvinget med 200 meter til mål, og briten viste sig også stærkest i spurten, hvor han krydsede målstregen først som vinder af 12. etape.

 

Valgren kom i mål med den nærmeste forfølgergruppe, hvorfor Dimension Data-danskeren beviste, at formen er på rette kurs efter et uheldigt forår.

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

MANDAG

2 dage til Danmark Rundt? Sæt dit hold - kontante præmier!

Caja Rural-Seguros udtager formstærkt Vuelta-hold

Optakt: PostNord Danmark Rundt

Dumoulin efter brud: Jeg kunne ikke få det bedste ud af mig selv

BinckBank Tour-analyse: Løbet, man ikke kan spå om

Løbsdirektør forstår ikke den store kritik af organiseringen af Binck Bank Tour

De Plus meget overrasket over første professionelle sejr

UCI-kvindehold lukker efter denne sæson

Uran i kaptajnrollen hos EF Education First i Vueltaen

Valgren: Jeg skulle have kørt Vueltaen

Vinderen af årets Paris-Roubaix skifter til Lotto Soudal

Lutsenko vil vinde VM

coloQuick-rytter tæt på sejr i Tour de l'Avenir

Warren Barguil svært utilfreds med 'idioten’ Gasparotto

Quaade efter sejr: Var i tvivl om Toudals hurtighed i finalen

Sejrende Naesen: Jeg ved at jeg ikke er verdens bedste

Movistar med stærkt hold til Vueltaen

Bekræftet: Sunweb udtager Asbjørn Kragh til PostNord Danmark Rundt

Fini og Bohé gør rent bord i Race Days-løbsserie

Riwal Readynez leverer topresultater i Arctic Race of Norway

Officielt: Campenaerts bliver holdkammeret med Valgren

Angrebsivrig Mads P: Benene føltes gode

Byriel med for Lotto Soudal i PostNord Danmark Rundt

Sygdom tvang Kragh ud af Binck Bank Tour

Klar til Vuelta a España? 5 dage til starten

Transferlisten 2019-2020

Van Poppel-brødrene skifter til belgisk hold

Valgren: Glad for at være blandt de bedste ryttere igen

Fuglsang officielt udtaget til Vueltaen

Officielt: Dumoulin skifter til Jumbo-Visma

Overblik: 20 ud af 22 hold er udtaget til Vuelta a España

Niklas Eg sluttede i top fem i Hermans' triumf

Officielt: Dumoulin forlader Sunweb

Test: AGU sommerkit til kvinder

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Tidligere U23-verdensmester sejrer på hjemmebanen

Dobbelt Mitchelton-Scott-sejr i Tjekkiet

Virtu-stjerne sejrer i svensk WorldTour-løb

Norsgaard fortsat i pointtrøjen i l'Avenir

Lutsenko vinder uhyrligt tæt Arctic Race of Norway

BHS-Almeborg Bornholm skriver med ungt talent

De Plus vinder Binck Bank Tour - Naesen tager etapen

LIVE nu: Får Lutsenko skovlen under Barguil?

Rasmus Quaade vinder Fyen Rundt

Optakt med etapevinderbud: Tour of Utah

Astana-rytter vil overgå sig selv

Trek-rytter: Vi skal være opportunister i Vueltaen

Pozzovivo slår fast: Jeg kommer tilbage

Van der Poel: Alaphilippe er favorit til VM

BinckBank Tour-analyse: Italiensk talentshow på uvant scene

Byriel: Jeg havde ikke forventet at spille Kong Gulerod

Affini efter andenplads: Det var lidt uventet

AG2R udtager holdet til Vueltaen

Morton: Jeg plejer ikke at tjekke finaler ud på forhånd

Lachlan Morton vinder udbrudsetape i Utah - Eg forsvarer tredjeplads

LØRDAG

Optakt: 4. etape af Arctic Race of Norway

Eiking: Føles fantastisk at tage min første sejr i år

Optakt: 7. etape af BinckBank Tour

Sosa efter Burgos-sejr: Glad for at holdet troede på mig

Filippo Ganna: Første sejr i den nationale mesterskabstrøje

Lotto Soudal udtager alsidig trup til Vueltaen

Trek-Segafredo sejrede i Postnord Vårgårda

Eiking sejrede i Norge – van der Poel led stort tidstab

Norsgaard mister førertrøjen i britisk dobbeltsejr ved Tour de l'Avenir

Ivan Sosa vinder det hele i Burgos

Italiensk tempotalent bedst af alle på enkeltstart i Binck Bank Tour

Kommende Sunweb-rytter vinder i Tjekkiet

Dayer Quintana glæder sig til genforening med storebror

Groenewegen udgår af BinckBank Tour

Hushovd: Mathieu van der Poel er et unikum

Sam Bennett utilfreds med sikkerheden i gårsdagens finale i Binck Bank Tour

Roglic kaptajn for bomstærkt Jumbo-Visma-hold til Vuelta a España

Mathias Larsen hurtigst i spurten foran Mørkøv ved gadeløb i Haslev

Optakt: Lørdagens etaper i Burgos og Norge

BinckBank Tour-analyse: Naturligvis skulle de vinde...

Optakt: 6. etape af BinckBank Tour

Nyt stjerneskud på danskerhimlen: Jeg vil være kaptajn i en Grand Tour

Archbold efter første sejr: Jeg er meget taknemmelig og glad

Norsgaard: Jeg var meget heldig med at forsvare førertrøjen

Felice Gimondi er død

Perfekt arbejde fra Caja Rural i Burgos gav pote