Prøv vores nye app
Sidevind og brosten ved Vesterhavet
20. april 2020 16:15Hotel Ringkøbing ligger midt på torvet og er en af byens mest historiske bygninger
af Peter Christiansen

Der er noget Matador-agtigt over Ringkøbing, som er en af Danmarks bedst bevarede købstæder. Midt på byens torv finder man Hotel Ringkøbing - det perfekte udgangspunkt for en flot cykeludfordring rundt om fjorden.

 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Selv om dagens program står på 100 kilometer rundt om Ringkøbing Fjord, gør vi holdt i Hvide Sande.

 

I samme øjeblik vi passerer Hvide Sande Røgeri, fristes vi over evne og står ti minutter senere med et lille udvalg af hummere, rejer og laksestykker i hænderne. Cyklerne tager vi med op på Troldbjerg, hvor tyskerne under anden verdenskrig byggede en observationsbunker.

 

Her nyder vi det improviserede måltid samt udsigten over indsejlingen til fjorden.

 

Læs også
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar

 

En lyseblå fiskekutter er på vej ud i Vesterhavet, et par surferne leger på vandet, og på vejen strømmer flere grupper af cyklister forbi.

 

Nogle fortsætter i højt tempo, men et par stykker vælger ligesom os at gøre holdt.

 

Danmarks ældste cykelsti

Det er ikke i Vestjylland, man finder Danmarks største stigninger. Men selv om det meste er fladt som en pandekage, er der masser af gode cykelmuligheder.

Annonce

 

Faktisk opdagede man cykelpotentialet for næsten 100 år siden, for i 1920 etablerede den lokale turistforening Danmarks første cykelsti mellem Søndervig og Ringkøbing. Den planlagte anlægsudgift på 1.000 kroner steg til 37.000 kroner, inden stien stod færdig, så man var nødt til at kræve bompenge af datidens cyklister - 25 øre t/r eller to kroner for et sæsonkort.

 

Siden er der sket meget, og i dag står man med direkte adgang til den nationale cykelrute, Vestkystruten, der strækker sig over 560 indenlandske kilometer.

 

I Danmark byder turen på store kontraster, da man kører fra de stejle klitter i Nordjylland til de flade marskområder i Jyllands sydvestlige del.

 

Vestkystruten fortsætter både nord og syd for grænsen, hvor den bliver en del af den 6000 kilometer lange North Sea Cycling Route, der følger kysterne i Tyskland, Holland, England, Skotland, Norge og Sverige.

 

Der er således rigeligt med strækninger at kaste sig over, men med en weekend til rådighed er begrænsningens kunst nødvendig, så vi vælger at cykle rundt om Ringkøbing Fjord. En tur på godt 100 kilometer.

 

 

Læs også
Valverde vinder igen

 

De flade strækninger og fiskerhusene vidner om, at Vesterhavet ligger tæt på.

 

Whisky, fly og kamufleret soldaterlejr

Med start i Ringkøbing vælger vi at køre i urets retning, og vi følger de veje, der går tættest på fjorden.

 

Første stop er i Stauning, og den lille by, som ved første øjekast ser meget anonym ud, byder på flere væsentlige attraktioner.  Mest kendt er flyvepladsen, hvorfra der jævnligt arrangeres opvisninger, og her finder man også Danmarks Flymuseum.

 

Besøgende kan se omkring 60 udstillede fly, og samlingen spænder over en lang periode - lige fra de første danske militærfly, som blev bygget for mere end 100 år siden til moderne jetfly.

Annonce

 

Det er også i Stauning, man finder et det kendte whiskydestilleri - Stauning Whisky - hvis gyldne dråber har markeret sig internationalt.

 

Fra Stauning fortsætter vi mod Nymindegab, hvor Vesterhavet dukker op. Det meste af vejen har vi fulgt ”Fjorden rundt-skiltene”, men det skal man ikke gøre omkring Skjern, hvis man vil undgå grusvej.

 

Derfor vender vi om og søger tilbage til asfalten, selv om vi derved fraviger den autoriserede ”Fjorden rundt-rute” et kort stykke.

 

I Bork passerer ruten forbi den vikingehavn, hvorfra man for 1.000 år siden lavede togter mod England, og i Nymindegab ligger Hjemmeværnets Befalingsmandsskole, der oprindelig blev bygget af tyskerne under 2. Verdenskrig.

 

Under besættelsen fungerede stedet som militærlejr, og lejren var anlagt på en måde, så den fra luften lignede en landsby. Blufnummeret virkede, og man undgik, at englænderne bombede den.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Tæt på vandet

Nu venter en lang tur på den smalle landtange, Holmslands Klit, som skiller fjorden fra havet.

 

Da vi kører rundt om fjorden i urets retning, har vi Vesterhavets bølger på venstre side og Ringkøbing Fjord på højre side. I bredden svinger Holmslands Klit mellem en og to kilometer, så man kan hele tiden se vand.

                     

Så sent som i 2015 kom Post Danmark Rundt-feltet forbi Ringkøbing, og her talte man meget om den sidevind, som er typisk for det åbne område. Er vinden kraftig nok, kan den splitte feltet i to, og sker det, kan en flad etape blive afgørende for løbets endelige udfald.

 

Også vi mærker sidevinden tydeligt. Den kommer blæsende ind fra Vesterhavet, så vi skiftes til at tage vinden, indtil vi passerer byskiltet i Hvide Sande.

 

 

Den afmærkede rute går så tæt på vandet som muligt.

Annonce

 

Byen, der ligger midt på Holmslands Klit, er en livlig kontrast til de lange lige strækninger med sommerhuse til begge sider.

 

Turister strømmer til, og mange søger mod havnen for at gøre en god handel, når fiskekutterne kommer ind og lander deres fangst. Før i tiden havde man jævnligt problemer med oversvømmelse, når der var stormflod, men i 1931 byggede man en effektiv sluse, så man bedre kunne kontrollere vandstanden.

 

Og her gør vi som tidligere nævnt holdt. Vi finder et sted i klitterne, pakker røgeriets delikatesser ud, finder kolde forfriskninger frem og sætter os. Den næste halve time nyder vi sceneriet, mens benene får sig en tiltrængt pause.

 

Sent på eftermiddagen ankommer vi til Ringkøbing, og mens cykelcomputeren netop har sneget sig op på 100 kilometer, er højdemåleren endt på beskedne 120 vertikale meter. Til gengæld er vi blevet blæst godt og grundigt igennem, så vi har fået rigelig motion.

 

Læs også
Norsgaard på vej til storhold?

 

Også mountainbike-spor

Turen rundt om fjorden er en cykelklassiker, og hvert år arrangeres da også cykelløb omkring Ringkøbing Fjord. Turen er flot og varieret, og flere steder undervejs indbyder til stop.

Annonce

 

Ønsker man at udforske området på mountainbike, kan det også lade sig gøre - enten i sporene mellem klitterne, eller i Femhøjsande Plantage, der ligger fire kilometer fra Ringkøbings centrum.

 

Her finder mountainbikerne deres helt eget sted. Man har etableret et syv kilometer langt spor, der er relativt fladt, men teknisk udfordrende. Ruten byder på singletrack gennem løv- og nåleskov og giver en god naturoplevelse.

 

Fuld af charme

Ringkøbing emmer af atmosfære, og en tur forbi det smukke torv og gennem de brostensbelagte gader med gamle bindingsværkshuse bringer mindelser om et Danmark, der ellers kun ses på sort-hvide film. Men Ringkøbing er på ingen måde gået i stå.

 

De mange turister, en fyldt aktivitetskalender med musik og markeder samt besøg af Post Danmark Rundt-karavanen i 2015 vidner om en levende by, der er et besøg værd.

 

Annonce

 

Flere steder, blandt andet i Hvide Sande, er der cykelpleje- og pumpestationer.

 

Midt på torvet finder man Hotel Ringkøbing, der - bortset fra kirken - er byens ældste hus. Hotellet var oprindelig Ringkøbings største købmandsgård, og den smukke gule bindingsværksbygning blev opført for mere end 400 år siden. Indendørs har man holdt fast i den gamle stil, og hotellet har bevaret sin særlige charme.

 

På Hotel Ringkøbing føres man - på den gode måde - tilbage i tiden.

 

Friskfangede fisk

Hotel Ringkøbing hylder man den danske madtradition med kød- og fiskeretter, og det traditionelle kombineres med det raffinerede. Nærheden til Vesterhavet betyder, at hotellet forsynes med friskfangede fisk fra Hvide Sande, og spisekortet frister da også med adskillige fiskeretter.

                     

Vi vælger en menu, og her er første ret en cremet fiskesuppe med rejer, hvortil der serveres kold argentinsk chardonnay. Herefter følger en anretning af røget krondyrekølle med tranebær og myntepesto, og der kommer shiraz i glassene.

 

Begge retter er velsmagende, og de lægger samtidig op til hovedretten, der består af kalvemedaljon, svampe og grøntsager. Også hovedretten er veltilberedt, og der er rigeligt på tallerkenerne, så selv om vi har 100 kilometer i benene, går vi absolut ikke sultne fra bordet.

                     

Tre ting gør, at vores ophold i Ringkøbing er en sand fornøjelse. For det første er der cykelturen rundt om fjorden - en oplevelse, som enhver, der besøger Vestkysten, bør unde sig selv. Men den samlede oplevelse trækkes yderligere op af det afslappende ophold på hotellet samt Ringkøbings autentiske atmosfære. En cykelweekend i det vestjyske kan klart anbefales.

Annonce

INFO
Motion
Nyheder
Rejser
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
VIS FLERE

Annonce