Sensationel udbrudssejr – Lopez tager trøjen
28. august 2019 18:04Foto: Sirotti
af Silas Holme Stage

Tidligere Movistar-rytter tog en sensationel sejr og sendte sit hold i himlen.

5. etape af La Vuelta giver festfyrværkeri op ad skrap stigning og ny mand i den røde trøje!

se mere cykling på

30-årige Angel Madrazo (Burgos-BH) var på toppen i dag, og han var den allerførste. Den tidligere Movistar-rytter satten prikken over i’et på en sensationel dag for det spanske Pro-Continentale hold Burgos-BH.

 

Spanieren blev ellers sat flere gange i løbet af stigningen, og lignede længe en mand langt ude i torvene, men på etapens allersidste kilometer fik han lukket hullet til de to udbryder-kammerater Jetse Bol (Burgos-BH) og José Herrada (Cofidis).

 

Hollandske Jetse Bol gjorde næsten holdkammeraten kunsten efter og kunne trille over målstregen på Alto de Javalambre efter at have slået Herrada i spurten.

 

Seere og tilskuere måtte vente længe på at favoritterne ville teste bjergbenene, men til slut fik de drama, der var ventetiden værd. Miguel Angel Lopez (Astana) kørte kontra på Alejandro Valverde (Movistar) og endte som den bedste af favoritterne. Valverde kom i mål sammen med Primoz Roglic, der fulgte spanierens antrit og var med til at mindske Lopez’ hul ned til 12 sekunder på målstregen.

 

Miguel Angel Lopez fik ikke etapesejren. Til gengæld kan han glæde sig over, at han i morgen kan iklæde sig den røde førertrøje med 14 sekunder ned til Valverde.

 

I dag var der for første gang i årets Vuelta a España var der bjerge på menuen. 1. kategori-stigningen Alto de Javalambre fik sin debut i den spanske Grand Tour, da den var mål for den 170,7 kilometer lange femte etape.

 

Etapereferat:

 

Den 174 tilbageværende ryttere startede årets første bjergudfordring i den lille valencianske forstad L’Eliana i sydeuropæisk varme og høj sol.

 

Udbrudslysten viste sig at være lige så stor, som solen var varm. Mange kræfter blev lagt i at få et lille forspring til feltet forud for resten af dagens strabadser. Lige pludselig tabte hele feltet luften og lysten til at angribe, og det drog Burgos-BH fordel af. Jetse Bol og Angel Madrazo i bjergtrøjen smuttede afsted, og da feltet besluttede sig for at lade dem køre, listede José Herrada (Cofidis) afsted og fangede de to Burgos-BH-ryttere efter 20 minutters jagt.

 

Team Sunweb med Nicolas Roche i den røde førertrøje meldte ud tidligere i dag, at de ikke ville gøre alt for at forsvare irerens førsteplads, og generelt var der konsensus blandt holdene om, at der godt måtte komme lidt ro på efter en hektisk start.

 

Da udbryderne nåede til dagens første spurt for bjergtrøjen, var det med en beskeden gennemsnitsfart på 34,6 kilometer i timen, men alligevel var de allerede syv minutter og 15 sekunder foran feltet.

 

Feltet giver lang snor

Hvor de i udbruddet kæmpede om point til den blå-hvidprikkede bjergtrøje, kæmpede feltet i stedet om at slippe for at føre. Team Sunweb fortsatte det symbolske førerarbejde, og fik for en kort bemærkning forspringet ned på otte minutter og 40 sekunder - blandt andet med hjælp fra danske Casper Pedersen.

 

Det døsige tempo var måske også gerningsmanden bag en kvartet, der måtte en tur i asfalten med 80 kilometer til målstregen. Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Darwin Atapuma (Cofidis), Jempy Drucker (Bora-Hansgrohe) og Kilian Frankiny (Groupama-FDJ) måtte gøre et ufrivilligt stop, men heldigvis kom alle på cyklen igen uden problemer, og da feltet samtidig havde sat farten ned nok en gang, slap de billigt.

 

Først efter 106 kilometer af etapen blev Team Sunwebs tunge drenge afløst. UAE-Emirates med overtog fronten og satte tempoet lidt op, formentlig efter ordre fra Fabio Aru og purunge Tadej Pogacar. Udbruddet svarede igen og satte farten op, hvilket kostede Angel Madrazo, der iklædt i sin bjergtrøje, måtte slippe duoen for en stund. På en lille nedkørsel fik han igen kontakt til holdkammeraten Jetse Bol og José Herrada, der nok også godt kunne bruge et ekstra sæt ben.

 

Udbruddet der ellers så dødsdømt ud, lod til at få lov til at kæmpe om etapesejren. Med 33 kilometer til mål opgav UAE-Emirates jagten, og da ingen andre ville overtage, blev der bred front på ny. Præcis som 47 kilometer forinden førte det søvndyssende tempo til et styrt. Phil Bauhaus (Bahrain-Mehrida) var på vej op gennem feltet med en vandvest på, som formentlig forvildede sig ind i hjulet eller ramte en rytter. Alle kom dog op igen, og Bauhaus selv var den eneste, der måtte på et lille besøg i lægebilen. En af de prominente navne der blev et offer for vandvesten, var Rigoberto Uran, der måtte i asfalten for anden dag i træk, men han kom tilsyneladende uskadt hurtigt tilbage til det sneglende felt.

 

Endelig får feltet fart på

Med 11 kilometer tilbage tog de tre lykkeriddere fat i etapens hovedret op til Alto de Javalambre, hvor karrierens største sejr venter for en af dem. Samtidig fik feltet endelig fart på som følge af positionskampen frem mod den helt friske stigning. Team Ineos der ikke har nogle til klassementet, sat turbo på med Ian Stannard og Vasil Kiryienka som lokomotivførere og fik med et snuptag barberet mere end et minut på de tre udbrydere. Det betød også, at der langsomt blev dannet en stor gruppe af ryttere, der kan holde fyraften.

 

Team Ineos forsvandt hurtigt fra fronten, og en firkløver af klassementshold overtog fronten med blandt andet Team Jumbo-Visma og Movistar. I samme øjeblik blev trioen i front til en duo, da Angel Madrazo måtte slippe så snart, at stigningen tog fat.

 

Så snart stigningsprocenterne kunne mærkes, blev feltet lavet om til en motorvej med fire baner. Team Sunweb med Nicolas Roche sad side om side med Movistar, Bora-Hansgrohe og Team Jumbo-Visma, og det betød, at udbryderens forspring bare blev mindre og mindre.

 

I udbrydet lignede det, at Madrazo øvede intervaller. I hvert fald gik han fra at blive sat til at angribe flere gange. En taktik der som Cofidis’ José Herrada ikke var fan af.

 

Med godt fem kilometer tilbage for feltet blev der endelig trådt til. EF Education sendte Tejay van Garderen og Hugh Carthy op for at sætte pres på. De har nok luret, at der kun er spinkle otte sekunder fra Roche’s førertrøje ned til Rigoberto Uran på tredjepladsen. Forceringen betød også at prominente navne som Pierre Latour, Wilco Kelderman og Fabio Aru blev sat. På få hundrede meter gik favoritgruppen fra at være 20-25 mand til blot at være en finmasket buket af de stærkeste, og det var også grænsen for Nicolas Roche, der faldt tilbage.

 

Alejandro Valverde åbnede ballet med flere angreb. Kun Primoz Roglic og Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Miguel Angel Lopez (Astana) og Tadej Pogacar (UAE-Emirates) kunne følge den 39-årige verdensmester. Heller ikke Nairo Quintana kunne følge holdkammeraten, selvom han kun havde to sekunder op til Roche’s røde førertrøje.

 

Miguel Angel Lopez udnyttede et sekunds stilstand blandt favoritterne, og kørte kontra på Valverde. Det kostede kræfter hos Sepp Kuss og Pogacar, der måtte slippe de tre podiekandidater. Lopez fik skabt sig et lille hul ned til Roglic og Valverde, der samarbejdede for at hente den lille colombianer.

 

Oppe i frontduoen fik José Herrada ingen hjælp fra Jetse Bol, der passivt så til og havde Angel Madrazo hængende lidt efter. Selvom favoritterne kom tæt på, skulle sejren fordeles blandt de tre lykkeriddere. Da de trampede sig ind under La Flamme Rouge og kun havde 1000 meter til målstregen, møvede Madrazo sig endnu en gang op på hjul af Herrada og Bol. Med 400 meter kom slangehugget så, og hvem anden end den kæmpende Madrazo eksploderede og fløj mod målstregen uden at se sig tilbage.

 

Først da han kunne se målstregen, gik det op for ham, hvad han var i gang med. Med armene over hovedet og en cocktail af glæde og træthed kunne Madrazo juble over en sensationel etapesejr - både til ham og til Burgos-BH. At holdkammeraten Jetse Bol så slog Herrada på stregen og tog en dobbeltsejr, gjorde bare jublen endnu højere.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

TIRSDAG

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten

Cosnefroy: Vil køre Tour de France uanset hvad

Naesen fik næsen i klemme på Strava

Bardet imod særbehandling til cykelryttere

Gamle van Avermaet: Har få chancer tilbage for at vinde Flandern

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 8: Digital ’De Ronde’, ikoniske cykelhold og verdens bedste vandbærer

Dumoulin kan ikke udnytte sin gode form: Enormt frustrerende

Vanmarcke håber på nordlige klassikere til efteråret

Stor undersøgelse: Spaniere er vilde med Vueltaen

Medie: UCI nærmer sig hjælp til holdene

Adriatica Ionica Race aflyst

DCU melder ud om DM snart

Van Avermaet: Vi bør have flere virtuelle løb

Tidligere verdensmester åbner dørene for medicinsk personale

VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!

Lockdown med Rasmus Byriel

Worre åbner for Danmark Rundt uden tilskuere

Tour de France klar med plan B

Det sociale hjørne: Mangler du et genialt Zwift-trick?

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

Flandern-arrangører overvejer virtuelt kvindeløb

Rytterorganisation efterlyser hjælpepakke til kvindeholdene

Virtuelt Schweiz Rundt får stærkt WorldTour-felt

Tchmil opereret for cancer

Baskerlandet-arrangører går efter 2020-udgave

Küng er gået tilbage i vinterhi

Medie: Juul-Jensen og holdkammerater i lønnedgang

Capecchi skal måske køre Tour de France

Van der Poel vil køre Tour de France

Betancur: Respekten for Valverde mangler

Degenkolb ønsker sig inderligt en Tour-deltagelse

Cavendish: Jeg har kæmpet med depression

Konrad tvunget til at udsætte Giro-drømme

Roche om lønnedgang: Det virker en smule pludseligt

Video i artiklenInteresseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!

SØNDAG

Dumoulin: Jeg hænger lidt med næbet

Læserblog: Tidligere CSC-rytter i Feltet.dk Race Series

Tour-aflysning kan ende i total katastrofe

Lefevere: UCI tænker kun på sig selv

Mads P om Flandern: Stigningerne er røvhårde

Van Avermaet tog overbevisende sejr i DeRonde2020

Video i artiklenGreg Van Avermaet tager sejren i e-Flandern Rundt

Mads Pedersen savner Flandern Rundt

Overblik: Disse løb er berørt af coronavirus

Le Bon i genoptræning efter to operationer

Medie: CCC-lønnedgang er på 80 procent

Se klassikerprofilerne kæmpe om virtuelt Flandern Rundt

Eksklusivt interview'Byriels Brevkasse' - Lotto-danskeren besvarer jeres spørgsmål

Gense momentet: Har du også Flandern-abstinenser?

Naesen: Et stort slag for mig at misse klassikerne

Canadiske løb aflyses grundet covid-19

Albasini må droppe festlig pensionsfejring

Mørkøv toer på liste over bedste hjælperyttere

LØRDAG

Det sociale hjørne: Der kæmpes for det gode humør

Franske ryttere vil tilbage på vejene

Aflysning af Flandern Rundt koster dyrt for arrangører

Majka: Jeg ved ikke noget

World Tour-hold donerer cykelbriller i kampen mod Coronavirus

Moschetti på vej tilbage efter skade

Coronavirus sender amerikansk etapeløb i gulvet

Pineau sender folk hjem: Jeg er dybt bekymret

Bettiol: Fanget i Schweiz væk fra familien

Roche: Forkert at skære i lønningerne

Euskatel må udskyde comeback

Mørkøv: Tour de France uden tilskuere virker urealistisk

Hinault: Bliver svært med Tour de France i juli

FREDAG

Contador: En Grand Tour kan ikke vare under tre uger

Naesen: De franske ryttere bliver vanvittige

Meintjes: Det har været to hårde år

Krise hos CCC Team: Suspenderer ansatte og skærer i rytterløn

Matthews: Alt er så godt som det kan være

Dansk talentløb aflyses

Flandern-målby håber på løb til efteråret

Rund um Köln aflyst

Eksklusivt interviewBendixen nyder at kunne træne udenfor

Contador: Mareridts-Tour overbeviste mig om pension

Landa udtrykker frustration over udgangsforbud i hjemmevideo

Van Avermaet åbner for lønnedgang: Vi er loyale

Medie: Arbejdsgruppe skal holde øje med cykelholdenes lønreduktioner

De Gendt sender stikpille forud for virtuelt Flandern Rundt

Woods organiserer åben genoptræning på Zwift