EKSKLUSIVT INTERVIEW

Selvsikker ung dansker har rettet alt mod sit livs største løb
24. januar 2023 20:00Foto: Sirotti
af Christian Frese

Hele Frederik Wandahls sæson frem til maj er lagt an på, at den 21-årige skal have Grand Tour-debut ved Giro d´Italia.

Annonce

I fjor kostede dårlig form hos Sam Bennett den irske sprinter Tour de France og danske Frederik Wandahl Vuelta a Espana.

 

For da superstjernen Bennett og tilhørende leadout-folk blev rykket til Vueltaen, var det blandt andre Wandahl, der måtte se sin plads, og hvad der ville have været en Grand Tour-debut, forsvinde.

 

Fire måneder senere kunne den 21-åriges sportsdirektør Rolf Aldag så fortælle, at danskeren endnu en gang er i bruttotruppen til en Grand Tour.

Se afslutningen på 2. etape af Vuelta a San Juan

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Men denne gang skal det ikke forblive ved brutto. Wandahl skal med i den endelige trup til Giro d´Italia. Det er et af danskerens to store mål for 2023.

 

”Vi lægger fokus på at tage det næste step, som vil være at køre en Grand Tour. Jeg føler, at jeg fik vist mig godt frem i slutningen af året, hvor jeg viste, at jeg nok var klar til at køre Vueltaen allerede sidste år,” siger Wandahl til Feltet.dk og fortsætter:

 

”Nu går jeg efter at få debut i Giroen. Det er det største fokus. At komme bedst muligt hen til den. Det har jeg snakket meget med holdet om. Hvordan man lige får løbsprogrammet til at passe bedst med højdetræningslejre, og hvordan man sikrer sig, at man ikke får kørt for meget.”

Annonce

 

Wandahl for landsholdet under PostNord Danmark Rundt 2022. Han blev nummer 15. Foto: Dorte Adelfred.

 

Aldag fortalte om en bruttotrup på i alt 11 ryttere, der altså skal kæmpe om de otte pladser. Siden da har en anden sportsdirektør Enrico Gasparotto dog givet stærke indikationer på, at Bob Jungels alligevel ikke er i spil til Giroen.

 

Wandahl har faktisk ikke fuldstændig overblik over antallet af ryttere i spil til pladserne, men understreger, at alle, måske med undtagelse af kaptajnen Aleksandr Vlasov, i de kommende måneder skal vise sig værdig til en plads for at få den.

 

Danskeren tror, at han selv står godt i forhold til en udtagelse.

 

”Det er klart, at vi har Vlasov som hovedkaptajn, hvor vi kører klassement. Vi har ikke nogen sprinter med, hvilket gør min chance for at køre endnu større. Hele mit løbsprogram og højdetræningslejre er koordineret efter, at jeg skal køre Giroen, så jeg tror, at der er rigtig gode muligheder,” fortæller han.

 

Planerne og jagten på sejr

Og hvad har Bora-Hansgrohe så strikket sammen af program?

 

I første omgang venter endagsløb på Mallorca torsdag, fredag og søndag. Dernæst Vuelta Ciclista a la Región de Murcia Costa Cálida (11/2), Clasica de Almeria (12/2) og ikke mindst det stærkt besatte Volta ao Algarve (15/2-19/2). En travl februar rundes af med den franske weekend ved Faun-Ardèche Classic og Faun Drome Classic, den 25. og 26.

 

I marts er det så tid til en længere træningsblok op mod sæsonens første WorldTour-optræden ved Catalonien Rundt (20/3-26/3). April er ryddet til Giro-forberedelse med en højdetræningslejr efterfulgt af den klassiske generalprøve Tour of the Alps (17/4-21/4).

 

Giro-satsningen efterlader Wandahl i en kompliceret situation. For danskeren har et enormt ønske om, at 2023 bliver året, hvor han tager sin første sejr som professionel. Så hvordan kører man sig op på et niveau, der tillader det, samtidig med at man skal sørge for at toppe i Giro d´Italia?

 

Efter en vellykket vinter helt uden sygdom og skader er planen i hvert fald at præstere fra start.  

Annonce

 

”Jeg håber, at den form, jeg har bygget op over vinteren, er god nok til at køre med om sejrene. Det føler jeg, at den er. Jeg føler, at det går virkelig godt i træningen i øjeblikket.”

 

”Så jeg håber, at jeg kan tage det med ind i cykelløbene. Men det er også klart, at jeg skal huske, at målet er at være bedst mulig i Giroen, så jeg håber at kunne løfte mit niveau endnu mere hen imod Giroen,” siger Wandahl, der ikke har lagt en dæmper på træningsmængden henover vinteren med tanke på først at skulle præstere i maj.

 

Wandahl under Critérium du Dauphiné i et 2021, hvor han åd en masse vind for holdet. Foto: BORA-hansgrohe / BettiniPhoto.

 

”Jeg føler, at jeg har trænet godt i de seneste måneder, så jeg kommer ikke formmæssigt til at stå svagere nu, for at jeg skal være endnu bedre til Giroen. Jeg ved, at formen er god nu, og jeg tror, at jeg kan bygge yderligere på. Der er ikke så meget der.”

 

Den 21-årige satser på at kunne udnytte det formboost, som man ofte ser ryttere få af at gennemføre en Grand Tour, til at sejre i tiden efter Giroen. Men allerede i februar øjner den tidligere DM-sølvvinder gode muligheder, først og fremmest i de to franske endagsløb.

Annonce

 

Faktum er dog, at Wandahl i sine første to år på det stjernespækkede Bora-Hansgrohe internationalt ikke har været rigtig tæt på en sejr. Hans mest imponerende resultat er en samlet ottendeplads fra ProSeries-løbet Tour de Wallonie i juli 2022.

 

Så hvorfor skulle det blive anderledes i 2023?

 

”Man kan sige, at på nogle punkter har jeg taget den langsomme udvikling. Det første år fik jeg mange løb, men fik ikke lov til at køre min egen chance. Sidste år fik jeg lov til at køre flere finaler, hvor jeg synes, at jeg gjorde det godt, men jeg manglede måske lige de sidste procenter og erfaring i finalerne.”

 

”Jeg føler mig meget selvsikker før den nye sæson. Jeg føler, at jeg har lagt rigtig meget på. På alle punkter. Jeg føler mig mere selvsikker på holdet og i løbene. Jeg føler, at jeg ved, hvad jeg kan. Jeg ved, hvordan jeg skal forbedre mig.”

 

”Det er svært at forklare, men jeg føler mig bare stærkere all around, og jeg ved, hvad jeg skal gøre for at performe bedst muligt.”

Annonce

 

Læs også: Vores optakt om Frederik Wandahl

 

Selvsikkerheden og sæsonåbneren

Wandahl har heller ikke let ved at udpege, hvor selvsikkerheden præcist stammer fra. Hans bedste bud er imidlertid et meget logisk et af slagsen: Fra at have vist sine fremskridt overfor både holdet og sig selv.

 

Med sidste års ottendeplads i Vallonien, 10. plads i Gran Piemonte og ikke mindst angreb i fuld finale af WorldTour-løbet GP de Montreal har talentet udviklet sig betydeligt fra den neo-pro, der brugte hele 2021 på at føre for holdet og ellers kæmpe langt nede i rækkerne.

 

”Det første år fik jeg nogle slag. Det skulle jeg lige op fra. Sidste år havde jeg lidt ups and downs, men jeg føler, at jeg fik sluttet godt af. Og fik vist for holdet, at jeg faktisk godt kunne køre finaler i hårde løb”.

 

”Jeg tror også, at det er derfor, at holdet stoler så meget på mig, at de har mig med i bruttotruppen til Giroen. Det er måske det, der giver mig det ekstra. Nu skal den et eller andet sted også være der. Jeg vil sgu gerne ind at vinde,” lyder det fra Wandahl.

Annonce

 

I kraft af fremgangen øjner Wandahl også mere personlig frihed i 2023. Han er bevidst om, at adskillige andre stadig rangerer højere i Bora-hierarkiet, men fremfor at føre, når ryttere som Vlasov, Sergio Higuita, Jay Hindley, Bob Jungels og Max Schachmann er blandt holdkammeraterne, ser han sig i flere scenarier spille andenviolin ved at måtte angribe i pre-finalen.

 

Wandahl i udbrud under Coppi e Bartali 2022. Han blev nummer fem på etapen, men tabte mere end tre minutter til vinderen. Foto: Sirotti.

 

De helt store stjerner ”slipper” Wandahl dog for at skulle køre sammen med på Mallorca. Bora-Hansgrohe har nemlig ladet allerede omtalte ryttere køre andre løb, hvilket åbner for et fladt hierarki til de kuperede ræs på den spanske ferieø.

 

”Jeg giver det et skud. Vi har stærke folk med, men vi spiller med åbne kort, fordi det er første løb på sæsonen. Jeg håber at komme godt fra start og tage det videre med ind i februar,” udtaler Wandahl og uddyber:

 

”Umiddelbart får jeg en fri rolle af holdet. Både min træner og jeg ved, at formen er rigtig god i øjeblikket, så hvis jeg kan tage det med ind i cykelløbet, så kommer jeg nok også forhåbentlig til at køre stærkt.”

Annonce

 

”Det er altid svært at sige, hvordan det bliver i cykelløb versus træning, men det er klart, at hele holdet går ind til det med den mentalitet, at vi i hvert fald skal vinde et af løbene. Det er lidt lige meget, hvem det er. Vi skal bare spille vores kort rigtigt. Så tror jeg, at vi har gode chancer for at opnå et rigtig godt resultat.”

 

Løbene på Mallorca bliver de første i en sæson, som på én måde skiller sig ud for Wandahl. For første gang som professionel står han nemlig overfor at skulle forhandle en ny kontrakt ved sæsonens udløb.

 

2023-sæsonen er den sidste i den treårige aftale, som stadig gør den daværende coloQuick-teenager til den yngste danske WorldTour-rytter nogensinde.

 

”Det er noget nyt, men det er ikke noget, der påvirker mig på den måde, at nu skal der bare leveres. Jeg ved, hvad jeg skal gøre for at nå hen til, hvor jeg gerne vil. Det er egentlig det, jeg fokuserer mest på,” siger Wandahl om det at have kontraktudløb efter sæsonen.

 

Wandahls sæsonåbner bliver torsdag ved Trofeo Port D'Alcudia - Port D'Alcudia. Løbet er på 158 kilometer og forventes at slutte i en reduceret massespurt. For 12 måneder siden vandt Biniam Girmay sådan en foran Ryan Gibbons og Giacomo Nizzolo.

Annonce

 

Du kan følge samtlige løb fra Mallorca og Vuelta a San Juan direkte i vores liveopdatering.

INFO
Frederik Wandahl
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 28. januar 2023

Igen vandt Empel i ny solosejr
Cross
Stort udbrud førte til estisk sejr i Gabon
Landevej
Hollandsk legende forlænger kontrakten med Jumbo
Landevej
Forbund: Quintana stiller alligevel op til mesterskab
Landevej
Veteran narret af uerfaren hollænder: Hvad skal jeg gøre?
Landevej
Ny profil brugte Zwift-erfaring til at vinde stort landevejsløb
Landevej
Lotto-juvel frøs sig vej til topresultat: Et spørgsmål om at overleve
Landevej
Stortalent hylder Mørkøv og Cavendish: Aldrig set det før
Landevej
Lopez: Det er ikke revanche
Landevej
Optakt: Trofeo Serra de Tramuntana (opdateret med ruteændring)
Landevej
Optakt: 6. etape af Vuelta a San Juan
Landevej
Bernal motiveret af bedste præstation siden bus-kollisionen
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Cadel Evans Great Ocean Road Race
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 5. etape af Vuelta a San Juan
Video
Bjergtrøjen kylet ud af San Juan
Landevej
Evenepoel reagerer på klart nederlag
Landevej
Sensationel sejrherre: Mine ben var fuldstændig tomme
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Zwift-verdensmester vinder WorldTour-løb
Landevej
Evenepoel i kæmpe nedtur på vild kongeetape
Landevej
Følg lørdagens snevejrsramte løb på Mallorca
Landevej
Klæd dig på til 2023-sæsonen med vores store sæsonguide
Landevej

Fredag den 27. januar 2023

Optakt: Cadel Evans Great Ocean Road Race
Landevej
Optakt: GP Cycliste de Marseille La Marseillaise
Landevej
Optakt: Saudi Tour
Landevej
Optakt: 5. etape af Vuelta a San Juan
Landevej
Stortalent træder et skridt op
Landevej

Annonce

Alpecin-Deceuninck tager nye metoder i brug
Landevej
Bjerg: Mit knæ er hævet
Landevej
Evenepoel om klassiker-rute: Der inviteres til angreb
Landevej
Holdet bekræfter: Dansker får comeback efter lang skadespause
Landevej
Overblik: WorldTour-holdenes trøjer i 2023
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Trofeo Andratx
Video
Vild præstation sænker storhold
Landevej
Mindst fire danskere til Saudi Tour
Landevej
Nyt ProTeam udtager første trup nogensinde
Landevej
Optakt: Trofeo Andratx-Mirador d’Es Colomer
Landevej
Dansker-optakter 2023: Prædikatet er væk - men ét aspekt bekymrer
Landevej
Superstjerne forlænger med Jumbo-Visma
Landevej
Rekord blev smadret da spanier sejrede
Landevej
Eksklusivt interviewKragh udpeger sit hovedfokus i foråret
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewChris Juul om hjælperrollen: Jeg nyder at have mestret rollen
INTERVIEW Landevej
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Landevej
Colombiansk mester om generationsskifte: Bevar roen
Landevej
Hurtig franskmand ude med slem skulderskade
Landevej
Tidligere Trek-rytter forsvarer Quintana og López: UCI er en mafia
Landevej
Video i artiklenEfter hård tid: Gregaard har genopfundet sig selv
Video
Eksklusivt interviewDansk sportsdirektør har ét mål: Vil skabe en kultur
INTERVIEW Landevej
Peter Sagan stopper karrieren efter OL - færdig på WorldTouren efter 2023
Landevej

Torsdag den 26. januar 2023

Video i artiklenDansker drømmer om Tour de France - men nedtoner fordel
Video
Endelig: I dette løb gør Asgreen comeback
Landevej
Evenepoel undrer sig over Bernal: Det var selvmord
Landevej
Eksklusivt interviewHvor sikker er Krons Tour-plads egentlig? Her er hans vurdering
INTERVIEW Landevej
Sprintertalent kritiserer afslutning: Det er farligt
Landevej
Verdensmesteren melder fra til VM
Cross
Eksklusivt interviewAsgreen gør status inden comeback og kommenterer Lefevere-udtalelser
INTERVIEW Landevej
Girmay utilfreds med ruten: Det var ikke en rigtig spurt
Landevej
Store sprintere starter sæsonen i Saudi-Arabien
Landevej
Dagens sejrherre konkluderer: Det er der, min styrke ligger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Trofeo Alcudia
Video
EF-rytter tager overraskende første sejr på Mallorca
Landevej
Styrt og udbrud dikterede slaget i Lambaréné
Landevej
Norsgaards sæsondebut er offentliggjort
Landevej
Uno-X med ny kæmpe løbsinvitation
Landevej
Manager om franske stjerners konflikt: Jeg beder ikke mine ryttere om at være venner
Landevej
Lækket gruppesamtale: Fransk stjerne sviner holdkammerat
Landevej
Belgisk stjernefrø slipper med skrækken
Landevej
Uheldig italiener sætter dato på comeback
Landevej
Eksklusivt interviewStor analyse: De unge stjerner, det grå guld og dem, der brændte ud
INTERVIEW Landevej
Optakt: Trofeo Ses Salines-Alcudia
Landevej
Verdensmesteren afslører: Forsøgte sent angreb
Landevej
WorldTour-løb er aflyst
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 4. etape af Vuelta a San Juan
Video
Dansk komet roses efter udbrud og leadout
Landevej
Gaviria griner: Fredag taber jeg en halv time
Landevej
Stjerne runder milepæl og overtager førertrøjen
Landevej

Onsdag den 25. januar 2023

Asgreen udskyder comeback for anden gang
Landevej
Status på Bjerg efter styrt
Landevej
Ikonisk Vingegaard-billede vinder pris
Landevej
Alaphilippe: Vægten fra regnbuetrøjen er forsvundet
Landevej
VIS FLERE

Annonce