Sejr til van Vleuten i kvindernes Tour de France – Uttrup Ludwig i flot offensiv
17. juli 2018 12:38 af Daniel Laursen Foto: Cervélo-Bigla

Det var Annemiek van Vleuten, der viste sig som feltets stærkeste kvinde, da La Course by Le Tour de France i dag skulle finde sin vinder. Danske Cecilie Utttup Ludwig spillede en hovedrolle, da hun længe lå alene i front på dagens afsluttende stigning.

Toppræstation af Cecilie Uttrup i kvindernes Tour de France

se mere cykling på

De stærkeste klatrere i kvindernes professionelle felt skulle i dag folde sig ud i de franske alper, da La Course by Le Tour de France blev kørt på en bjergrig rute mellem Annecy og Le Grand Bornand. Kvinderne skulle forcere 112,5 kilometer i Alperne, og ruten bød på fire kategoriserede stigninger: Kategori 4-stigningen, Col de Bluffy (1,5 km, 5,5%), kategori 2-stigningen, Côte de Saint-Jean-de-Sixt (5,5 km, 4,9%), kategori 1-stigningen, Col de Romme (8,8 km, 8,9%) og kategori 1-stigningen, Col de la Colombière (7,5 km, 8,5%). Kvindernes rute bød altså på en række af de samme udfordringer, som herrernes Tour de France-felt senere på dagen skal prøve kræfter med.

 

To danskere var til start, da de to holdkammerater, Cecilie Uttrup Ludwig og Marie Vilmann, var blandt de seks udvalgte ryttere på Cervélo-Bigla Pro Cycling-holdet. Særligt Uttrup Ludwig markerede sig flot med et stærkt fremstød, der i sidste ende rakte til en flot fjerdeplads.


Dagens vinder blev Annemiek van Vleuten, der med en voldsomt imponerende slutspurt hentede og overhalede landsmanden Anna van der Breggen på de sidste 25 meter.

 

Løbsreferat:

Starten på løbet var hektisk. Allerede efter få kilometer var en række ryttere en tur i asfalten. Særligt hårdt ramt var Alé Cipollini-holdet, og hele tre af deres fire ryttere blev fanget i eller bag styret og måtte efterfølgende jagte for at komme tilbage til feltet. Også Grace Garner (Wiggle High5) og Hannah Payton (Trek-Drops) måtte kæmpe sig tilbage til feltet efter styrtet.

 

Flere ryttere forsøgte sig med angreb i løbets indledning. Blandt andre Carolina Rodriguez (Astana Womens Team) opsøgte lykken og prøvede at komme væk fra feltet, men hun fik aldrig hullet til at slippe af sted.

 

Løbets første etablerede udbrud tog form, da fem ryttere stak af fra feltet hen over løbets to første kategoriserede stigninger, Col de Bluffy og Côte de Saint-Jean-de-Sixt. De fem ryttere var Leah Kirchmann (Team Sunweb), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla Pro Cycling), Leah Thomas (UnitedHealthcare Pro Cycling Women’s Team), Małgorzata Jasinska (Movistar Team) og Anna Christian (Treak-Drops).

 

De fem kvinder oparbejdede et forspring på 2 minutter og 20 sekunder inden dagens første kategori 1-stigning, Col de Romme. Allerede inden Col de Romme blev Anna Christian sat fra de fem udbrydere, og hun kom til at sidde på mellemhånd med Shara Gillow (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope), der havde angrebet fra feltet.

 

På Col de Romme skete den første alvorlige udskilning. Leah Thomas kørte fra sine udbryderkammerater med Leah Kirchmann i hælene. Lepistö og Jasanska måtte give fortabt, og Gillow og Christian blev også opslugt af feltet, der havde trådt på speederen og skruet op for farten. Forspringet til de forreste udbrydere var med 35 kilometer til mål reduceret til 1 minut og 12 sekunder.

 

Med fem kilometer til toppen af Col de Romme og 33 kilometer til mål angreb danske Cecilie Uttrup Ludwig (Cervélo-Bigla Pro Cycling) fra favoritfeltet. Den unge dansker fløj op ad kategori 1-stigningen og passerede hurtigt den forreste rytter, Leah Thomas. Feltet holdt dog en høj fart, og danskerens forspring var længe på omkring de 30 sekunder. 

Mod toppen af Col de Romme angreb Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), men Uttrup Ludwigs holdkammerat, Ashleigh Moolman-Passio (Cervélo-Bigla Pro Cycling), var hurtigt i hjulet af hende.

 

Cecilie Uttrup Ludwig var første mand over Col de Romme med et forspring på 29 sekunder til favoritfeltet. Samtidig sikrede hun sig 10 bjergpoint.

 

På nedkørslen øgede Uttrup Ludwig forspringet til feltet til godt 1 minut. I bunden af Col de la Colombière havde den klejne dansker 1:09 til favoritterne.

 

Bag hende lå Lucinda Brand (Team Sunweb), der havde distanceret feltet på nedkørslen.

 

Med 20 kilometer til mål angreb Amanda Spratt op ad Col de la Colombière, men holdkammeraten Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) lukkede hullet. Cecilie Uttrup Ludwigs forspring voksede i mellemtiden.

 

Med få kilometer til toppen af dagens sidste kategori 1-stigning kørte Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen (Boels-Dolmans Cycling Team) og Ashleigh Moolman-Pasio fra de øvrige i det decimerede felt. De hentede Lucinda Brand, der lå på mellemhånd, og fortsatte deres jagt på Cecilie Uttrup Ludwig. Særligt Giro Rosa-vinderen, Annemiek van Vleuten, satte et hårdt tempo mod toppen, som reducerede forspringet til danskeren. 

Med godt 1 kilometer til toppen af Col de la Colombière blev Uttrup Ludwig hentet af den stærke trio. Holdkammerat Moolman-Pasio forsøgte at køre kontra, men det lykkedes ikke at komme væk. Det indledte en hel række af angreb mellem de tre kombattanter, og det høje tempo var for meget for Cecilie Uttrup Ludwig, der måtte give fortabt.

 

Særligt Anna van der Breggen var stærk. Hun slog hul til van Vleuten og Moolman-Pasio, og hun passerede toppen af sidste stigning med et forspring på nogle få sekunder til Annemiek van Vleuten. Moolman-Passio var yderligere distanceret med nogle få sekunder.

 

Den afsluttende nedkørsel mod mål var nervepirrende med en jagende van Vleuten bag landsmanden i front. Anna van der Breggen lignede længe én, der ville holde Annemiek van Vleuten bag sig på de sidste relativt flade kilometer. Det var ganske få meter, der manglede før van Vleuten nåede op, og på de allersidste meter gik den hollandske veteran forbi landsmanden med en utrolig kraftpræstation. 

 

Annemiek van Vleuten kunne dermed række hænderne triumferende i vejret, idet hun forsvarede sidste års sejr i La Course by Le Tour de France.

 

Selvom Cecilie Uttrup Ludwig ikke kunne holde de jagende favoritter bag sig, sikrede hun sig alligevel en tur på podiet. Danskerens flotte fremstød gjorde, at hun samlede bjergpoint nok til at vinde dagens bjergkonkurrence.

Fotos: Getty Images og Cervélo-Bigla

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Lefevere: At vinde VM i holdenkeltstart var den ultimative triumf

Feltet.dk-skribent skifter til hollandsk cykelhold

Havik og Stroetinga til tops i Gent

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

EF henter talentfuld colombianer

To tidligere WorldTour-slovenere vender hjem

Jesper Hansen: Jeg har gode muligheder for Tour de France

Uheldig Katusha-rytter i asfalten igen på træningstur

Van der Poel øjner Paris-Roubaix og Gent-Wevelgem

Sidste chance - STEM til Danish Bike Award

Aqua Blue Sports-direktør smækker med døren: Hav en fantastisk dag!

Ruten til Arctic Race of Norway offentliggjort

Valgren og Hansen sendes fra Astana med tak

Astana dropper Andriy Grivko og Riccardo Minali

Overblik: Transferlisten 2018-2019

Transferliste 2018-2019 - DANSK

MANDAG

Portugisisk talent bliver holdkammerat med Bjerg og Egholm

Movistar-boss: Spansktalende duo til start ved Touren i 2019

Tyrkiet Rundt-rute offentliggjort

Van Aert forventer grønt lys fra UCI til at køre på landevejen

Nibali afhørt af fransk politi

Groupama-FDJ lancerer et nyt kontinentalhold

Sidste løb inden pension gav karrierens første sejr

Lars van der Haar: Med lidt held kan jeg køre på podiet

Tidligere Saxo Bank-sportsdirektør slutter sig til Groupama-FDJ

Tao Geoghegan Hart ser frem til endnu en lærerig sæson

Mægtige Van der Poel om sejr: Et af mine bedste løb

GOOD VIBES ONLY – LOUISON BOBET – Good looking and great feeling

SØNDAG

Tysk topsprinter fortryder ikke at have forladt Quick-Step

Medie: Tidligere Sky-doktor står overfor medicinsk domstol

Roglic om 2019-sæson: Vil på podiet i en Grand Tour

Hjemlig profil til start ved Tour Colombia næste år

Van der Poel dominerer atter en gang i Superprestige

Europamester og verdensmester snydt af italiener i Gavere

Ny sponsor til George Hincapie

Sanne Cant vinder første løb i sæsonen

Stybar har målene klar for 2019 sæsonen

Lefevere afviste 52-årige Tafi: Jeg forstår det ikke

Aldrende Matteo Montaguti skifter til Androni-Sidermec

LØRDAG

Iljo Keisse og Elia Viviani teamer op til seksdagesløbet i Gent

Nibali flirter videre med Team Sky