Prøv vores nye app
Sæsonens overraskelser: Supertalentet, der lærte at spise rigtigt
01. december 2021 18:00Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

2021-sæsonen repræsenterede en tilbagevenden til nogenlunde normalitet efter det yderst usædvanlige 2020, der også var præget af en endeløs serie af overraskelse. Helt så mange sensationer var der ikke i den forløbne sæson, men der var dog alligevel flere gange, hvor der var grund til at hæve øjenbrynene lidt mere end normalt. Vores ekspert, Emil Axelgaard, kaster i en serie på 10 artikler et blik på 10 ryttere, der i løbet af sæsonen leverede præstationer, de færreste havde forventet d. 1. januar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vidunderbørnenes tidsalder gjorde sit indtog i 2019, hvor juniorverdensmesteren vandt Clasica San Sebastian, en nyprofessionel vandt tre bjergetaper og tog en samlet tredjeplads i Vueltaen, en crossrytter leverede et af de vildeste comebacks i nyere tid, og Tour de France blev vundet af en historisk set uhørt ung rytter, men den accelererede i 2020. Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Marc Hirschi, Filippo Ganna, Tao Geoghegan Hart, Jai Hindley og Wout van Aert bidrog alle til at sætte veteranerne så godt og grundigt til vægs, at man nu om dage næsten må anses som ”over the hill”, når man har nået den anden halvdel af 20erne.

 

De unge kometer imponerede igen i 2021, men denne gang var det i mindre omfang end sidste år de unge folk, der skabte sensationerne. Måske har vi allerede vænnet os så meget til en ny normalitet, hvor unge ryttere slår igennem dagen efter, at de har forladt kravlegården. I hvert fald var der i den forløbne sæson i særlig grad mange veteraner, der leverede resultater, de færreste havde forventet - også selvom en stribe unge ryttere naturligvis fortsatte med at tage os på sengen med helt uventet flotte præstationer.

 

Derfor er det kun passende at runde sæsonen af med en analyse af 10 af de mærkeligste og mest overraskende resultater. De opregnes i helt tilfældig rækkefølge og tæller både store, etablerede navne og ryttere, der ved sæsonens start mest af alt kunne regnes som opkomlinge. Kriteriet for at komme på listen er således ikke, at en lille rytter slog de store. I langt de fleste tilfælde er der i stedet tale om større navne, der overraskede i uvant terræn, ældre ryttere, der pludselig fandt et niveau, der syntes tabt for evigt, eller lovende ryttere, der leverede endnu bedre resultater, end man kunne have drømt om, da vi sidst pakkede julegaver ud og spiste risalamande.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Supertalentet, der lærte at spise rigtigt

Det er langt fra uset, at en rytter vinder to på hinanden følgende etaper i en grand tour. Særligt sker det ofte for sprintere, selvom vi i år faktisk ikke så en af de hurtige folk sejre to dage i træk i et WorldTour-etapeløb. Til gengæld var der andre, der lykkedes med bedriften. Således vandt Tadej Pogacar de to sidste bjergetaper i Touren på to på hinanden følgende dage, og få dage senere rundede Wout van Aert det store franske løb med at vinde begge weekendetaper, der endda var så vidt forskellige som en enkeltstart og en sprinterdag. I Paris-Nice opnåede Primoz Roglic også to af sine i alt tre etapesejre på 6. og 7. etape, dels ved at besejre Christophe Laporte i en puncheurafslutning, dels ved at blæse forbi Gino Mäder på de allersidste meter af kongeetapen.

 

Pogacars sejre på de to store pyrenæeretaper i Touren var et vidnesbyrd om, at det også er en bedrift, vi ofte ser for klatrere. Ganske vist er det langt fra lige så hyppigt - ikke mindst fordi udbrud ofte holder hjem på et relativt store antal bjergdage - men man skal ikke grave længe i sin cykelhukommelse for at finde eksempler på en bjergrytter, der med overlegen styrke har ryddet bordet på to på hinanden følgende bjergetaper.

 

I sig selv er bedriften altså ikke uset. Til gengæld kan man næsten altid vide sig sikker på, at det er en af sportens helt store stjerner, der står for bedriften, når samme mand leverer denne særegne bedrift. Og de få gange det endelig lykkes for et mindre navn, er det oftest i grand tours, hvor udbrud har en langt større chance for succes, end det er tilfældet i ugelange etapeløb.

Annonce

 

Derfor er der formentlig også stadig mange, der husker tilbage på den sidste weekend i årets Dauphiné med en smule vantro. Det brutale franske etapeløb er kendt som det hårdeste af sportens ugelange begivenheder, både fordi det altid byder på mindst tre bjergetaper i Alperne, og fordi det afvikles på et tidspunkt, hvor stort set hele feltet er meget tæt på Tour-formen, og mange giver den en ekstra skalle i deres bestræbelser på at blive udtaget til verdens største cykelløb. Løbets klimaks kommer altid i den sidste weekend, der næsten hvert eneste år byder på løbets to sværeste bjergetaper og altid byder på flere af Alpernes mest legendariske stigninger.

 

Sådan var det også i år, hvor løbets første seks dage ikke havde afsløret meget om klatrehierarkiet i det franske løb. Enkeltstarten havde skabt nogle forskelle, men alt var stadig helt åbent, da løbet gik ind til de to afgørende dage i Alperne. Her skulle først en bjergetape med mål i skisportsbyen La Plagne og siden en bjergetape med frygtede Col de Joux-Plane i den absolutte finale vise os alle, hvem der var klar til at slås om den samlede sejr i Touren få uger senere.

 

Da røgen havde lagt sig, havde vi været vidner til den sjældne bedrift, at samme rytter vandt begge dage. Logikken ville så tilsige, at denne rytter også var løbets samlede vinder, men det var slet ikke tilfældet. Den samlede sejr gik nemlig til Richie Porte, men australieren kom aldrig tættere på en etapesejr end den 2. plads, han sikrede sig på La Plagne-etapen.

 

Nej, det var såmænd den ukrainske komet Mark Padun, der tog hele verden med storm ved at rejse sig fra en mere end ét år lang krise og pludselig genopstod med to vilde ridt, som ingen i denne verden havde drømt om ved løbets begyndelse - og da slet ikke, da Padun tog hul på løbets tre bjergetaper med en samlet placering som nr. 117 efter en mildt sagt lidet overbevisende præstation over de første fem dage. Alligevel kørte han på løbets to sværeste etaper fra alt og alle og kronede løbet med ikke at blot at tage karrierens to første sejre på WorldTouren, men også løbe med løbets bjergtrøje.

 

Det havde næppe i sig selv været nok til en placering på denne liste, hvis begge sejre var opnået via udbrud. Det er trods alt muligt for lidt mindre ryttere at slå til, når de slipper for at skulle slås med de allerstørste navne. Det havde derfor næppe heller vakt helt så megen opsigt, hvis begge sejre var kommet på samme måde, som det var tilfældet for den sidste af de to sejre. Her var Padun nemlig den bedste i et stort udbrud, og selvom han slog to store navne i form af Jonas Vingegaard - der i parentes bemærket kørte et godkendt Tour de France nogle uger senere - og Patrick Konrad, gjorde den ikke specielt imponerende form hos de danske og østrigske topnavne, at det næppe kan betegnes om noget chok, at Padun var den bedste af de tre.

 

Nej, det, der fik hele verden til at tabe næse og mund, udspandt sig 24 timer tidligere på opkørslen til La Plagne. Her var udbruddet nemlig blevet hentet, og der var lagt op til et brag af et slag mellem løbets favoritter. Tidligt på stigningen lagde Alejandro Valverde et benhårdt pres, der skulle Miguel Angel Lopez og Enric Mas i scene, men det var formstærke Porte, der åbnede ballet. Mas reagerede prompte, og blandt alle de mange topnavne var det kun Sepp Kuss, der kunne følge spanieren - og Padun!

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Det lignede en overmodig satsning fra den unge ukrainer, men det var det slet ikke. Da gruppen gik i stå, gik Padun nemlig selv i offensiven, og denne gang måtte både Porte og Mas strække våben. Tilbage hos Padun var nu kun Kuss, der på sine store dage som bekendt er en af verdens allerbedste klatrere, og de fleste ventede formentlig bare på, hvornår amerikaneren, som var en af etapens forhåndsfavoritter, ville vise ukraineren, at han havde været alt, alt for modig ved at blande sig med favoritterne.

 

Sådan gik det bare ikke. Manden, der havde været for modig, var nemlig Kuss, som endte med at betale en meget dyr pris for sit forsøg på at følge Paduns angreb. Nær toppen eksploderede amerikaneren nemlig med et så stort brag, at han mod slutningen blev passeret af adskillige ryttere, og i stedet var det Padun, der satte kurs mod toppen og etapesejren. Bag ham genåbnedes kampen mellem de største, da Porte og Lopez gjorde forskellen, men Padun så de aldrig igen, og da australieren krydsede sig stregen som nr. 2 og løbets nye førertrøjeindehaver, havde hans ukrainske overmand allerede været i mål i mere end 30 sekunder. Inden cykelverdenen helt havde forstået, hvad de havde været vidner, gjorde Padun det så igen, da han 24 timer senere satte Vingegaard og Konrad så eftertrykkeligt på plads på den meget stejle Joux-Plane-stigning.

 

Paduns vanvidsweekend var opsigtsvækkende og fik med det samme de sociale medier til at flyde over med insinuationer af og beskyldninger om både det ene og det andet. Sandt er det da også, at de to sejre var så overraskende, at de fortjener en plads på denne liste, men helt ud af det blå kom de nu ikke.

 

Da han i 2018 gjorde sin professionelle debut, var det nemlig med så megen bravur, at han med det samme meldte sig som et af de allermest lovende navne. Efter et fremragende Baskerlandet Rundt som hjælper for Ion Izagirre vandt han nemlig den sidste bjergetape i det meget stærkt besatte Tour of the Alps, der blandt andet var sidste forberedelse for den senere Giro-vinder Chris Froome. Siden faldt han ned i det første af sine mange huller, men genrejstes med et brag i sommeren 2019, hvor han vandt etapeløbet Adriatica Ionica Race ved blandt andet at slå Remco Evenepoel på løbets bjergetape bare en god uges tid, inden det belgiske vidunderbarn vandt Clasica San Sebastian.

Annonce

 

Med undtagelse af en imponerende Giro-etape, hvor en meget sen punktering kostede ham en mulig etapesejr, var det til gengæld ikke meget, vi så til Padun mellem sommeren 2019 og 2021, og mest af alt befandt han sig i stedet i de mange dybe huller, der har været hovedtemaet for hans karriere. Man kan imidlertid håbe, at de huller fremover hører fortiden til, for Padun kunne efter sine sejre kaste lidt lys over sin genfødsel. Angiveligt var han nemlig faldet ned i samme fælde, som Jakob Fuglsang efter eget udsagn også har siddet fast i, nemlig at spise for lidt. Da danskere begyndte at spise noget mere, begyndte han pludselig at køre meget stærkere, og ifølge Padun selv var det præcis det samme, der skete for ham denne sommer.

 

Måske har han ret. I hvert fald kom han efter sin sommerpause også stærkt i gang, da han trods en hjælperrolle endte som nr. 3 i Vuelta a Burgos, der blev vundet af hans kaptajn, Mikel Landa. Til gengæld så vi efterfølgende desværre også, at alle Paduns problemer slet ikke er løst, for i løbet af Vueltaen faldt han atter ned i et af sine berømte huller, og det blev bare dybere og dybere gennem resten af sæsonen, indtil han endte sæsonen med en løbsserie, der næsten udelukkende bestod af DNFs.

 

Hullerne er der altså stadig, og måske skal vi bare vænne os til, at Padun kun finder formen af og til. Hvis madforklaringen holder, kan der dog være et berettiget håb om, at der bliver lidt længere mellem dem i de kommende år - måske særligt hvis et miljøskifte kan gøre ham godt. I hvert fald forlader han nu Bahrain, og mens hans destination fortsat er ukendt, er han sat i forbindelse med både Ineos og EF. Uanset hvordan det går, har vi nu flere gange set, at Paduns alt for sjældne topniveau er så tårnhøjt, at han på de gode dage kan slå selv de bedste. Næste gang han vinder to bjergetaper i træk, er der derfor slet ikke grund til at blive lige så overrasket, som vi alle blev det denne sommer.

INFO
Optakter
Nyheder
Mark Padun
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig

Annonce

Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce