Rundt om AG2R-La Mondiales Tour-trup
24. juni 2018 19:00 af Tobias Munck SørensenFoto: Unipublic

Tour de France nærmer sig med hastige skridt, og vi varmer op ved at analysere hvert af de 22 deltagende hold. I denne artikel er fokus på AG2R-La Mondiale.

Med to podieplaceringer i de to seneste udgaver af Tour de France har Romain Bardet etableret sig som den største franske udfordrer til Tour-tronen, og igen i år sætter AG2R-La Mondiale alle sejl ind på at give Bardet maksimal mulig støtte i forhold til at blive den første franske vinder af løbet i 33 år.

 

Ikke siden Bernard Hinaults femte og sidste sejr i 1985 har en franskmand været iklædt den gule trøje på podiet i Paris, men Bardet er efterhånden kommet tæt på, og selvom han ikke er den typiske klassementsrytter, da han besidder en rædderlig enkeltstart, har franskmændene med rette enorme forhåbninger i forhold til, at han kan bryde det dødvande.

 

I årets Tour flankeres han af et efterhånden ganske fremragende hold, der må kunne forventes at være talstærkt repræsenteret i bjergene, mens Oliver Naesen og Silvan Dillier er helt perfekte hjælpere til det fladere og mere kaotiske terræn, der venter rytterne i den første uge, og særligt kan Bardet forventes at stå stærkt til brostensetapen.

 

Flere af hans bjergstærke hjælpere (her tænkes på Tony Gallopin, Alexandre Geniez og Pierre Latour) er også enormt habile enkeltstartsryttere, og holdet ser ud til at være ganske fornuftigt skruet sammen til holdløbet, hvor Bardet dog ikke kan undgå at tabe tid til sine konkurrenter.

 

Men med en særdeles bjergrig rute kan der være store ting i vente for Bardet, der endda kan glæde sig over, at et par af bjergetaperne slutter efter en nedkørsel, hvorfor han som minimum må forventes at kunne vinde en etape for fjerde år i træk. Næstsidste etapes enkeltstart er endda relativt kuperet, men skal Bardet vinde løbet, kræver det et solidt forspring gående ind til denne.

 

Holdet er stærkt nok til at give ham muligheden for at have dette, men det hele kommer i sidste ende ned til manden selv. Og er han god nok i år? Det vil de næste tre uger vise.

 

HUSK AT SÆTTE DIT TOUR-MANAGERHOLD. PRÆMIER TIL DE 100 BEDSTE OG 21 ETAPEVINDERE

 

Romain Bardet - Frankrigs store håb

 

Nation: Frankrig

Alder: 27 år

Professionel siden: 2012

Antal professionelle sejre: 7 (4 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Sjette deltagelse. I sin debut blev han nummer 15 i klassementet, og siden er han blevet nummer 6 og 9, før han endte på podiet med andenpladsen i 2016, hvilket han fulgte op på med tredjepladsen i 2017. Det er blevet til 3 etapesejre - en hver i årene 2015-2017.

Største meritter: Tre etapesejre og en samlet anden- og tredjeplads i Tour de France. I år blev han desuden nummer 3 i Liège-Bastogne-Liège og nummer 2 i Strade Bianche. I 2015 vandt han en etape i Critérium du Dauphiné, hvor han fem år i træk er sluttet i top 6. Desuden har han en fjerdeplads i Il Lombardia og yderligere tre top 10-placeringer i Liège-Bastogne-Liège.

Vejen til Touren: Critérium du Dauphiné (samlet tredjeplads og 4 top 6-placeringer).

 

 

Gennem sin karriere har Romain Bardet næsten udelukkende leveret store resultater i bjergrige etapeløb, da de høje bjerge er det terræn, hvor den franske klatrer har sin helt klare force. Han er frygtelig på en enkeltstartscykel og langsom i en spurt, men efterhånden står det klart, at det ikke kun er på de opadstigende skråninger, Bardet kan brillere.

 

De sidste par år har han vist, at han blandt klassementsrytterne er den bedste nedkører, og blandt andet på etapen til Chambéry i fjor (hvor Richie Porte styrtede) stillede han sin fænomenale teknik til skue.

 

I forhold til at køre på brosten, som er det helt store samtale forud for årets løb, har han erfaring fra 2014 og 2015, og særligt det andet år kom han ganske godt ud af mødet med det ujævne underlag. I foråret i år deltog han i Dwars door Vlaanderen uden at vise sig frem, men nogle uger forinden havde han chokeret ved at hjemkøre en andenplads i Strade Bianche, og hvis ikke Tiesj Benoot havde haft sin livsdag, kunne Bardet have taget sæsonens mest sensationelle sejr.

 

Klassikersæsonen afsluttede han med en tredjeplads i Liège-Bastogne-Liège, og Bardet viste dermed, at hans palet er meget bredere end en ren klatrers.

 

Optakten til Touren har som altid budt på Critérium du Dauphiné, og dette løb kan måske have givet anledning til panderynker. Det var ikke fordi Bardet kørte dårligt, men han var kun tredjestærkeste mand i et felt, der ikke talte de helt store favoritter til Touren, og blandt andet blev han sat til vægs af Geraint Thomas, der som udgangspunkt er hjælperytter for Chris Froome.

 

Det kunne indikere, at Sky-maskinen bliver voldsomt svær at bide skeer med, og Bardet må i hvert fald håbe, at Froome selv har en betaling at skulle gøre for at have kørt Giro d’Italia.

 

Skulle man kigge på styrker og svagheder hos favoritterne, er det umiddelbart svært at se Bardet køre på podiet igen, men det ville jeg også have sagt inden de to sidste Tours, hvor han alligevel har været stabiliteten selv og glimtvist formået at underholde med effektiv offensiv kørsel. Ruten tilgodeser ham, og holdet er stærkt, så det kunne sagtens ende med endnu en podieplads til franskmanden.

 

 

Tony Gallopin - afslutningsstærk klassikerrytter

 

Nation: Frankrig

Alder: 30 år

Professionel siden: 2010

Antal professionelle sejre: 11 (3 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Ottende deltagelse. En dag i førertrøjen i 2014 og en etapesejr samme år. I 2015 holdt han sig i top 10 gennem Pyrenæerne, men knækkede i Alperne.

Største meritter: Sejr i Clásica San Sebastián (2013), etapesejr i Tour de France (2014), etapesejr i Paris-Nice (2015), fire top 10-placeringer i Paris-Nice, syvendeplads i Il Lombardia (2015) og sjette- og syvendeplads ved VM (2014 og 2015).

Vejen til Touren: Tour de l’Ain, GP de Plumelec-Morbihan, Boucles de l’Aulne og Critérium du Dauphiné.

 

 

Det lignede en markant oprustning, da AG2R-La Mondiale forud for denne sæson skrev kontrakt med Tony Gallopin, der for første gang siden 2011 skulle trække i en trøje for et af hjemlandets cykelhold.

 

I sine seks år i udlandet havde Gallopin etableret sig som en relativt stor stjerne, og særligt hans meritter fra 2014-Touren, hvor han både vandt en etape og fik en dag i førertrøjen (hvilket i disse dage er en ekstrem sjældenhed for en ikke decideret klassements-, enkeltstartsrytter eller sprinter), har hævet hans status i hjemlandet.

 

Gode præstationer i Paris-Nice og Clásica San Sebastián kan lægges dertil, og Gallopin lignede en gedigen forstærkning til holdet. Han startede også fint ud med at bryde forbandelsen og vinde Etoile de Bessèges efter tre andenpladser i træk, men siden har han ikke kunnet træde en bule i en blød hat.

 

For andet år i træk lagde han et enfoldigt fokus på brostensklassikerne, hvor han skulle være Oliver Naesens vigtigste hjælper, men det gik slet ikke, og 35.-pladsen i E3 Harelbeke (hvor han tidligere er blevet nummer 6), var det bedste resultat af et forår, hvor Naesen blev ladt helt i stikken af sin franske holdkammerat.

 

Det er dog svært at konkludere, at det var satsningen på de forkerte løb, der gjorde udslaget, for andetsteds har Gallopin også været helt væk, og hans resultatliste er meget bekymrende læsning. Han plejer at være fornuftigt kørende i Touren (i 2015 kørte han endda et flot klassement i to tredjedele af løbet) og er trods alt blevet udvalgt til at deltage, så ledelsen må have tillid til, at han kan genfinde niveauet til juli.

 

Kan han det, vil han blive en værdifuld hjælper for Bardet i det meste terræn, og han ville endda kunne have øje på en god præstation på femte og sjette etape, men baseret på 2018-niveauet er det særdeles vanskeligt at forestille sig, at Gallopin vil kunne vinde sin anden etapesejr i år.

 

 

Alexis Vuillermoz - manden til de stejle procenter

 

Nation: Frankrig

Alder: 30 år

Professionel siden: 2013

Antal professionelle sejre: 7 (1 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Femte deltagelse. En etapesejr i 2015. De sidste to år er han blevet nummer 20 (i 2016) og 13 (i fjor).

Største meritter: Etapesejr i Tour de France, to gange vinder af GP de Plumelec-Morbihan, en gang samlet vinder af Tour du Limousin (2017). Sidste år blev han nummer 4 i Il Lombardia.

Vejen til Touren: GP de Plumelec-Morbihan (nummer 5), Critérium du Dauphiné (udgik efter anden etape på grund af et styrt) og La Route d’Occitanie.

 

 

Det er muligt, at AG2R-La Mondiale satser entydigt på succes til Romain Bardet, og at der ikke er plads til meget andet for holdets øvrige ryttere, men Alexis Vuillermoz må alligevel forventes at få fri på sjette etape, der slutter på den famøse Mûr de Bretagne.

 

Her overraskede han i 2015 med en etapesejr efter et angreb på det fladere stykke, hvor de fleste sad i rødt felt, og i år vil han forsøge at gentage det nummer.

 

Han har ligesom Gallopin ikke været helt oppe at ringe i år, men det blev dog trods alt til en ottendeplads i Paris-Nice, mens han fik Tour-optakten forstyrret med et grimt styrt på anden etape af Critérium du Dauphiné. Det sendte ham ud af løbet, men heldigvis var der ingen brud, og Vuillermoz stod på startstregen i Route d’Occitanie en uge senere.

 

Her brillerede han ikke, men der er fortsat et stykke tid til Touren, og den lille franskmand med den hurtige acceleration på stejle stigninger, der har givet ham tilnavnet Pikachu, og den bizarre vejrtrækningsteknik vil med al sandsynlighed være klar til for fjerde år i træk at spille en vital rolle i bjergene for Romain Bardet og måske selv køre en sekundær placering hjem igen.

 

 

Pierre Latour - fremtidig klassementsrytter

 

Nation: Frankrig

Alder: 24 år

Professionel siden: 2015

Antal professionelle sejre: 3 (1 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Anden deltagelse. Han fik debut sidste år og lå længe i top 15, før han gik kold i Alperne og endte på 29.-pladsen.

Største meritter: Etapesejr i Vuelta a España i 2016 og fransk mester i enkeltstart i 2017. Tiendeplads i Il Lombardia 2016 og i år er han blevet nummer 8 i Romandiet Rundt, nummer 7 i Critérium du Dauphiné og nummer 3 i Catalonien Rundt.

Vejen til Touren: Critérium du Dauphiné (samlet syvendeplads og 3 top 10-placeringer).

 

 

Der er fortsat ingen tvivl om, hvem der er chefen på AG2R-La Mondiale, men Pierre Latour er langsomt, men sikkert i færd med at etablere sig som en potentiel rival til Bardet.

 

Denne sæson har været fremragende for Latour, der har kørt top 10 i tre store WorldTour-etapeløb (med en imponerende tredjeplads i Catalonien Rundt som højdepunktet), og det særligt interessante ved ham er, at han, modsat Bardet, er ganske dygtig på sin enkeltstartscykel. Således blev han sidste år fransk mester og vil i næste weekend forsøge at forsvare den titel.

 

På stigningerne leder han med sin lidelsesfulde stil tankerne hen på Chris Anker Sørensen, men man skal ikke lade sig narre: Latour kan sidde og rykke rundt med overkroppen på hele stigninger uden at blive sat (bare spørg Darwin Atapuma), og han vil sandsynligvis også i et vist omfang forsøge sig med et klassement i årets Tour.

 

Det gjorde han allerede sidste år, hvor han 16 dage inde i løbet lå nummer 13, før han måtte strække gevær i Alperne. Det kan bringe ham ind i kampen om løbets ungdomstrøje, som han stadig har alderen til at kæmpe med om, men selvom holdet har udpeget ungdomskonkurrencen som et sekundært mål, handler alt i udgangspunktet om Bardet på AG2R-La Mondiale.

 

 

Alexandre Geniez - tempo- og spurtstærk klatrer

 

Nation: Frankrig

Alder: 30 år

Professionel siden: 2010

Antal professionelle sejre: 13 (2 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Tredje deltagelse. Han har kun deltaget i 2013 og 2015, og ved den første deltagelse fik han en fjerdeplads på en bjergetape, der blev afgjort af et udbrud.

Største meritter: To etapesejre i Vuelta a España (2013 og 2016), sejr i Tre Valli Varesine (2017) og Tro-Bro Léon (2015), samlet nummer 9 (2015), 11 (2018) og 13 (2014) i Giro d’Italia.

Vejen til Touren: Pause siden Giroen.

 

 

Alexandre Geniez har allerede én gang i år været med i klassementskampen i en Grand Tour, da han i Giroen blev nummer 11, hvilken han sneg sig til med solid og ubemærket kørsel. Han kunne som hovedregel ikke matche de bedste, men på de sidste par etaper steg han 5 placeringer i klassementet, da folk omkring ham faldt som fluer, og han selv holdt nogenlunde stand på Bardonecchia-etapen, hvor han var en af kun 12 ryttere, der tabte mindre end 10 minutter til Chris Froome.

 

Geniez startede sæsonen med brask og bram ved først at vinde GP La Marseillaise og siden Tour La Provence, hvor han med prologsejren havde en god stime kørende: To løbsdage og to sejre. Det kom efter en god afslutning på 2017-sæsonen, hvor han vandt Tre Valli Varesine, men siden tabte franskmanden pusten en anelse og leverede et relativt anonymt forår.

 

Det er svært at køre klassement i både Giro og Tour, men det skal Geniez heller ikke spekulere på, da han må være udset til at være rendyrket hjælperytter i La Grande Boucle, hvor han er en af mange ryttere, der kan give Bardet støtte i bjergene. Desværre er Geniez også kendt som en af de mest ustabile ryttere i feltet, og i lange perioder er han helt, helt væk. Man kan håbe, at det mønster ikke gentager sig efter en hård Giro.

 

 

Oliver Naesen - kommende brostensstjerne

 

Nation: Belgien

Alder: 27 år

Professionel siden: 2015

Antal professionelle sejre: 3 (1 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Tredje deltagelse. Sidste år var han vital for Romain Bardet i i hvert fald en tilspidset sidevindssituation.

Største meritter: Belgisk mester i linjeløb (2017) og sejr i Bretagne Classic (2016). Top 10-placeringer i Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Eschborn Frankfurt og Paris-Tours. Fremtrædende præstationer i Flandern Rundt og Paris-Roubaix uden resultat.

Vejen til Touren: Tour of California og Critérium du Dauphiné (fjerdeplads på etape).

 

 

24 år er en sen alder at blive professionel, og når det sker for et lille hold som Topsport Vlaanderen, er chancerne for den helt store fremtid små. Ikke desto mindre er det præcist sådan, det forholder sig med Oliver Naesen, der nu er at betragte som en af de bedste ryttere i feltet, hvilket han særligt sidste år beviste i forårsklassikerne med flere imponerende præstationer.

 

I Touren sidste år var han Bardets vigtigste mand uden for bjergene, og den rolle vil den regerende belgiske mester påtage sig igen i år. Hvis han kørte for et andet hold, ville han helt sikkert have en personlig drøm om at vinde niende etape, men det er meget svært at forestille sig, at den loyale Naesen ikke skal guide Bardet gennem den etape.

 

Det kommer han til at gøre med stor autoritet, og hans råstyrke må også forventes at komme holdet til gavn på holdtidskørslen, hvor de har flere stærke kort og ikke står så dårligt, som mange regner med.

 

I Critérium du Dauphiné viste Naesen sig fint frem, og han sad med langt ind i finalerne, før han trillede op ad de afsluttende stigninger. Han virker derfor til at være, hvor han skal være, og han kan sagtens vise sig som Bardets vigtigste mand igen i år. Med et vægttab på fem kilo i forhold til forårsklassikerne burde han endda kunne gøre sig gældende også i ganske hårdt terræn.

 

 

Silvan Dillier - alsidig schweizer

 

Nation: Schweiz

Alder: 27 år

Professionel siden: 2014

Antal professionelle sejre: 7 (1 på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Første deltagelse.

Største meritter: Etapesejr i Giro d’Italia (2017), andenplads i Paris-Roubaix (2018), samlet sejr i Route du Sud (2017), schweizisk mester i linjeløb (2017) og i enkeltstart (2015), dobbelt verdensmester i holdløb (2014 og 2015).

Vejen til Touren: Tour of California, GP Canton d’Argovie (nummer 9) og Schweiz Rundt.

 

 

Oliver Naesen skal i år ikke være ene mand om at påtage sig rollen som Bardet-støtte i fladlandet, da AG2R-La Mondiale har sikret sig Silvan Dillier forud for denne sæson. Dillier vandt sidste år det bjergrige Route du Sud, men det var efter absurde omstændigheder, og det er ikke i bjergene, at Dillier har sin force.

 

Det har han i fladere terræn, og særligt på enkeltstartscyklen har han gjort sig bemærket. En plads på holdet til BMC’s verdensmesterskaber i 2014 og 2015 vidner om enorm kvalitet i disciplinen, og på brostenene kommer han også til at blive vigtig for Bardet.

 

Det var ellers ikke et område, hvor han havde gjort sig voldsomt bemærket før i år - først og fremmest fordi han hos BMC agerede trækdyr for Greg Van Avermaet - men igen viste det sig, at det ikke er dumt at sidde med i morgenudbruddet i Paris-Roubaix, for Dillier havde kræfterne til at følge Peter Sagan, da verdensmesteren kom frem til udbruddet, og derfra arbejdede de sammen hele vejen til mål, hvor Dillier trods sin fortid som banerytter kom til kort i spurten.

 

 

Axel Domont - hjælperytter

 

Nation: Frankrig

Alder: 27 år

Professionel siden: 2013

Antal professionelle sejre: 1 (ingen på WorldTour-niveau)

Historik i Touren: Anden deltagelse. Han fik debut sidste år i rollen som hjælperytter.

Største meritter: Etapesejr i Circuit Cycliste Sarthe (2014). Andenplads på etape i Vuelta a España (2016).

Vejen til Touren: Critérium du Dauphiné.

 

 

Efter vanlige AG2R-La Mondiale-standarder er der voldsomt meget stjernestøv over årets trup, men en enkelt rytter skiller sig ud ved ikke for alvor at have gjort sig bemærket på egen hånd.

 

Axel Domont har været i stalden hos det franske hold siden 2013, men han har affundet sig med en rolle som hjælperytter. Det har belønnet sig i en Tour-debut i 2017 og genvalg til truppen i 2018. Det er i bjergene, Domont er bedst, og i 2016 var han tæt på en etapesejr i Vueltaen, men måtte se sig besejret af Sergey Lagutin i en udbrudsfinale. En lignende chance kommer næppe i årets Tour, selvom han er kendt som en utrættelig angriber, der aldrig misser en chance for at vise sig frem, når muligheden en sjælden gang byder sig.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Kongeligt besøg ved VM i cyklecross i Bogense

Optakt: 4. etape af Tour Down Under

Riwal Readynez skal ikke længere være orange: Ny trikot præsenteret

Tour Down Under-analyse: Dårlig form, Sagan?

Der var ’onde’ tanker bag årets DM-rute i cross

Beslutningen om Giro-wildcard udskydes til næste uge

Filippo Pozzato efter karrierestop: Spiller hockey og sælger luksusbiler i Monaco

Ti ryttere du bør følge på Strava - Med Powerdata

Bekræftet: Fabio Aru skal køre Giro d’Italia

Woods indstillet på at være hjælper i Touren

Porte: Woods er den stærkeste

Bahrain-rytteres løn forsinket – Nibali iblandt

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts

Bevin: Det kunne være gået helt amok

Impey ville gerne have vundet etapen

Tilfreds Sanchez: Svært at slå Sagan

Poels tror på Team Skys fremtid - håber at forlænge

Glad Sagan: Sanchez var meget tæt på at tage sejren

Bak tror på Valgren i klassementet Down Under

Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike

Sagan genvandt kuperet etape

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Sunweb forlænger med Lippert og Mackaij

Hayman blæst bagover af publikum

Van Avermaets løjtnant klar på World-Touren igen

Belgisk mester drømmer om Flandern Rundt

Optakt: 3. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Gentager historien sig, Richie?

Bedre muligheder for at følge stjernernes opvarmning i Volta ao Algarve

Haller fortsætter trods styrt

Jonas Vingegaard – Hvad kan vi forvente i 2019?

Tour of Oman-ruten præsenteret

Stor tv-oversigt: Disse løb kan du se på dansk tv

Viviani: Vi var aldrig rigtigt med

Hester på podiet i Bremen - belgiere tog sejren

Langvad og Van Der Breggen udgør skræmmende duo til Cape Epic

Få info om alle professionelle cykelhold - både herrer og damer

Herning Cykle Klub har DCU-teamet klar til 2019

Sagan: Bevin vandt ret let

Ewan: En sprinter er altid skuffet over en andenplads

Ombejlet Nibali er åben for kontrakttilbud