Roglic suveræn på Col de Porte
13. august 2020 16:42Foto: ASO / Alex Broadway
af Mathias Blohm

Der ventede rytterne løbets på papiret hårdeste stigning som finale, da anden etape i Critérium du Dauphiné skulle afgøres, og endnu engang var Jumbo-Visma-holdet med Primoz Roglic i spidsen fuldstændig suveræne.

Modbydelige Roglic satte al modstand til vægs i Dauphine

se mere cykling på

Det bliver svært at se, hvordan Ineos skal bryde Jumbo-Vismas suverænitet.

 

Det britiske hold, der selv har siddet i den suveræne position så mange gange, var tydeligt klar på dagens etape i Critérium du Dauphiné, og med alle mand forrest trak de favoritfeltet ind på dagens finalestigning.

 

Én efter én blev Ineos-rytterne dog brugt op, og selvom det også kostede hos konkurrenterne Jumbo-Visma, var det stadig en to-mod-én situation i hollændernes favør, da favoritterne kørte ind på den sidste kilometer.

 

Egan Bernal forsøgte, men hans angreb pressede ingenlunde Primoz Roglic, som i stedet kørte kontra og tog den favoritsejr, som mange havde ventet. Med sejren snupper han ligeledes løbets førertrøje fra holdkammeraten Wout van Aert.

 

Etapereferat:

Ikke langt fra Rhône-flodens bred tog de tilbageværende 156 ryttere i årets Critérium du Dauphiné klokken 13 starten på anden etape. På endnu en glohed dag i Vienne lidt syd for Lyon gik turen mod sydøst og Grenoble, hvor dagens mål lå på toppen af Col de Porte lidt nord for byen.

 

Foruden de fire ryttere, der udgik på onsdagens etape, måtte også den unge Deceuninck Quick Step neo-pro, Mauri Vansevenant, opgive at stille til start på løbets korteste etape, da han havde haft et maveonde natten igennem.

 

Selvom dagens etape ’kun’ bød på 135 kilometer, var der med specielt kategori-1 stigningen Côte Maillet med 35 kilometer til mål og målstigningen Col de Porte udenfor kategori udfordringer nok. Desuden blev der allerede ved etapens start meldt om mulighed for tordenbyer i målområdet.

 

Uantastet begav otte ryttere sig fra første fløjt ud i dagens udbrud, og med danske Kasper Asgreen (Deceuninck) iblandt dem fik de hurtigt opbygget et forspring på et lille minut.

 

De øvrige ryttere i udbruddet var Fabien Doubey (Circus-Wanty Gobert), Geoffrey Soupe & Jérôme Cousin  (Total Direct Energie), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Ben O’connor (NTT), Jasha Sütterlin (Sunweb) samt indehaveren af bjergtrøjen Mihcael Schär (CCC), og efter en halv times kørsel havde de 2.30 til feltet.

 

Foto: ASO / Alex Broadway

 

Østtysk dieselmotor

I feltet sad Jumbo-Visma fremme med samtlige mand, og midt i det gule tog stak Wout van Aert end ikke ud i sin gule førertrøje. I udbruddet snuppede Kasper Asgreen dagens indlagte spurt efter 37 kilometer, mens forspringet frem mod dagens første kategoriserede stigning steg til tre minutter.

 

På den første af dagens i alt fire kategoriserede stigninger, var der lagt op til, at Michael Schär skulle snuppe de to point, der ventede til første mand på Cöte de Virville, men schweizeren måtte nøjes med et enkelt, da Fabien Doubey snød ham og kom først over. Schär tog dog revanche godt seks kilometer senere, da han snuppede det ene point, der ventede på toppen af kategori-4 stigningen Cöte de Roybon.

 

Efter 66 kilometers kørsel - og altså halvvejs på dagens etape - var udbruddets forspring stadig på tre minutter, men med den østtyske dieselmotor, Tony Martin, forrest, overlod Jumbo-Visma bestemt ikke noget til tilfældighederne.

 

 

Med Kasper Asgreen I spidsen ramte udbruddet med godt 40 kilometer til mål Côte Maillet, og mens Tony Martin havde reduceret forspringet til to minutter, havde tyskeren også afsluttet sin arbejdsdag, og han overlod i stedet tøjlerne forrest i feltet til løbets førende rytter Wout van Aert.

 

Bagerst i feltet faldt Alexander Kristoff nærmest øjeblikkeligt fra, og kort efter gjord André Greipel ham selskab. Også Edvald Boasson Hagen måtte slippe, og i udbruddet begyndte Jasha Sütterlin at se presset ud.

 

Halvvejs på stigningen gik udbruddet så endeligt i stykker, da først Doubey slap, og kort efter måtte også Cousin og Asgreen opgive. Ikke længe efter var Michael Schär og Bruno Armirail helt alene i spidsen, og mens de to rundede toppen med Schär i spidsen, blev flere af udbryderne hentet af feltet, der kun havde halvandet minut op til de forreste.

 

 

Styrt og finalestigning

Med 23 kilometer til mål ramte den colombianske mester, Sergio Higuita, en midterhelle, og bag ham resulterede det i styrt hos flere ryttere. Selv så Higuita ud til at være ok, og med hjælp rfa Jens Keukeleire blev han bragt tilbage til feltet.

 

Værre så det ud for Dan Martin (Israel SUN) og Luis Leon Sánchez (Astana), der begge blev liggende på asfalten. Også Robert Gesink (Jumbo-Visma) var involveret, men han så ikke ud til at være nede.

 

Kort efter styrtet blev Kasper Asgreen og tre af de øvrige ryttere fra udbruddet hentet, og dermed var Armirail og Schär de eneste to foran feltet. De to ryttere kørte med godt 17 kilometer igen ind på finalestigningen Col de Porte med nærmest præcist et minut til feltet.

 

Michael Schär stoppede nærmest øjeblikkeligt med at træde, og dermed var Armirail alene i spidsen. I fronten af feltet slap Wout van Aert, mens Daniel Oss gik frem og førte for Emanuel Buchmann.

 

Føringen holdt dog ikke længe, inden Jumbo-Visma igen gik frem, og ved deres side sad Diego Rosa (Arkéa-Samsic) med sine kaptajner - Nairo Quintana og Warren Barguil - på hjul. Der var dog ingen, der lagde pres på, og Ineos var på stigningens første fem kilometer helt usynlige.

 

Ineos endelig frem

Bruno Armirail fik lov at øge sit forspring en lille smule, men da stigningen efter en kort nedkørsel atter tog fat med 11 kilometer igen, gik Ineos endelig frem med Dylan van Baarle og Geraint Thomas. Det var langt fra nogen voldsom forcering fra det komplette Ineos-mandskab, men det var ikke desto mindre nok til at få Tejay Van Garderen (EF), Diego Rosa (Arkea Samsic) og Alexey Lutsenko til at slippe.

 

Med otte kilometer til mål blev Bruno Armirail hentet, og han kunne med et smil melde alt udsolgt. Victor de la Parte tillod sig at bruge Armirail som affyringsrampe, men CCC-rytteren fik aldrig rigtigt et hul.

 

 

En kilometer senere måtte både Davide Formolo og David de la Cruz (UAE) slippe, og det samme var desværre tilfældet for danske Niklas Eg (Trek-Segafredo). Da også Julian Alaphilippe (Deceuninck) måtte give fortabt, var det tydeligt, at den endelige udskilning var begyndt.

 

Jonathan Castroviejo (Ineos) havde trukket et par kilometer, men med fem kilometer igen overlod han føringsarbejdet til den tidligere verdensmester Michal Kwiatkowski, der hurtigt fik sat Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Mitchelton-Scott) og Warren Barguil (Arkea), mens også  holdkammeraten Chris Froome slap.

 

Med fire kilometer til mål var også Kwiatkowski brugt op, og dermed var kun Geraint Thomas, Pavel Sivakov og Egan Bernal tilbage for Ineos, men også hos Jumbo-Visma begyndte stigningen at trække tænder ud. Kun Primoz Roglic og Sepp Kuss sad helt fremme, mens både Tom Dumoulin og Steven Kruijswijk var ved at slippe.

 

Finalen

Geraint Thomas’ føring var ikke lang, og det samme kunne siges om Sivakovs, og med to kilometer til mål måtte Sepp Kuss selv frem. Den unge amerikaner fik med Roglic på hjul reduceret gruppen til bare 11 ryttere.

 

Egan Bernal prøvede sig med lidt over en kilometer til mål med et angreb, men det blev øjeblikkeligt lukket ned. I stedet var det med 800 meter Nairo Quintana, der forsøgte, og mens han blev lukket ned af Emanuel Buchmann, måtte Kuss endeligt slippe.

 

Endnu engang viste Primoz Roglic sig dog som feltets stærkeste, da han uden nogen tydelige anstrengelser stak af fra de øvrige favoritter. Det var der, som vanligt fristes man nærmest til at sige, ingen der kunne følge med på, og selvom Guillaume Martin (Cofidis) forsøgte, kunne han ikke lukke hullet.

 

Det stod derfor ret hurtigt klart, at Roglic ville tage favoritsejren, og bag ham var det Thibaut Pinot, der var bedst blandt de resterende. Franskmanden viste fin form forud for Tour de France og tog sig af andenpladsen.

INFO
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Startliste Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Roglič: Benene var problemet

Kragh: Overvældet og glad

Reaktioner fra Tourens 20. etape

Video i artiklenPogačar: Tror jeg drømmer

Video i artiklenStolt Richie Porte: Podiet har været en livslang drøm for mig

Video i artiklenSe højdepunkterne fra den vanvittige enkeltstart på 20. etape!

Video i artiklenRørt Tour-vinder: Jeg kan SLET ikke forstå det

Video i artiklenNederlaget er officielt! Roglic smider Tour-sejren lige inden Paris

Video i artiklenEt sandt mirakel! Pogacar vinder Tour de France efter afsindigt flot enkeltstartssejr

Video i artiklenSensationen er en realitet: Pogacar stjæler den gule trøje fra Roglic

Video i artiklenRichie Porte kører sig på podiet efter flot enkeltstart!

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Video i artiklenJumbo-Visma dominansen fortsætter! Dumoulin slår Van Aert med 10 sekunder

Video i artiklenMonsteret Van Aert fortsætter! Slår Cavagna med 1.01 opad

Quick-Step tysker vinder Slovakiet Rundt - Hulgaard 11'er

Video i artiklenStor opbakning til en slagen mand! Pinot bliver hyldet gennem sin hjemby

Medie: Moscon fravalgt til VM - Nibali med som kaptajn

Eksklusivt interviewKron efter sejr: Det handlede om, hvem der kunne lide mest

Eksklusivt interviewBHS-PL Beton Bornholm rydder podiet: Toft Madsen vinder i Nakskov

Video i artiklenKron tager flot etapesejr i Luxembourg!

Uttrup Ludwig sikrer bjergtrøje men misser podiet i Giro Rosa

Video i artiklenCavagna overhaler træt Panzerwagen på enkelstarten!

Video i artiklenAndreas Kron triumferer foran WorldTour-rytter i Luxembourg

Coronarestriktioner rammer dansk løb: 72 ryttere nægtet start

LIVE nu: Touren afgøres på enkeltstarten

Video i artiklenOptakt: 20. etape af Tour de France

Video i artiklenTour de France-analyse: Underdogs made in Denmark

Tankink: Jumbo-luksushjælper spiste megaburger fra McDonalds efter løb

Eksklusivt interviewHurtige Lund kører op med eliten: Havde ikke regnet med det

Pogacar planlægger cykelskift på bjergenkeltstart

Gul trøje vs. holddragt: Roglic kan tabe over et halvt minut

Følg Feltet.dk på de sociale medier

Riwal-boss: Vi har henvendelser fra WorldTour-ryttere

Efter 19. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

Carapaz planlægger enkeltstart med bjergpoint in mente

Sagan: Har prøvet alt

Vild konkurrence: Vind en Merida racercykel

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Tobias Lund slog eliterytterne til drive in cykelløb

Amalie Dideriksen sejrede i Herning

Vind lækre Garmin produkter

Udlandet roser Søren Kragh og Sunweb - Sammenlignes med søuhyre

Førertrøjen ser frem mod tt etapen i morgen

Få Tour de France stemning hjemme i stuen med 20% rabat

Lige bag Søren Kragh for anden gang

Video i artiklenUlissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape

Video i artiklenElisa Longo vinder i Giro Rosa

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Video i artiklenSe alle højdepunkterne fra 19. etape, hvor Søren Kragh vandt endnu en tour-sejr!

Video i artiklenSøren Kragh Andersen efter anden etapesejr: Jeg kunne ikke tro det

Video i artiklenMatteo Trentin: Jeg ville gerne have gået efter etapesejren

Video i artiklenKragh efter historisk sejr: Jeg skreg efter tiden, for jeg troede ikke på det

Video i artiklenEndnu en etapesejr til Søren Kragh i Tour de France!

Video i artiklenEndnu en etapesejr til Søren Kragh i Tour de France

Video i artiklenStærkt! Kragh angriber og skaber hul

Ulissi efter sejr i Luxembourg: Vi kæmpede med sidevinden

Video i artiklenNej, nej, nej! Sivakov styrter igen, igen!

Annemiek van Vleuten efter bristede VM-drømme: Ruten passede mig godt

Elisa Longo vinder i Giro Rosa – Uttrup firer

Ulissi tager førertrøje og etapesejr i Luxembourg på dramatisk etape

Uno-X vil skabe WorldTour-kvindehold med danske og norske ryttere

Produktnyt: Opgraderet overgangs- og vinterkollektion fra hollandske Futurum

Campenaerts ser van Aert som favorit til VM i enkeltstart

Medie: Giro Rosa-etapvinder på vej til CCC-Liv

Schleck: Pogacar minder mig om mig selv

Jumbo-Visma-sportsdirektør smidt ud af Tour de France

Mitchelton-Scott svækket yderligere - Spratt også ude af Giro Rosa

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Video i artiklenBliv guidet med cykelsøgemaskinen - Få rabatkoder og gode tilbud

Efter 18. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

TORSDAG

Roglics taktik til tidskørsel endnu ikke fastlagt

Degenkolb: Betyder jeg var i god form til Touren

Video i artiklenOptakt: 19. etape af Tour de France

Van Vleuten ude af Giro Rosa og VM

Video i artiklenTour de France-analyse: Klasse fornægter sig ikke

Denz bedst på kongeetapen i Slovakiet

Hirschi: Kwiatkowski var virkelig stærk

Pogacar: Jeg ser frem til tidskørslen

Landa - Vi prøvede alt

Video i artiklenKwiatkowski: Jeg havde gåsehud de sidste kilometer

Video i artiklenEt kig frem mod ruten på 19. etape af Tour de France